Δοκίμασε να επικοινωνήσεις με ένα άτομο με οποιασδήποτε μορφής νοητική υστέρηση και πολυ σύντομα θα αντιληφθείς ότι όσο βαρύτερη είναι η ασθένεια του, τόσο λιγότερες και οι λέξεις (προφανώς και οι έννοιες που περιγράφουν οι λέξεις) που μπορεί να αντιληφθεί!
Από την άλλη, σαφέστατα δεν έχει ούτε η γλώσσα κάποια σχέση με την ευφυΐα.
Σαν εξωτερικό ερέθισμα, η διαδικασία της επικοινωνίας, και της επακριβούς διατύπωσης των αόριστων σκέψεων σε απτές προτάσεις, οπωσδήποτε συμβάλλει στην ανάπτυξη/"εκγύμναση" του εγκεφάλου.
Αποκομμένος από εξωτερικά ερεθίσματα και επικοινωνία, ο άνθρωπος παραμένει νοητικά σε νηπιακό στάδιο, αυτό είναι γνωστό ήδη από την εποχή του Κάσπαρ Χάουζερ.
... οι έχοντες υψηλό δείκτη ευφυίας δεν είναι αναγκαστικά ευφραδείς, ούτε οι ευφραδείς είναι αναγκαστικά υψηλής ευφυίας. Δεν είναι ανάλογα αυτά τα μεγέθη.
Βέβαια, τα άτομα πολύ χαμηλής ευφυΐας έχουν και πρόβλημα λεκτικό. Όμως από άτομα μέσης ευφυίας και πάνω, δεν υπάρχει ουσιαστική σύνδεση του λεξιλογίου με την ευφυΐα. Γι αυτό τα IQ τεστ δεν ασχολούνται με το λεξιλόγιο.
Φίλε send αυτό το "επακριβούς διατύπωσης των αόριστων σκέψεων σε απτές προτάσεις" τι το ήθελες? Με σκότωσες. Ισως να μη το έχω καταφέρει ποτέ στη ζωή μου...![]()
Τα τεστ που αναφέρεις δεν έχουν υπόσταση κατά τη γνώμη μου.
Με τη λέξη "ευφυΐα" προφανώς εννοούσα "υψηλό δείκτη ευφυίας". Και προφανώς εννοούσα ότι οι έχοντες υψηλό δείκτη ευφυίας δεν είναι αναγκαστικά ευφραδείς, ούτε οι ευφραδείς είναι αναγκαστικά υψηλής ευφυίας. Δεν είναι ανάλογα αυτά τα μεγέθη. Ειδικά ισχύει για τους μαθηματικούς, τους φυσικούς, τους κομπιουτεράδες, τους ηλεκτρονικούς, τους τεχνικούς εφευρέτες κλπ και γενικά σε όλες τις λεγόμενες "σκληρές" επιστήμες.
Βέβαια, τα άτομα πολύ χαμηλής ευφυΐας έχουν και πρόβλημα λεκτικό. Όμως από άτομα μέσης ευφυίας και πάνω, δεν υπάρχει ουσιαστική σύνδεση του λεξιλογίου με την ευφυΐα. Γι αυτό τα IQ τεστ δεν ασχολούνται με το λεξιλόγιο.
Για παράδειγμα, ακόμη και ο Σωκράτης μιλούσε εναντίων των σοφιστών. Οι οποίοι είχαν πλούσιο λεξιλόγιο και θαυμάσια ρητορική ... κι από ουσία μηδέν!
Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και ηλίθιοι. Η ρητορική είναι μία πολύ μεγάλη τέχνη. Η τέχνη του να υποστηρίζεις πειστικά το ο,τιδήποτε. Σκέψου αυτό το ο,τιδήποτε να έχει και κάποια ελάχιστη ουσία. Γίνεσαι Ομπάμα.
Emilot, για να καταλάβω.
Αν θέλουμε να κάνουμε το μηχανικό αντίστοιχο πρόκειται για καλώδια που προυπάρχουν αλλά αν δεν περάσει το ρεύμα (ερέθισμα) δεν χρησιμοπιούντε ή για ασύνδετα καλώδια που με το κατάλληλο ερέθισμα συνδέονται?
Μέχρι τώρα είχα την αντύπωση ότι γίνεται το δεύτερο αλλά τώρα που το σκέφτομαι μου ταιριάζει καλύτερα το πρώτο.
Και κάτι ακόμα.
Τί ισχύει? όσο ο οργανισμός αναπτύσεται γεννά καλώδια ή απλά ενεργοποιεί τα υπάρχοντα?
Με δεδομένο ότι το μέγεθος του εγκεφάλου αυξάνεται μαζί με τα άλλα όργανα τότε ή δημιουργούνται νέα καλώδια ή τα υπάρχοντα τεντώνουν.
Το δεύτερο μου φαίνεται λίγο δύσκολο, ενώ το πρώτο είναι συμβατό και με τον πολλαπλασιασμό των κυτάρων.
Μήπως δηλαδή η χωρητικότητα της μνήμης μας τελειώνει με την ενηλικίωση? Μήπως μετά και με την φυσική νέκρωση των κυτάρων μειώνεται και η σχετική χωρητικότητα με αποτέλεσμα να θυμόμαστε λιγότερα γεγονότα?
Νομίζω ότι αυτή τη φορά δεν είμαι πολύ off topic γιατί αν ισχύουν τα παραπάνω τέλος το σουντόκου... Πάμε για ξένες γλώσσες ή ακόμα καλύτερα για αρχαία Ελληνικά!!! (να μάθω και λίγη ορθογραφία...)
![]()
Φίλε Κωσταντίνε δε έχω παρακολουθήσει αρκετά τα γραπτά σου, αλλά από τα λίγα που έχω διαβάσει εκτιμώ, ιδιαίτερα, τόσο το ύφος σου όσο και τα σημαινόμενα.
Προσωπικά δεν έχω την κατάλληλη μόρφωση (το ότι έχει κάποιος σπουδάσει, δεν σημαίνει ότι είναι και μορφωμένος) παρ´ όλα αυτά θα επιμείνω, αφού όλα τα στοιχεία που γνωρίζω συνηγορούν πρός αυτή την κατεύθυνση.
Είναι αλήθεια ότι οι συνάψεις το εγκεφάλου μας εγείρονται από εξωτερικά ερεθίσματα? Ναι-αποδεδειγμένα!
Είναι η ακοή μία από τις αισθήσεις του ανθρώπου? Αξίωμα..
Έχει η "εξυπνάδα" σχέση με αυτές τις συνάψεις? Ναι χωρίς τον κατάλληλο αριθμό συνάψεων ο άνθρωπος θα ήταν φυτό ή στο νοητικό επίπεδο των αγαπημένων μας ζώων. Και ναι, είναι και αυτό αποδεδειγμένο.
Do the math...
Μέχρις αποδείξεως το αντιθέτου θα "ταιζω" τις αισθήσεις του πιτσιρικά μου με τις κατάλληλες εικόνες και ήχους, γεύσεις, μυρωδιές και αγγίγματα...
Καλώς ή κακώς είμαστε μια βιο-ηλεκτρική "μηχανή". Και μάλιστα όχι και τόσο σύνθετη όσο φανταζόμαστε...
Με χαρά θα ακούσω τα στοιχεία που έχεις μιας και προσπαθώ να μάθω!
Φιλικά
Νίκος
ΥΓ Δυστυχώς δεν έχω τις πηγές... (Ζητώ συγνώμη)
@ Emilot: τελικά τα "καλώδια" πολλαπλασιάζονται ή οι συνάψεις? Είναι βασικό για το συλογισμό...
@ Κωσταντίνε όλα τεκμηριομένα και λογικά (για μένα). Το πόρισμα σου δεκτόν αν και όπως είπες το αυτονόητο.
Το θεωρώ σημαντικό το όλο θέμα σύνδεσης της γλώσσας με την ευφυία (πνευματική και συναισθηματική) καθώς επίσης και τη κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργείας του εγκεφάλου.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, μακάρι να μπορέσω να το ανταποδώσω.
Συνάψεις, ντε.....
χμ! εκτός αν διαιρούνται τα "καλώδια" δημιουργώντας περισσότερες απολήξεις.
:ernaehrung004:
@ Emilot: τελικά τα "καλώδια" πολλαπλασιάζονται ή οι συνάψεις? Είναι βασικό για το συλογισμό...
@ Κωσταντίνε όλα τεκμηριομένα και λογικά (για μένα). Το πόρισμα σου δεκτόν αν και όπως είπες το αυτονόητο.
Το θεωρώ σημαντικό το όλο θέμα σύνδεσης της γλώσσας με την ευφυία (πνευματική και συναισθηματική) καθώς επίσης και τη κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργείας του εγκεφάλου.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, μακάρι να μπορέσω να το ανταποδώσω.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.