Ειναι τα 1-way μονοδρομος?

Εγώ ένα πράγμα θα πω. Δεν έχω δει / ακούσει ακόμα κάποιο 1-way ηλεκτροδυναμικό ηχείο το οποίο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω καν HiFi (HiFi = High Fidelity, για να μην ξεχνιόμαστε), ποσώς Hi End.

Υπάρχει κάποια υλοποίηση 1-way με ηλεκτροδυναμικό μεγάφωνο η οποία να μπορεί να αναπαράγει έστω το μεγαλύτερο μέρος (50Hz - 18KHz) του ακουστικού φάσματος;

Δες και σχολιασε αυτο:
Χρησημοποιω κατι παρομοιο σε μεγαλο χωρο. ΔΕΝ στερηται προβληματων φυσικα.
Εχω την εντυπωση οτι παιζει καλα, αλλα βεβαιως, μπορει να κανω και λαθος.
Αν καποτε θελησεις να παρεις για γευση, με μεγαλη μου χαρα να φιλοξενισω μια ατυπη "κοντρα" με τα δικα σου.

edit: το γραφημα απο δω γιατι δεν μου εμφανιζεται
http://www.plasmatweeter.de/

Last edited:
Απάντηση: Re: Ειναι τα 1-way μονοδρομος?

Εγώ ένα πράγμα θα πω. Δεν έχω δει / ακούσει ακόμα κάποιο 1-way ηλεκτροδυναμικό ηχείο το οποίο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω καν HiFi (HiFi = High Fidelity, για να μην ξεχνιόμαστε), ποσώς Hi End.

Υπάρχει κάποια υλοποίηση 1-way με ηλεκτροδυναμικό μεγάφωνο η οποία να μπορεί να αναπαράγει έστω το μεγαλύτερο μέρος (50Hz - 18KHz) του ακουστικού φάσματος;

Εχω γράψει ήδη για μία τέτοια εταιρεία,μερικές σελίδες πρίν(ALR Jordan).Απάντηση δεν πήρα(χωρίς να υπερασπίζομαι ή και να αποκλείω εξ' αρχής κάθε είδους υλοποίηση,άν δεν την έχω ακούσει σωστά πρώτα).

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ειναι τα 1-way μονοδρομος?

Εχω γράψει ήδη για μία τέτοια εταιρεία,μερικές σελίδες πρίν(ALR Jordan).Απάντηση δεν πήρα(χωρίς να υπερασπίζομαι ή και να αποκλείω εξ' αρχής κάθε είδους υλοποίηση,άν δεν την έχω ακούσει σωστά πρώτα).

Τα είδα τα μεγάφωνα, φαίνονται ενδιαφέροντα. Ξέρουμε να έχει γίνει καμία υλοποίηση με αυτά;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ειναι τα 1-way μονοδρομος?

Τα είδα τα μεγάφωνα, φαίνονται ενδιαφέροντα. Ξέρουμε να έχει γίνει καμία υλοποίηση με αυτά;

Ναί κυκλοφορούν αρκετές,ιδιαίτερα αγγλία.Μερικές,έχουν κι εξαιρετικές κριτικές απο π.χ Hi Fi News,What Hi Fi...

Re: Απάντηση: Ειναι τα 1-way μονοδρομος?

Για δες αυτό το αναλογικό ενεργό cross τριών δρόμων που βασίζεται σε μελέτη των S. Lipshitz και J. Vanderkooy που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAES

http://users.otenet.gr/~athsam/3way_active_crossover_with_linear_phase_gr.htm

Τελικά, αυτοί οι S. Lipshitz και J. Vanderkooy πρέπει να πιστεύανε πολύ στην παραμόρφωση φάσης και ταυτόχρονα να ήταν και πολύ απελπισμένοι, για να μπουν σε τόση φασαρία και να βγάλουν ..... άκουσον ..... αναλογικά ενεργητικά φίλτρα γραμμικής φάσης, εν έτει 1983 (όταν δηλαδή τα ψηφιακά ήταν ακόμη στα σπάργανα).

Δεν ξέρω... εμένα μόνο μου φαίνεται ότι τα εν λόγω φίλτρα είναι
εξαιρετικά πολύπλοκης σχεδίασης, γεγονός το οποίο σίγουρα σημαίνει ότι εισάγουν μεγάλα ποσοστά θορύβου και μη-γραμμικής παραμόρφωσης (αρμονική και ενδοδιαμόρφωσης). Ας μη μιλήσουμε για την αντοχή τους στις καταπονήσεις, γήρανση, ολισθήσεις των παραμέτρων τους με το χρόνο, κτλ.

Σήμερα, είναι πανεύκολο να κατασκευάσει κάποιος ενεργητικά ηχεία με ψηφιακά φίλτρα, έτσι ώστε να προσεγγίσει πολύ ευκολότερα χαρακτηριστικά γραμμικής φάσης και όχι μόνο.