Μερικές διευκρινήσεις επί του θέματος παρακαλώ, γιατί έχει πέσει παραπληροφόρηση και καλό είναι να δοθεί φως με απτά στοιχεία:
Η dCS ιδρύθηκε το 1987 και θεωρείται από όλους το benchmark στις ψηφιακές πηγές. Για αυτόν το λόγο (ως benchmark) την αναφέρει και ο Dudley στο επίμαχο δοκίμιο (…let’s say dCS…), δεν κάνει σύγκριση με το Elgar. Δυστυχώς η κακή γνώση της Αγγλικής μαζί με εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης, παρατηρήθηκε και σε αυτό το thread.
Τα αρχικά της dCS είναι data conversion systems με προϋπηρεσία σε στρατιωτικές εφαρμογές ραντάρ avionics-satellite-data conversion (το σύστημα blue vixen στο ραντάρ του αεροσκάφους Sea Harrier είναι της dCS!) και φυσικά είναι το benchmark από τότε στους επαγγελματίες του ήχου. Στο ενεργητικό της έχει πάμπολλες πρωτιές και πελάτες τα μεγαλύτερα studios:
http://www.dcsltd.co.uk/?p=proexperience
Στο παρελθόν στο επιτελείο των σχεδιαστών της εταιρείας ήταν και ο Α. Boothroyd, της Meridian.
Οι νέες σειρές της dCS είναι εξ’ ολοκλήρου νέες σχεδιάσεις βασισμένες στη φιλοσοφία της εταιρείας
http://www.dcsltd.co.uk/?p=ourphilosophy στο διαρκώς εξελισσόμενο ring DAC και χρησιμοποιούν επώνυμους μεταλλικούς Ιαπωνικούς μηχανισμούς στα transport. H υλοποίηση διαφέρει σχεδόν από το σύνολο της αγοράς και γίνεται ως εξής:
http://www.dcsltd.co.uk/?p=oursecret αφήνοντας μόνο τη ΜΟΥΣΙΚΗ.
H σύγκριση του dCS Puccini για να έχει νόημα πρέπει να γίνει με το σετ Emmlabs transport-dac SE, όπως και στα φόρουμς, περιοδικά του εξωτερικού, για τον απλούστατο λόγο ότι το Puccini περιέχει το dac του μεγάλου Scarlatti, clock, 2 ψηφιακές εισόδους (24bits), εκπληκτικό προ-ενισχυτικό στάδιο με επιλεγόμενη έξοδο 2V ή 6V για το ιδανικό ματσάρισμα με τελικούς, δέχεται εξωτερικό clock (paganini ή Scarlatti) ή «δίνει» το clock του σε άλλη πηγή (w.clock in/out), 2 ψηφιακές εξόδους και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει την εξαιρετική λειτουργία DSD (SACD) upsampling ή όχι και να μείνει σε επίπεδο red-book μόνο, επίσης κατά την αναπαραγωγή SACD υπάρχουν 4 φίλτρα, συνάμα εμπεριέχεται το γνωστό επώνυμο Ιαπωνικό transport, γραμμική τροφοδοσία και στιβαρό σασί αλουμινίου αεροπορικού τύπου.
Τα περισσότερα από αυτά λοιπόν λείπουν από το οικονομικότερο και πάρα πολύ καλό Emmlabs cdsa se οπότε η σύγκριση είναι άδικη, φυσικά για τον υποψήφιο πελάτη εφικτή.
Παρόλα αυτά και στην τιμή για να αποκτήσει κάποιος το Puccini και όλες τις παραπάνω λειτουργίες, απόδοση και χαρακτηριστικά έχουμε αποφασίσει πολύ καλύτερη τιμολόγηση για τον Έλληνα χομπίστα και σημαντικά καλύτερη από την fixed πανευρωπαϊκή τιμή (Ευρωπαϊκό προϊόν).
Δεν θα μπω στο τριπάκι ότι το δικό μου είναι καλύτερο, υπάρχει πληθώρα εξαιρετικών players στην αγορά, dCS, Esoteric, Emmlabs, Weiss, Lindemann, Wadia, AMR, Linn, metronome, κλπ οι επιλογές, οι ανάγκες και το ποιο επίπεδο θέλει να φτάσει κάποιος είναι προσωπική του υπόθεση και εγώ δεν θα «ψαρέψω» εδώ πελάτες.
Όσο για τα reviews εξαρτάται πως μας συμφέρουν κι αυτά πάλι, δεν θα κάνω κριτική παρ’ όλο που όλα ευνοούν το Puccini παγκοσμίως, αλλά θα προτείνω ακροάσεις δικές σας και πάλι ακροάσεις και σεβασμό σε όλες τις διαφορετικές απόψεις.
Τώρα, ουδέποτε έγινε σύγκριση (επί Ελληνικού εδάφους) με το επίσης πολύ καλό player (μεταξύ άλλων) “Esoteric X1 D2” παρά μια απλή και σύντομη με το X1 Ltd. που είναι το απερχόμενο μοντέλο και φυσικά αδικείται.
Το P8i έχει καταργηθεί σαν μοντέλο.
Τέλος μόνο 2 άτομα είχαν την δυνατότητα της άμεσης σύγκρισης του Puccini και Emmlabs cdsa se, εις εξ’ αυτών και ο wind όπου το είπε και μικρό Scarlatti, κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Φιλικά πάντα και επιτέλους ας αφήσουμε τις κραυγές και το ράδιο αρβύλα, δεν μπορεί στο όνομα του ανταγωνισμού να γίνουν όλα «ίσιωμα», εγώ τουλάχιστον δεν θα γίνω μέρος αυτού.