Αγαπητε McZab νομιζω οτι ενω αυτο που λες ,θεωρητικα, εχει ισχυρη βαση,ταυτοχρονα ειναι και καταρα!!!
Γιατι πες μου σε παρακαλω ....ποιος ειναι αυτος που θα ορισει τα επιπεδα και θα κανει την καταταξη αναλογα της αξιας....
Αν το κανω εγω θα ορισω τα δικα μου ,αν το κανεις εσυ τα δικα σου και παει λεγοντας.
Αρα ...που μας οδηγει αυτο?????
Πολύ σωστά το έθεσες το ζήτημα. Ενώ διαισθητικά όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα τέχνης των οποίων η ύπαρξη αναγνωρίζεται ακόμα και από τους αδαείς, ποτέ δεν έγινε εφικτό να υπάρξουν αντικειμενικοί κανόνες /κριτήρια κατάταξης και αξιολόγησης. Έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία φιλοσοφίας και αισθητικής θεωρίας με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και αυτά κάποιους τους καλύπτουν, κάποιους όχι. Προσωπικά αυτή την αναζήτηση χωρίς απάντηση την θεωρώ 100% φυσιολογική και θεμιτή. Αλλως τε ποτέ στην Ιστορία η αισθητική δεν είχε τους ίδιους κανόνες ανεξάρτητα από τα αίτια, π.χ. αρχικά το ζητούμενο της τέχνης ήταν η εξιστόρηση, μετά η πιστή μίμηση/αναπαράσταση της τέχνης, κ.ο.κ.
Εκεί που κατά κάποιον τρόπο διαφωνώ με την απορία που θέτεις είναι στο εξής: Για να γίνει ο διαχωρισμός των έργων τέχνης αξιολογικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναθέσουμε σε μια υπεράνω κριτικής ομάδα ανθρώπων αυτό το έργο και μετά να ακολουθούμε τα συμπεράσματά τους ως ευαγγέλιο. (Προσωπικά είμαι κατά των επαγγελματιών κριτικών).
Το έγραψα και παραπάνω ότι κριτήριο αξιολόγησης δεν είναι ούτε ο αριθμός των "οπαδών".
Ουσιαστικά είναι το ένστικτο του καθενός και μάλιστα πιστεύω ότι σαν κοινωνία έχουμε γίνει εξαιρετικά φιλελεύθερη ώστε να δεχόμαστε το δικαίωμα του καθενός να του αρέσει ό,τι θέλει.
Είναι αδύνατον να μπω σε βαθύτερη ανάλυση του ζητήματος εδώ λόγω χώρου και χρόνου αλλά θα καταλήξω στο εξής:
Το να "διαμαρτύρεται" κάποιος στη σημερινή εποχή του ατελείωτου τηλεοπτικού και μουσικού σκουπιδαριού ότι οι ακροατές κλασσικής είναι ελιτιστές είναι τόσο ξεπερασμένο και άτοπο που με κάνει και γελάω. Ξέρεις γιατί? Διότι αν κάποιος θέλει πραγματικά να εντρυφύσει σε οποιαδήποτε τέχνη, σήμερα έχει όλα τα μέσα και τις προσβάσεις ώστε να το κάνει και κατόπιν να απορρίψει και να κρατήσει ό,τι τον εκφράζει χωρίς να μπλέκεται στα γούστα των υπολοίπων.
ΥΓ. Ένα πρώτο δείγμα σημαντικού συγγράματος που μου ήρθε στο μυαλό γύρω από την κουβέντα είναι η "Αισθητική Θεωρία" του Adorno. Όταν γυρίσω σπίτι θα γράψω και κάνα-δυο ακόμα για όποιον θέλει να μελετήσει λίγο θεωρία...