Εκκλησίες & Κάστρα

Είχα την τύχη να επισκεφθώ το Montreaux το 1998. Απίστευτα όμορφο μέρος. Έχω κάπου, κάποια slides από τότε.

Πολύ ωραία φωτογραφία.

Όλη η χώρα είναι υπέροχη, είχα κάνει την διαδρομή Μιλάνο - Γενεύη πριν μερικά χρόνια θαυμάζοντας...

*Χιλιοειπωμένο αλλά να μην ξεχνιόμαστε: Το σύνταγμα της Ελβετίας το είχε φτιάξει ο Καποδίστριας, ο οποίος βέβαια τιμάται ανάλογα:http://www.tilestwra.com/dite-pos-timoun-ton-ioanni-kapodistria-stin-elvetia-alla-ke-se-alles-chores/

...εδώ τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι...

Τη διέσχισα μια φορά προς τα επάνω και μια προς τα κάτω. Ελβετία δεν είναι μόνο οι παχιές αγελάδες και τα ωραία βουνά είναι και τα βαριεστημένα καταθλιπτικά χωριά που ζουν κανονικοί άνθρωποι. Λίγο off topic αλλά νομίζω πρέπει να βλέπουμε όλες τις πλευρές.

IMG_1874.jpg

IMG_1875.JPG

Εξαιρετικό φως που αναδεικνύει τις υφές!

Ευχαριστώ Δημήτρη!

Γι αυτό μου άρεσε αυτή η γωνία λήψης. Ήταν πραγματικά πολύ ωραίο το φως. Μοναδική παραφωνία είναι το δωμάτιο με το παράθυρο που στην προσπάθειά μου να το 'φωτίσω' καλύτερα ανέβασα πολύ τις σκιές και αναδείχθηκε πολύ ο θόρυβος. ήταν πολύ σκοτεινό σημείο στην κανονική φωτογραφία και παρόλο που η φωτογραφία είχε πολύ δυναμικό εύρος ο αισθητήρας έγραψε αρκετή πληροφορία. Έχω τραβήξει 3 φωτογραφίες με bracketing έκθεσης με σκοπό να κάνω HDR αλλά αν το έκανα η φωτογραφία θα έχανε την ομορφιά της η οποίο ήταν αυτό το υπέροχο φως που ερχόταν από το ήλιο που ήταν πολύ χαμηλά δημιουργώντας αυτέ τις υπέροχες υφές και αντιθέσεις. Έτσι διάλεξα την μεσαία έκθεση (που την είχα υπολογίσει προσεκτικά) για να καταλήξω στο τελικό αρχείο. Η επεξεργασία περιορίστηκε στο να αυξήσω την αντίθεση για να κάνω πιο έντονο το πέρασμα από τις σκιές στα φωτεινά. Ανέβασα τις σκιές αρκετά για να φωτίσω των τοίχο και τα άλλα πιο σκοτεινά σημεία αλλά παράλληλα μείωσα τα μαύρα τόσο όσο χρειάζονταν για να υπάρχει έντονο το αίσθημα της αντίθεσης από τα σκιερά σημεία στα φωτεινά αλλά ποτέ εις βάρος των σκοτεινών σημείων. Πάνω σε αυτή την προσπάθεια το παράκανα με το δωμάτιο το οποίο το δούλεψα με το selective tool τοπικά με άλλες ρυθμίσεις.

Το HDR πολλαπλών λήψεων το έχω εγκαταλείψει εδώ και κάμποσο καιρό, δεν μου άρεσε το αφύσικο αποτέλεσμα πλην πολύ ειδικών περιπτώσεων. Προτιμώ την πρακτική που ακολούθησες κι εσύ, δίνει πολύ πιο φυσικά αποτελέσματα...

Το HDR πολλαπλών λήψεων το έχω εγκαταλείψει εδώ και κάμποσο καιρό, δεν μου άρεσε το αφύσικο αποτέλεσμα πλην πολύ ειδικών περιπτώσεων. Προτιμώ την πρακτική που ακολούθησες κι εσύ, δίνει πολύ πιο φυσικά αποτελέσματα...

Δημήτρη είναι ένας από τους λόγους που έχω αρχίσει κι εγώ να το αφήνω σιγά σιγά ή να το κάνω με exposure blending σε τμήματα της φωτογραφίας που απαιτείται. Έχω αρχίσει τελευταία (και μετά από ανάγνωση του νήματος για την έκθεση προς τα δεξιά) ETTR να δουλεύω με φωτογραφίες πουσαρισμένες προς τα πάνω και όσο το επιτρέπει το θέμα. Επίσης έχω εξοικειωθεί πια με την τοπική επεξεργασία κάνοντάς τη προσεκτικά και έτσι αρχίζει και γίνεται όλο και λιγότερο απαραίτητο το HDR. Η ευκολία του να βλέπεις το ιστόγραμμα επί τόπου και να ρυθμίζεις την έκθεση πουσάροντας τα αρχεία στα όριά του είναι το Α και το Ω τελικά στο να καταφέρεις να εκμεταλευτείς το φως. Έτσι έχω αρχίσει πια όταν φωτογραφίζω, επιλέγοντας προσεκτικά το θέμα μου πρώτα, να ρυθμίζω την έκθεσή μου προς τα δεξιά (υπερεκθέτοντας) ώστε να έχω μετά καλύτερη διαχείριση φωτός στο τελικό αρχείο αλλά και υψηλότερο λόγο σήματος προς θόρυβο. Όπως π.χ. σε αυτή την περίπτωση όπου ενώ είχα κάνει bracketing τελικά πήρα την +2 έκθεση και έφτιαξα την φωτογραφία όπως φαίνεται στο Link. Έχω σκαλίσει πολλές περιπτώσεις του παρελθόντος που έχω κάνει HDR και έχω διαπιστώσει από δοκιμές, ότι θα μπορούσα να έχω το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα μόνο από το αρχείο που είναι υπερεκτεθειμένο, γλιτώνοντας από διαδικασίες deghosting, alligment αλλά και εξτρά αποθορυβοποίησης και εκτεταμένης επεξεργασίας και πάλης στο τέλος για επαναφορά οξύτητας κλπ κλπ κλπ.

36703580914_d51462ae88_b.jpg
[/url]_0034068 Autumn Days by miltos, on Flickr[/IMG]