Εισαγωγή αυτοκινήτου από ιδιώτη

journeyman

Senior Member
21 June 2008
516
Καλησπέρα και καλό μήνα, ποστάρω στο φόρουμ αυτό καθώς αν και σε άσχετα με AV θέματα, πάντα βρίσκω πρόθυμα μέλη και απαντήσεις (προς τιμήν σας)!!

Μετά από σκέψη αποφάσισα να εισάγω από Γερμανία ένα Renault Scenic ('13) με την βοήθεια ενός μεσάζοντα που θα εκτιμούσε το αυτοκίνητο εκεί (και φυσικά θα κανόνιζε την μεταφορά), ώστε να πάρω την τελική μου απόφαση.
Να πω εδώ ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με γνώμονα κυρίως οικονομικό μιας και οι αντίστοιχες περιπτώσεις εδώ (τις οποίες απέκλεισα μία μία) είτε δεν αντιστοιχούσαν στην κατάσταση που αναφερόταν στην αγγελία είτε το κόστος ήταν ασύμφορο για τα δεδομένα μου.
Στο προκείμενο λοιπόν, η απόφαση πάρθηκε και φτάνω στο σημείο που πρέπει να εξοφλήσω το όχημα (αξίας 7.500 ).
Μέσω Εθνικής Τράπεζας έγινε αίτημα για μεταφορά χρημάτων στην Γερμανία, αίτημα όμως που απορρίφθηκε 2 φορές με την αιτιολογία ότι οι εισαγωγές επιτρέπονται μόνο για τους εμπόρους (καταραμένα capital controls)...
Οπότε αποφασίσαμε από κοινού με τον μαντρά στην Γερμανία αλλά και με τον μεσάζοντα, να προβούμε σε τμηματικές μεταφορές χρημάτων από 7 ιδιώτες (οικογενειακοί φίλοι) από 1.000 έκαστος, μιας και ανά ημερολογιακό μήνα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταφέρει αυτό το ποσό οπουδήποτε εντός Ε.Ε.

Οι ερωτήσεις μου λοιπόν είναι 2:
1- πως θα δηλώσω το όχημα στην επόμενη φορολογική δήλωση (ο μαντράς θα μου κόψει τιμολόγιο για όλο το ποσό)? Οι ιδιώτες που συμμετείχαν στην υπόθεση πρέπει να κάνουν κάοια δήλωση που θα την συμπεριλάβω στην Φορολογική μου δήλωση?

2- ο μεσάζοντας μου είπε ότι μόλις τα χαρτιά του αυτοκινήτου, φτάσουν στο τελωνείο, θα πρέπει να μιλήσουν με τον λογιστή μου για να γίνει κάποια δήλωση μέσω taxisnet σχετικά με την εισαγωγή. Ξέρει κάποιος γι'αυτό κάτι?

Οι ερωτήσεις μου μάλλον αφορούν τους λογιστές του φόρουμ??
Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους διαβάσουν έστω το ποστ μου και θα εκτιμήσω τις (όποιες απαντήσεις σας)!

Το καλύτερο θα ήταν να βρείς κάποιον ειδικό που ασχολείται με το αντικείμενο ώστε να σε βοηθήσει ουσιαστικά Προφανώς και θα πάρει κάποια χρήματα αλλά μάλλον θα γλυτώσεις πολλούς περισσότερους μπελάδες

Καλού κακού ρώτα επιπρόσθετα και έναν εκτελωνιστη μην βρεθείς προ ,δυσαρεστων, εκπληξεων! !
Όχι οποιονδήποτε. ... ....ειδικό για αυτοκίνητα.

Εννοείται ρώτησα αλλά ήθελα και τις δικές σας απαντήσεις. Αναφορικά με την εξουσιοδότηση είναι κάτι πολύ απλό, μπαίνω στο taxis και κάνω ηλεκτρονική εξουσιοδότηση στον εκτελωνιστή για να αναλάβει όλες τις διαδικασίες. Άρα οκ το 1ο ερώτημα.
Σχετικά με το 2ο, αναμένουμε τις απαντήσεις των λογιστών (αν υπάρχουν εδώ μέσα).

Οι εκτελωνιστές είναι σαν τους δικηγόρους.
Δεν γνωρίζουν τα πάντα.Ένας εκτελωνιστής που ειδικεύεται σε εισαγωγές αυτοκινήτων,θα ξέρει όλες τισ ΣΩΣΤΕΣ απαντήσεις στα ερωτήματά σου.
Αν σου πει "ρώτα έναν λογιστή" πολύ απλά δεν ξέρει τι του γίνεται.Θα σου κάνει τον εκτελωνισμό και θα σε κάψει.
Τον Δεκέμβριο του 2012 ταξίδευε από την Γερμανία το Citreon C4 Grand Picasso που είχα βρει από συγγενή μου που ζούσε εκεί.
Ο οικογενειακός φίλος εκτελωνιστής μου είχε πει ότι θα έχω ένα κόστος φόρων-δασμων-εξόδων εκτελωνισμού γυρω στις 4.500-5.000 ευρώ με κόστος αγοράς 8.000 ευρώ.
Για να το εκτελωνίσω,θα έπρεπε να το πάω στο τελωνείο στον Πειραιά για έλεγχο των αξεσουάρ και 2-3 μέρες μετά,θα μου υπολόγιζαν τα κόστη.
Το αυτοκίνητο έχει φτάσει Ιταλία και λέω "δεν ρωτάω και τον τάδε έμπορο αυτοκινήτων μπας και έχει κανένα εκτελωνιστη..."
Ρώτησα λοιπόν και μου έδωσε τον εκτελωνιστή του,ο οποίος μου είπε ότι όταν φτάσει το αυτοκίνητο στην Πάτρα να μην δηλωθεί για εισαγωγή γιατί κατά τις 27 Δεκεμβρίου θα ψηφίζονταν νέοι δασμοί με τους οποίους το συνολικό κόστος θα ήταν 2.500 ευρώ!!!
Για να μην σας κουράζω,έκανα ότι μου είπε,δεν χρειάστηκε να πάω το αυτοκίνητο πουθενά και γλύτωσα 2.500 ευρώ.
Τώρα,το πως το δήλωσα στην εφορία,δεν θυμάμαι,αλλά νομίζω έδωσα το τιμολόγιο του Γερμανού.

Last edited: