Και οι λεντ, γίνανε ελ-ι-ντι, γειά σου ρε Κωτσόβολε...![]()
![]()
![]()
Μου θυμιζει ενα φιλαρακι μου στο πανεπιστημιο που ειχε ενα Lada του πατερα του.Οταν οι κοπελιες τον ρωτουσαν τι αμαξι εχει ελεγε...ελ-ε'ι'-ντι-ε'ι' επειδη ντρεποταν,και επειδη οι κυριες...ψαρωναν!Και οι λεντ, γίνανε ελ-ι-ντι, γειά σου ρε Κωτσόβολε...![]()
![]()
![]()
@petasis - we've dealt with your enquiry on a number of occasions. There's no need to keep bringing it up, we've heard you :smile:
http://www.avforums.com/forums/hard...-tx-p42g30-plasma-tv-review.html#post14493103petasis.
Post again in this or any other thread in similar manner and your ability to post at AVForums will be removed.
This is not up for you to reply, comment or debate.
Άμα βρε παιδί μου είσαι αντικειμενικός και αμερόληπτος... Και είσαι στο φόρουμ το καλό, το δικτυομένο, με το μηνιαίο ενημερωτικό e-mail τρέχα αγόρασε...
Και είσαι και ISF πιστοποιημένος... Άλλος αέρας...
:afro:
Το σημερινό σήριαλ λέγεται "ένας Πετάσης, ένας Hodgkinson και το ιπτάμενο ban"...opcorn:
Που λέτε, ένας τύπος που λέγεται Mark Hodgkinson, με ένα λογότυπο τεράστιο του ISF για άβαταρ, κάνει ένα "εξαιρετικό" review μιας panasonic LCD με IPS panel: http://www.avforums.com/reviews/Panasonic-DT30-TX-L37DT30B-37DT30-32DT30-3D-LED-LCD--Review.html
Ένας Πετάσης, τον ρωτάει που είναι τα νούμερα αντίθεσης on/off/ANSI, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί έβαλε "excellent contrast ratio" στο IPS.
Δεν απαντά, αλλά στην ερώτηση άλλου χρήστη γιατί έβαλε τόσο ψηλό σκορ, απαντά ότι "το ρυθμιστικό της αντίθεσης ανεβαίνει ψηλά χωρίς clipping" (!!!!).
Φυσικά, ο Πετάσης δεν αντέχει τόση επιστήμη, και του την λέει λιγάκι: http://www.avforums.com/forums/hard...-l37dt30b-3d-led-lcd-review.html#post14410000
Η απάντηση; Το ι1 Pro δεν φτάνει να μετρήσει το αβυσσαλέο μαύρο της τηλεόρασης, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί παίζει ρόλο το περιβάλλον (!) [ναι, στο σκοτάδι φτιάχνει το μαύρο], και το βασικό είναι το shadow detail (!), το οποίο τα SPVA panel δεν έχουν (!), αλλά έχει το IPS της panasonic (!). Και τελειώνει με "but feel free to base your opinions on picture quality based on numbers".
Όχι, θα το βασίσω στα δικά του λογύδρια, όχι σε πραγματικές μετρήσεις...
[Το ότι ένας ISF πιστοποιημένος θα έλεγε ότι οι μετρήσεις δεν λένε και πολλά, ΔΕΝ το είχα φανταστεί ποτέ μου...]
Γράφω την διαφωνία μου, μπερδεύεται με το shadow detail (άλλο ρώτησα, άλλο απάντησε), και απαντά δεν την έχει πλέον, αλλά κρατά την σημείωση για τις μετρήσεις αντίθεσης και τις στάθμες του μαύρου.
Και μετά, έρχεται το review της G30. http://www.avforums.com/review/Panasonic-G30-TX-P42G30-50G30-42G30-46G30-Plasma-TV-Review.html
Τα δυναμικά στο excellent (φαίνεται πάλι το ρυθμιστικό της αντίθεσης φτάνει στο Θεό χωρίς clipping), και ανεβαίνουν και τα μαύρα στο excellent.
Εγώ μην έχοντας προσέξει ποιος κάνει review, ρωτώ ξανά για στάθμες, αντιθέσεις, και εξοπλισμό μέτρησης. Με παραπέμπει στο τι έγραψε στο προηγούμενο review, και ότι ξανασημειώνει το αίτημα.
(Τότε θυμάμαι ποιος είναι και τι απάντησε...)
Και ρωτάω: Μήπως είναι κακές, και δεν είναι ανακοινώσιμες; Αν όχι, μπορεί να δανειστεί καλύτερο αισθητήρα, ή να δανείσει την τηλεόραση στον Steve Withers, που είχε κάνει αυτό το review: http://www.avforums.com/review/Pana...2GT30-46GT30-50-Inch-3D-Plasma-TV-Review.html, το οποίο ήταν πιο πλήρες, και είχε στάθμες μαύρου;
Απαντά:
Και απαντώ: "And the action will be?"
Ε, αυτό ήταν. Έλαβα αυτό που μου άξιζε. Σβήσαν τα 2 τελευταία μου σχόλια, και έβαλαν μια απειλή:
http://www.avforums.com/forums/hard...-tx-p42g30-plasma-tv-review.html#post14493103
Ε, μα πια το παρατράβηξα. Δεν υποφέρομαι. Ακούς εκεί να θέλω μετρήσεις μαύρου, στα "επίσημα" reviews του avforums, από πιστοποιημένους reviewers...
Αλλά κρίμα, θέλω να με κάνουν πραγματικό ban... :bigcry:
Το i1PRO μπορει να σου διξει χαμηλη μετρηση απο 0.100 cm/2 αλλα δεν εχει σχεση με τι πραγματικοτητα.
Φαντασου αυτη τη στιγμη που γραφω το εχω πανω στη βαση που περνει dark readings και μου διχνει οτι διαβαζει 0.100cd/m2 μεχρι 0.180cd/m2.
Δεν εχει καποιο νοημα να ποσταρει ο Reviewer μετρησεις για Αντιθεση απο i1PRO γιατι κανοντας τους υπολογισμους δε σου σου βγαλει πανω απο 2.000.
Το Chroma 5 κατεβένει πιο χαμηλα στα 0.015cd/m αλλα η μετρηση WB που σου βγαζει ειναι λαθος. Προσωπικα το χρησιμοποιω μεχρι και 0.100 cd/m, κατω απο αυτο εμπιστευομαι τα ματια μου μονο.
Το Shadow Detail Ειναι Το θεμα οπως σου γραφει και ο Reviewer.
Αυτο ειναι κατι που το βλεπεις εχοντας μπροστα σου τη Οθονη.
Αν μπορεις να δεις σωστα ολλα τα Steps απο 10% Gray και κατω που να εχουν και τη σωστες φωτεινοτητες Step απο Step, Τοτε μπορεις να πεις οτι εχεις μια TV με μεγαλη αντιθεση. Οχι μονο να βλεπεις το 1% Gray (Που ειναι το 18, στο RGB 16-235) Αλλα και το 0.5% Gray που ειναι το 17 χωρις να ανεβαινει η σταθμη σου στο μαυρο.
Ολο το παιχνιδι ειναι εκει. Στο 10% και κατω.
Περι μετρησεων αντιθεσης ειναι απλα μονο νουμερα, δε μπορεις να αξιολογησεις μια TV μονο απο αυτο.
Εχοντας τα νουμερα απο μετρηση της σκακιερας δε μπορεις να καταλαβεις αν εχει μια οθονη σωστο Shadow Detail.
Αληθεια, πιο οργανο μετραει τοσο χαμηλα σωστα και ειναι και φτηνο? Εχεις προσωπικη εμπειρια απο αυτο?
Πότε το είπα αυτό;
Εγώ είπα ότι σε όλες τις σύγχρονες τηλεοράσεις το shadow detail έρχεται ικανοποιητικά.
Και ξεχνάς τις φωτογραφίες στο ποστ 158 όπου η μεσαία νικά κατα κράτος τις υπόλοιπες δύο...
Στη καρτελα που το ρυθμιζεις ερχετε σε ολλες, το θεμα ειναι να το εχεις οταν παρακολουθεις ενα δυναμικο πλανο μιας ταινιας, τα details απο 5% Gray και κατω, οχι να βλεπεις μονο μια μαυριλα στις σκιες και να νομιζεις οτι εχεις βαθυ μαυρο.
Όλοι οι μετρητές της XRite έχουν χαρακτηριστικά μέχρι το 0.02. Απλά στα όρια, η ακρίβεια (και κυρίως η επαναληψιμότητα) υποφέρουν. Για αυτό, παίρνει κανείς πολλές μετρήσεις, και βγάζεις το μέσο όρο και την διακύμανση.Το C5 που εχω μετραει και 0.01 cdm/2 αλλα δε μπορεις να το πεις αξιοπιστο. Με Klein μονο εισαι σιγουρος.
Σχετικα με το επιπεδο μαυρου που θεωρεις τοσο συμαντικο σε μια καρτελα και τις μετησεις στη σκακιερα που μπορεις να καταλαβεις αν εχει δυναμικη εικονα μια οθονη σε βρισκω πολυ λαθος.
Η μέτρηση της αντίθεσης δεν είναι απλά νούμερα. Αν έχω την ANSI αντίθεση και την στάθμη του μαύρου στην σκακιέρα, έχω μια ασφαλή εκτίμηση της δυναμικής περιοχής του πάνελ, αλλά και της θέσης του σε σχέση με το απόλυτο μαύρο. Αν δε έχω και μέτρηση μαύρου σε κατάσταση off & ξέρω και τον τύπο της τηλεόρασης, μπορώ να καταλάβω αν έχει dimming, halo, floating blacks.
Tα μονιτορ αναφορας παγκοσμιος που γινετε το mastering των ταινιων ξερεις τι επιπεδο μαυρου εχουν? 0.03, 0.15, 0.2 και μεγιστη φωτεινοτητα ολες 100cd/m. Ειτε ειναι CRT, RGB-LED, LCOS, δηλαδη αντιθεσεις 700:1, 1000:1, αντε το πολυ 3.000:1. Δηλαδη αυτες που εχουν τοσο μικρη αντιθεση και τοσο χαμηλη μεγιστη φωτεινοτιτα δεν εχουν δυναμικη εικονα?
Με ενα νουμερο δε καταλαβαινεις κατι που μπορεις μονο αν εχεις προσωπικη εμπειρια απο την ιδια την οθονη, οχι να την δεις στο Saturn που τις εχει ολες και να βγαλεις συμπερασμα για ολη την αγορα των τηλεορασεων.
Πρεπει να την τη δεις σε χωρο με ενελχομενο φωτεισμο, να βαλεις εκτος απο τις καρτελες (οχι AVSHD μονο που ειχε μονο τα πολυ βασικα) και 10 δισκακια αναφορας για Benchmark και αλλες 4-5 ταινιες αναφορας που να ξερεις
Kαι το πιο βασικο απο ολα , να εχεις καποιο standar σαν αναφορα!
να γνωριζεις πως ειναι η σωστη εικονα για να μπορεις να κρινεις.
Πιο ειναι το στανταρ σου εσενα που εχεις σαν αναφορας, ποια εικονα οθονης εχεις σαν αναφορας που ξερεις οτι αυτο που βλεπεις ειναι το φυσικο και το σωστο χρωματικα?
πχ. εγω που εχω την KURO (που θεωρειτε η καλυτερη οθονη consumer ever) φαντασου η καλυτερη οθονη ομως αυτη εχει μηδεν color management.
Δε δουλεβει το CMS της, μονο τα Hues μπορουσες να αλλαξεις και σε αυτα πολυ μικρο βαθμο, η καθε αλλαγη σε μεγαλο βαθμο καταστρεφουν το Grayscale.
Δεν εχει Full Control Color Management αλλα θεωρειτε αναφορας.
Μακαρι να μπορουσες να φανταστεις πως δειχνει οταν τη καλυμπραρεις με εξωτερικο Video Equaliser, οχι 10 περιοχων αλλα με 22 Step Grayscale (5%-109%) και να εχεις μεσο ορο 0.1dE στο Grayscale 0.1dE στα Colors (εκτος του blue που ειναι κατασκευαστικα λιγο υποκορεσμενο) με απολυτα σταθερο Gamma.
Οταν λοιπον εχεις ενα τετοιο standar σαν αναφορας βλεπεις αλλιος τα πραγματα οταν αξιολογεις μια οθονη γιατι εχεις εικονα το πιο ειναι το σωστο και φυσικο στο μυαλο σου.
Κανοντας λοιπον εσυ calibration με οργανα τυπου D2, colomunku κτλ. και βγαζοντας πχ. αποτελεσματα 0.1dE δε σημαινει οτι αυτο που βλεπεις ειναι το σωστο φυσικο.
Απλα εχεις χαμηλο dE συμφωνα με αυτο που διαβαζει η βεντουζα σου, η οποια χανει κατα 3.0dE απο μια αναφορας τουλαχιστον.
Oποτε τι calibration εκανες και ποσο σωστος εισαι σε εικονα?
2 ιδια οργανα αν παρεις τετια θα σου βγαλουν 2 διαφορετικες τιμες σε μετρησεις στην ιδια οθονη την ιδια στιγμη.
Για να πεις οτι εκανες calibration σε μια οθονη πρεπει να την κανεις minimum χρυσιμοποιοντας και τα 2 πιο φτηνα οργανα αναφορας που ειναι το ι1PRO και το Chroma 5 minιmum.
Και για να εισαι πιο σιγουρος πρεπει να ξανατσεκαρεις το calibration 2-3 φορες αφου εχεις τελειωσει τις επομενες μερες για να δεις αν θα σου βγαζει τα ιδια αποτελεσματα μεσα στα επιτρεπτα tolerances γιατι ολλες οι τηλεορασεις με τη χρηση μεταβαλονται εσωτερικα. Δε σημαινει οτι αν κανεις τωρα ενα calibration οτι μετα απο 6 μηνες θα παρεις τις ιδιες μετρησεις στην ιδια οθονη.
Μπορεις να καταλαβεις αν μια ταινια εχει γινει το mastering της σε CRT οθονες δηλαδη να εχει Color Space SMPTE-C ή σε LCD με REC.709 color space?
Παρα πολλες ταινιες εχουν γινει mastering σε SMPTE-C και τις βλεπουμε σε καλυμπραρισμενες οθονες σε REC709.
Στα λεω ολα αυτα γιατι συμφωνα με οσα διαβαζω εδω στο forum πρεπει να εισαι παρα πολυ ειδικος που ασχολειτε εντονα και παρα πολλες ωρες με το θεμα των τηλεορασεων, απο τους πιο ενημερωμενους, διαβαζοντας παρα πολλες ωρες απιστεφτες πληροφοριες και λεπτομεριες που μονο πολυ ειδικοι καταλαβαινουν, το μειονεκτημα σου ειναι οτι κολλας στα νουμερα και βγαζεις συμπερασματα απο τα νουμερα χωρις να εχεις δει τις οθονες που αναφερεσε κατω απο τις παραπανω συνθηκες δοκιμων.
Δηλαδη ειναι σα να του δοσω τεχνικα χαρακτηριστικα απο 5 ζευγαρια ηχειων, μαζι με ολες τις μετρησεις τους, σχεδιαγραμματα, τεχνολογιες μεγαφωνων, υλικα & τεχνολογια crossover, σχεδια καμπυνας, τα παντα και να μπορεις εσυ να καταλαβεις διαβαζοντας τα πιο απο τα 5 παιζει πιο φυσικα το βιολι, το οποιο βιολι δε το εχεις ακουσει live για να ξερεις πως παιζει φυσικα και να εχεις τον πραγματικο του ηχο στο μυαλο σου σα Standar Αναφορας.
Το κρινεις το ηχειο βασιζομενος σε αυτο που εχεις στο μιαλο σου σα σωστο απο τις εμπιριες σου απο αλλα ηχεια που το εχεις ακουσει καλυτερο.
Μη κολλας στα νουμερα και στις τεχνολογιες τοσο, το ζωντανο παραδειγμα μετραει και ειναι το πιο σημαντικο.
Αλλη εικονα εχω εγω στο μυαλο μου οτι ειναι η φυσικη και σωστη, αλλη εσυ, αλλη ο Μανωλης που καθημερινα περνουν απο μπροστα του.
Δε θα βρεις ποτε την τελεια ΤV, ποτε δε θα υπαρχει η τελεια TV!
Καπου θα υστερει παντα, οπως δεν υπαρχει το τελειο PC, η τελεια Camera, o τελειος Ανθρωπος. Τιποτα δεν ειναι τελειο.
Για αυτο το λογο σου λεει οτι λαθος κατω απο 3.0dE δεν ειναι ορατο.
Πρεπει και το ματι σου ειναι εκπαιδευμενο και εμπειρο για να καταλαβενει μια τετια λεπτομερια.
Ενας εμπειρος ομως καταλαβαινει διαφορα απο το 3.0dE στο 1.0dE.
Ουτε οι καμερες που τραβανε καθε σκηνη της ιδιας ακομα ταινιας δεν εχουν τις ιδιες ρυθμισεις ή ακομα και το mastering δε γινεται παντα κατω απο τις ιδιες συνθηκες σε καθε ταινια. Και τελεια να εχεις ρυθμισει την οθονη σου, αν το ιλικο που βλεπεις δεν ειναι απολυτα σωστο, ή οταν δια παραδειγμα βλεπεις ενα γρηγορο πλανο σε μια ταινια, πως εισαι σιγουρος οτι δε στο διχνει καλα και ομαλα λογο τις οθονης σου και δεν ειναι λογο ρυθμισης της camera που τραβαει? Αν εχει η οθονη σου αλλο Gamma απο αυτο που εχει η καθε ταινια?
Οταν εχεις μια σκηνη αναφορας απο μια ταινια που τσεκαρεις το επιπεδο μαυρου μια τηλεορασης, πως ειναι σιγουρος οτι η συγκεκριμενη σκηνη εχει το μαυρο της στο RGB Level 16 και οχι στο 17 ή 18?
Εχεις αναλυσει τη συσκεκριμενη σκηνη σε προγραμμα στο pc σου για να δεις ακριβως αν το μαυρο ειναι στο 16 ή ειναι παραπανω?
Πως μπορεις να εισαι σιγουρος οτι ειναι οντως γραμμενο στη συγκεκριμενη σκηνη απολυτο μαυρο που περιμενεις εσυ να τσεκαρεις? ή το κανει μαυρο η οθονη σου γιατι δε μπορει να στο δειξει?
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.