Είναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας ....?

Re: Εϊναι δυνατόν ένα ΗΤPC να αποδώσει ποιότητα εικόνας ....?

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, και ιδιαίτερα πρωτότυπες.

Πρώτη φορά ακούω ότι οι κάρτες γραφικών βγάζουν ποιότητα εικόνας (video) ανάλογη της τιμής τους. Από δική μου εμπειρία (αλλά και λίγο πολύ όλου του κόσμου) από τη στιγμή που μιλάμε για DVI ή HDMI σύνδεση ρόλο παίζει μόνο το software, άσχετα αν μιλάμε για κάρτα των 40 ή των 400 .

Άλλο πράγμα η general purpose GPU που έχουν οι κάρτες γραφικών, άλλο το ASIC που χρησιμοποιούν τα standalone players.

Το να λέμε ότι το ένα είναι ανώτερο από το άλλο είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

Το ότι η GPU είναι πιο πολύπλοκη κατασκευαστικά, ή πιο ακριβή, σαφώς και δεν έχει άμεση σχέση με την εικόνα που δίνει σε αναπαραγωγή υλικού 1080p. Η αυξημένη πολυπλοκότητα (και το κόστος..) υπάρχει για να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες - όχι για το BD playback. Αυτό επιτυγχάνεται μια χαρά και από κάρτες των 35 .

Τώρα, όσο αφορά την ποιότητα κατασκευής, αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο, και ξεκινάει με το πως ορίζουμε την ποιότητα κατασκευής.

Εγώ από όσα έχω δει, οι περισσότερες κάρτες γραφικών (ανεξαρτήτως τιμής) έχουν παραπλήσια ποιότητα κατασκευής. Οι μόνες διαφορές που παρατηρούνται συνήθως έχουν να κάνουν με τη λύση ψύξης της κάρτας. Όλα τα υπόλοιπα (layout, εξαρτήματα) είναι σχεδόν ίδια, πράγμα λογικό αφού σχεδόν πάντα ακολουθείται το reference design του κατασκευαστή.

Aπλα θελω να καταληξω στο εξης , μια εξυπνη συσκευη οπως ειναι το pc με απειρες παραμετροποιησεις σε hardware - software - προγραμματισμο , δεν χτυπιεται απο κανενα χαζοκουτι , ειναι τετοια η τεχνολογια που μπορεις να βαλεις τα παντα πανω στο pc
Πιστευω οτι το hardware παιζει βασικο ρολο σε αυτο...

Τελικά το SIMHD του ΤΜΤ3 είναι πατάτα. Δεν βελτίωσε καθόλου την κατάσταση. Οι δοκιμές συνεχιζονται...(windvd)

Σε σχέση με την παραπάνω συζήτηση μάλλον θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη. Η επιτάχυνση και αναπαραγωγή MPEG4 γίνεται από το ολοκληρωμένο κύκλωμα UVD και δεν έχει σχέση με το υπόλοιπο GPU. Αυτό αποδυκνύεται εύκολα παρατηρώντας τον φόρτο της GPU me to GPU-Z κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής ταινιών.(το load δεν μεταβάλλεται καθόλου είτε αναπαράγεις ταινία είτε όχι). Ο λόγος που επέλεξα την συγκεκριμένη κάρτα δεν ήταν η φθηνή τιμή αλλά το γεγονός ότι έιχε το πιο συγχρονο UVD chip της ati (μέχρι την κυκλοφορία της 5ΧΧΧ σειράς). ΑΝ μη τι άλλο ήταν η ακριβότερη επιλογή για HTPC. Κρίνοντας εκ των υστέρων την αγορά ίσως να μην ήταν και απαραίτητο μια που διαπίστωσα ότι παράγει υπερβολικά πολύ θερμότητα (με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα HTPC-θορυβώδη συστήματα ψύξης.
Και όσον αφορά τα ταλαίπωρα chip σε εσωματωμένα συστήματα επίσησ θα διαφωνήσω Φίλε μου. Η ποιότητα εικόνας που μου δίνει ο ενσωματωμένος UPNP Player της 5090Η (Pioneer Kuro) είναι εκπληκτική ακόμα και σε upscaled υλικό (παρότι δεν έιναι καθεαυτού επιτραπέζιος player).

Ισως τελικά η σύγκριση που επιχείρησα να κάνω να μην είναι δίκαια. Ισως Τα κυκλώματα της PIoneer να είναι πολύ αυστηρό σημείο αναφοράς. ΠΑιδιά καθόμουν χθες και έκανα δοκιμές και έβαλα μέχρι και την γυναίκα μου να πει μια ανεξάρτητη γνώμη (μπας και η δική μου ήταν πολυ αυτηρή ) αλλά τελικά μέσα σε 10 λεπτά μου είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πάντως για τελική γνώμη επιφυλάσσομαι μέχρι να δοκιμάσω και το soft upscaling/filtering.

Μην κολλάς στο Hardware Acceleration. Εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις κάποια επαγγελματική κάρτα που να φοράει κανένα chip της HQV και παραπλήσιων εταιρειών, μην περιμένεις να δεις κάτι αξιόλογο στο DVD-upscaling από εκεί.

Το WinDVD 9 Plus που σου πρότεινα, χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Trimension για αυτή τη δουλειά, ο οποίος κάνει upscaling επιπέδου HQV και τρέχει ανετότατα και σε χαμηλότερης ισχύος επεξεργαστές από τον δικό σου. Επιπλέον δε, διαθέτει και δυνατότητα frame interpolation για τους ιερόσυλους.

Επίσης, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις του FFDShow που προτείνονται στο σχετικό νήμα, θα δεις αντίστοιχου επιπέδου εικόνα, πάλι χωρίς Hardware Acceleration...

Thnx Φιλε θα το δοκιμασω

Δεν έχω δει απευθείας σύγκριση PS3 vs. HTPC, αλλά έχω δει PS3 vs. NMT και NMT vs. HTPC, και μπορώ να πω ότι οι διαφορές ήταν ανεπαίσθητες, με πιθανό προβάδισμα στο NMT / HTPC. Αυτά σε προβολέα 1080p.

Η Sony είναι ρυθμισμένη σωστά και για τις δύο πηγές; Έστω brightness / contrast?

Η Sony είναι ρυθμισμένη με ρυθμίσεις από το hdtvtest και με επιλογή θέασης το cinema mode.
Το ίδιο πράγμα παρατήρησα και με το Εxtreamer που παρόλο που παίζει τα πάντα η εικόνα του είναι υποδεέστερη και από το htpc αλλά και από το ps3.

Τελικά το SIMHD του ΤΜΤ3 είναι πατάτα. Δεν βελτίωσε καθόλου την κατάσταση. Οι δοκιμές συνεχιζονται...(windvd)

Σε σχέση με την παραπάνω συζήτηση μάλλον θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη. Η επιτάχυνση και αναπαραγωγή MPEG4 γίνεται από το ολοκληρωμένο κύκλωμα UVD και δεν έχει σχέση με το υπόλοιπο GPU. Αυτό αποδυκνύεται εύκολα παρατηρώντας τον φόρτο της GPU me to GPU-Z κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής ταινιών.(το load δεν μεταβάλλεται καθόλου είτε αναπαράγεις ταινία είτε όχι). Ο λόγος που επέλεξα την συγκεκριμένη κάρτα δεν ήταν η φθηνή τιμή αλλά το γεγονός ότι έιχε το πιο συγχρονο UVD chip της ati (μέχρι την κυκλοφορία της 5ΧΧΧ σειράς). ΑΝ μη τι άλλο ήταν η ακριβότερη επιλογή για HTPC. Κρίνοντας εκ των υστέρων την αγορά ίσως να μην ήταν και απαραίτητο μια που διαπίστωσα ότι παράγει υπερβολικά πολύ θερμότητα (με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα HTPC-θορυβώδη συστήματα ψύξης.
Και όσον αφορά τα ταλαίπωρα chip σε εσωματωμένα συστήματα επίσησ θα διαφωνήσω Φίλε μου. Η ποιότητα εικόνας που μου δίνει ο ενσωματωμένος UPNP Player της 5090Η (Pioneer Kuro) είναι εκπληκτική ακόμα και σε upscaled υλικό (παρότι δεν έιναι καθεαυτού επιτραπέζιος player).

Ισως τελικά η σύγκριση που επιχείρησα να κάνω να μην είναι δίκαια. Ισως Τα κυκλώματα της PIoneer να είναι πολύ αυστηρό σημείο αναφοράς. ΠΑιδιά καθόμουν χθες και έκανα δοκιμές και έβαλα μέχρι και την γυναίκα μου να πει μια ανεξάρτητη γνώμη (μπας και η δική μου ήταν πολυ αυτηρή ) αλλά τελικά μέσα σε 10 λεπτά μου είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πάντως για τελική γνώμη επιφυλάσσομαι μέχρι να δοκιμάσω και το soft upscaling/filtering.

Ναι αλλα δεν εχει hdmi η καρτα σου , το εχεις σκεφτει και αυτο το ενδεχομενο να χανει απο την dvi ,και βλεπω οτι ειναι μπερδεμενη η κατασταση μεταξυ hdmi και dvi σε ποιοτητα

Ενδιαφερον θα ηταν να δουμε οι καινουργια σειρα ati 55xx πως τα παει στην αναπαραγωγη αφενως ειναι καινουργια σειρα αφετερου εχει hdmi 1.3 θυρα

Η Sony είναι ρυθμισμένη με ρυθμίσεις από το hdtvtest και με επιλογή θέασης το cinema mode.

Έχεις ξεχωριστές ρυθμίσεις για την κάθε πηγή;

Αν δεν έχεις, είσαι σίγουρος ότι το ένα σετ από ρυθμίσεις που έχεις ισχύει 100% και για τις δυο διαφορετικές πηγές;

Το ίδιο πράγμα παρατήρησα και με το Εxtreamer που παρόλο που παίζει τα πάντα η εικόνα του είναι υποδεέστερη και από το htpc αλλά και από το ps3.

Το Xtreamer δεν το έχω συγκρίνει με τα NMTs για να καταλάβω πως παίζει. Λένε ότι το chipset του είναι λίγο υποδεέστερο σε ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα NMTs.

Ναι αλλα δεν εχει hdmi η καρτα σου , το εχεις σκεφτει και αυτο το ενδεχομενο να χανει απο την dvi ,και βλεπω οτι ειναι μπερδεμενη η κατασταση μεταξυ hdmi και dvi σε ποιοτητα

Όσο αφορά ποιότητα εικόνας, DVI = HDMI. Ακριβώς ίδια πράγματα, θεωρητικά και πρακτικά. Γιαυτό και είναι και απόλυτα συμβατά μεταξύ τους.

Ενδιαφερον θα ηταν να δουμε οι καινουργια σειρα ati 55xx πως τα παει στην αναπαραγωγη αφενως ειναι καινουργια σειρα αφετερου εχει hdmi 1.3 υρα

Οι διαφορετικές εκδόσεις HDMI δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους όσο αφορά την ποιότητα εικόνας για δεδομένη ανάλυση και framerate, οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά.

Επίσης, έχουμε δει πως παίζει η σειρά Ati 5xxx και όσο αφορά την ποιότητα εικόνας είναι ακριβώς ίδια με τη σειρά 4xxx, η οποία ήταν ίδια με τη σειρά 3xxx, 2xxx, ακόμα και με τα περισσότερα μοντέλα της σειράς 1xxx.

Δεν αλλάζουν αυτά.

Όσο αφορά ποιότητα εικόνας, DVI = HDMI. Ακριβώς ίδια πράγματα, θεωρητικά και πρακτικά. Γιαυτό και είναι και απόλυτα συμβατά μεταξύ τους.

Οι διαφορετικές εκδόσεις HDMI δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους όσο αφορά την ποιότητα εικόνας για δεδομένη ανάλυση και framerate, οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά.

Επίσης, έχουμε δει πως παίζει η σειρά Ati 5xxx και όσο αφορά την ποιότητα εικόνας είναι ακριβώς ίδια με τη σειρά 4xxx, η οποία ήταν ίδια με τη σειρά 3xxx, 2xxx, ακόμα και με τα περισσότερα μοντέλα της σειράς 1xxx.

Δεν αλλάζουν αυτά.

Ειχα την εντυπωση οτι εκδοση 1.3 στις τηλεορασεις εδινε τουλαχιστον θεωρητικα μεγαλυτερη παλετα χρωματων (δις) απο τις παλιοτερες 1.2 - 1.1 και γενικα πιο πλουσια χρωματα , εκτος αν ειναι και αυτο κολπο του marketing για να πρωωθουν την συγκεκριμενη τεχνολογια

Έχεις ξεχωριστές ρυθμίσεις για την κάθε πηγή;

Το Xtreamer δεν το έχω συγκρίνει με τα NMTs για να καταλάβω πως παίζει. Λένε ότι το chipset του είναι λίγο υποδεέστερο σε ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα NMTs.

Nαι βεβαίως και έχω διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε πηγή, ειδικά για το ps3 που αρκετά μπιχλιμπίδια είναι στο off.

Ειχα την εντυπωση οτι εκδοση 1.3 στις τηλεορασεις εδινε τουλαχιστον θεωρητικα μεγαλυτερη παλετα χρωματων (δις) απο τις παλιοτερες 1.2 - 1.1 και γενικα πιο πλουσια χρωματα , εκτος αν ειναι και αυτο κολπο του marketing για να πρωωθουν την συγκεκριμενη τεχνολογια

Τη στιγμή που το υλικό (BD) έχει "μόνο" 16Μ χρώματα, ότι και αν υποστηρίζει η σύνδεση χαμένο πηγαίνει, και θα πηγαίνει για πολλά ακόμα χρόνια.

Οπότε, ναι, είναι ουσιαστικά θέμα marketing.

Nαι βεβαίως και έχω διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε πηγή, ειδικά για το ps3 που αρκετά μπιχλιμπίδια είναι στο off.

Καλό θα ήταν να βγάλεις τα διάφορα "μπιχλιμπίδια" off και για τις υπόλοιπες πηγές, αν θέλεις να κάνεις δίκαιη σύγκριση.

Τα "μπιχλιμπίδια" μπορεί να βελτιώνουν το SD σήμα, αλλά στο HD μόνο κακό μπορούν να κάνουν.

Ένα μικρό update για την συνέχεια της ιστορίας....
Δοκίμασα το WINDVD 9 plus και δεν είδα καμμια θεαματική βελτίωση...

Εκέι που πραγματικά είδα σημαντική βελτίωση ήταν όταν απενεργοποίησα το Graphics hardware acceleration και ανέθεσα την δουλειά στο CPU στο ΤΜΤ3-SIMHD ..........(THANKS φιλε JL είχες απόλυτο δίκιο..).

Επίσης σημαντικότατη βελτίωση είδα όταν ενεργοποίησα τα φίλτρα/επεξεργασία της Kuro στην TV!!! το ερώτημα τώρα είναι εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω και το upscaling της KURO αντί του HTPC...

Σε αυτό το σχήμα βέβαια δεν ξέρω τελικά ποιός κάνει το upscaling. Έχω την εντύπωση ότι από την στιγμή που κάνω το TMT3 full screen το upscaling έχει ήδη γίνει στο HTPC και η ΤV δεν ασχολείται πλεόν....Εάν αλλάξω την ανάλυση στην επιφάνεια εργασίας τότε αλλάζει και στην TV και δεν γίνεται upscaling...

Ξέρει κανείς να μου πει πως δουλέυουν αυτά?

Ευχαριστώ

Αν και έχει πολύ ταλαιπωρία το HTPC νομίζω ότι φτάνω κάπου σιγά σιγά..

Ξαναδοκίμασε και το windvd για DVD-playback, με το hardware acceleration απενεργοποιημένο και τσεκαρισμένη την επιλογή enable trimension all2hd... -bye-