Ειμαστε ΖΩΑ!!!

Νομίζω ότι όλα συνοψίζονται στο εξής:
Η επώδυνη θανάτωση ενός ζώου από τον άνθρωπο είναι έγκλημα και πράξη ανήθικη, γιατί ο άνθρωπος έχει την επιλογή να μην το κάνει, ή να το κάνει ανώδυνα. Κατακρίνουμε αυτούς που ενώ έχουν μια καλύτερη επιλογή, διαλέγουν τη χειρότερη. Ούτως ή άλλως, πάντα κρινόμαστε για το τι τελικά κάνουμε σε σχέση με τις επιλογές και δυνατότητες που έχουμε...

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Απάντηση: Re: Ειμαστε ΖΩΑ!!!

Νομίζω ότι όλα συνοψίζονται στο εξής:
Η επώδυνη θανάτωση ενός ζώου από τον άνθρωπο είναι έγκλημα και πράξη ανήθικη, γιατί ο άνθρωπος έχει την επιλογή να μην το κάνει, ή να το κάνει ανώδυνα. Κατακρίνουμε αυτούς που ενώ έχουν μια καλύτερη επιλογή, διαλέγουν τη χειρότερη. Ούτως ή άλλως, πάντα κρινόμαστε για το τι τελικά κάνουμε σε σχέση με τις επιλογές και δυνατότητες που έχουμε...
Αυτό που λες είναι όντως συνοπτικό και κατά βάση σωστό! Δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης διευκρίνισης.
Ωστόσο οφείλω να εντοπίσω έναν συνδυασμό δυο σου λέξεων, που λειτουργούν σαν μία ερμηνεία και αφορούν δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μία έννοια για το θέμα, πράγμα που για εμένα τουλάχιστον δεν το καλύπτει πλήρως.

Λες "Επώδυνη Θανάτωση" και σωστά αναπτύσσεις πάνω σε αυτό ακριβώς τα όσα λες. Όντως υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη έννοια από μόνη της, όμως και το "Επώδυνη" από μόνο του θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στη σκέψη μας ξεχωριστά π.χ. βασανισμός χωρίς απαραίτητη κατάληξη τη θανάτωση αλλά και το "Θανάτωση" με την λογική του ότι, με όποιον τρόπο και να προκύψει μια "θανάτωση", δε παύει να είναι αποτέλεσμα βούλησης κάποιου άλλου ένλογου ζωικού είδους, στην προκειμένη του ανθρώπου, σε βάρος ενός άλλου ίσως όχι τόσο ενλογου αλλά πάντα ζωικού είδους. Κάτι δηλαδή που ζει ή έστω ζούσε και είχε κάθε φυσικό και αυτονόητο κανονικά δικαίωμα να εξακολουθεί να ζει όπως άλλωστε και ο άνθρωπος.

Re: Απάντηση: Re: Ειμαστε ΖΩΑ!!!

Αυτό που λες είναι όντως συνοπτικό και κατά βάση σωστό! Δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης διευκρίνισης.
Ωστόσο οφείλω να εντοπίσω έναν συνδυασμό δυο σου λέξεων, που λειτουργούν σαν μία ερμηνεία και αφορούν δηλαδή αποκλειστικά και μόνο μία έννοια για το θέμα, πράγμα που για εμένα τουλάχιστον δεν το καλύπτει πλήρως.

Λες "Επώδυνη Θανάτωση" και σωστά αναπτύσσεις πάνω σε αυτό ακριβώς τα όσα λες. Όντως υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη έννοια από μόνη της, όμως και το "Επώδυνη" από μόνο του θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στη σκέψη μας ξεχωριστά π.χ. βασανισμός χωρίς απαραίτητη κατάληξη τη θανάτωση αλλά και το "Θανάτωση" με την λογική του ότι, με όποιον τρόπο και να προκύψει μια "θανάτωση", δε παύει να είναι αποτέλεσμα βούλησης κάποιου άλλου ένλογου ζωικού είδους, στην προκειμένη του ανθρώπου, σε βάρος ενός άλλου ίσως όχι τόσο ενλογου αλλά πάντα ζωικού είδους. Κάτι δηλαδή που ζει ή έστω ζούσε και είχε κάθε φυσικό και αυτονόητο κανονικά δικαίωμα να εξακολουθεί να ζει όπως άλλωστε και ο άνθρωπος.

Δεν μίλησα ειδικά για βασανισμό (χωρίς θανάτωση), γιατί αυτό είναι μια πράξη 100% κατακριτέα από όλους (τους ανθρώπους) και σε όλες τις περιπτώσεις, οπότε δεν τίθεται θέμα προβληματισμού ή συζήτησης.

Συμφωνώ με τα όσα λες για το δικαίωμα κάθε είδους να ζήσει και το σεβασμό στη ζωή, θυμάμαι μία παλιά ταινία που μου είχε κάνει εντύπωση πάνω σε αυτό το θέμα όταν την είχα πρωτοδεί, λέγεται "Starman" (ταινία sci-fi), αναφέρομαι στη σκηνή με το ελάφι. (Έχω και κάποιες προσωπικές απόψεις, αλλά θα βγώ εκτός θέματος).

Προσωπικά δεν δέχομαι οποιοδήποτε άλλο λόγο θανάτωσης, εκτός της επιβίωσης -είτε ως άμυνα, είτε για την βασική ανάγκη διατροφής (ούτε το "κυνήγι" φυσικά). Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος (λόγω αντιφατικών απόψεων) είναι για το αν ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς ζωϊκή πρωτεϊνη (κάποιος γιατρός μου έλεγε παλιότερα το αντίθετο). Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η ζωϊκή πρωτείνη είναι πλήρης, περιλαμβάνει δηλαδή και τα 16 αμινοξέα, ενώ η φυτική είναι ημιτελής. Λένε όμως ότι μπορεί να συμπληρωθεί με άλλες τροφές στο πιάτο...
Από την άλλη μεριά, ζωϊκή πρωτεϊνη είναι και τα αυγά, που μάλιστα έχουν τη μεγαλύτερη διατροφική αξία... Τώρα μάλιστα που άλλαξαν γνώμη (πρόσφατα) οι επιστήμονες σχετικά με το ότι τα αυγά προκαλούν χοληστερόλη (μόνο σε λίγες περιπτώσεις), ενώ μας είχαν τόσα χρόνια στο να τα αποφεύγουμε, το αυγό παίρνει άλλη αξία!
Δεν γνωρίζω περισσότερα, αν δηλαδή ο άνθρωπος έχει εγγυημένα την επιλογή να μην τραφεί ποτέ με κρέας... και αν την έχει, μάλλον αυτό δεν το έχει συνειδητοποιήσει (μαζικά) ακόμα, αφού μέχρι και ο γιατρός σου, αν έχεις πχ λίγο χαμηλό αιματοκρίτη το πρώτο πράγμα που θα σου πεί είναι: "κόκκινο κρέας τρώς;"

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ειμαστε ΖΩΑ!!!

...
Δεν γνωρίζω περισσότερα, αν δηλαδή ο άνθρωπος έχει εγγυημένα την επιλογή να μην τραφεί ποτέ με κρέας... και αν την έχει, μάλλον αυτό δεν το έχει συνειδητοποιήσει (μαζικά) ακόμα, αφού μέχρι και ο γιατρός σου, αν έχεις πχ λίγο χαμηλό αιματοκρίτη το πρώτο πράγμα που θα σου πεί είναι: "κόκκινο κρέας τρώς;"

Συμφωνώ μαζί σου. Αλλά αν είδες το ντοκιμαντέρ λέει σε ένα σημείο πως η Αμερική σήμερα σε μια μόνο μέρα καταναλώνει τόσα κοτοπόπουλα όσα κατανάλωνε το 1930 σε ένα μήνα (αν θυμάμαι καλά). Εν πάσει περιπτώσει, θέλω να πω πως ναι, το κρέας είναι απαραίτητη τροφή για τον οργανισμό. Δύο μερίδες την εβδομάδα όμως... Πολλοί τρώνε τρεις φορές τη μέρα. Ακόμα και στο πρωινό καταναλώνουν αλλαντικά..
Ωστόσο, είπα και πιο πριν, δεν είναι μόνο διατροφικό το θέμα. Έγκειται στο κατά πόσο σέβεται η ανθρώπινη φυλή τη ζωή του άλλου. Και πολλές φορές δεν σέβεται την ζωή συνανθρώπων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άλλα μέλη του ζωϊκού βασιλείου. Ο άνθρωπος, μέσα στην απληστία του έπαψε να σέβεται τα πάντα γύρω του. Καθαρός φασισμός. Το περιβάλλον, τα ζώα, ακόμα και το διάστημα το έχουμε γεμίσει σκουπίδια... Σκεφτείτε τα άμοιρα τα αδέσποτα (τα περισσότερα από τα οποία είναι δικό μας δημιούργημα) που βιώνουν συνθήκες χιλιάδες φορές χειρότερες από αυτά που έζησαν οι πατεράδες μας στην κατοχή.
Αποφασίζουμε για όλα λες και δημιουργήθηκαν μόνο για εμάς. Κάπου είχα διαβάσει πως αν προσομοιάζαμε όλη την ιστορία της γης σε ένα εικοσιτετράωρο, ο άνθρωπος εμφανίστηκε μόλις πριν μερικά δευτερόλεπτα. Και δείτε τί έχει καταφέρει. Πολλά τα λαμπρά επιτεύγματα. Σπουδαία η ανθρώπινη φύση. Αλλά το μεγαλείο της δεν το έχουμε στο πετσί μας όλοι. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν το έχουμε....

Δεν μίλησα ειδικά για βασανισμό (χωρίς θανάτωση), γιατί αυτό είναι μια πράξη 100% κατακριτέα από όλους (τους ανθρώπους) και σε όλες τις περιπτώσεις, οπότε δεν τίθεται θέμα προβληματισμού ή συζήτησης.
Καταλαβαίνω πως το λες αλλά φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε τόσο απόλυτο ποσοστό. Αν ίσχυε δεν θα υπήρχαν τόσοι που το κάνουν καθαρά για την αρρωστημένη τους διασκέδαση.
Έπειτα, δεν είναι στενά μόνο το αν κάποιος βασανίζει ένα ζώο αλλά και όλοι οι άλλοι που μπορεί να το βλέπουν και απλώς να αδιαφορούν ή το πολύ πολύ να κοιτούν αλλού.
Όσο τραβηγμένο και να σου φαίνεται εσένα, εμένα, και πολλών άλλων εδώ μέσα, δε παύει να ισχύει μια τέτοια τακτική έντονα ακόμα και στην εποχή μας.

Θεώρησα καλό, να μην επεκταθούμε σε έννοιες διατροφικών αναγκών - συνηθειών του ανθρώπου, μιας και κανονικά είναι μεγάλο και ανεξάρτητο κεφάλαιο. Ωστόσο θα πω περιληπτικά ότι το θέμα δεν είναι να μην τρώμε τα παράγωγα του ζωικού βασιλείου. Ίσα ίσα που αν δεν μας ενοχλούν για ειδικούς λόγους της υγείας μας, είναι πολύ καλό να τρώμε διάφορα από αυτά όπως γάλατα, τυριά, αυγά κ.λ.π. Δηλαδή μόνο όλα όσα προκύπτουν χωρίς να κάνουμε κακό στα ζωικά είδη. Φυσικά το να καταλήξουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλό δεδομένου ότι έχουμε μάθει από μωρά να τρεφόμαστε και με παράγωγα όπως το κρέας τους κ.λ.π. Μην γελιόμαστε, δεν μπορεί έτσι απλά να αλλάξει αυτό σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε έτσι. Όχι ακατόρθωτο βέβαια αλλά πολύ δύσκολο.
Όμως με έναν μικρό μόνο έλεγχο ώστε να μειώσουμε κάπως τις ποσότητες το θέμα αυτομάτως αποκτά πολύ πιο "φυσικές" διαστάσεις. Πολλά είδη τρώνε άλλα είδη για επιβίωση και αυτό είναι μέρος της φύσης όσο κι αν δεν αρέσει στα είδη που τρώγονται. Το κακό εδώ είναι πως με πρόφαση το παραπάνω αφηνόμαστε να χάσουμε κάθε μέτρο και να προχωράμε σε γενοκτονίες ειδών απλά και μόνο επειδή π.χ. μας "αρέσει" το κρέας τους!
Το σταματώ εδώ όμως γιατί, όπως είπα και πριν, το όλο θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ειμαστε ΖΩΑ!!!

Καταλαβαίνω πως το λες αλλά φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε τόσο απόλυτο ποσοστό. Αν ίσχυε δεν θα υπήρχαν τόσοι που το κάνουν καθαρά για την αρρωστημένη τους διασκέδαση.

Μα γι' αυτό διευκρίνησα ότι είναι κατακριτέο "από τους ανθρώπους" -όχι από όλους! Για μένα όλοι δεν είναι άξιοι του τίτλου "άνθρωπος"! Ας βγάλουμε τη σαβούρα απ' έξω, όπως τους αξίζει!

Για τα υπόλοιπα που λές, μάλλον κάποια παρεξήγησε έγινε -δεν είμαι ενάντια της κατανάλωσης παραγώγων! Το αντίθετο μάλιστα (μιλάω βέβαια για παράγωγα που δεν χρειάζεται να σκοτώσουν το ζώο για να τα πάρουν).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ειμαστε ΖΩΑ!!!

Μα γι' αυτό διευκρίνησα ότι είναι κατακριτέο "από τους ανθρώπους" -όχι από όλους! Για μένα όλοι δεν είναι άξιοι του τίτλου "άνθρωπος"! Ας βγάλουμε τη σαβούρα απ' έξω, όπως τους αξίζει!
Συμφωνώ απόλυτα!

Για τα υπόλοιπα που λές, μάλλον κάποια παρεξήγησε έγινε -δεν είμαι ενάντια της κατανάλωσης παραγώγων! Το αντίθετο μάλιστα (μιλάω βέβαια για παράγωγα που δεν χρειάζεται να σκοτώσουν το ζώο για να τα πάρουν).
Καμία παρεξήγηση φίλε μου!
Δεν υπονοώ ότι έλεγες το αντίθετο από αυτό που είπα κι εγώ επί του θέματος των ζωικών παραγώγων. Απλά το ανάλυσα κάπως κι εγώ, με τον δικό μου τρόπο.

γιατι απορεις?ολα τα ''καλα'' φτιαχτηκαν απ'τον Θεο για αισθανεται καλα ο ανθρωπος.
Ετσι δε λεει η παλια διαθηκη?
Α, σοβαρολογούσες δηλαδή!!!

Δηλαδή αν ο Χ άνθρωπος "αισθάνεται καλά" με το να σκοτώσει για την πλάκα του ή έστω και για να φάει, εσένα ή έστω τον σκύλο σου (αν είχες), θα έχει "Θεϊκής" επιθυμίας κίνητρα! Άρα θα είναι και δικαιολογημένος τουλάχιστον με τα Χριστιανικά ήθη (βοήθεια μας)!

Αυτά θεωρείς ότι λέει η όποια "Διαθήκη";!

Α, σοβαρολογούσες δηλαδή!!!

Δηλαδή αν ο Χ άνθρωπος "αισθάνεται καλά" με το να σκοτώσει για την πλάκα του ή έστω και για να φάει, εσένα ή έστω τον σκύλο σου (αν είχες), θα έχει "Θεϊκής" επιθυμίας κίνητρα! Άρα θα είναι και δικαιολογημένος τουλάχιστον με τα Χριστιανικά ήθη (βοήθεια μας)!

Αυτά θεωρείς ότι λέει η όποια "Διαθήκη";!

δε με καταλαβες,να καυτηριασω θελω,οχι να δικαιολογησω!
συμφωνω μαζι σου!
θελω να πω οτι καποιες συμπεριφορες ''πηγαζουν" απο τετοιου ειδους καταλοιπα.

δε με καταλαβες,να καυτηριασω θελω,οχι να δικαιολογησω!
συμφωνω μαζι σου!
θελω να πω οτι καποιες συμπεριφορες ''πηγαζουν" απο τετοιου ειδους καταλοιπα.
Πες το άνθρωπέ μου και με κοψοχόλιασες!
Sorry pal!...

Στην παρακατω ερωτηση,ας πουμε οτι δεν ειχαμε δει το ντοκυματερ και γενικα δεν υπαρχαν τετοια κρουσματα.

Ειναι απιθανο να εχουν δημιουργηθει για να μας ευχαριστουν και να κανουμε λογικη χρηση τις δυναμης μας πανω τους?

Στην παρακατω ερωτηση,ας πουμε οτι δεν ειχαμε δει το ντοκυματερ και γενικα δεν υπαρχαν τετοια κρουσματα.

Ειναι απιθανο να εχουν δημιουργηθει για να μας ευχαριστουν και να κανουμε λογικη χρηση τις δυναμης μας πανω τους?

ναι ειναι.

Τοτε ποιος πιστευεις οτι ο ειναι ο σκοπος των ζωων?

Δεν λεω οτι ειναι ο μαναδικος.

Αν έχεις τέτοιους "υπαρξιακούς προβληματισμούς" για τα ζώα, ίσως θα έπρεπε να στραφούν αρχικά για το δικό μας είδος, των ανθρώπων, που άλλωστε ανήκει στο ίδιο ζωικό βασίλειο άσχετα αν έχει το πλεονέκτημα να είναι (κυρίως) εγκεφαλικά ανώτερο.
Γιατί δηλαδή να πρέπει να σκεφτόμαστε για τους λόγους ύπαρξης των υπολοίπων ειδών και όχι πρώτιστα για το δικό μας;! Θεωρείς ότι εμείς έχουμε καμία πραγματικά ιδιαίτερη εξαίρεση στο δικαίωμα της ζωής;!

Δε
θεωρώ λάθος το να υπάρχουν προβληματισμοί, αρκεί να μην είναι αποτέλεσμα λάθος εντυπώσεων ή ακόμα χειρότερα, να εκφράζονται με σκοπό έστω και ασυναίσθητα ή έμμεσο, τέτοιο που έτσι να αυτοδικαιολογούμαστε και να βολευόμαστε στις αδυναμίες μας.

Γιατί πρέπει ντε και καλά να έχουν έναν σκοπό τα ζώα (περιλαμβανομένων και των ανθρώπων); Σκοπός υπάρχει μόνο μέσα σε κάποιο θρησκευτικό πλαίσιο. Αλλιώς τα ζώα (όπως και τα βουνά) απλά "είναι". Υπάρχουν εξελίσσονται και συχνά, σαν είδη, εξαφανίζονται. Το τελευταίο συμβαίνει όταν ένα είδος δεν αναπαράγεται πια. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε γιατί το περιβάλλον του άλλαξε τόσο ραγδαία που σαν είδος δεν πρόλαβε να προσαρμοσθεί (συνέβη με τους δεινόσαυρους και το ίδιο μας περιμένει ίσως στην γωνία) είτε γιατί ένα ανταγωνιστικό είδος του στέρησε την ικανότητα αναπαραγωγής. Με αυτή την έννοια, και σε επίπεδο είδους και όχι ατόμου μπορούμε να πούμε ότι ο σκοπός όλων των ειδών είναι η αναπαραγωγή, δηλαδή το σέξ.

Δεν λεω οτι ειναι ο μαναδικος.