"'Εφυγε ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ"

Καλό ταξίδι στον Σωτήρη.....

Χαρισματικός ηθοποιός,απο αυτούς που δεν "εκβίαζαν" το γέλιο,και απο κάποιες συνεντεύξεις που είχα δει φαινόταν πάντα σοβαρός μετρημένος ήρεμος.
Ακόμα και σε χαμηλού κόστους παραγωγές ήταν υποδειγματικός όπως πχ στον Ενα νομοταγή πολίτη που είχε παίξει εξαιρετικά

θυμάμαι μιά επιθεώρηση που την έδειξε και η Τιβι....
πρόσφατη σχετικά.
Από τις φτηνές.... (???)
μόνο που το ταλέντο μερικών σαν αυτόν τις έκαναν ακριβές.

έκανε τον πάπα τον προηγούμενο.
ήταν απίστευτος.

Μην ξεχνάμε ότι ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν Κύπριος και αγωνίστηκε μαζί με την ΕΟΚΑ εναντίον τών Αγγλων αποικιοκρατών.Eνας ακόμα τίτλος τιμής για τον καλό ηθοποιό.

να θυμησουμε και μερικα ονοματα συναγωνιστων του που ισως να είναι άγνωστα στους περισσότερους όπως του Ευαγορα Παλλικαρίδη ,του Γρηγόρη Αυξεντίου,του Μιχαλάκη Καραολή ,του Ανδρέα Δημητρίου του Μάρκου Δράκου,του Κυριάκου Μάτση και τόσων άλλων..

"ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΩΜΕΝΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ,ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΟΓΙΕΤΑΙ "

Εχοντας βρεθει επαγγελματικα με τον μακαριτη ηθελα να τονισω κι εγω την ευγενικη του φυση,το καθολου ψωνισμενο του προφιλ αλλα και το πηγαιο του χιουμορ....
Επειδη ομως το παρακανουμε με την καλλιτεχνικη του μεγαλοσυνη και επειδη βρηκα ενα για πολλους βλασθημο αλλα και για καποιους αληθινο αρθρο...που ομως δεν ειναι ευκολο να ειπωθει μετα θανατο λογω σεβασμου προν τον νεκρο...
το αναπαραγω με ολη την ντροπη δικη μου.

Αν ο Ορσον Ουέλες ήταν Ελληνας και είχε πεθάνει, λιγότερα θα έλεγαν. Και για να φέρουμε τα πράγματα στα ίσια, ρε παιδιά. Οταν κάποιος πεθαίνει, είθισται να τονίζονται οι καλές πλευρές του χαρακτήρα του και οι ικανότητές του. Ας πούμε, χτύπα ξύλο, ότι πεθαίνει ο Αλέκος Αλεξανδρής. Τον επικήδειο δεν θα τον ξεκινήσεις: «Εφυγε από κοντά μας αυτός που έχασε το γκολ στο ματς με τη Δανία». Το ίδιο, ξαναχτύπα ξύλο, αν χάναμε τον allenatore Nicolo. Δεν θα ξεκινήσεις: «Ενας μεγάλος γκολτζής έφυγε από κοντά μας. Ενα χρόνο στην Αβελίνο δεν έβαλε ούτε ένα γκολ στο πρωτάθλημα». Θα γράψεις ότι ήταν ο μεγαλύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού, ο πιο καλοντυμένος ποδοσφαιριστής, ο προπονητής που δεν έχει ρίξει ποτέ ομάδα και τα σχετικά. Δεκτό λοιπόν να γράψει κάποιος για τον Σωτήρη Μουστάκα ότι ήταν από τους πολύ καλούς ηθοποιούς της επιθεώρησης. Να τον γράψει πρίγκιπα της μούτας, βασιλιά του Δελφινάριου, αυτοκράτορα της βιντεοκασέτας. Αλλά να τον γράφει κάποιος μεγάλο ηθοποιό εξαντλεί και ξεπερνά κάθε όριο επικήδειας κολακείας και μεταθανάτιας ανοχής. Ακολουθεί μια πρόχειρη επιλογή από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις του μακαρίτη.

«Φίφης ο αχτύπητος». «Κολωνάκι: Διαγωγή μηδέν». «Ο μόδιστρος». «Κόρη της Πενταγιώτισσας». «Ο τσαχπίνης». «Για μια χούφτα τουρίστριες». «Ο παρθενοκυνηγός». «Εγώ και το πουλί μου». «Πάτερ Γκομένιος». «Καμικάζι τσαντάκιας». «Αν ήταν το βιολί πουλί». «Τσιτσιολίνος». «Μην το παίζεις, υπουργέ». «Αντρέα, προχώρα». «Πετσί και Κόκκαλη». Και ρωτάω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό. Από όσους έγραψαν διθυράμβους για τον Σωτήρη Μουστάκα υπάρχει ένας που να αντέχει να δει μία από αυτές τις ταινίες χωρίς να φωνάξει: «Τι μ@λ@κία είναι αυτή;». Επίσης, αν ο Μουστάκας είναι κάτι σαν τον Μινωτή, ο Στιβ Ντούζος τι είναι; Ο Βεάκης; Και ο Μόσιος στον ρόλο του Ταμτάκου τότε τι είναι; Ο Κάβλεκ Γκίνες; Για να δανειστώ λίγο χιούμορ από τις ταινίες του μακαρίτη. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο Μουστάκας, αν μπορούσε να τα διαβάσει αυτά που γράφτηκαν, θα του σηκωνόταν η τρίχα. Μεροκάματο έκανε ο άνθρωπος και ελπίζω ότι δεν το περνούσε για υψηλή τέχνη.

Αντωνης Πανουτσος

http://www.sport-fm.gr/news.jsp?newsID=88619

Απο τη μια σε ενοχλει γιατι ο Μουστακας ηταν τοσο ευγενικος απο την αλλη γιατι ο Πανουτσος εχει ενα μαγκικο στυλακι του λιμανιου.....και τα ψιλοφτυνει ολα.....

Απο την αλλη ομως κανα 2 φορες που ειχαμε μιλησει με τον Μουστακα με κανουν να θεωρω οτι ο Αντωνης ο Βρωμοστομος εχει δικιο ......

Λιγη ταπεινοφροσυνη για καποια πραγματα βλαπτει.....

Ναστε καλα Κυριε Μουστακα....και σας ευχαριστουμε

Κάποιος που άμα βρεί μπάλα ποδοσφαίρου,
θα την πάει στο τμήμα για βόμβα ......:slapface:

"The book of the football ...." :slapface:

Sorry για το offtopic ....

Last edited:
Δεν ξέρω τι γράφτηκε αλλού αλλά εδώ σχολιάσαμε θετικά το ταλέντο του Μουστάκα καθώς και το πόσο συμπαθής ήταν και όχι την ποιότητα των ταινιών που έπαιξε (η οποία όντως, όπως αναφέρθηκε εξάλλου, ήταν χαμηλή).

Επίσης κάτι άλλο που έκανε ιδιαίτερα συμπαθή τον Μουστάκα ήταν ότι είχε πλήρη επίγνωση των παραπάνω και δεν δίσταζε να το πει και δημόσια.

ΥΓ Ο τρόπος γραφής του κου. Πανούτσου δεν υποδηλώνει πάντως και κάποιον που έχει ιδιαίτερη επαφή με την τέχνη. Ας περιοριστεί καλύτερα στον Μιτσιμπόνα, τον Μουστάκια και γενικότερα την υψηλοτάτου επιπέδου ενασχόληση που αποτελεί το τόπι για την Ελληνική πραγματικότητα (και που τραγικώς αποτελεί ενασχόληση ζωής για ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων οι οποίοι επίσης ψηφίζουν και διαμορφώνουν κυβερνήσεις και κατʼ επέκταση τις τύχες όλων μας...).

Last edited:
........ΥΓ Ο τρόπος γραφής του κου. Πανούτσου δεν υποδηλώνει πάντως και κάποιον που έχει ιδιαίτερη επαφή με την τέχνη. Ας περιοριστεί καλύτερα στον Μιτσιμπόνα, τον Μουστάκια και γενικότερα την υψηλοτάτου επιπέδου ενασχόληση που αποτελεί το τόπι ........

Σύριε επειδή ούτε αυτό το κατέχει,
καλύτερα να πάει σπίτι του να μας
απαλλάξει από την παρουσία του....

Ρε παιδια την άποψή του λεει ο Πανουτσος.
Απλα διαφωνει με όλους αυτους που μιλανε για μεγαλο ηθοποιό.

Προσωπικα θεωρω ότι μπορουσε να παιξει πολύ καλυτερους ρολους από ότι έπαιξε.
Ειναι και θεμα τυχης πολλες φορες...

Σαν ανθρωπος μου εδινε θετικη εντυπωση αλλα αν δεν ξερεις καποιον προσωπικα δεν μπορεις να κανεις κρισεις.
Για το εργο του όμως μπορεις. Στο Καλως ήρθε το δολλαριο ήταν πραγματικα καλός (ο κυριος Αρνι!) αλλα δεν μπορω να θυμηθω αλλους.

Ακόμα και ο Όρσον Γουέλς έχει κάνει κάτι αρπαχτές, που μπροστά τους οι βιντεοταινίες του Μουστάκα μοιάζουν ταινιάρες. Δεν σημαίνει κάτι αυτό για τον ηθοποιό που απλά πρέπει να δουλέψει για να ζήσει. Αντίθετα, οι λίγες φορές που ο Μουστάκας έπαιξε σοβαρά σε κινηματογράφο και Θέατρο τον κατατάσουν στους καλούς ηθοποιούς που είχαμε. Θα έλεγα ότι αποτελούσε τον συνεχιστή του Ηλιόπουλου παρότι δεν απείχαν πολύ χρονικά. Σαν άνθρωπο δεν τον ήξερα, τον είχα γνωρίσει σε ένα ταξίδι μου στη Λεμεσό. Απλός και ευχάριστος, χωρίς τουπέ. Ας τον θυμόμαστε...

γιατι το αναγαγετε σε απαξιωτικο το αρθρο?

Ο τυπος βγηκε και ειπε οτι ειναι τρελλα καθε φορα να Θεοποιουμε κοινους ανθρωπους....τοσο απλο ειναι.
Τον ανθρωπο δεν τον εκρινε....για τον πολυ καλα κρυμμενο καλλιτεχνη μιλησε....
Ειναι σαν να ειμαι φορτηγατζης πλην τιμιος και συμπαθητικος αλλα με εφεση στην κιθαρα....και μετα θανατο μου να με αποθεωνουν και χαρακτηριζουν Τζιμι Χεντριξ.........
Αυτο λεει...και συμφωνω μαζι του.
Και για εναν παραπανω λογο.....για την αποψη που ειχε ο ιδιος ο ηθοποιος για τον εαυτο του, τις δουλειες που ειχε κανει αλλα και για την επιγνωση οτι αυτο το εκανε για να ζησει.....

Μίλησε και η εξευγενισμένη (ο Θεός να την κάνει, λέμε τώρα, χάριν πίπας, τιραντών και καλύτερης οδοντοστοιχίας) εκδοχή του Γεωργίου.

Όποιος θέλει να δει αν ο εκλιπών ήταν ηθοποιάρα ή οχι, ας δει τα 15 δευτερόλεπτα που εμφανίζεται στο "Zorba the Greek". Κρίμα για τον Πανούτσο και τον είχα και σε εκτίμηση. Αναρωτιέμαι αν είχε πάει να τον δει ποτέ στο θέατρο και ειδικά όταν έπαιζε Αριστοφάνη.Όταν καβαλάς το καλάμι και αρχίζεις να το παίζεις ειδήμων στα πάντα, αυτά παθαίνεις.

Άμα ζούσε ο συγχωρεμένος θα του απαντούσε με ένα χαρακτηριστικό βλέμμα και ένα κακαριστό γέλιο.

Τον γνωρισα περσι το καλοκαιρι μετα απο την παρασταση του Πλουτου οπου επαιζε.
Ενας ανθρωπος που δουλευε στα 66 του,σε μια ηλικια που πολλοι απο εμας θα εχουν παρει συνταξη απο χρονια,απλος καταδεκτικος,ευγενεστατος και ομιλητικοτατος μεσα στην κουραση του.Δεχθηκε ολους οσους ημασταν εξω απο την τρυπα-καμαρινι του και σε ολους μας μιλησε με το χαμογελο.
Συγκινηθηκα τοτε,συγκινουμαι και τωρα με τον χαμο του.
Ο Μουστακας ηταν Μεγαλος.Και ηθο-ποιος και ανθρωπος!
Οσοι τον ειδαν στον Πλουτο ξερουν το πρωτο,οσοι ειχαν την τυχη να τον γνωρισουν καταλαβαινουν και το δευτερο!
Καλο του ταξιδι!

Έγώ πάντως όταν πάω 120 χρόνων, ο Μουστάκας θα είναι σίγουρα ένας από τους κωμικούς που θα θυμάμαι ακόμα...

...
Επίσης, αν ο Μουστάκας είναι κάτι σαν τον Μινωτή, ο Στιβ Ντούζος τι είναι; Ο Βεάκης; Και ο Μόσιος στον ρόλο του Ταμτάκου τότε τι είναι; Ο Κάβλεκ Γκίνες;
...

Γιατί. ποιός είπε καλύτερες ατάκες από τον Ταμτάκο στην 10ετία του 80 ???
Εμένα ο Ταμτάκος σε σχέση με τον ανταγωνισμό εκείνη την εποχή, μου άρεσε...