Μανώλη δεν είναι πιο λογικό να κάνει παρουσίαση για τον Wagner κάποιος στον οποίο αρέσει ο Wagner παρά το αντίθετο; Υποτίθεται ότι εδώ γράφουμε (παρουσιάζουμε, συζητάμε) για μουσικές που μας αρέσουν. Επί παραδείγματι θα προτιμούσα μια Παρουσίαση soul μουσικής να γίνει από τον superfly παρά από το Δαμιανό πoυ δεν ακούει (προφανώς διότι δεν του αρέσει) η soul.
Σαφέστατα. Αλλιώς δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα τι γίνεται. Αποτελεί το σημείο που ξεκίνησα την τοποθέτησή μου.
Brucknerian δε θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο με το "άδειασμα" στον Wagner. Εκτός του ότι μαζί με Mahler και Bruckner ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα στη μουσική όπως την ξέραμε ως τότε, πέραν δηλαδή της πρωτοπορίας (η εισαγωγή του Τριστάνου έχει μείνει στη μουσικολογία ως η πρώτη σαφής απόδραση από τους κανόνες του τονικού συστήματος), δημιούργησε και αριστουργήματα. Σε παραπέμπω αν θες στο Λυκόφως των Θεών, ή στη Βαλκυρία... και γιατί όχι στον Ολλανδό... Στιγμές απόλυτης μουσικής έκστασης, τέλεια δραματουργική οικονομία... σαφείς νεωτερισμοί.
Αυθεντικός φιλόμουσος Maestro! Τα γνωρίζω και τα αποδέχομαι τα έργα που λες (και αν πιάσουμε συζητήσεις περι ερμηνείας δεν θα τελείωσουμε). Όμως η επισήμανση και η παρατήρηση που κάνει ο Kώστας παρακάτω είναι ακριβοδίκαιη, άσχετα αν διαφωνώ με τα συμπεράσματά που προέβαλε. Για τον Τριστάνο είναι τετριμένο αυτό που λέγεται και επαναλαμβάνεται, αλλά εδώ ίσως θα πρέπει να δώσω μια "προσωπική" μου θέση και διευκρίνηση. Συγχορδία του Τριστάνου δεν αποτελλεί την 1η απόδραση από τους κανόνες του τονικού συστήματος. Μπορώ να φέρω παραδείγματα από Haydn και Mozart που το κάνανε αυτό, αλλά το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα νομίζω ότι είναι του Γάλλου συνθέτη, εποχής μπαροκ παρακαλώ και την μουσική για μπαλέτο που έγραψε, Les Elemens.
Η περίπτωση του Wagner είναι λίγο διαφορετική για μένα μια και ακολουθεί μια πιο μελοδραματική διέξοδο. Η συγχορδία του Τριστάνου όπως καταλήγει από τα πνευστά (κυρίως από το αγγλικό κόρνο) ημιτελής από την εισαγωγή της, δίνει μια αίσθηση ατονικότητας. Λύνεται μερικώς και αφήνει ένα κενό, μια αναζήτηση η οποία ανακαλείται σε όλη την διάρκεια της όπερας (σαν το πόθο που μένει ανεκπλήρωτος θα συμπλήρωνα για αυτούς που γνωρίσουν από πάθη και πόθους). Έτσι το ανολοκλήρωτο και το ανεκπλήρωτο επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια του έργου με άπειρες παραλλαγές, που δεν θυμίζει συμβατικό λυρικό δράμα. Την τελευταία στιγμή, στο Liebestodt της Ιζόλδης, την τελευταία σκηνή του θανάτου της Ιζόλδης, η συγχορδία λύνεται και κλείνει τονικά και επέρχεται η τονική συμφωνία. Οπότε ο Wagner ήταν συνεπής τονικά, μας το κράτησε για το τέλος, χρησιμοποίησε δε μια πολυ έξυπνη πρακτική, που έμμελε να ορίσει μια άλλη μεγάλη μουσική περίοδο. Μουσικά "ξώφαλτσα" ατονικός. Εδώ είναι κάτι πιο πάνω από απόδραση από την τονική μουσική, είναι η περιγραφή μιας μελοδραματικής κατάστασης σε όλα τα επίπεδα και στο μουσικό βεβαίως. Η μερική λύση της συγχορδίας προσφέρει μια απόδραση, η οποία τελικά προέκυψε και στον χώρο της μουσικής. Στο τέλος όμως υπάρχει η τονική λύση. Από τα πιο σπαρακτικά πράγματα που έχουν αποτυπωθεί στην τέχνη της μουσικής. Ίσως και πεσιμιστικό. Τελικά στον θάνατο δεν υπάρχει καμιά απολύτως διαφωνία, συμπαιρένουμε. Με πολλά και άλλα τέτοια θα παρουσίαζα την Όπερα. Με κάτι τέτοια και τέτοια, άρχισα να βλέπω Benny Hill να συνέλθω και μου προκύπτει το περιβόητο post με τον Έλτονα :ADFADF1:
Κώστας για σένα... :ernaehrung004:
Μανώλης, ομοίως... Νικολάου το άλλο (αν και δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο, διευκρινιστικό είναι)