Eλάτε στα ελληνικά universities...ελάτε να φάτε καλαααά

Re: Απάντηση: Eλάτε στα ελληνικά universities...ελάτε να φάτε καλαααά

Στη γηραιά Αλβιώνα, την πατρίδα του fair play στις 9300 βεβαιωμένες περιπτώσεις να έχουμε λιγότερες από 200 ποινές;

Μια μικρή διόρθωση. Το "200 ποινές" που λες δεν ισχύει. Το άρθρο λέει:

"despite 9,229 recorded cases of plagiarism in a year – only 143 students were expelled"

Δηλαδή 143 μαθητές τους πέταξαν έξω τελείως. Δεν λέει ότι οι υπόλοιποι δεν είχαν ποινές. Μπορεί απλά να τους μηδένισαν για το γραπτό, το μάθημα ή το έτος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Eλάτε στα ελληνικά universities...ελάτε να φάτε καλαααά

Δεν αποτελεί είδηση. Αποτελεί πληροφόρηση. Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα σπουδών (από το μεταπτυχιακό επρόκειτο να ξεκινήσει βάσει σχεδίου), πήγε πίσω ένα χρόνο, διότι, όπως και για τα προπτυχιακά έτσι και για τα μεταπτυχιακά έχουμε από φέτος νέο νόμο (πολύ καλύτερο από τον προηγούμενο). Έτσι αναγκαστικά πήγε ένα χρόνο πίσω η έναρξη για να ξεκινήσει με τις νέες προυποθέσεις.

Δηλαδή εσένα σου φαίνεται φυσιολογικό ότι ένα μεταπτυχιακό πήγε ένα χρόνο πίσω; Συμβαίνει σε πολλά κράτη αυτό; Και μάλιστα όχι για κάποιο σεισμό ή κάτι σοβαρό, αλλά επειδή άλλαξε ο νόμος;

Μήπως λόγω συνήθειας μας φαίνονται πλέον φυσιολογικά όλα τα περίεργα πράγματα; Ενώ στο μάτι του αλλουνού το κάθε ξυλαράκι είναι δοκάρι ολόκληρο;

καθώς βλέπω τις σελίδες να περνάνε σαν τα τραίνα... τί προσπαθείτε οι εμπλεκόμενοι να αποδείξετε? ότι τα ελληνικά παν/μια είναι ΤΑ καλυτερα, είναι ΚΑΛΥΤΕΡΑ, είναι ΕΞΙΣΟΥ καλά με τα δυτικο-ευρωπαϊκά ή τα βορειο-αμερικανικά?!?

δλδ. κάποια πράγματα ΔΕΝ είναι αυταπόδεικτα? :huh2:

πάντως... πρωτοπορούμε... ΤΕΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ-ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ με 150 θέσεις ανά έτος (κάπου στο Μεσσολόγγι) για να παράγεις ακαδημαϊκούς πολίτες με ειδικότητα κηπουρού!! για τις τριανταφυλιές των πολυκατοικιών της Αθήνας δύσκολα θα βρεις εις την Δύση...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Eλάτε στα ελληνικά universities...ελάτε να φάτε

Δηλαδή εσένα σου φαίνεται φυσιολογικό ότι ένα μεταπτυχιακό πήγε ένα χρόνο πίσω; Συμβαίνει σε πολλά κράτη αυτό; Και μάλιστα όχι για κάποιο σεισμό ή κάτι σοβαρό, αλλά επειδή άλλαξε ο νόμος;

Μήπως λόγω συνήθειας μας φαίνονται πλέον φυσιολογικά όλα τα περίεργα πράγματα; Ενώ στο μάτι του αλλουνού το κάθε ξυλαράκι είναι δοκάρι ολόκληρο;

Ναι, είναι κοινός τόπος σε 23 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Επειδή τα μετατπυχιακά προγράμματα έχουν διαφορετική δομή σε σχέση με τα προπτυχιακά και διέπονται από διαφορετικούς νόμους (όχι πάντα), ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργούν με τους πλεον πρόσφατους νόμους. Αυτό ισχύει σε όλες τις πευρωπαικές χώρες.

Για να καταλάβετε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα της Ευρώπης) ζήτησε το 2004 αν θυμάμαι καλά να περάσει από αξιολόγηση για να μπει στην πρώτη βαθμίδα του ECTS. Η αξιολόγηση είναι ενιαία για όλο το πανεπιστήμιο και όλες τις λειτουργίες και τις δομές του. Λοιπόν η αξιολόγηση απέτυχε, διότι υπήρχε ένα ξεχασμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν 5-6 χρόνια. Αυτό το πρόγραμμα δημιούργησε συνολικά πρόβλημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και κόπηκε (κι αυτό) στην αξιολόγηση. (Πηγή Ρέα Γαλανάκη, υπεύθυνη για την προώθηση του ECTS στην Ελλάδα).

συγνώμη φίλε μου... αλλά αυτά τα "στοιχεία" που ΔΕΝ αποδεικνύονται, που τα βρίσκει κανείς???
"κοινός τόπος σε 23 από τις 27 χώρες" δλδ. έξω η Κύπρος και η Μάλτα= 25... έξω ενδεχομένως η βουλγαρία και η Ρουμανία=23 αλλά μέσα λιθουανία, λετονία, ουγγαρία, τσεχία, σλοβακία, κλπ...

σόρρυ αλλά στη Σορβόννη που σπούδασα εγώ τέτοιο μπαχαλο ούτε με τα μεταπτυχιακά είχαμε ούτε με τίποτα άλλο.

Το "συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα της Ευρώπης" πόθεν προκύπτει? και 50 σημαίνει και 50στό? και άιντε, να το κάνω σκόντο το Οικονομικό... οι ΙΑΤΡΙΚΕΣ? που συγκαταλέγονται? που είναι και top scorer για την είσοδο από τις Πανελλήνιες. Τα Πολυτεχνεία? οι νομικές? τα αναρίθμητα ΤΕΙ? ή μήπως μέτρο σύγκρισης είναι μόνον κάποια αγγλικά παν/μια σε κάτι ξεχασμένα χωριά της Ουαλίας για Πακιστανούς, Ινδούς, Κινέζους και λοιπούς ασιάτες?

Για να συγκρίνουμε με τα Σουηδικά παν/μια ( ο αδερφός μου διδάχθηκε ως φοιτητής ιατρικής στο Karolinska από 5 νομπελίστες), με τα γερμανικά, με τα αυστριακά, με τα γαλλικά, τα Βελγικά, κλπ...

μάλλον δεν είμαστε εμείς που πρέπει να καταλάβουμε ότι οι καταστροφές και οι λεηλασίες στα ελληνικά παν/μια που πληρώνονται από τους φόρους ΜΟΥ/ΜΑΣ είναι για να μην γίνει ακριβώς αυτό: για να μην υπάρξει αξιολόγηση και επιτέλους φωνάξει κάποιος όχι ο βασιλιάς είναι γυμνός αλλά: έξω όλοι και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

το μόνο που βλέπω στα ελληνικά παν/μια σήμερα είναι εκτροφεία δημοσίων υπαλλήλων. τίποτα άλλο. θέλεις το απιδί σου να γίνει δημόσιος υπάλληλος? έ, στείλτον στο ελληνικό παν/μιο...

Last edited:
Εγώ αυτό που ξέρω είναι οτι στην Αγγλία το 1997 αναγκάστηκα να διδάξω (αν και φοιτητής ακόμα) για ένα εξάμηνο το μάθημα του καθηγητή που είχα την πτυχιακή εργασία μου μαζί του επειδή αρρώστησε σοβαρά και κανένας δε δεχόταν (απο τους επίσημους λέκτορες/επικουρους/καθηγητές) να το διδάξει στους πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές.
Μου ζητήθηκε επίσης να βάλω εγώ τα θέματα των εξετάσεων στο συγκεκριμένο μάθημα και να βαθμολογήσω τα γραπτά.

Ε λοιπόν, απο τους 103 που δώσανε το μάθημα, σε 87 έβαλα < 40% (που σημαίνει οτι τους έκοψα). Και δεν ήταν οτι τα θέματα που έβαλα ήταν δύσκολα αλλά οτι οι χαβαλέδες το πήραν στην πλάκα επειδή ΔΕΝ ήμουν καθηγητής !!!!

Τελικά μου ζητήθηκε απο το συμβούλιο των καθηγητών να κάνω "μαγείρεμα" στα αποτελέσματα για να ανέβουν οι βαθμοί και να περάσουν περισσότεροι το μάθημα. Εγώ αρνήθηκα και τελικά τα μαγείρεψε κάποιος άλλος !

Αυτά περί επιπέδου στο UMIST της Γηραιάς Αλβιόνας....

ΥΓ : Εγώ που το ίδιο μάθημα το πέρασα με 79% χωρίς να γίνει υπερβαθμολόγηση επειδή διάβαζα 6 μέρες σερί και δεν έχασα ουτε μια παράδοση μήπως (λέω τώρα εγώ) είμαι μ@λ@κ@ς ???

@mouratos Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, χωρίς παρεξήγηση, νομίζω ότι σωστά έπραξε το πανεπιστήμιο. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει περίπτωση όπου 80% των φοιτητών να είναι για κόψιμο και να μην έχει την κύρια ευθύνη το ίδιο το πανεπιστήμιο (και όχι οι φοιτητές). Κατ' αρχήν το πανεπιστήμιο επιλέγει τους φοιτητές που θα δεχτεί και έχει καθήκον να τους μορφώσει. Αν το μάθημα είναι πάνω από το επίπεδο των φοιτητών, ή αν ο διδάσκων (που επίσης επιλέχθηκε από το πανεπιστήμιο) δεν εμπνέει τους φοιτητές κλπ κλπ κλπ, τότε και πάλι η ευθύνη είναι του πανεπιστημίου. Καλώς λοιπόν επενέβη για να διορθώσει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Πάντως στο γενικότερο θέμα σημασία έχει και κάτι άλλο: τέτοια προβλήματα προκύπτουν συχνά ή είναι εξαιρέσεις; Αν δηλαδή συμβαίνει στα περισσότερα μαθήματα οι φοιτητές να μη δίνουν σημασία, να περνάνε την ώρα τους παίζοντας τάβλι, και να περνάνε το μάθημα, τότε σαφώς το UMIST είναι πανεπιστήμιο της πλάκας.

Last edited:
Απάντηση: Re: Eλάτε στα ελληνικά universities...ελάτε να φάτε καλαααά

@mouratos Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, χωρίς παρεξήγηση, νομίζω ότι σωστά έπραξε το πανεπιστήμιο. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει περίπτωση όπου 80% των φοιτητών να είναι για κόψιμο και να μην έχει την κύρια ευθύνη το ίδιο το πανεπιστήμιο (και όχι οι φοιτητές). Κατ' αρχήν το πανεπιστήμιο επιλέγει τους φοιτητές που θα δεχτεί και έχει καθήκον να τους μορφώσει. Αν το μάθημα είναι πάνω από το επίπεδο των φοιτητών, ή αν ο διδάσκων (που επίσης επιλέχθηκε από το πανεπιστήμιο) δεν εμπνέει τους φοιτητές κλπ κλπ κλπ, τότε και πάλι η ευθύνη είναι του πανεπιστημίου. Καλώς λοιπόν επενέβη για να διορθώσει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Πάντως στο γενικότερο θέμα σημασία έχει και κάτι άλλο: τέτοια προβλήματα προκύπτουν συχνά ή είναι εξαιρέσεις; Αν δηλαδή συμβαίνει στα περισσότερα μαθήματα οι φοιτητές να μη δίνουν σημασία, να περνάνε την ώρα τους παίζοντας τάβλι, και να περνάνε το μάθημα, τότε σαφώς το UMIST είναι πανεπιστήμιο της πλάκας.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι λάθος. Το πανεπιστήμιο βάζει τα όρια και καλούνται οι φοιτητές να τα υπερβούν. Όχι το αντίθετο.

Πάντως αν συνέβαινε να εξέταζε φοιτητής σε ελληνικό πανεπιστήμιο φοιτητές θα είχε βουίξει το σύμπαν (και καλά θα έκανε...)

Αν ένας Νομπελίστας πάει να διδάξει φυσική σε ελληνικό ΙΕΚ, και διδάσκει σαν να πρόκειται για μεταπτυχιακούς του Harvard, τότε θα τους κόψει όλους. Δεν θα φταίνε οι φοιτητές, θα φταίει το ΙΕΚ. Το κάνω ακραίο για να γίνει πιο ξεκάθαρο τι εννοώ.

Και ειλικρινά, στην Ελλάδα δεν έχεις ακούσει για καθηγητές που 1) δεν διορθώνουν γραπτά, ρίχνουν μια ματιά μόνο, 2) τα δίνουν να τα βαθμολογήσουν μεταπτυχιακοί ή τελειόφοιτοι (σε φάση διπλωματικής) και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται;

Για μένα το κακό είναι ότι δεν πληρώνονται. Αλλιώς, ένας ικανός "τεταρτοετής" φυσικός "στο πτυχίο", μπορεί άνετα να διδάξει εισαγωγική φυσική για πρωτοετείς (αν είναι ικανός και επιμελής).

Απάντηση: Re: Eλάτε στα ελληνικά universities...ελάτε να φάτε καλαααά

Αν ένας Νομπελίστας πάει να διδάξει φυσική σε ελληνικό ΙΕΚ, και διδάσκει σαν να πρόκειται για μεταπτυχιακούς του Harvard, τότε θα τους κόψει όλους. Δεν θα φταίνε οι φοιτητές, θα φταίει το ΙΕΚ. Το κάνω ακραίο για να γίνει πιο ξεκάθαρο τι εννοώ.

Και ειλικρινά, στην Ελλάδα δεν έχεις ακούσει για καθηγητές που 1) δεν διορθώνουν γραπτά, ρίχνουν μια ματιά μόνο, 2) τα δίνουν να τα βαθμολογήσουν μεταπτυχιακοί ή τελειόφοιτοι (σε φάση διπλωματικής) και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται;

Για μένα το κακό είναι ότι δεν πληρώνονται. Αλλιώς, ένας ικανός "τεταρτοετής" φυσικός "στο πτυχίο", μπορεί άνετα να διδάξει εισαγωγική φυσική για πρωτοετείς (αν είναι ικανός και επιμελής).

Για το δεύτερο, όχι δεν έχω ακούσει...

Πάντως αν διαβάσεις λίγο ουδέτερα αυτά που γράφω, νομίζω ότι θα συμφωνήσεις στην ουσία.

Για παράδειγμα, το θέμα του 80% νομίζω ότι είναι προφανές. Το πανεπιστήμιο παίρνει τους φοιτητές από το επίπεδο που βρίσκονται και πρέπει να τους ανεβάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο. Αν σε κάτι το 80% κόβεται, όχι δηλαδή ότι δεν παίρνουν άριστα αλλά δεν είναι ικανοί καν να μάθουν ούτε τα βασικά (τη βάση), και δεν πρόκειται για μια πολύ σπάνια εξαίρεση, τότε υπάρχει προφανές και σοβαρό πρόβλημα του ίδιου του πανεπιστημίου και γενικότερα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά όχι μόνο στα ελληνικά. Τα περισσότερα οφείλονται στον αλλοπρόσαλλο ρυθμό αλλαγής που ζητά η αγορά από τα πανεπιστήμια, αλλά όχι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.