Εκτελέσεις 9ης Συμφωνίας Beethoven

Χθες το πρωί, πηγαίνοντας στο γραφείο, είδα τον Κάραγιαν να με κοιτά κατάματα μέσα από το εξώφυλλο του BBC music, που διαφήμιζε ένα αφιέρωμα στον αριβισμό του. Φυσικά το πήρα, γιατί τρελαίνομαι για τέτοιου είδους αφιερώματα. :popcorn:

Μαζί με το περιοδικό, υπήρχε και ένα cd με ζωντανή ηχογράφηση όλης της 9ης, με τη BBC National Orchestra & Chorus of Wales, υπό τη διεύθυνση ενός Francois Xavier Roth. Πριν καμιά ώρα πήγα να βάλω ν' ακούσω το cd και είδα στο εξώφυλλο τη συνολική διάρκεια του έργου να είναι 58 λεπτά και 48 δεύτερα! :blink: Άκουσα το πρώτο και δεύτερο μέρος και τμήμα του τέταρτου, με ακουστικά.

Η ερμηνεία ανήκει στο νέο υφολογικό φρούτο, της επιστροφής στο αυθεντικό - και καλά :rolleyes: - ύφος ερμηνειών της εποχής του Μπετόβεν. Στο ίδιο μήκος κύματος δηλαδή, με την προσέγγιση του Γκάρντινερ και παλαιότερα του Νόριγκντον κλπ. Ε λοιπόν, κατά την άποψη μου, αυτή η προσέγγιση είναι αισθητικός πουριτανισμός και ανορεξικός νεοσυντηρητισμός! :furious3: Βάζει ένα μεγαλειώδες έργο που υπήρξε φάρος νεωτερικότητας στο γύψο, παραδίδοντας το ξανά σε αναιμικά ορχηστρικά σύνολα που στην προκείμενη τουλάχιστον ερμηνεία χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά ταχύ ρυθμό, στακάτο πλην όμως θλιβερά συγκεχυμένο φραζάρισμα, αποστραγγίζοντας το από κάθε φιλοσοφικό βάθος. Εξοργίστηκα τόσο, που μπήκα στο Amazon αναζητώντας δείγματα από την ερμηνεία του Γκάρντινερ. Εκεί τα πράγματα ήταν καλύτερα, αλλά η συγγένεια ύφους ήταν παραπάνω από ορατή. :tdown:

Τελικά ίσως η μεγαλύτερη προσφορά του Βάγκνερ στην ανθρωπότητα :p να μην ήταν το έργο του, αλλά η απαλλαγή της 9ης από ερμηνευτικό σχολαστικισμό αυτού του είδους, που βρυκολάκιασε πάλι από το αγχωμένο marketing της κλασσικής δισκογραφίας. :beee:

Ξέρω πως πολύ αγαπητοί μου φίλοι - με πρώτο το Δρ. Σπύρο - είναι κάθετα αντίθετοι σ' αυτά που γράφω εδώ. Είμαι όμως τόσο εξοργισμένος από την άθλια αυτή εμπειρία, που τρέχω εθελοντής στον προμαχώνα πολεμικής εναντίον αυτής της ύπουλης αισθητικής αφαίμαξης. :twoguns:

Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω να επιστρέφεις δριμύτερος ....

Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια σου ....

Οι προσεγγίσεις αυτές τελικά μόνον στην μπαρόκ μουσική απέδωσαν κάποιους καρπούς .....

Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια σου ....

Οι προσεγγίσεις αυτές τελικά μόνον στην μπαρόκ μουσική απέδωσαν κάποιους καρπούς .....

Προφανώς δεν έχετε ακούσει τον "Μαγεμένο Αυλό" με τον Γκάρντινερ. Ούτε και τα κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ με Γκάρντινερ-Μάλκολμ Μπίλσον, πρέπει να έχετε ακούσει, εδώ που τα λέμε...:rolleyes:

Απάντηση: Re: Εκτελέσεις 9ης Συμφωνίας Beethoven

Προφανώς δεν έχετε ακούσει τον "Μαγεμένο Αυλό" με τον Γκάρντινερ. Ούτε και τα κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ με Γκάρντινερ-Μάλκολμ Μπίλσον, πρέπει να έχετε ακούσει, εδώ που τα λέμε...:rolleyes:

Κώστα στο Μότσαρτ και στο Χάυδν, ίσως να δουλεύει. Στο Μπετόβεν όμως όχι. Αν και οφείλω να ομολογήσω πως ο Γκάρντινερ μου φάνηκε πιο αξιοπρεπής από τον ανεκδιήγητο Γάλλο. :damnyou:

Συνολικά όμως, δε θα πάρω με τίποτε, ευχαριστώ! -bye-

Ο Gardiner δουλεύει στον Berlioz ,στον Mozart,στόν Brahms και στον Beethoven..
Η 9η του είναι από τίς καλύτερες πού έχουν ερμηνευτεί ποτέ..Οπως και η Missa Solemnis..
Κατά τά άλλα δεν λέω οτι οι εκτελέσεις με όργανα εποχής είναι πάντα ´ζουμερές´αλλά ορισμένες φορές έχουν πολύ ενδιαφέρον γιατί αναδεικνύουν τό έργο σέ όλη του την λεπτομέρεια...
Υ.Γ.
Με Boem και Walter στον Beethoven έχω ρίξει κάτι ύπνους...
Ειδικά στον Mπέμ μέ ξύπνησε το χορωδιακό τής 9ης..:flipout::flipout::flipout:
Υ.Γ.2
Ο Κarajan αρριβίστας ξε-αρριβίστας έχει γύρο στίς 20-25 σημαντικότατες ηχογραφήσεις πού τον κατατάσσουν στούς Μεγάλους..
Δεν με απασχολεί τι σεσουάρ χρησιμοποιούσε γιά να λούσει το μαλλί του αλλά το ερμηνευτικό αποτέλεσμα.

Καλώς τον κι ας άργησε! Σε Μπερλιόζ και Μπραμς; Ελπίζω να λυπηθεί το Μάλερ. :blink:

ΥΓ. Η αναλογική του Μπεμ, είναι η απόλυτη απολλώνια ερμηνεία. Όταν όμως έχεις ενδώσει στα show των αυθεντικών ερμηνειών :bang: το απολλώνιο στοιχείο πάει περίπατο. :rolleyes:

Καλώς τον κι ας άργησε! Σε Μπερλιόζ και Μπραμς; Ελπίζω να λυπηθεί το Μάλερ. :blink:

ΥΓ. Η αναλογική του Μπεμ, είναι η απόλυτη απολλώνια ερμηνεία. Όταν όμως έχεις ενδώσει στα show των αυθεντικών ερμηνειών :bang: το απολλώνιο στοιχείο πάει περίπατο. :rolleyes:
Σπέραααααααααααααααα.
Toύ Μπέμ είναι ´μετα-διονυσιακή´.Δηλαδή νάχεις πιεί τά κρασάκια σου γιά να σού φαίνεται πώς τσουλάει η ρημάδα...
Ο Μπερλιόζ τού Gardiner και στην Messe Solenelle αλλά και στην Φανταστική είναι εξαιρετικός..
Θυμίζω και τον 'μεσογειακό' Brahms τού Harnoncourt..
Y. Γ.
Απο τίς κλασσικές ´ένατες´Klemperer και εν συνεχεία Karajan..
Περιμένω την 9η τού Furtwangler απο την Λουκέρνη στά 1956 λίγο πρίν πεθάνει..
Υ.Γ.
Τα λοιπά στο τέϊον..-bye--bye-

My two humble cents...
Ο Gardiner αποδίδει έντονα τις αντιθέσεις ανάμεσα σε φορτε και πιάνο, κάτι που ειναι χαρακτηριστικό σε όλο το έργο του Beethoven. Μ' αρεσει η ζωντάνια του, μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην αρχή, αλλά κουράζομαι γρήγορα με το tempo του. Στα αργά μέρη πιστεύω οτι δεν αποδίδει την εσωτερικότητα και την εσωστρέφεια του Beethoven οσο πρέπει. Η αυτό που αποδίδει δεν μου φτάνει.
Προς το παρόν κλίνω πρός τον Klemperer κι αν θέλω κάτι πιο ζωντανό, τον Kleiber.

Από τους υπόλοιπους έχω ακούσει μονο Toscanini και Furtwangler, με τον δευτερο να μου κανει μεγαλύτερη εντύπωση. Βεβαια, δεν ξεχνω και τον Batiz, το πρώτο μου ακουσμα στην 9η.

Σωτήρη ποιόν Kleiber,πατέρα ή υιό??
Γιατί απ´όσο γνωρίζω ο Carlos δεν έχει αφήσει 9η..
Εκτός εάν ξέρεις κάτι να ´τρέξω αμέσως´μιά και είμαι δεδηλωμένος φανατικός..

Απάντηση: Re: Εκτελέσεις 9ης Συμφωνίας Beethoven

Ε..όχι και όλοι..

Είχα γράψει κάπου γι αυτά,τα έχω και είναι η πάντα αγαπημένη εναλλακτική ακρόασή τους !:ernaehrung004:

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ !!!

Μια συναυλία μοναδική,μια Ενάτη ανεπανάληπτη,ονειρική.
Ενα τυχερό ακροατήριο.
Ενας Κλέμπερερ "μπροστά" σου κυριολεκτικά.
Νοιώθεις την παρουσία του στο χώρο κάθε φορά που παίζει το cd.
Ενας χαρισματικός άνθρωπος σε ένα μνημειώδες έργο.Ισως η μπακετα του να αιωρείται ακόμα εκεί που βρίσκεται.Ισως να μην φεύγουν ποτέ τέτοια ταλέντα,ποιός ξέρει.
Ο Οττο πάντως στοιχειώνει αυτήν την εκτέλεση με τον μοναδικό,επιβλητικό του δρόμο προς την τελειότητα.

0749677117726.jpg

Υ.Γ. Ευχαριστώ Σπυράκο..:2thumb22sup:

Μόλις τελείωσα την ακρόαση της 9ης με Thielemann και Βιέννη από τον κύκλο του με την 1-2-3-6-9η συμφωνία.
Τιμή για τα 4 cd 3,5 ευρώ.
Ένθετο στην εφημερίδα Ημερησία αυτού του Σαββατοκύριακου.
Να είναι καλά εξαίρετος μουσικόφιλος φίλος από την Θεσσαλονίκη που μου τις συνέστησε. Αν κρίνω από την 9η, ορχήστρα και ερμηνείες εξαιρετικές.

Thielemann και Βιέννη σε ένα περίπου μήνα στο μέγαρο με 2 & 4 Σούμαν... ετοιμάζεστε ...

Μόλις τελείωσα την ακρόαση της 9ης με Thielemann και Βιέννη από τον κύκλο του με την 1-2-3-6-9η συμφωνία.
Τιμή για τα 4 cd 3,5 ευρώ.
Ένθετο στην εφημερίδα Ημερησία αυτού του Σαββατοκύριακου.
Να είναι καλά εξαίρετος μουσικόφιλος φίλος από την Θεσσαλονίκη που μου τις συνέστησε. Αν κρίνω από την 9η, ορχήστρα και ερμηνείες εξαιρετικές.

Ο μουσικόφιλος φίλος είναι αυτός που νομίζω; αν ναι πες του πολλούς χαιρετισμούς. Αγόρασα κι εγώ την Ημερησία, έτσι από περιέργεια να ακούσω τον Thielemann. Σε λίγο θα δημοσιεύσω εντυπώσεις.

Τα λένε αυτά ρε παιδιά...Κυριακή πρωί, με καφέ, ανοίγεις ένα ποστ και λές "Τρεχάτε να πάρετε την Ημερησία".