Εκτενέστερο χαμηλό

Αν σκοπεύεις να πας μελλοντικά σε μεγαλύτερα ηχεία (σε διαφορετικό χώρο φαντάζομαι) άκουσε μερικά τέτοια ηχεία με κάποιο μεγαλύτερο μοντέλο ολοκληρωμένου Densen. Έτσι θα βγάλεις συμπέρασμα.

A....Και κάτι ακόμα...Η συντριπτική πλειοψηφία ενισχυτών και ποτανσιομέτρων έντασης,παραμορφώνουν απο τη θέση 12 μμ και μετά...

Δεν φαντάζομαι ο Densen να είναι η εξάιρεση.Κακώς πιέστηκε τόσο... Φαντάζομαι ότι ο χώρος είναι σχετικά μεγάλος στο κατάστημα που έκανες ακρόαση και γι' αυτό έγινε.Εσύ μην το κάνεις αυτό,ρισκάρεις τα μηχανήματά σου έτσι.

Πολύ γενική ερώτηση, εξαρτάται από τα ηχεία. Παίζουν και τελικοί:

http://www.densen.dk/index.php?page=products&page2=poweramps

Πάντως το volume στα 3/4 είναι λίγο too much, δεν ξέρω κι όλας. Μήπως ζορίζεται.

Καλή χρονιά και καλή συνέχεια.
Εαν προσθέσω και τελικό θα ξεφύγω στην τιμή.

Re: Απάντηση: Εκτενέστερο χαμηλό

Ξεκινάς λάθος φίλε.

Αφενός τα χαμηλά μπάσσα είναι ουτοπία να αναπαραχθούν σε μέσο οικιακό περιβάλλον κι αφετέρου υπάρχουν ούτως ή άλλως σε πολύ περιορισμένη δισκογραφία/είδη μουσσικής.Κάτι ακόμα,μπάσσα περίπου κάτω απο τα 40 ΗΖ σε αφρόντιστο ακουστικά χώρο,μόνο σοβαρά προβλήματα επιφέρουν,με αποτέλεσμα να καταστρέφεται συνολικά ο ήχος του συστήματος.

Ο δυναμικός και "σφιχτός" ήχος,που σου αρέσει,έχει να κάνει και με την ισχυρή τροφοδοσία του ενισχυτή,που όμως στην κατηγορία που κινείσαι,δεν θα βρείς διαφορές νύχτα-μέρα,ακόμα και σε μηχανήματα με αρκετά μεγαλύτερη ισχύ το ένα απο το άλλο.

Αν ο χώρος σου είναι γύρω στα 15-20 τμ,πάρε τον Densen που σου αρέσει,είναι επαρκής για να οδηγήσει τα ηχεία σου σε ικανοποιητικές εντάσεις.
Μηπως να κοιταξω και σε Xindak (αν και δεν τους εχω ακουσει) για το θεμα τροφοδοσιας? Δεν θέλω να ξεφύγω από αυτό το όριο τιμής.

A....Και κάτι ακόμα...Η συντριπτική πλειοψηφία ενισχυτών και ποτανσιομέτρων έντασης,παραμορφώνουν απο τη θέση 12 μμ και μετά...

Δεν φαντάζομαι ο Densen να είναι η εξάιρεση.Κακώς πιέστηκε τόσο... Φαντάζομαι ότι ο χώρος είναι σχετικά μεγάλος στο κατάστημα που έκανες ακρόαση και γι' αυτό έγινε.Εσύ μην το κάνεις αυτό,ρισκάρεις τα μηχανήματά σου έτσι.
Το ιδιο μου ειπαν και στο καταστημα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εκτενέστερο χαμηλό

Μηπως να κοιταξω και σε Xindak (αν και δεν τους εχω ακουσει) για το θεμα τροφοδοσιας? Δεν θέλω να ξεφύγω από αυτό το όριο τιμής.

Eίναι ισχυρότεροι μέν αλλά οι Densen είναι σαφώς καλύτεροι ηχητικά-πιό σοφιστικέ/ψαγμένα μηχανήματα...

Οι μετρήσεις του ... μεγάλου αδελφού Β-130 το επιβεβαιώνουν, δες εδώ:

http://www.hxos.gr/show_page.php?page_id=2096&cat_id=30

Απάντηση: Re: Εκτενέστερο χαμηλό

Συνηθως καλλιτερο χαμηλο περνουμε απο καποιον ενισχυτη ο οποιος εχει πολυ καλα υλοποιημενο σταδιο εξοδου με ικανο τροφοδοτικο και χωριτηκοτητα πυκνωτων ουτως ωστε να μπορει να οδηγησει ικανα , σφηκτα και σωστα τις μοναδες των χαμηλων που συνηθως απαιτουν περισσοτερο ρευμα... Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι υψηλης υσχυος οσο ειναι απαραιτητο να εχει αποθεματα ισχυος για να μπορει να ανταπεξελθει στις απαιτησεις του ηχειου και τις ιδιαιτεροτητας του οσον αφορα την ωμικη του αντισταση. Εγω συνηθως ψαχνω στα χαρακτηριστηκα των ενισχυτων το μεγεθος του τροφοδοτικου (σε ρευμα ) και τη χωρητικοτητα των πυκνωτων στο τελικο σταδιο οπως επισης και την αποδοση ισχυως στα 4Ω.
Και τελος κανε πολλες ακροασεις!!!

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Γιά ρίξε καί μιά ματιά/ακρόαση στόν :Roksan Kandy K2
http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=11

main_img.jpg

http://www.roksan.co.uk/reviews.html

Συνηθως καλλιτερο χαμηλο περνουμε απο καποιον ενισχυτη ο οποιος εχει πολυ καλα υλοποιημενο σταδιο εξοδου με ικανο τροφοδοτικο και χωριτηκοτητα πυκνωτων ουτως ωστε να μπορει να οδηγησει ικανα , σφηκτα και σωστα τις μοναδες των χαμηλων που συνηθως απαιτουν περισσοτερο ρευμα... Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι υψηλης υσχυος οσο ειναι απαραιτητο να εχει αποθεματα ισχυος για να μπορει να ανταπεξελθει στις απαιτησεις του ηχειου και τις ιδιαιτεροτητας του οσον αφορα την ωμικη του αντισταση. Εγω συνηθως ψαχνω στα χαρακτηριστηκα των ενισχυτων το μεγεθος του τροφοδοτικου (σε ρευμα ) και τη χωρητικοτητα των πυκνωτων στο τελικο σταδιο οπως επισης και την αποδοση ισχυως στα 4Ω.
Και τελος κανε πολλες ακροασεις!!!

Ίσως έτσι εξηγούνται και οι διαφορές που άκουσε ο φίλος:

Destiny 2: 300VA, 44.000μF
Β-110: 360VA, 70.000μF

Κι αυτό παρότι η ισχύς του Creek είναι διπλάσια από του Densen στα 8Ohm. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Sillensen, αρχισχεδιαστής της Densen, πάντα δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά της τροφοδοσίας, και όχι στην ισχύ. Ο ακριβότερος ολοκληρωμένος της εταιρείας, B-175 (στα 6 χιλιάρικα), έχει "μόλις" 125W στο κανάλι στα 8Ohm, όσα δηλαδή περίπου δίνει ο Destiny 2...

Πρέπει πάντως να πω πως το ποτενσιόμετρο του Densen είναι γραμμικό, σε 200 βήματα, και μόλις πάνω από το 100 αρχίζει και ακούγεται (σε νορμάλ συνθήκες). Στις εκθέσεις και τα demo rooms οι Densen παίζουν συνήθως γύρω στο 130 -αυτό όμως δεν αντιστοιχεί στο "και 10" αλλά το πολύ-πολύ στο "παρά 10".

Πρέπει πάντως να πω πως το ποτενσιόμετρο του Densen είναι γραμμικό, σε 200 βήματα, και μόλις πάνω από το 100 αρχίζει και ακούγεται (σε νορμάλ συνθήκες). Στις εκθέσεις και τα demo rooms οι Densen παίζουν συνήθως γύρω στο 130 -αυτό όμως δεν αντιστοιχεί στο "και 10" αλλά το πολύ-πολύ στο "παρά 10".
Στο 145-150 επεζε ο Densen για να έχω ικανοποιητική ένταση.

Ναι, στο σπίτι εγώ ακούω συνήθως στο 100-120 (εκτός αν είμαι -σπάνιο!-μόνος μου :a0210:), μόνο στην κλασική μουσική χρειάζεται πιο ψηλά.

Χιλια συγγνωμη για την παρευμαση, αλλα αυτη την στιγμη στο σπιτι, βιωνω το απολυτο χαμηλο (λογω αστραποβροντων φυσικα :D )

Πάντως την καλή και πολλή ισχύ κανένα ηχείο δεν την μίσησε. Ο ενισχυτής θα συνεργαστεί με το ηχείο που έχει συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά, που πρέπει να ταιριάξουμε για να πάρουμε πρώτον ποιότητα και δεύτερον ισχύ για τον συγκεκριμένο χώρο, δεν υπάρχει λύση πασπαρτού δια πάσαν νόσον και πάσαν ....... Ετσι λοιπόν σε τι χώρο θα παίξει το epos, και πόση ένταση θες. Επίσης όταν ένα ηχείο παίρνει καλά ρεύματα απο τον ενισχυτή δεν χρειάζεται τεράστια ένταση για να ακούσεις μουσική υπο κανονικές συνθήκες.
Οπότε πρέπει να δείς το volume του χώρου σου, την επίπλωση ποσο απορροφητική και ανακλαστική είναι, ποιές συχνότητες ευνοεί και ποιές καταπνίγει, μετά αν το ηχείο με τις τεχνικές του προδιαγραφές μπορεί να παίξει στον συγκεκριμένο χώρο και αφού αυτό ισχύει τότε ποιός ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει σωστά (ικανά) το ηχείο πρώτα και δυνατά μετά.
Επίσης όταν ένας ενισχυτής διπλασιάζει την ισχύ του απο τα 8ωμ στα 4ωμ και τετραπλασιάζει απο τα 8ωμ στα 2ωμ δείχνει ικανή τροφοδοσία και αποθέματα οδήγησης. Ετσι πλέον ανάλογα με την ευαισθησία του ηχείου και τις εντάσεις που χρειάζεσαι για να ακούς π.χ. άλλο να ακούς με ένα ηχείο ευαισθησίας 91db που η αντίστασή του στο ακουστικό φάσμα δεν πέφτει κάτω απο τα 4ωμ (και δεν ανεβαίνει και σε τίποτα τρελές τιμές εκεί ψηλά στο φάσμα) και οι εντάσεις δεν ανεβαίνουν πάνω απο 95-100db και άλλο το ηχείο να είναι 88db και η αντίστασή του να πέφτει σε κάποιες συχνότητες μέχρι και τα 2,5ωμ και να θέλεις έντάσεις 105-112db!!!.

Λοιπον, για να δεις μεσα απο χαρακτηριστικα ποιος ενισχυτης ειναι καλος για να μπορει να βγαζει καλο και βαθυ μπασο θα επρεπε να εβλεπες:

α) Αποκριση συχνοτητας και αποκλιση οταν οδηγουνται ολα τα καναλια, σε ολοκληρο το φασμα (ολα τα καναλια και οχι μονο αυτο που μετρανε), με την μεγιστη εξοδο και με τα σχετικα ορια παραμορφωσης.

β) slew rate. Πολυ απλα δεν το αναφερουν. Το αποκρυπτουν.

γ) damping factor. Πολλες φορες δεν το αναφερουν. Το αποκρυπτουν.

δ) μεσα σε ολα αυτα να εβλεπες οτι στα 4Ω σχεδον *διπλασιαζει την ισχυ (παντα με τις ιδιες συνθηκες μετρησης και χαμηλο οριο παραμορφωσης), και οχι απλα να βγαζει 1.3x
*στην θεωρια. Στην πραξη ενα 1.6x ειναι πολυ καλο.

ε) βασικα ενα γραφημα AudioGraph PowerCube ηθελες. Εκει οχι μονο θα εβλεπες τι κανει στο διπλασιο φορτιο (μιση αντισταση) αλλά τι κανει και σε διαφορες φασεις.

Αλλά αφου δεν τα ξερεις αυτα το μονο μαλλον που μπορεις να δεις απο τα χαρακτηριστικα ειναι το βαρος. Συνηθως το βαρυ ειναι και καλο.

Ομως τα ηχεια σου θα πρεπει να ειναι:

α) καταλληλα για τον χωρο και να μην μπουμαρουν.
β) τριων ή τεσσαρων δρομων. Οχι δυομιση δρομων (τρια μεγαφωνα, δυομιση δρομων) και τιποτα τετοιες αηδιες.
γ) ο χωρος να μην δημιουργει προβληματα ακροασης.

αν δεν δείτε τα μηχανήματα ανοιχτά και από κοντά, δύσκολα μπορείτε να καταλήξετε καπου.

eh6l6.jpg

και τέρμα η πυτιρίδα :afro:

Είναι πολύ πιθανό με την προτεινόμενη παρέα, το Epos M12i να δώσει (ακριβολογώντας) το εκτενέστερο χαμηλό.
Σε ελεύθερη … μετάφραση , εκτενές = απλωμένο στο χρόνο.