Εκκλησιαστικο ΑΙΣΧΟΣ !!!!!!

Φίλε send τούς ´ζώντες και νεκρούς´τούς κρίνει κυρίως η Ιστορία.Οι λαοί βέβαια πού σέβονται και γνωρίζουν τήν ιστορία τους,´μιλάνε´μέ τούς νεκρούς τους και μαθαίνουν απ´αυτούς.
Η θρησκεία μέσα στην Ιστορία ,έχει την δική της θέση και καλό είναι να μελετάται στα αντίστοιχα ιστορικά πλαίσια χωρίς αφοριστικές απλουστευσεις.
Στην σημερινή εποχή τής αποθέωσης τής ατομικότητας ,πολλοί γίνονται αφοριστικοί παρ´ότι είναι εντελώς άσχετοι όσον αφορά στήν θρησκειολογία.
Το σχόλιο αυτό ,φυσικά και δεν αναφέρεται για σένα,αλλά το μικρό σου post ηταν αφορμή για κάποιες επιπλέον σκέψεις.

δεν πειράζει, είχα υπ'όψη μου κάτι τελετές στον Όλυμπο για τις οποίες πήρε το αυτί μου και το έγραψα έτσι στο αστείο.
Ούτε το προηγούμενο ποστ αποτελούσε απλούστευση... απλά πάλι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε κατά νου όταν ειπώθηκε πως ο Χριστιανισμός δεν έχει το στοιχείο του εκφοβισμού... χρειάζεται κάτι παραπάνω από την Ημέρα της Κρίσης δλδ? Η οποία μας περιγράφεται με άκρως συγκλονιστικές εικόνες κατά τη θρησκευτική-θεολογική μας διαπαιδαγώγηση.

Συμφωνώ ότι και ο Χριστιανισμός μπορεί να μετατραπεί σε θρησκεία εκφοβισμού όταν ερμηνευθει´αναλόγως´απο τίς επίσημες εκκλησίες.Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν συγκλονιστικά κείμενα απο την Ορθόδοξη Παράδοση,επηρεασμένα και απο την ελληνική παράδοση,πού είναι πραγματικά κοσμήματα τής ανθρώπινης σκέψης.
Ειναι πολύ μεγάλο το θέμα πάντως..

Απάντηση: Re: Εκκλησιαστικο ΑΙΣΧΟΣ !!!!!!

δεν πειράζει, είχα υπ'όψη μου κάτι τελετές στον Όλυμπο για τις οποίες πήρε το αυτί μου και το έγραψα έτσι στο αστείο.
Ούτε το προηγούμενο ποστ αποτελούσε απλούστευση... απλά πάλι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε κατά νου όταν ειπώθηκε πως ο Χριστιανισμός δεν έχει το στοιχείο του εκφοβισμού... χρειάζεται κάτι παραπάνω από την Ημέρα της Κρίσης δλδ? Η οποία μας περιγράφεται με άκρως συγκλονιστικές εικόνες κατά τη θρησκευτική-θεολογική μας διαπαιδαγώγηση.

Οι τελετές πού αναφέρεις όντως συμβαίνουν.Και θεωρώ ότι αποτελούν μεγάλη οπισθοδρόμηση τής ανθρώπινης σκέψης-πέραν τού ότι μπορούν να χαρακτηριστούν απο γραφικές μέχρι και διαστροφικές-

σκέψης? Ποιας σκέψης? :flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

Πάλι έχω υπόψη μου κάποιους που πήρε το αυτί μου ότι συμμετείχαν, γι' αυτό γελάω, ξέρω εγώ...

Άλλο είναι να αναζητεί κανείς λχ το διονυσιακό στοιχείο ή τη λατρεία του θεού-ήλιου σε σύγχρονες τελετές ή έθιμα και άλλο να λατρεύει στην πραγματικότητα το Θεό Ήλιο... για όνομα!

Οι τελετές πού αναφέρεις όντως συμβαίνουν.Και θεωρώ ότι αποτελούν μεγάλη οπισθοδρόμηση τής ανθρώπινης σκέψης-πέραν τού ότι μπορούν να χαρακτηριστούν απο γραφικές μέχρι και διαστροφικές-

οντως !!!!

εχω δει κατι τυπους σε ενα ρεπορταζ ντυμενους με χλαμυδες να παριστανουν τους αρχαιους .......

εεε ... πρεπει να τους χτυπησε πολυ ο ηλιος !!!!! :grandpa:

Γιατί σου φαίνεται περίεργο φίλε Send το ότι η χριστιανική πίστη δεν έχει το στοιχείο του εκφοβισμού?
Θεωρείς εκφοβισμό την Ημέρα της Κρίσεως? Γιατί?
Κάθε μέρα όλοι μας κρινόμαστε για τις αποφάσεις μας, επιλογές μας, συμπεριφορές μας, πράξεις και λεγόμενά μας από την ίδια τη ζωή και τους συνανθρώπους μας. Αυτό τι σημαίνει γι αυτούς που το γνωρίζουν? ότι θα ξυπνήσουν κάθε πρωί νιώθοντας μια Δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους με σκοπό να τους κατευθύνει στο ''σωστό δρόμο'' μόνο και μόνο για να αποφύγουν την ''τιμωρία''?
Όχι βέβαια.
Και για να το θέσω με όρους που όλοι μας καταλαβαίνουμε, όπως λέει και ο μεγάλος Παντελής Ζερβός, δίκην φιλοσόφου, στο στρατηγό Μακρή: " Αλλοίμονο Στρατηγέ μου από τους ηθικούς που είναι ηθικοί επειδή δεν μπορούν να είναι ανήθικοι και από τους τίμιους που είναι τίμιοι επειδή δεν μπορούν να είναι άτιμοι".

Υπάρχουν κεφάλαια ολόκληρα αφιερωμένα στην Α.Γραφή για τις παραπάνω κουβέντες.
Αλλά, όπως εύστοχα σχολίασε ο Σπύρος πιο πάνω, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη Γραφή αλλά στην όποια ερμηνεία και παρερμηνεία της είτε αυτή πηγάζει από γνώση, είτε από ''γνώση'', είτε από δόλο, είτε από αμέλεια....

Πολλά θέματα θίξαμε σε τόσο λίγα μηνύματα. Μερικές σκέψεις:

Το ότι η εκκλησία θα όφειλε να έχει ένα σαφώς κοινωνικότερο πρόσωπο είναι γεγονός. Αλλά, όπως είπα, σε αυτή την υπόθεση δεν μπορώ να τεθώ με σιγουριά εναντίον της.

Περί κρυφού σχολειού, έχω ακούσει ότι είναι μύθος, διότι στην οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχε ανεξιθρησκεία. Αληθεύει;

Τα περί κρίσεως στη δευτέρα παρουσία αφορούν αυτούς που δεν μπορούν να καταλάβουν από μόνοι τους γιατί πρέπει να είναι σωστοί και χρειάζονται μπαμπούλες (και ασυνόμους). Δυστυχώς, αυτός είναι ένας από τους δύο κύριους λόγους ύπαρξης της θρησκείας.

Για τις αρχαίες θρησκείες συμφωνώ με τα όσα γράφτηκαν πιο πάνω. Άλλο να τις χρησιμοποιείς ως έμπνευση, συμβολισμό κ.λπ. και άλλο να τις ασπάζεσαι.

Όσο για την πίστη γενικότερα, μου αρέσει πολύ κάτι που διάβασα τελευταία: "Αν δεν κυρήττεις στο σχολείο μου, δε θα σκέφτομαι στην εκκλησία σου!" ;)

τέλοσπάντων, η συζήτηση όντως γυρίζει σε πολύ βαθύτερα πεδία. Επί του αρχικού θέματος, λογικό είναι να περιμένουμε από την Εκκλησία της Ελλάδος να δείνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο ακόμη και στις ιδιωτικές διαφορές της. Βέβαια και αυτός ο εύκολος τίτλος, "ντροπή" και "αίσχος" και "βγαίνουν στο δρόμο 300 οικογένειες" δεν με βρίσκει καθόλου μα καθόλου σύμφωνο. Εάν ένας άστεγος καταλάβει ένα ακίνητό μου και μένει μέσα (εάν σκεφτούμε λίγο, θα μπορούσε η πραγματικότητα να έχει έτσι με τη συγκεκριμένη υπόθεση), θα ήμουν άσπλαχνος επειδή η νίκη μου στο σχετικό δικαστικό αγώνα θα σήμαινε αυτομάτως ότι θα έριχνα τον καταπατητή (ξανά) στους δρόμους;
Το βρίσκω εντελώς φυσιολογικό να αντιδικεί η Εκκλησία και να προστατεύει τα δικαιώματά της. Αναμένω ωστόσο να τηρεί αδιαμφισβήτη χρηστότητα στις αντιδικίες της αυτές. Το να μετέρχεται τα "συνήθη" μέσα και να υιοθετεί τη συνήθη για τη χώρα μας συμπεριφορά των αντιδικούντων, θα το έβρισκα απαράδεκτο.

Συμφωνώ με τον send.Η Εκκλησία οφείλει να μήν είναι μόνον ένας κυνικός οργανισμός προασπίσεως τών δικαιωματων της,αλλά να επιδεικνύει και το ´αγαπησιάρικο´στοιχείο της.Επίσης η γενική εξύβριση ιερέων δεν βοηθά.Μιά επίσκεψη στο Αγιον Ορος ίσως πείσει και για την ύπαρξη πνευματικότητας.Και δεν θάλεγα ότι προσωπικά ανήκω στούς πιστούς,αλλά σε αυτούς που θεωρούν και την ορθόδοξη παράδοση ιστορικό ,αλλά και ζωντανό στοιχείο τής πατρίδας μου.
Λευτέρη οι κοινότητες πού ήταν οργανωμένοι οι έλληνες στην τουρκοκρατία φρόντιζαν και για την διατήρηση τής γλώσσας τών ηθών και τών εθίμων.Τώρα η ύπαρξη τού ´κρυφού σχολειού´όπως το μαθαίναμε μπορεί και να μή υπήρχε.
Οι οθωμανοί αναλόγως τών περιστάσεων ήταν χαλαρότεροι ή σκληρότεροι στα περί θρησκείας.Πάντως οι υποταγμένοι λαοί ήταν λαοί β.κατηγορίας.Επίσης υπάρχει η ιστορική απόδειξη τών γενιτσάρων με τον βίαιο εκμουσουλμανισμό τους.

οι έννοιες εκκλησία και περιουσία είναι ασυμβίβαστες, αν μιλάμε για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. οι πρώτοι χριστιανοί, μοίραζαν τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς, και μαζεύονταν στις κατακόμβες για να υμνήσουν τον Κύριο. ο δε Ιησούς, δε θυμάμαι να είχε καν δικό του σπίτι (δεν του χρειαζόταν βέβαια, μια και ήταν γυρολόγος για να μεταφέρει παντού το μήνυμα της αγάπης και της σωτηρίας).

αυτό που στην πορεία κατέληξε να είναι η εκκλησία, μόνο σαν καπηλεία της αρχικής έννοιας μου μοιάζει.

Last edited:
περί κρυφού σχολειού: στα πρώτα χρόνια μετά την άλωση, οι οθωμανοί δέχονταν την ανεξιθρησκεία (κυρίως, για να μην ξεσπούν επαναστάσεις από τους κατακτημένους). στην πορεία, κι όταν η οθωμανική αυτοκρατορία άρχισε να έχει εσωτερικά κι εξωτερικά προβλήματα (αυθαιρεσίες πασάδων, επιθέσεις άλλων λαών) αποφάσισε να σκληρύνει την πολιτική της (εξισλαμισμός, παιδομάζωμα, γενίτσαροι). οι ιερείς ήταν αυτοί που - κυρίως - σήκωσαν το φορτίο να μάθουν γράμματα στα ελληνόπουλα, μορφωμένοι οι ίδιοι λόγω της επαφής τους με το ευαγγέλιο. στα δύσκολα χρόνια του παιδομαζώματος, το μάθημα γινόταν κρυφά, σε όσα παιδιά είχαν γλιτώσει απ'τον εξισλαμισμό.

Εκκλησία ,στην αρχική της έννοια ,σημαίνει τήν σύναξη και συμμετοχή τών προσώπων στην κοινότητα και στην ευχαριστιακή ανάταση ψυχής.Οι πρωτοχριστιανοί ήταν χριστιανοί τής θυσίας-ο Βαγγέλης έχει απόλυτο δίκιο-.Οταν όμως η σύναξη τών προσώπων αντικαθίσταται απο γραφειοκράτες εκπροσώπους κανονικών οργανισμών -αυτό είναι η Εκκλησία τής Ελλάδος πιά και εκατό φορές χειρότερο το Βατικανό-λές και μιλάμε για Δ.Ε.Κ.Ο.παύει πιά να υπάρχει ουσία.
Η πίστη και η διερεύνηση Πατερικών κειμένων ουδεμία σχέση έχει με τον παραπάνω Οργανισμό.

τέλοσπάντων, η συζήτηση όντως γυρίζει σε πολύ βαθύτερα πεδία. Επί του αρχικού θέματος, λογικό είναι να περιμένουμε από την Εκκλησία της Ελλάδος να δείνει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο ακόμη και στις ιδιωτικές διαφορές της. Βέβαια και αυτός ο εύκολος τίτλος, "ντροπή" και "αίσχος" και "βγαίνουν στο δρόμο 300 οικογένειες" δεν με βρίσκει καθόλου μα καθόλου σύμφωνο. Εάν ένας άστεγος καταλάβει ένα ακίνητό μου και μένει μέσα (εάν σκεφτούμε λίγο, θα μπορούσε η πραγματικότητα να έχει έτσι με τη συγκεκριμένη υπόθεση), θα ήμουν άσπλαχνος επειδή η νίκη μου στο σχετικό δικαστικό αγώνα θα σήμαινε αυτομάτως ότι θα έριχνα τον καταπατητή (ξανά) στους δρόμους;
Το βρίσκω εντελώς φυσιολογικό να αντιδικεί η Εκκλησία και να προστατεύει τα δικαιώματά της. Αναμένω ωστόσο να τηρεί αδιαμφισβήτη χρηστότητα στις αντιδικίες της αυτές. Το να μετέρχεται τα "συνήθη" μέσα και να υιοθετεί τη συνήθη για τη χώρα μας συμπεριφορά των αντιδικούντων, θα το έβρισκα απαράδεκτο.

μα φιλε μου μιλας σοβαρα ;;;;;;;;;;;;;;;;;;

χωρις παρεξηγηση ........ετσι ;;;

βαζεις τον καθενα μας που θα του καταλαβουν το ακηνιτο και θα κανει δικαστικο αγωνα για να βγαλει τον καταπατητη και θα κερδισει την υποθεση .. και εξομοιωνεις αυτη την υποθεση με την υποθεση αυτη εδω της Εκλλήσιας ;;;;;;;;;;;;

η Εκλλησια ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ να εχει περιουσια !!!!!!!!!!

ποιος της εδωσε το δικαιωμα ;;;;;;;; ο Θεος ;;;;;;

ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΗΚΕ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; :slapface: :slapface:

Μηπως απο τους Τουρκους επι Τουρκοκρατιας ;;;;;;;;;;

Γιατι πχ, στα Γιαννενα η Μητροπολη εχει σχεδον τα μισα Γιαννενα απο εποχης Τουρκοκρατιας ........

Απο που και ως που οι Διακονοι του Χριστου (υποτιθετε ......) εχουν εμπορικες συναλαγες κερδοσκοπικες ;;;;;;;;;; τυπου ΑΕ ΟΕ ;;;;;;;;

δεν ειναι ΑΙΣΧΟΣ αυτο μονο και μονο ;;;;;;;;;;

κυρητουν ... Αγαπη Αδελφοσυνη Ισοτητα Ανιδιοτελια και Ταπεινοτητα και ειναι χειροτεροι των χειροτερων τοκογλυφων !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ακου προστατευει τα συμφεροντα της ;;;;;;;; ΑΙΣΧΟΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ τα καφρικια

προσωπικώς ξέρω αρκετούς τύπους που της έκαναν δωρεές, την εγκατέστησαν κληρονόμο τους κλπ κλπ.
Να μία πηγή της περιουσίας της. Τίποτα δεν λειτουργεί κατά το απόλυτο δέον στον κόσμο αυτό, εδώ το Βατικανό υπήρξε ισχυρό κράτος, είναι υποκριτικό πλέον να θεωρούμε πρόκληση την κατοχή περιουσίας από την Εκκλησία, περιμένω ωστόσο από την τελευταία να κρατάει τουλάχιστον κάποιους τύπους. Από οποιαδήποτε Εκκλησία, όχι συγκεκριμένα την Εκκλησία της Ελλάδος, να εξηγούμαι. Από οποιονδήποτε πρεσβεύει ότι είναι ο εκπρόσωπος/διαμεσολαβητής/αντίκλητος κάποιου υπέρτατου όντος επί της γης.

Last edited:
Θρησκεια, η καλυτερα μπιζνα...Ελληνορθοδοξη εκκλησια, απο τις καλυτερες ΑΕ παγκοσμιος. Ειδικα στο PR δεν πιανεται...