Εκπομπή γιά το CERN στον Alfa

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Το "κουτί της Πανδώρας" έχει καταπληκτική εκπομπή γιά το CERN στον Alfa... Αντικείμενο το ίδιο το CERN, η γέννηση του σύμπαντος, η αντιύλη, κλπ...
Αρχισε 12 η ώρα...

Παρακαλώ να σβηστεί το thread σε 1-2 ώρες...

Last edited:
Την παρακολούθησα ολόκληρη και ήταν απίστευτα ενδιαφέρουσα.
Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι άκουγα όλα αυτά τα "τεράστια μυαλά" να μιλούν για απίστευτα πράγματα με τα πιο απλά λόγια. Αφού καταλάβαινα πράγματα που πίστευα ότι δε θα μπορούσα να καταλάβω. Ε, δεν έχω και καμια φοβερή σχέση με τη φυσική...

Κι εγώ την είδα και ήθελα να ανοίξω νέο thread, αλλά επειδή είχα ανοίξει την προηγούμενη εβδομάδα πάλι για το κουτί της Πανδώρας, δεν το έκανα.

Εξαιρετική εκπομπή!

να παρει....δεν την προλαβα,αλλα ειχα δει καποια αναλογη που ειχε κανει ο Σαββιδης στην ΕΤ-3.(καθε Τεταρτη εχει εκπομπη με πολυ ενδιαφεροντα θεματα)

Nαι πραγματι ο Σαββιδης αναφερετε στο cern και ειχε πει οτι θα υπαρχει ενημερωση με οτι καινουργιο εχουμε απο εκει.
Αλλωστε ολες οι εκπομπες του ειναι εκπληκτικες.(οταν εχει και τον Κλεανθη Γριβα ακομη καλυτερα)

Απάντηση: Re: Εκπομπή γιά το CERN στον Alfa

Τελικά για πότε είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πείραμα?

δεν ειναι ενα το πειραμα ρε παιδια,αλλα το ξεκινημα πολλων πειραματων.
Μεσα απο μια σειρα πειραματων θα μας δοθει η ευκαιρια να πλησιασουμε ακομα περισοτερο(χρονικα) την μεγαλη εκρηξη και επισης ισως διαπιστωσουμε την υπαρξη καποιων σωματιδιων τα οποια μεχρι στιγμης υπαρχουν σε θεωρητικο επιπεδο,αλλα και καποιων αλλων που δεν εχουμε καν φανταστει.

Αν κατάλαβα καλά:

Η βασική ιδέα είναι να προσεγγιστούν όσο το δυνατόν οι συνθήκες που επικρατούσαν κάποιο κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη (μεταξύ αυτών και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, λίγα Κέλβιν, το οποίο γίνεται εφικτό από ένα σύστημα ψύξης που δημιουργήθηκε από μια ομάδα Ρώσων Επιστημόνων). Τότε εικάζεται πως μέσα από πολλές συγκρούσεις σωματιδίων δημιουργήθηκαν τα επονομαζόμενα σωματίδια Χηκς. Αυτά και θα προσπαθήσουν να αναπαράγουν με αυτό το εγχείρημα. Αυτά θεωρούνται ως η βάση της δημιουργίας του Σύμπαντος και η βάση της καμπυλότητας του.

Αν κατάλαβα καλά:

Η βασική ιδέα είναι να προσεγγιστούν όσο το δυνατόν οι συνθήκες που επικρατούσαν κάποιο κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη (μεταξύ αυτών και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, λίγα Κέλβιν, το οποίο γίνεται εφικτό από ένα σύστημα ψύξης που δημιουργήθηκε από μια ομάδα Ρώσων Επιστημόνων). Τότε εικάζεται πως μέσα από πολλές συγκρούσεις σωματιδίων δημιουργήθηκαν τα επονομαζόμενα σωματίδια Χηκς. Αυτά και θα προσπαθήσουν να αναπαράγουν με αυτό το εγχείρημα. Αυτά θεωρούνται ως η βάση της δημιουργίας του Σύμπαντος και η βάση της καμπυλότητας του.

μη θεωρηθω εξυπνακιας,απλα θα διορθωσω καποια πραγματα(δεν ειμαι ειδημων αλλα ασχολουμαι με το αντικειμενο οσο μπορω περισσοτερο).

αυτα που εχω επισημανει:
το ακριβως αντιθετο,πολυ υψηλες θερμοκρασιες.Για το συστημα που λες,ειναι για να ψυχθει η ´´συσκευη´´ λογω των υψηλων θερμοκρασιων που θα αναπτυχθουν.
Χιγκς.Τα συγκεκριμενα σωματιδια ειναι βασει θεωριας οι ´´αιτιοι´´ για την αποδοση μαζας στα υπολοιπα σωματιδια και γι αυτο ειναι πολυ σημαντικο να αποκαλυφθει η υπαρξη τους.-bye-

Δεν έχω πρόβλημα με τις διορθώσεις. Το μόνο θέμα είναι να είναι αληθείς και σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, θυμάμαι το μηχανικό που έλεγε πως υπολογίζουμε πως τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχουν στο διάστημα (υπήρξαν και τότε δε) και γι' αυτό τις αναπαράγουμε.

Παρόλαυτα, σε πιστεύω αφού το έχεις ψάξει. Εγώ δεν το έψαξα περισσότερο, μόνο την εκπομπή είδα και σας μετέφερα τι θυμόμουν.

Συγκεκριμένα είπε για θερμοκρασίες -272 κελσίου (αν θυμάμαι καλά είναι περίπου 0 βαθμοί Κέλβιν) αλλά προφανώς εννοούσε τη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο τον πολλών χιλιοομέτρων σωλήνα...

Απάντηση: Re: Εκπομπή γιά το CERN στον Alfa

Συγκεκριμένα είπε για θερμοκρασίες -272 κελσίου (αν θυμάμαι καλά είναι περίπου 0 βαθμοί Κέλβιν) αλλά προφανώς εννοούσε τη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο τον πολλών χιλιοομέτρων σωλήνα...

Στο διαστημα η μεση θερμοκρασια σημερα ειναι περιπου αυτη που αναφερεις(-272).Το απολυτο 0=-273Κ.Η μικρη διαφορα περιπου του 1 βαθμου,ειναι η λεγομενη θερμοκρασια ´´υποβαθρου´´ και ειναι το αποτυπωμα της μεγαλης εκρηξης,ειναι στο μικροκυμματικο μηκος του ηλεκτρομαγμητικου φασματος και ειναι περιπου ισοτροπη σε ολο το Συμπαν.