ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ο εγκεφαλος δεν εχει σχεση με κυκλωματα κλπ, αυτα ειναι υπεραπλουστευσεις. Ξεκιναμε με το γενετικο background που εχουμε κληρονομησει (θελοντας και μη) και απο εκει προχωραμε σε ενας κυκεωνα διαφοροποιησης των νευρικων κυτταρων που περιλαμβανει την "ωριμανση" τους και τη μεταναστευση τους στο χωρο. Ειναι πολυ πιθανο σαυτες τις διαδικασιες να προκυπτουν νευρωνες με ελαφρως διαφορετικες μεν, ΑΛΛΑ διαφορετικες ιδιοτητες.
φανταστειτε δεν ξερω ποσα δισεκατομυρια νευρωνες Διαφορετικους, να κινουνται στο χωρο και να καταληγουν σε μια ψιλοσταθερη αρχιτεκτονικη ( αρχιζουν να μας τα γυριζουν τωρα) που καθενας εχει βρει την ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ του.
Απιστευτο κατασκευασμα χωρις ομοιο στη φυση και η ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ειναι αυτη που καθοριζει τα παντα απο τη μνημη μεχρι τη συνειδηση και απο εκει περναμε σε αλλες σφαιρες, της μεταφυσικης.

Ο Edelman που ανεφερε ο Σπυρος εχει γραψει ενα μνημειωδες εργο με τιτlο Topobiology που εισαγαγει την σημασια του "ΤΟΠΟΥ" (της τοποθεσιας) καθε κυτταρου και κατ'επεκταση κυτταρικης κατασκευης (δηλ ιστου). Την ιδεα εχει εμπνευστει κυριως απο τα κυτταρα του εγκεφαλου (που δεν ειναι μονο οι νευρωνες!).

Γιαυτο οταν καποτε κλωνοποιηθει ο ανθρωπος, ενω ολα τα οργανα του κλωνου θα ειναι ταυτοσημα με του "καλουπιου" (καρδια, ηπαρ, δερμα κλπ), η αρχιτεκτονικη του εγκεφαλου δεν θα μπορεσει να αναπαραχθει ποτε εν ζωη, γιατι απλα ειναι κατι σαν μοναδικη σφραγιδα ενος συγκεκριμενου ατομου και των εμπειριων που εζησε, αναποφευκτα θα προκυψει "αλλος" ιστος.
 
Όσοι με γνωρίζεται λίγο, καταλαβαίνεται βέβαια ότι δεν πρόκειται για γλύψιμο (εξάλλου αύριο μεθαύριο θα ξαναπλακωθούμε... :D)

:grinning-smiley-043

Δεν σε παρεξηγούμε, βρε Νίκο.

Αν είσαι γλύφτης, είναι καλό.
Αν είσαι γλείφτης, είναι κακό.

Sorry για το off topic, αλλά επειδή το θέμα είναι περί γλώσσας, είπα να το γράψω εδώ...

Ελπίζω να μην με παρεξηγεί ο Νίκος...:ernaehrung004:
 
... Και αναφέρω ένα απλό παράδειγμα γιά την ´δυναμική ´και οχι ´στατική´κατάσταση τού Νευρικού Συστήματος και πώς πολλές λειτουργίες του εξαρτώνται και απο την κατάσταση που βρίσκεται ο εγκέφαλός μας τήν κάθε στιγμή..

Στην δουλειά μου όταν συνομιλώ μέ κάποιον πελάτη μου,με το που τον βλέπω μπορώ να θυμηθώ πάμπολλες λεπτομέρειες γι´αυτόν για την ζωή του αλλά και για το τί συζητήθηκε με τον ίδιον άνθρωπο σε κάποιες προηγούμενες συναντήσεις..
Αντιθέτως όταν βρίσκομαι εκτός τού χώρου δουλειάς μου και χωρίς να βλέπω τον συγκεκριμένον άνθρωπο ,αν προσπαθήσω να θυμηθώ πράγματα γι´αυτόν έχω διαπιστώσει πώς ανακαλώ πολύ λιγότερες λεπτομέρειες..

Φαίνεται πώς ο εγκέφαλος με κάποιον τρόπο επηρεάζεται ιδιαίτερα απο το ´πλαίσιο´στο οποίο επεξεργάζεται τα ερεθίσματα και πώς ακριβώς γι´αυτό η μνήμη κινητοποιείται διαφορετικά στην θεα ενός προσώπου απότι οταν κάποιος είναι μόνος του.
Δηλαδή ακομα και η βιολογία αποδεικνύει το πόσο μείζον είναι για τον άνθρωπο η ύπαρξη διαπροσωπικών σχέσεων..

Μπορεί αυτό να ακούγεται λογικό γιά ολους μας αλλά είναι εντελώς διαφορετικό,οταν αποδεικνύεται και με επιστημονικό τρόπο.

Σπύρο το παράδειγμα που φέρνεις βεβαίως έχει βιωθεί απ' όλους μας.

Βασίζεται κυρίως στη διαδικασία του συνειρμού. Δηλαδή με ένα συνιθισμένο οπτικό ερέθισμα (ενεργοποιούνται συνάψεις οι οποίες με τη σειρά τους δραστηριοποιούν τους νευρώνες (καλώδια) και έτσι ξεκινά η κυκλοφορία πληροφοριών στο δίκτυο. Με αυτό το τρόπο καθορίζονται και οι άμεσες σκέψεις ή αντιδράσεις μας.
Τι περισσότερες φορές οι εισαγόμενες πληροφορίες ανακαλούν όχι μόνο άλλες πληροφορίες αλλά και αισθήσεις!!! Έχει επιτευχθεί και πειραματικά αυτό με δραστηριοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου με τεχνητά μέσα...

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι η δυναμική κατάσταση του εγκεφάλου, που αναφέρεις.
Ένα παράδειγμα που όλοι βιώνουμε είναι η επίλυση προβλημάτων κάτω από στρές ή όταν είναι κουρασμένος ή αντίθετα κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
Κάτω από μη συνηθισμένες συνθήκες ο εγκέφαλος προσπαθεί να ενεργοποιήσει όσες περισσότερες συνάψεις μπορεί για να αντιμετωπίσει το υποτιθέμενο πρόβλημα. Μη μπορώντας όμως, λόγω σύγχησης, να ενεργοποιήσει τις σωστές συνάψεις και μέρος του δυκτύου νευρώνων, αποπροσανατολίζεται από τις πληροφορίες συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια. Οι μη φυσιολογοί παλμοί της καρδιάς αλλά και οι, χωρίς άλλη αιτία πόνοι, που εμφανίζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι είναι γνωστά σε όλους μας. Πιστεύω ότι πρόκειται περί αποτυχίας ενεργοποιήσεις των σωστών-συγκεκριμένων κέντρων (τμημάτων του δυκτίου). Έτσι η αλυσίδα των συνειρμών δεν φέρει αποτελέσματα πράγμα που μας οδηγεί σε αποπροσανατολισμό και δυσκολία στην λύση προβλημάτων.
Με λίγα λόγια το "ρευστό" δεν κυκλοφορεί μέσω των ενδεδειγμένων "σωλήνων".... Περί αυτού πρόκειται, κατά τη γνώμη μου.

Το ίδιο πρόβλημα υπό άλλες φυσιολογικές συνθήκες, μπορεί να λυθεί με απλό και εύκολο τρόπο.

Νομίζω ότι στη δουλειά σου χρησιμοποιείς κάποιες τεχνικές χαλάρωσης. Πιστεύω ότι αυτές αποσκοπούν στη καλύτερη συγκέντρωση του ασθενή ώστε να ανιχνεύσει το πραγματικό πρόβλημα αλλά και να βρεί (πιθανόν ο ίδιος) την αιτία αλλά και με το καιρό τη λύση.
Ποιό τεχνοκρατικά θα μπορούσα να το περιγράψω ότι "βάζεις το νερό στο αυλάκι"...
:ernaehrung004:
 
Last edited:
Δεν σε παρεξηγούμε, βρε Νίκο.

Αν είσαι γλύφτης, είναι καλό.
Αν είσαι γλείφτης, είναι κακό.

Sorry για το off topic, αλλά επειδή το θέμα είναι περί γλώσσας, είπα να το γράψω εδώ...

Ελπίζω να μην με παρεξηγεί ο Νίκος...:ernaehrung004:

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το έχω επισημάνει καιρό τώρα ότι είμαι ανορθόγραφος.
Ζητώ συγνώμη απ'όλους που δεν βάζω το spelling αλλά βαριέμαι τα copy paste.
:ernaehrung004:
 
Λάκη δε μπορεί οι συνάψεις να είναι και τα "καλώδια" και οι "συνδέσεις".

Νομίζω ότι οι νευρώνες είναι τα καλώδια. Υπάρχουν όπως για παράδειγμα οι τρίχες του σώματος μας και πληθύνουν και μεγαλώνουν με τον καιρό.
Οι συνάψεις, όπως το φαντάζομαι, είναι οι "βαλβίδες" σε ένα δύκτιο σωληνώσεων. Και τείνω να πιστέψω ότι είναι εκεί μαζί με τις "σωλήνες" εξ αρχής. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες νοητικές δυνατότητες άρα 'ετσι πρέπει να είναι.
Μόλις προσληφθεί ένα νέο ερέθισμα κάποιες "βαλβίδες" ανοίγουν λίγο, ενώ όταν το ερέθισμα επαναλαμβάνεται ανοίγουν πιο πολύ και πιο πολύ. Με αυτό το τρόπο όλο και περισσότερες βαλβίδες ανοίγουν (οι συνάψεις πολλαπλασιάζονται) και ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να κυκλοφορήσει "ρευστό" σε περισσότερα σημεία του δικτύου.
Το απότέλεσμα φυσικά έναι ή μεγαλύτερη κυκλοφορία "ρευστού" δηλαδή μεγαλύτερη κινητική ενέργεια στο σύστημα ή αλλιώς υψυλότερη ευφυία.

Αυτό είναι το μοντέλο που μου ταιριάζει καλύτερα, ίσως επειδή είναι πολύ απλό.

-bye-

Τσου!
ο νευρωνας ειναι ολοκληρο το κυτταρο,οι συναψεις ειναι η ''επαφη'' του ενος κυτταρου με ενα(ή αλλα) κυτταρο,το ''ρευστο'' που λες ειναι ηλεκτροχημικες διεγερσεις.
Και οχι,ολοι οι ανθρωποι δεν ειμαστε ιδιοι,δεν το λεω εγω,αν κοιταξεις τριγυρω σου θα το καταλαβεις,δεν ειχε το ιδιο μυαλο για παραδειγμα ο Σωκρατης με μενα,σαν φυσιολογια ισως(απο τα ιδια υλικα).
 
Τσου!
ο νευρωνας ειναι ολοκληρο το κυτταρο,οι συναψεις ειναι η ''επαφη'' του ενος κυτταρου με ενα(ή αλλα) κυτταρο,το ''ρευστο'' που λες ειναι ηλεκτροχημικες διεγερσεις.

Αυτό λέω βρε και εγώ. Παρομοιάζω το νευρώνα με μία σωλήνα και τις συνάψεις (επαφές) με βαλβιδες. όλα μαζί ένα δίκτυο/σύστημα σωληνώσεων. Οι διεγέρσεις σίγουρα είναι και ηλεκτροχημικές (αυτό έχει αδοδειχθεί μαλιστα πειραματικά). Δεν ξέρω αυτό το μοντέλο για εμένα τουλάχιστον, ικανοποιεί τη λειτουργεία του εγκεφάλου τόσο σε θέματα λογικής όσο και σε θέματα αισθήσεων και συναισθημάτων. Ακόμα και σε ότι αφορά το υποσυνείδητο...

Και οχι,ολοι οι ανθρωποι δεν ειμαστε ιδιοι,δεν το λεω εγω,αν κοιταξεις τριγυρω σου θα το καταλαβεις,δεν ειχε το ιδιο μυαλο για παραδειγμα ο Σωκρατης με μενα,σαν φυσιολογια ισως(απο τα ιδια υλικα).

Μάλλον έχεις δίκιο. Είναι πιο πιθανόν όπως έχουμε ψηλούς, κοντούς, αδύνατους, χοντρούς από γεννετική προδιάθεση έκρισης μεγαλύτερων/μικρότερων ποσοτήτων ορμονών ενζύμων και τα λοιπά, προφανώς τόσο οι σωλήνες όσο και οι βαλβίδες, θα έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε κάθε άνθρωπο.Ίσως και ποσοτικά, αν και όλοι οι άνθρωποι έχουμε τον ίδιο αριθμό χεριών, ποδιών, ματιών κτλ. Για την ενεργοποίηση των βαλβίδων όμως τείνω να πιστέψω ότι είναι επίκτητες και ανάλογες των ερεθισμάτων που προσλαμβάνουμε.

:ernaehrung004:
 
Last edited:
(Για την ενεργοποίηση των βαλβίδων όμως τείνω να πιστέψω ότι είναι επίκτητες και ανάλογες των ερεθισμάτων που προσλαμβάνουμε. )



σαφως και ειναι επικτητο,γι αυτο εγραψα παραπανω για ''πειρα'',αλλα πρεπει να προυπαρχει και το ''μεσον''(κληρονομικοτητα).
 
(Για την ενεργοποίηση των βαλβίδων όμως τείνω να πιστέψω ότι είναι επίκτητες και ανάλογες των ερεθισμάτων που προσλαμβάνουμε. )



σαφως και ειναι επικτητο,γι αυτο εγραψα παραπανω για ''πειρα'',αλλα πρεπει να προυπαρχει και το ''μεσον''(κληρονομικοτητα).

Σωστός (εννοώ μου ταιριάζει αυτή η υπόθεση)

:ernaehrung004:
 
Μπορει εμεις να αυτοαποκαλουμαστε Ελληνες αλλα πως μας αποκαλει η υπολοιπη υφηλιος ?





f0w8z2i048a31.png




https://www.reddit.com/r/MapPorn/comments/cd0ev9/derivations_of_the_name_of_greece/



Ένας ενδιαφέρον χάρτης, που δείχνει ποια λέξη χρησιμοποιούν περισσότερο στις χώρες του εξωτερικού όταν θέλουν να αναφέρουν την Ελλάδα, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Ο σχετικός χάρτης αναρτήθηκε στο Reddit και σύμφωνα μ' αυτόν η πλειονότητα της παγκόσμιας κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Ρωσίας και των περισσότερων αφρικανικών κρατών, αναφέρει την Ελλάδα με ονόματα που προέρχονται από τη λατινική λέξη Graecia.

Αρκετές είναι και οι χώρες (της βόρειας Αφρικής, Σ. Αραβία, Ινδία, Ινδονησία) που αποκαλούν την Ελλάδα με ονόματα προερχόμενα από τη λήξη Ionian από τους Ίωνες, την ελληνική φυλή στην Ανατολία. Εκτός από τους Έλληνες, Ελλάδα (Hellas) λένε και οι Κινέζοι, οι Νορβηγοί και οι Κύπριοι ενώ οι πολίτες της Γεωργίας είναι οι μοναδικοί παγκοσμίως που χρησιμοποιούν κυρίως λέξεις που προέρχονται από τo Saberdzneti. Να σημειωθεί ότι η λέξη προέρχεται με τη σειρά της από το brdzeni που σημαίνει σοφός.


https://www.news247.gr/viral/charti...home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3
 
Παντως, η λεξη "γραικος", για μας (και απο μας) τους αυτοχθονες, δεν μας τιμα ιδιαιτερως.
Που ειναι και η συντριπτικη προτιμηση για τους εξω (πρασινο χρωματακι). Οι εξωχωριοι
δεν γνωριζω πως αντιλαμβανονται την λεξη Graecia, τι συνειρμους τους προκαλει.

Οι αλλες λεξουλες ειναι πιο τιμητικες (βεβαια, δεν ξερω αν ειναι αντιπροσωπευτικες, πια).
Seriously now .... the land of the wise ? Ποσο παραμυθιασμενοι ειναι εκει στην Γεωργια ?