Re: Απάντηση: Re: Ειμαστε ΖΩΑ!!!
Αυτό που λες είναι όντως συνοπτικό και κατά βάση σωστό! Δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης διευκρίνισης.
Ωστόσο οφείλω να εντοπίσω έναν συνδυασμό δυο σου λέξεων, που λειτουργούν σαν μία ερμηνεία και αφορούν δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μία έννοια για το θέμα, πράγμα που για εμένα τουλάχιστον δεν το καλύπτει πλήρως.
Λες "Επώδυνη Θανάτωση" και σωστά αναπτύσσεις πάνω σε αυτό ακριβώς τα όσα λες. Όντως υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη έννοια από μόνη της, όμως και το "Επώδυνη" από μόνο του θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στη σκέψη μας ξεχωριστά π.χ. βασανισμός χωρίς απαραίτητη κατάληξη τη θανάτωση αλλά και το "Θανάτωση" με την λογική του ότι, με όποιον τρόπο και να προκύψει μια "θανάτωση", δε παύει να είναι αποτέλεσμα βούλησης κάποιου άλλου ένλογου ζωικού είδους, στην προκειμένη του ανθρώπου, σε βάρος ενός άλλου ίσως όχι τόσο ενλογου αλλά πάντα ζωικού είδους. Κάτι δηλαδή που ζει ή έστω ζούσε και είχε κάθε φυσικό και αυτονόητο κανονικά δικαίωμα να εξακολουθεί να ζει όπως άλλωστε και ο άνθρωπος.
Δεν μίλησα ειδικά για βασανισμό (χωρίς θανάτωση), γιατί αυτό είναι μια πράξη 100% κατακριτέα από όλους (τους ανθρώπους) και σε όλες τις περιπτώσεις, οπότε δεν τίθεται θέμα προβληματισμού ή συζήτησης.
Συμφωνώ με τα όσα λες για το δικαίωμα κάθε είδους να ζήσει και το σεβασμό στη ζωή, θυμάμαι μία παλιά ταινία που μου είχε κάνει εντύπωση πάνω σε αυτό το θέμα όταν την είχα πρωτοδεί, λέγεται "Starman" (ταινία sci-fi), αναφέρομαι στη σκηνή με το ελάφι. (Έχω και κάποιες προσωπικές απόψεις, αλλά θα βγώ εκτός θέματος).
Προσωπικά δεν δέχομαι οποιοδήποτε άλλο λόγο θανάτωσης, εκτός της επιβίωσης -είτε ως άμυνα, είτε για την βασική ανάγκη διατροφής (ούτε το "κυνήγι" φυσικά). Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος (λόγω αντιφατικών απόψεων) είναι για το αν ο άνθρωπος μπορεί να
ζήσει χωρίς ζωϊκή πρωτεϊνη (κάποιος γιατρός μου έλεγε παλιότερα το αντίθετο). Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η ζωϊκή πρωτείνη είναι πλήρης, περιλαμβάνει δηλαδή και τα 16 αμινοξέα, ενώ η φυτική είναι ημιτελής. Λένε όμως ότι μπορεί να συμπληρωθεί με άλλες τροφές στο πιάτο...
Από την άλλη μεριά, ζωϊκή πρωτεϊνη είναι και τα αυγά, που μάλιστα έχουν τη μεγαλύτερη διατροφική αξία... Τώρα μάλιστα που άλλαξαν γνώμη (πρόσφατα) οι επιστήμονες σχετικά με το ότι τα αυγά προκαλούν χοληστερόλη (μόνο σε λίγες περιπτώσεις), ενώ μας είχαν τόσα χρόνια στο να τα αποφεύγουμε, το αυγό παίρνει άλλη αξία!
Δεν γνωρίζω περισσότερα, αν δηλαδή ο άνθρωπος έχει
εγγυημένα την επιλογή να μην τραφεί ποτέ με κρέας... και αν την έχει, μάλλον αυτό δεν το έχει συνειδητοποιήσει (μαζικά) ακόμα, αφού μέχρι και ο γιατρός σου, αν έχεις πχ λίγο χαμηλό αιματοκρίτη το πρώτο πράγμα που θα σου πεί είναι: "κόκκινο κρέας τρώς;"