Είναι καιρός για αναβάθμιση

Λογικά, χωρις να ειμαι σιγουρος, βασει του Ι=V/R, με σταθερη ταση V, οσο μικροτερη η αντισταση R τοσο μεγαλυτερή η τιμη του Ι. Στον ενισχυτη λογικα, οσο μικροτερη η αντισταση του ηχειου, τοσο περισσοτερο ρευμα μπορει να του στειλει.

Δεν ξερω αν το εχω ερμηνευσει σωστα, δεν ειμαι και ηλεκτρολογος.
Ας μας πει καποιος πιο εμπειρος!

Σωστά τα λες με μια μικρή διαφορά. Τόσο περισσότερο ρεύμα πρέπει να του στείλει. Κι εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Στο πόσο "καθαρό", "απαραμόρφωτο" ρεύμα μπορεί να στείλει το τροφοδοτικό του ενισχυτή στο ηχείο που ζητάει ξαφνικά λόγω σήματος που καλείται να αναπαράγει στη συχνότητα βύθισης της αντίστασης. και τσουκ, Τσίμπα την παραμορφωσούλα. Και να τα πλαδαρά ανεξέλεγκτα μπάσα. Κλπ κλπ κλπ

Για να το κανουμε λιγο πιο κατανοητο και σε μας που δεν το πολυκατεχουμε το αθλημα, ενα 4ωμο ηχειο θελει περισσοτερα watt ενισχυτη ή λιγοτερα?

Γενικά όσο περισσότερα τα watt στο τροφοδοτικό του ενισχυτή τόσο πιο σίγουρος είσαι πως μπορεί να οδηγήσει σωστά ένα ηχείο με απαιτήσεις. Και ένα ηχείο με αντίσταση 4Ω είναι σίγουρα πιο απαιτητικό σε ρεύμα από ένα με 8Ω. Τώρα για το αν θα έχεις πρόβλημα ή όχι με έναν μικρότερο σε ισχύ ενισχυτή από ένα μεγαλύτερο αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. σε τι εντάσεις θα παίζεις και πόση ευαισθησία έχει το ηχείο δηλαδή το πόσο εύκολα μετατρέπει μια συγκεκριμένη τιμή ρεύματος σε ήχο.

Συγγνωμη αν οι ερωτησεις μου ειναι λιγο ανοητες, αλλα δεν το κατεχω και πολυ.

Οταν ενας ενισχυτης αναφερει στα specs του αυτα:

Power Output (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.05% 2ch Drive)
140 W

Power Output (6 ohm, 1 kHz, 0.7% 2ch Drive)
175 W

Power Output (6 ohm, 1 kHz, 1% 1ch Drive)
205 W''

στα 4ohm λογικα ειναι ακομα περισσοτερα τα watt, σωστα?

π.χ. αν η αντισταση ενος ηχειου ειναι 6ohm, ο ενισχυτης απο πανω θα το τροφοδοτησει περιπου με 175w ?

140 W

175 W

205 W''

π.χ. αν η αντισταση ενος ηχειου ειναι 6ohm, ο ενισχυτης απο πανω θα το τροφοδοτησει περιπου με 175w ?

Ναι στα 4ohm θα δώσει ακόμα περισσότερα watt μέγιστης ισχύος εφόσον ο ενισχυτής υποστηρίζει φορτίο 4ohm, που προφανώς δεν υποστηρίζει γιατί αν υποστήριζε θα το έγραφε στα specs του. Αυτό σημαίνει πως αν συνδέσεις φορτίο 4ohm και δυναμώσεις την ένταση του ενισχυτή σου θα φτάσεις το τροφοδοτικό του στα όριά του, θα αρχίσουν οι παραμορφώσεις και θα καούν τα ηχεία, και σε παρατεταμένη χρήση εκτός των προδιαγραφών πιθανώς να καεί και το τροφοδοτικό.

Απάντηση: Re: Είναι καιρός για αναβάθμιση

140 W

175 W

205 W''

Όσο περισσότερο πλησιάζει τον διπλασιασμό των βατ στα 4 ωμ ένας ενισχυτής,τόσο ρωμαλέος είναι

Σημερα καταφερα να ακουσω τα klipsch 280f, καθως και τα dali ikon 6.
Αυτο που εχω να πω για τα klipsch ειναι οτι δεν εχουν καμια σχεση με τα rf 82 ii που ειχα ακουσει. Το λεω αυτο για οσους εχουν καποια συγκεκριμενη εικονα για την εν λογω εταιρια, με τα 280f να την ξεχασουν. Η αλλαγη στην κορνα, η βελτιομενη καμπινα εχουν αλλαξει εντελως το ηχειο. Μιλαμε για ενα πληρως ισοροπημενο ηχειο.
Ακρως εντυπωσιακο στα αυτια μου. Ευτυχως με τον πωλητη ειχαμε τα ιδια ακουσματα και ετσι ειχα την ευκαιρια να ακουσουμε rock, house, rock ballands για περισσοτερη απο 45 λεπτα, και οι εντυπωσεις ειναι μονο εντυπωσιακες.
Συνδεδεμενα με ενα ασθενικα πολυκαναλο denon επαιζαν μια χαρα. Μολις ενεργοποιησαμε και τον τελικο δικαναλο τα ηχεια ελαμψαν. Λεπτομερεια, διαυγεια, τρομερη δυναμικη, ωραιο ογκωδες και σφικτο μπασο(8ιντζα γαρ), λεπτομερεις ψιλες. Οτι εψαχνα το ειχα ηδη βρει.
Κανενα ιχνος ή σχεση με τα rf 82. Η κορνα ακρως εντυπωσιακη και τοσο οσο δεν κουραζε σε καμια περιπτωση τον ακροατη.
Ακομα και ο φιλος μου που ηταν μαζι, ειχε ακριβως την ιδια αντιληψη!

Μολις συνδεσαμε στη συνεχεια και τα dali, δε μπορω να πω οτι δεν μου αρεσαν. Καθαρος κρυσταλινος ηχος, αναλυτικοτατο, αλλα κατι του ελειπε. Δεν ηταν klipsch...Πλακα κανω!! ΔΕν ειχε την δυναμικη που εδινε το klipsch και λατρεψα. Δε θα αναφερθω πεταιτερω στα dali καθως δεν εδωσα ιδιαιτερη εμφαση και τα κλεισαμε σχετικα γρηγορα.

Ισως να μην ειναι το μουσικοτερο ηχειο αλλα σε αυτη την κατηγορια τιμης, το βρισκω φανταστικο ατ' αυτια μου.

Εν συνεχεια εχουμε και καποιες ακροασεις για AE aelite 3 και monitor audio (αν καταφερω να τα βρω καπου για ακροαση) αλλα δυσκολα να αλλαξω γνωμη!

Τελος αυτο που εχω να πω σε εσους οι εν λογω εταιρια ειναι μες τις επιλογες τους, να ακουσουν το νεο 280F.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι εντυπώσεις σου από τα kilpsch. Μήπως είχες την ευκαιρία να ακούσεις και τα μικρότερα μοντέλα 250f & 260f; Λόγω περιορισμένου χώρου και λόγω γυναίκας προσανατολίζομαι περισσότερο στα μικρότερα.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι εντυπώσεις σου από τα kilpsch. Μήπως είχες την ευκαιρία να ακούσεις και τα μικρότερα μοντέλα 250f & 260f; Λόγω περιορισμένου χώρου και λόγω γυναίκας προσανατολίζομαι περισσότερο στα μικρότερα.

Στο καταστημα υπηρχαν τα 280f και ενα μικροτερο μοντελο απο την καινουρια reference σειρα, αν δεν κανω λαθος τα R-26f.

Κατασταλαξα στην klipsch τελικα, καθως την θεωρω την καλυτερη δυνατη επιλογη για home cinema πρωτα και κατα δευτερο μουσικα!
Το setup αποτελειται απο 280f και 450c.
Στα περιφερειακα προβληματιζομαι λιγο. Ειμαι μεταξυ των 160m και των 250s (διπολα).
Πιο πολυ κλεινω προς τα 160m.

Εσεις τι λετε ? διπολα ή οχι?

Επισης για ηχεια οροφης (atmos) σκεφτομαι 4 απο αυτα : Klipsch R-15M

Για πειτε καμια γνωμη?

Κατασταλαξα στην klipsch τελικα, καθως την θεωρω την καλυτερη δυνατη επιλογη για home cinema πρωτα και κατα δευτερο μουσικα!
Το setup αποτελειται απο 280f και 450c.
Στα περιφερειακα προβληματιζομαι λιγο. Ειμαι μεταξυ των 160m και των 250s (διπολα).
Πιο πολυ κλεινω προς τα 160m.

Εσεις τι λετε ? διπολα ή οχι?

Επισης για ηχεια οροφης (atmos) σκεφτομαι 4 απο αυτα : Klipsch R-15M

Για πειτε καμια γνωμη?

Τα 250s ειναι bipole (αμφιπολα) και οχι dipole.
Η επιλογη bipole vs dipole θα ελεγα οτι εχει να κανει αμεσα με τον χωρο για να αναδειχθει οσο γινεται καλυτερα. (Αν και γινονται αναφορες οτι τα dipole δεν τα πανε και τοσο καλα με atmos setup)
Οποτε οσον αφορα τα μονοπολικα ή τα bipole που ζητας να διαλεξεις, θα ελεγα να βεβαιωθεις ποιο απο τα δυο θα μπορεσει να τοποθετηθει καλυτερα στο χωρο σου σε σχεση βεβαια και με τη θεση του θεατη, μιας και στον χωρο σου αν θυμαμαι καλα, ο καναπες βρισκεται κολλημενος στον πισω τοιχο, μην δινοντας σου την ευχερεια για surround back τοποθετηση.

Oποτε στην δικη σου περιπτωση το ιδεατο (για καναπε στον πισω τοιχο) θα ηταν αμφιπολα ηχεια στον πισω τοιχο (για αισθηση surround back) και μονοπολικα ηχεια δεξια-αριστερα. Ομως το budget θα ανεβει αρκετα, αν συνυπολογισουμε και τα atmos στην οροφη.

Γενικα, τοσο τα αμφιπολα, οσο και τα διπολα ειναι καλο να τοποθετουνται στους πλαινους τοιχους, μονο εαν ο θεατης τα εχει ακριβως στο πλαι του. Τα αμφιπολα, μπορουν να παιξουν και ενα υποτυπωδη ρολο surround back οταν τοποθετηθουν στον πισω τοιχο στην περιπτωση οπου ο καναπες βρισκεται κολλημενος στον πισω τοιχο.

Θα τολμουσα να πω οτι με εναν πειραματισμο, θα μπορουσαν ισως να τοποθετηθουν αμφιπολα στο πλαι, αλλα τραβηγμενα προς τον πισω τοιχο. Ετσι, και θα γεμιζαν τους πλαινους, αλλα και το ενα ηχειο τους οπου θα ακτινοβολουσε πιο κοντα στον πισω τοιχο θα τον γεμιζε πιο ικανοποιητικα. Αυτο ομως προυποθετει πειραματισμο για να εισαι σιγουρος οτι θα εχεις ενα επιθυμητο αποτελεσμα.

Ριξε μια ματια στα παρακατω λινκ.

http://www.audioholics.com/loudspeaker-design/surround-speaker-dipole-vs-bipole

http://www.dolby.com/us/en/guide/dolby-atmos-speaker-setup/index.html

https://www.google.gr/url?sa=t&rct=...Z62WUePBw&sig2=5GX69kB4zQVfZYphRRfeKw&cad=rja

Γιαννη, σκεφτομαι το setup των ηχειων να ειναι 5.2.4

Στο πισω τοιχο δεν υπαρχει χωρος για τοποθετηση ηχειων οπως ειδες. Μονο αμφιπολα οπως λες θα μπορουσαν να τοποθετηθουν εκει.

Για να βαλω και αμφιπολα και μονοπολα σε πρωτη φαση μου ανεβασει το budget και με βγαζει λιγο εκτος. Για αρχη θα ηταν πιο συνετο να βαλω τα μονοπολα 160M δεξια & αριστερα λιγο πιο πισω απο τη θεση ακροασης ( διαταξη κατα την dolby) ή να χρησιμοποιησω αμφιπολα στο πισω τοιχο ?

Για τα οροφης τι λες γι αυτα? θα την κανουν τη δουλεια?

Γιαννη, σκεφτομαι το setup των ηχειων να ειναι 5.2.4

Στο πισω τοιχο δεν υπαρχει χωρος για τοποθετηση ηχειων οπως ειδες. Μονο αμφιπολα οπως λες θα μπορουσαν να τοποθετηθουν εκει.

Για να βαλω και αμφιπολα και μονοπολα σε πρωτη φαση μου ανεβασει το budget και με βγαζει λιγο εκτος. Για αρχη θα ηταν πιο συνετο να βαλω τα μονοπολα 160M δεξια & αριστερα λιγο πιο πισω απο τη θεση ακροασης ( διαταξη κατα την dolby) ή να χρησιμοποιησω αμφιπολα στο πισω τοιχο ?

Για τα οροφης τι λες γι αυτα? θα την κανουν τη δουλεια?

Στο dolby atmos αν προσεξεις δεν αλλαζει η νοοτροπια του SL/SR, ειναι οπως στο κλασσικο 5.1. Δηλαδη εχουμε ενα ζευγαρι ηχεια surround οπου προσπαθουν να κυκλωσουν με τον ηχο τους τον θεατη. Για αυτο και τοποθετουνται παντα λιγο πισω απο το θεατη στις 90-/110 μοιρες.
Απλα σε αυτο το setup προσθετεις τα ηχεια οροφης.

Τωρα, μια κλασσικη διαταξη ηχειων 7.1 εχει το πλεονεκτημα οτι θα τοποθετηθει αλλη μια διαταξη ηχειων surround back πισω απο τον θεατη, αναγκαζοντας ετσι τα SR να μετακινηθουν στο πλαι του θεατη.

Τα διπολα/αμφιπολα κανουν καλη δουλεια υπο προυποθεσεις. (στον χωρο)
Θα πρεπει ιδανικα οι εμπρος/πισω τοιχοι να εχουν ιση αποσταση απο τον θεατη και ο θεατης να εχει το ηχειο ακριβως πλαι του.
Υπαρχουν ομως και πειραματισμοι, γιατι καθε χωρος εχει της ιδιομορφιες του.
Για παραδειγμα χρησιμοποιω αμφιπολα, αλλα λογω του οτι ο πισω τοιχος μου ειναι αρκετα μακρυτερα δεν καταφερνει να πετυχει δυνατη ανακλαση απο πισω. Οποτε σε πειραματισμους μου βρηκα οτι επρεπε να τα τοποθετησω λιγακι πιο πισω απο μενα για να εχω την αισθηση του ηχου απο πισω. (βασικα τοποθετηθηκαν ως μονοπολα, μιας και δεν εχω τοποθετησει ακομη surround back λογω καλωδιωσης)

Η δικη σου περιπτωση ειναι διαφορετικη, μιας και εισαι ακριβως στον πισω τοιχο. Χανεις εντελως την αισθηση ενος ηχου οπου προερχεται απο πισω ή τουλαχιστον σε κυκλωνει περιφερειακα. Οποτε αναγκαζεσαι να δουλεψεις οσο μπορεις με τις ανακλασεις των τοιχων.

Ξεχνα για μια στιγμη το atmos και σκεψου τι προσπαθεις να πετυχεις. Θες να τοποθετησεις ενα ζευγαρι ηχεια σε ενα σημειο, ωστε να καταφερεις να τα ακους τοσο απο το πλαι, οσο και απο ανακλαση απο τον τοιχο πισω απο την πλατη σου.
Αναλογως της ιδιομορφιας του χωρου, θελει πειραματισμο.

Δεν εχεις απο αριστερα πλαινο τοιχο (εκτος κι αν τα βαλεις εντελως αριστερα στον τοιχο εισοδου οπου ειναι η πορτα )
Επισης, ο τοιχος πισω σου εχει διαφορα πραγματα οπου θα απορροφησουν εν μερη τον ηχο.

Απο οσο θυμαμαι λοιπον τον χωρο σου, θα ελεγα οτι ΙΣΩΣ το καλυτερο θα ηταν να τοποθετησεις ενα ζευγαρι αμφιπολα στο πλαι...ΑΛΛΑ να τα φερεις σχετικα προς τα πισω ωστε να χτυπανε τον πισω τοιχο πιο ευκολα.
Με την ιδια λογικη, θα μπορουσες να τοποθετησεις ενα ζευγαρι αμφιπολα στον πισω τοιχο (αρα εχεις οσο γινεται ηχο απο πισω και πανω βεβαια) και να βασιστεις στο οτι το ενα γουφερ τους που ειναι στραμμενο προς τον πλαινο τοιχο και πολυ κοντα σε αυτον, θα γεμισει και αυτον. (ετσι ομως ισως εχεις μια ακουστικη τρυπα στο μπροστινο μερος των πλαινων τοιχων. Αρκετοι 7.1 ενισχυτες εχουν προσθεσει ενα δευτερο ζευγαρι ηχειων surround για πλαινους τοιχους για να γεμιζει ο πλαινος, αν εχει μεγαλο μηκος)

Aν τωρα προσθεσουμε και τους ηχους απο τα ηχεια οροφης το πραγμα περιπλεκεται οσον αφορα τις ανακλασεις απο τους τοιχους.
Προσωπικα πειραματιστηκα ΠΡΙΝ τοποθετησω τα αμφιπολα, εχοντας βοηθο και τα ειχαμε στηριξει εντελως προχειρα μετακινωντας τα καθε φορα ωστε να πετυχω μια σωστη αισθηση surround ηχου, τοσο απο το πλαι, οσο και απο πισω.

Εν κατακλειδι, θα ελεγα οτι στην δικη σου περιπτωση οπου χρειαζεσαι πειραματισμους λογω του πισω τοιχου, καλυτερα θα ηταν να επαιρνες τα αμφιπολα, μιας με διαφορες θεσεις για τεστ, θα πετυχεις πιο ευκολα εναν κυκλωτικο ηχο σε σχεση με τα μονοπολα (λογω ανακλασεων)

Αν μιλουσαμε για 7.1 ή λυση θα ηταν μονοπολα στο πλαι και αμφιπολα πισω.
Μην ξεχνας ομως κατι. Οι δυνατες σταθμες + ανακλασεις που θα υπαρχουν σιγουρα θα εχουν αντικτυπο και στον πισω τοιχο. (και τωρα εχουν) Μπορει να χανεις λιγο την αισθηση οτι ο ηχος ερχεται μονο απο πισω αλλα για αυτο θα ηθελες 7.1 και αποσταση απο τον πισω τοιχο.
Θα ελεγα λοιπον αμφιπολα και πειραματισμο ΠΡΙΝ τοποθετηθουν μονιμα. Υποθετω οτι η ιδανικη τους θεση στον δικο σου χωρο, θα ειναι λιγο κατω απο τη μεση του πλαινου τοιχου. Θα ελεγα περιπου αποσταση τα 2/3 μπροστα και 1/3 πισω απο τους αντιστοιχους τοιχους.
Αν δοκιμασεις με τεστ θορυβου, ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις το πιο ιδανικο sweet spot για τον χωρο σου.

Για τα ηχεια οροφης δεν εχω αποψη μιας και δεν εχω δοκιμασει καθολου εως τωρα και δεν εχω ασχοληθει.

Γιαννη, θα το ψαξω λιγο ακομα αυτο το θεμα, αλλα τοσα χρονια μ αρεσει ο κατευθυντικος ηχος που ερχεται απο πισω. Το φοβαμαι λιγο το αμφιπολο και το θεμα των ανακλασεων γτ και ο χωρος μου ειναι λιγο δυσκολος οπως ειδες κι εσυ.

Υπαρχει ενα project να μεταφερθουν ολα σε ξεχωριστο dedicated room στο υπογειο αλλα ειναι πολυ μακριαααααααααααααα ακομα, δε φτανουν τα $$$ για ολα δυστηχως!
Αμα καταφερω και τελειωσω με τις αναβαθμισεις μεχρι τα τελη του 2016, μετα βλεπουμε!
Απλα προσπαθω να κανω ασφαλη και vfm επιλογες προς το παρον, ουτως ωστε να μην χρειαζεται να διωξω κατι μελλοντικα παρα μονο να προσθεσω.

Αυτη τη στιγμη τα surround σε ποιο σημειο των πλαινων ειναι τοποθετημενα. ?
Πως σου ακουγεται ο ηχος τους απο αυτο το σημειο. ?
Νιωθεις οτι δεν σε καλυπτει. ?

Μια χαρα ειναι τωρα, αλλα επειδη θα γινει αλλαγη σκεφτομαι και τις υπολοιπες επιλογες, αν μπορουν να οδηγησουν σε ακομα καλυτερο αποτελεσμα!

Θα παραμεινω στην αρχικη μου επιλογη και 160m για αρχη.

Αν δεν κανω λαθος τα klipsch εχουν καλη διασπορα ακομα και τα μονοπολα τους. Τα αμφιπολα μαλλον περισσοτερα προβληματα θα μου δημιουργησουν παρα θα λυσουν!

Το πρώτο κομμάτι της παραγγελιας έγινε, klipsch 280f, 450c & 160m. Δυστυχως το 450c έχει χρόνο παραδοσης 2 εβδομαδες.

Σε δευτερη φαση, ακολουθουν τα ενισχυτικα, οπου εκει σιγουρα θα χρειαστω τη βοηθεια σας. Προς το παρον θα παιξουν με ενα μικρο denon 5ετιας.

Μποτειτε να μου προτεινετε βασεις για τα klipsch 160m?
Κατα προτιμηση καποιο προιον που μπορω να βρω σε ελληνικο καταστημα.
Το καθε ηχειο ειναι περιπου 9 κιλα.