ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΗ!!

Re: Απάντηση: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΗ!!

Όταν στην Κηφισιά το ενοίκιο έχει 3 φορές πάνω απ αυτό της Αργυρούπολης, είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟ ο καφές να είναι ακριβότερος. Το ίδιο και για τα ρούχα κλπ κλπ. Από κει και πέρα, ο καθένας πάει εκεί χωρίς να τον αναγκάσει κάποιος.

Resume....

:a0210:

ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝΕ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ?

Τους ταιζαμε χρονια. Εγω τελειωσα

Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει με το πορτοφόλι του. Άλλος θέλει να πάει καφετέρια να δείξει ότι είναι ζωντανός, άλλος για εργασιακούς λόγους ραντεβού με πελάτες, άλλος για να βρει γυναίκα. Λίγοι είναι αυτοί που πάνε για το ρόφημα. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πληρώνεις το ρόφημα, αλλά το σύνολο υπηρεσιών, και αυτό κάθε ένας το εκτιμά με δικά του κριτήρια και τι αποδόσεις έχει.
Παράδειγμα αν "κλείσεις" μια καλή δουλειά στην καφετέρια σε νοιάζει το κόστος του καφέ;
Αν βρεις μια καλή γυναίκα, σε νοιάζει το κόστος του καφέ;
Αν σου έφτιαξε την διάθεση η καφετέρια, σε νοιάζει το κόστος του καφέ;
Τα πάντα είναι σχετικά.
Υπάρχει και το πλαστικό ποτήρι από το σπίτι, κάποιος μπορεί να φτιάξει στο σπίτι καφέ με κόστος 0,20e και να παει στο παρκο, ή σε ένα παγκάκι, ή στο αυτοκίνητο.

Νομίζω ότι για κάθε ένα ξεχωριστά, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση.
Αν πας στην καφετέρια και σκέφτεσαι όλη την ώρα ότι αποπληρώνεις την επένδυση του κάθε επιχειρηματία, ή το ρεύμα που πληρώνει και σε τρώνε οι μαύρες σκέψεις άστο να πάει...

Πάντως η χρονοχρέωση - άσχετα αν τη συζητάμε μεταξύ αστείου και σοβαρού - νομίζω υλοποιείται πολύ εύκολα στην πράξη. Ακόμα και χωρίς μηχανήματα (που κι αυτό είναι μια καλή λύση) μπορείς να την υπολογίζεις βάσει της ώρας στην απόδειξη του καφέ (θα είσαι και σίγουρος ότι θα σου φέρνουν, αν κι έχει βελτιωθεί η κατάσταση σ' αυτό το σημείο) ή με διάφορους άλλους τρόπους. Άλλωστε ήδη εφαρμόζεται σε καφετέρια που σε χρεώνει με την ώρα επιτραπέζια που νοικιάζεις εκεί. Δε βλέπω λοιπόν το λόγο λοιπόν να μην μπορεί να γίνει και για το ίδιο το τραπέζι (εννοώ τον "τεχνικό" λόγο, στην πράξη είναι μια άλλη ιστορία).

Από 'κει και πέρα διαφωνώ με τη λογική "αφού είναι άδειο το μαγαζί γιατί να χρεώνομαι για το τραπέζι που καταλαμβάνω, εφόσον δεν το στερώ από κάποιον άλλο" (σε υποθετικό σενάριο που εφαρμοζόταν χρονοχρέωση). Καταρχήν μην ξεχνάμε ότι σε τέτοια περίπτωση θα μιλάγαμε για πολύ φθηνό καφέ με επιπλέον κόστος την "ενοικίαση" του τραπεζιού. Όχι για σημερινές τιμές καφέ + επιπλέον κόστος την ώρα που θα κάτσεις!

Με μια τέτοια λογική είναι απολύτως θεμιτό να σε χρεώνει κάποιος για το τραπέζι που σου παρέχει, ανεξάρτητα αν τα υπόλοιπα είναι κατηλειμμένα ή όχι, όπως γίνεται με κάθε είδος ενοικίασης. Γιατί αλλιώς είναι σα να λέμε ότι ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων με μεγάλο στόλο αυτοκινήτων θα έπρεπε να χρεώνει ένα standard ποσό ανεξαρτήτως ημερών ενοικίασης στην περίπτωση που υπάρχουν πολλά διαθέσιμα αυτοκίνητα ανοίκιαστα και άρα αυτό που νοικιάζεις δεν το στερείς από κάποιον (εντάξει ακραίο παράδειγμα επίτηδες).

Τέλοσπάντων, με τα σημερινά δεδομένα η λύση είναι αυτή που έχει ειπωθεί πολλές φορές: το θεωρείς ακριβό; Μην κάθεσαι. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να σχολιάζουμε αρνητικά τις περιπτώσεις που θεωρούμε υπερβολικές, απλά μόνο με πράξεις θα καταφέρουμε να το αλλάξουμε.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΗ!!

επίσης το κόστος ανεβαίνει ανάλογα με το δήμο, μην ξεχνάτε την προστασία

Να είναι ο καφές στα 5 ευρώ, δεν μου κάθεται καλά. Το έκοψα το σπορ και ζήτημα αν πάμε με παρέα 2-3 φορές το χρόνο. Αν είναι ακριβά τα ενοίκια να παζαρέψουν και να τα κατεβάσουν εκεί που πρέπει να είναι, δεν υπάρχει δικαιολογία.

Πάντως στην Αγ.Παρασκευή, που και εκεί δεν είναι φτηνά τα ενοίκια, ειδικά πάνω στην πλατεία, ήπιαμε capuccino με 2.5 και freddo espresso με 3

Απάντηση: Re: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΗ!!

Σε καθε περιπτωση, και με καθε ειδους κριτηρια, θεωρω απαραδεκτο ενας καφες να κοστιζει 4 και 5 ευρώ.

Και εγώ θεωρώ απαράδεκτο ο privet dance να κοστίζει 50 . Άσε που αν τελικά βγεις ραντεβού μαζί της, θα σου ζητήσει να πάτε και για καφέ, σε ακριβό μέρος....... ΣΚΑΤΑ

Απάντηση: Re: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΗ!!

Και εγώ θεωρώ απαράδεκτο ο privet dance να κοστίζει 50 . Άσε που αν τελικά βγεις ραντεβού μαζί της, θα σου ζητήσει να πάτε και για καφέ, σε ακριβό μέρος....... ΣΚΑΤΑ
Έχει πάει τόσο!?

Τι χρονοχρέωση και παπαριές. Η πλειοψηφία των καφετεριών είναι παράνομες. Έχουν πιάσει όλα τα πεζοδρόμια ,έχουν κλείσει όλο τον ''αέρα'', έχουν επεκταθεί σε πάρκα ,πλατείες, κοπανάνε μουσικές από το πρωϊ κ.τ.λ.
Σιγά μη πληρώσω και χρονοχρέωση επειδή ο κάθε τυχαίος τα σπρώχνει για τις παρανομίες του.

Ο Θ. τα είπε όλα. Όποιος γουστάρει πηγαίνει αλλά χωρίς παράπονα.

Έτσι για να γίνουν μερικές συγκρίσεις:

- Cafe Quadri, Βενετία. Στην πλατεία του αγιου Μάρκου, απέναντι απο το περίφημο Florian. Καπουτσίνο 5,70

-Παραδοσιακό Cafe στην Mariahilfestrasse, απο τους πιο εμπορικούς δρόμους της Βιέννης: ο melange 4,20 το πολύ, το ίδιο και στα διάσημα καφέ του ιστορικού κέντρου.

Χωρις χρονοχρεώσεις, με ποιότητα καφε που τα περισσότερα ελληνικά μαγαζιά ούτε καν πλησιάζουν,με γκαρσόνια που φαίνεται να έχουν βγει απο σχολή, με δωρεάν εφημερίδες κτλ.

Συγνώμη Kosh, γιατι να πληρώνω με την ώρα σε μαγαζιά όπου τα μισά καθίσματα είναι πάντα άδεια; Τι κι αν κάτσω μισή μέρα εκεί, δεν πρόκειται ο μαγαζάτορας να χάσει λεφτά, δεν του πιάνω την τελευταία ελεύθερη θέση. Σε καφετέριες με 4-5 τραπέζια, εντάξει, αλλα πόσες είναι αυτές;

Ο καφες ειναι η πιο φθηνή έξοδος πλέον. Μου αρέσει να παίρνω τις κυριακάτικες και να κάθομαι στον ήλιο κανένα τρίωρο σαν το βόα μέχρι να τις χωνέψω :D
Μή μου το κόψετε κι αυτό!

καλα ρε συ δεν στον κοβω :ernaehrung004:

Εγω μιλησα για μαγαζια που λογικα εχουν κοσμο και συνεχιζουν να χρεωνουν φυκια για μεταξωτες κορδελες.

Και το συζητω βασει των συνηθειων των υπολοιπων Ευρωπαιων αλλα και των τιμολογιων τους.

Πινουν φθηνο καφε (μισο ευρακι πχ) αλλα τον πινουν στο τσακ μπαμ.

Αν ολοι οι πελατες τους καθοντουσαν κανα 3ωρο δεν ξερω αν θα συνεχιζαν την ιδια τιμολογιακη πολιτικη.

Sorry αλλα οι υπολοιποι Ευρω-πεη να πανε να κουρευτουν.Εμεις δεν πινουμε καφε.Κουβεντιαζουμε πινοντας καφε.Ειναι τεραστια η διαφορα.Ειναι θεμα κουλτουρας.Ο καφες ειναι το προσχημα,η αφορμη.Να κατσουμε καπου να τα πουμε συνοδευοντας την κουβεντα με καφε.Σιγα μη βαλουμε χρονοχρεωση για κατι που για μας ειναι αναγκη.Αναγκη για κουβεντα.
Ο Ευρωπαιος θελει να πιει μονο καφε.Ας τον πιει και ας ξεκουμπιστει.Ασε που μας ζηλευουν γι’αυτη τη νοοτροπια.Και μην αρχισουμε τωρα τις παπαριες των Γερμαναραδων περι τεμπεληδων Ελληνων.Γιατι οι στατιστικες αλλα λενε.Τα αντιθετα.
Οσο για τη χρεωση του καφε συμφωνω με τον Τζιμμη.Και τον Θ.

Μα τοτε γιατι παραπονιεστε αφου θελετε να κουβεντιαζετε με τις ωρες πινοντας καφε ? Μια χαρα ειναι η χρεωση στα 4 και 5 ευρω.

Για μια ταινια 2 ωρων πληρωνεις απο 5 ευρω εως 11.

εγώ δεν ξέρω αν τον πινουν στο τσακ μπαμ και τις τιμές τους.

από τις εμπειρίες μου.

στο παρίσι κάθησα χωρίς να ξέρω σε μια καφετέρια στην st. jermain να πιώ καφέ και να περιμένω τους φίλους μου που με φιλοξενούσαν. το όνομα της les deux magots. ήρθε ο καπουτσίνο 3.60. όταν με πήραν τηλέφωνο να δούν που είμαι τους λέω έχω κάτσει στο τάδε. α καλά μου λένε εσύ έγινες βέρος παριζιάνος. εκεί κάθησες βρε αθεόφοβε???? περίμενα 1.5 ώρα και κάτσαμε άλλη 1. σε μια στιγμή ο φίλος μου μου λέει πάμε μέσα να σου δείξω κάποιον που είναι θαμώνας αν και σήμερα επειδή έχει κρύο μπορεί να μη βγηκε. πάμε μέσα τσουπ ο μπελμοντό. όση ώρα καθόμασταν περνάγαν κάτι πιατέλες με γλυκά (τάρτες - πάστες κλπ). μου λέει ο φίλος μου όπως βλέπεις ο καφές είναι λογικός. αν πάρεις γλυκό την έβαψες θα σου έρθει ένα 20άρι στο κεφάλι το κομμάτι αλλά είναι θεσπέσια.

την ίδια εποχή στη βιβλιοθήκη στο κωλονάκι ήθελες 5.20 για να βλέπεις τη φάτσα του κουλούρη να λέει λαλακίες ως συνήθως.

άλλο περιστατικό στην grande place στις βρυξέλλες. μαγαζί που το έχει τούρκος και επιτρέπουν μέσα το κάπνισμα.

πάμε 4 άτομα χριστούγεννα. 2 καφέδες και 2 σοκολάτες τόσο.

πάω ξανά το πάσχα μόνος μου. 1 καπουτσίνο. του λέω να σε πληρώσω - μου λέει τίποτα γιατί είχες έρθει τα χριστούγεννα και κατά λάθος σου έβαλα 1 καφέ παραπάνω. ρε άνθρωπε του λέω πλάκα μου κάνεις πόσο θέλεις. τίποτα μου λέει. σε θυμάμαι είχες έρθει με μια κυρία - ένα κύριο και ένα μικρό κοριτσάκι που ήταν κουκλι και το θαύμαζα. όντως έτσι ήταν. τελικά ο τύπος δεν ήθελε λεφτά και ντράπηκα και του άφησα στο τραπέζι το ποσό και έφυγα. 2.80 ήτανε.

Last edited:
Ναθ ο χρονος που καθεσε για καφε ειναι ο λιγοτερο σημαντικος απο τους λογους που η τιμη του καφε ειναι ψηλα.

Και ακόμα μια σημαντική διαφορά από τους ξένους που την ξεχνάμε αλλά είναι σημαντική:

Ετσι και κάνεις το τραγικό λάθος να ζητήσεις νερό τέλος η διαφορά και ο μύθος του ότι στο εξωτερικό σε κεντρικές γνωστές τοποθεσίες είναι πιό φθηνός ο καφές.

Να συγκρίνουμε τα ίδια : καφές + νερό (που ως γνωστόν στις ελληνικές καφετέριες ρέει άφθονα).

Τι να το κάνω να μου λένε 2 ευρώ ο έσπρέσσο και άλλα 2 το μπουκαλάκι το νερό..... (αληθινό παράδειγμα)

Και ακόμα μια σημαντική διαφορά από τους ξένους που την ξεχνάμε αλλά είναι σημαντική:

Ετσι και κάνεις το τραγικό λάθος να ζητήσεις νερό τέλος η διαφορά και ο μύθος του ότι στο εξωτερικό σε κεντρικές γνωστές τοποθεσίες είναι πιό φθηνός ο καφές.

Να συγκρίνουμε τα ίδια : καφές + νερό (που ως γνωστόν στις ελληνικές καφετέριες ρέει άφθονα).

Τι να το κάνω να μου λένε 2 ευρώ ο έσπρέσσο και άλλα 2 το μπουκαλάκι το νερό..... (αληθινό παράδειγμα)

Σε όσα ευρωπαϊκά καφέ εχω κάτσει, πάντα φέρνουν και ένα ποτήρι νερό. Δεν είμαστε και στην Ινδία να θέλεις οπωσδήποτε εμφιαλωμένο.

άλλο περιστατικό στην grande place στις βρυξέλλες. μαγαζί που το έχει τούρκος και επιτρέπουν μέσα το κάπνισμα.

πάμε 4 άτομα χριστούγεννα. 2 καφέδες και 2 σοκολάτες τόσο.

πάω ξανά το πάσχα μόνος μου. 1 καπουτσίνο. του λέω να σε πληρώσω - μου λέει τίποτα γιατί είχες έρθει τα χριστούγεννα και κατά λάθος σου έβαλα 1 καφέ παραπάνω. ρε άνθρωπε του λέω πλάκα μου κάνεις πόσο θέλεις. τίποτα μου λέει. σε θυμάμαι είχες έρθει με μια κυρία - ένα κύριο και ένα μικρό κοριτσάκι που ήταν κουκλι και το θαύμαζα. όντως έτσι ήταν. τελικά ο τύπος δεν ήθελε λεφτά και ντράπηκα και του άφησα στο τραπέζι το ποσό και έφυγα. 2.80 ήτανε.

Που είναι αυτός ο άγιος άνθρωπος να τον επισκευθω την επόμενη φορά που θα πάω μπυροταξίδι;
(για το κάπνισμα λέω, όχι για τις τιμές)

Last edited:

Ναθ ο χρονος που καθεσε για καφε ειναι ο λιγοτερο σημαντικος απο τους λογους που η τιμη του καφε ειναι ψηλα.

Ε ψαχνω και εγω μια λογικη εξηγηση επιχειρηματικη. Πειτε και εσεις καμια αλλη....