Απάντηση: Re: Είναι καιρός για αναβάθμιση
Γιαννη, σκεφτομαι το setup των ηχειων να ειναι 5.2.4
Στο πισω τοιχο δεν υπαρχει χωρος για τοποθετηση ηχειων οπως ειδες. Μονο αμφιπολα οπως λες θα μπορουσαν να τοποθετηθουν εκει.
Για να βαλω και αμφιπολα και μονοπολα σε πρωτη φαση μου ανεβασει το budget και με βγαζει λιγο εκτος. Για αρχη θα ηταν πιο συνετο να βαλω τα μονοπολα 160M δεξια & αριστερα λιγο πιο πισω απο τη θεση ακροασης ( διαταξη κατα την dolby) ή να χρησιμοποιησω αμφιπολα στο πισω τοιχο ?
Για τα οροφης τι λες γι αυτα? θα την κανουν τη δουλεια?
Στο dolby atmos αν προσεξεις δεν αλλαζει η νοοτροπια του SL/SR, ειναι οπως στο κλασσικο 5.1. Δηλαδη εχουμε ενα ζευγαρι ηχεια surround οπου προσπαθουν να κυκλωσουν με τον ηχο τους τον θεατη. Για αυτο και τοποθετουνται παντα λιγο πισω απο το θεατη στις 90-/110 μοιρες.
Απλα σε αυτο το setup προσθετεις τα ηχεια οροφης.
Τωρα, μια κλασσικη διαταξη ηχειων 7.1 εχει το πλεονεκτημα οτι θα τοποθετηθει αλλη μια διαταξη ηχειων surround back πισω απο τον θεατη, αναγκαζοντας ετσι τα SR να μετακινηθουν στο πλαι του θεατη.
Τα διπολα/αμφιπολα κανουν καλη δουλεια υπο προυποθεσεις. (στον χωρο)
Θα πρεπει ιδανικα οι εμπρος/πισω τοιχοι να εχουν ιση αποσταση απο τον θεατη και ο θεατης να εχει το ηχειο ακριβως πλαι του.
Υπαρχουν ομως και πειραματισμοι, γιατι καθε χωρος εχει της ιδιομορφιες του.
Για παραδειγμα χρησιμοποιω αμφιπολα, αλλα λογω του οτι ο πισω τοιχος μου ειναι αρκετα μακρυτερα δεν καταφερνει να πετυχει δυνατη ανακλαση απο πισω. Οποτε σε πειραματισμους μου βρηκα οτι επρεπε να τα τοποθετησω λιγακι πιο πισω απο μενα για να εχω την αισθηση του ηχου απο πισω. (βασικα τοποθετηθηκαν ως μονοπολα, μιας και δεν εχω τοποθετησει ακομη surround back λογω καλωδιωσης)
Η δικη σου περιπτωση ειναι διαφορετικη, μιας και εισαι ακριβως στον πισω τοιχο. Χανεις εντελως την αισθηση ενος ηχου οπου προερχεται απο πισω ή τουλαχιστον σε κυκλωνει περιφερειακα. Οποτε αναγκαζεσαι να δουλεψεις οσο μπορεις με τις ανακλασεις των τοιχων.
Ξεχνα για μια στιγμη το atmos και σκεψου τι προσπαθεις να πετυχεις.
Θες να τοποθετησεις ενα ζευγαρι ηχεια σε ενα σημειο, ωστε να καταφερεις να τα ακους τοσο απο το πλαι, οσο και απο ανακλαση απο τον τοιχο πισω απο την πλατη σου.
Αναλογως της ιδιομορφιας του χωρου, θελει πειραματισμο.
Δεν εχεις απο αριστερα πλαινο τοιχο (εκτος κι αν τα βαλεις εντελως αριστερα στον τοιχο εισοδου οπου ειναι η πορτα )
Επισης, ο τοιχος πισω σου εχει διαφορα πραγματα οπου θα απορροφησουν εν μερη τον ηχο.
Απο οσο θυμαμαι λοιπον τον χωρο σου, θα ελεγα οτι ΙΣΩΣ το καλυτερο θα ηταν να τοποθετησεις ενα ζευγαρι αμφιπολα στο πλαι...ΑΛΛΑ να τα φερεις σχετικα προς τα πισω ωστε να χτυπανε τον πισω τοιχο πιο ευκολα.
Με την ιδια λογικη, θα μπορουσες να τοποθετησεις ενα ζευγαρι αμφιπολα στον πισω τοιχο (αρα εχεις οσο γινεται ηχο απο πισω και πανω βεβαια) και να βασιστεις στο οτι το ενα γουφερ τους που ειναι στραμμενο προς τον πλαινο τοιχο και πολυ κοντα σε αυτον, θα γεμισει και αυτον. (ετσι ομως ισως εχεις μια ακουστικη τρυπα στο μπροστινο μερος των πλαινων τοιχων. Αρκετοι 7.1 ενισχυτες εχουν προσθεσει ενα δευτερο ζευγαρι ηχειων surround για πλαινους τοιχους για να γεμιζει ο πλαινος, αν εχει μεγαλο μηκος)
Aν τωρα προσθεσουμε και τους ηχους απο τα ηχεια οροφης το πραγμα περιπλεκεται οσον αφορα τις ανακλασεις απο τους τοιχους.
Προσωπικα πειραματιστηκα ΠΡΙΝ τοποθετησω τα αμφιπολα, εχοντας βοηθο και τα ειχαμε στηριξει εντελως προχειρα μετακινωντας τα καθε φορα ωστε να πετυχω μια σωστη αισθηση surround ηχου, τοσο απο το πλαι, οσο και απο πισω.
Εν κατακλειδι, θα ελεγα οτι στην δικη σου περιπτωση οπου χρειαζεσαι πειραματισμους λογω του πισω τοιχου, καλυτερα θα ηταν να επαιρνες τα αμφιπολα, μιας με διαφορες θεσεις για τεστ, θα πετυχεις πιο ευκολα εναν κυκλωτικο ηχο σε σχεση με τα μονοπολα (λογω ανακλασεων)
Αν μιλουσαμε για 7.1 ή λυση θα ηταν μονοπολα στο πλαι και αμφιπολα πισω.
Μην ξεχνας ομως κατι. Οι δυνατες σταθμες + ανακλασεις που θα υπαρχουν
σιγουρα θα εχουν αντικτυπο και στον πισω τοιχο. (και τωρα εχουν) Μπορει να χανεις λιγο την αισθηση οτι ο ηχος ερχεται μονο απο πισω αλλα για αυτο θα ηθελες 7.1 και αποσταση απο τον πισω τοιχο.
Θα ελεγα λοιπον αμφιπολα και πειραματισμο ΠΡΙΝ τοποθετηθουν μονιμα. Υποθετω οτι η ιδανικη τους θεση στον δικο σου χωρο, θα ειναι λιγο κατω απο τη μεση του πλαινου τοιχου. Θα ελεγα περιπου αποσταση τα 2/3 μπροστα και 1/3 πισω απο τους αντιστοιχους τοιχους.
Αν δοκιμασεις με τεστ θορυβου, ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις το πιο ιδανικο sweet spot για τον χωρο σου.
Για τα ηχεια οροφης δεν εχω αποψη μιας και δεν εχω δοκιμασει καθολου εως τωρα και δεν εχω ασχοληθει.