Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Re: Απάντηση: Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Ο καθένας στο χωρο του φίλε μου.
Θα επιλέξω ότι χρειάζεται ρευμα, θα επιλεξει ότι εχει να κάνει με ύφασμα και χρώμα.
Εχω το δικό μου χώρο για τα παιχίδια μου εκτος σπιτιου, και εχει δικό της χώρο το σπίτι.
Περίπου ετσι δεν εχω τσακωθεί ποτε μου με την σύζυγο για 35 χρόνια.

35 χρόνια και δεν έχεις τσακωθεί ποτέ! Μα δεν βρίσκεστε ποτέ;

Λοιπόν...κρατάω τα καλύτερα από όσα ειπώθηκαν.....

Για σούπερ πατάτες παίρνω μια επαγγελματική φριτέζα, την βάζω στο μπαλκόνι με προέκταση πρόζας που θα παίρνει ρεύμα απο την γραμμή του πίνακα που είναι για τους τελικούς.
Για καλές πατάτες, πιο υγιεινές, πιο οικονομικές παίρνω και μια αεροφριτέζα και είμαι κομπλέ.

:flipout:

Το πόσο κρατάει είναι σχετικό. Το πιο υγιεινό πάντως είναι ελαιόλαδο και όχι πάνω από δυο τρεις φορές τηγάνισμα στο ίδιο λάδι. Το καλύτερο βέβαια είναι αλλαγή κάθε φορά. Αντιοικονομικό βέβαια αλλά μιλάμε για ανθυγιεινό τρόπο μαγειρέματος έτσι κι αλλιώς. Αν είναι ν' αφήνεις και πολλές φορές το λάδι, βράστα!

τηγανητά θα φάμε μία φορά την εβδομάδα (και αν) και κατά κανόνα πατάτες,
φριτέζα δεν έχουμε

το ξέρω ότι δεν είναι υγιεινό, αλλά αν θέλει κάποιος τηγανητές πατάτες να συνοδέψει κάποιο κρεατικό ή ψαρικό,
ποιες λύσεις έχει (για κλασσικές τηγανητές πατάτες)

-κλασσικό τηγάνι- κατσαρόλα με λάδι
-φριτέζα
-αγορά από το γυράδικο της γειτονιάς

από τις τρεις αυτές λύσεις, η φριτέζα είναι σαφώς η πιο υγιεινή (ή αν θέλετε η λιγότερο ανθυγιεινή)

προφανώς, δε μπορείς να πετάξεις 3 κιλά λάδι για να κάνεις 1 κιλό πατάτες,
και εκεί είναι το ερώτημά μου, αν κάποιος με γνώσεις από χημεία τροφίμων θα μπορούσε να μας κατατοπίσει

με πολύ ψάξιμο στο ίντερνετ, αυτά που βρήκα μέχρι τώρα είναι τα εξής;

-οι "ημιεπαγγελματικές" φριτέζες, δηλαδή αυτές που είναι για σπίτι, αλλά έχουν τις αντιστάσεις μέσα στο λάδι, θεωρούνται πιο υγιεινές, καθώς τα διάφορα καμένα, πάνε στον πάτο, κ'άτω από την αντίσταση και δεν θερμαίνονται όσο όταν η αντίσταση είναι κάτω από τον κάδο

- το φιλτράρισμα και η αποθήκευση του λαδιού μετά τη χρήση, μειώνουν το βαθμό της αλλοίωσής του

-το έστω και μία φορά χρησιμοποιμένο λάδι, θεωρείται μάλλον πιο κατάλληλο για τηγάνισμα από το "καινούριο"

- 4 έως 10 τηγανίσματα, μάλλον θεωρούνται αποδεκτά, όσον αφορά το υγιεινό του θέματος, αναλόγως και του τι έχει τηγανιστεί,

-στα μαγαζιά έξω, πέραν της αμφίβολης ποιότητας λαδιού και της χρήσης βελτιωτικών ουσιών, το λάδι χρησιμοποιείται δεκάδες φορές

Last edited:
Μαζί σου, εγώ γενικά μίλαγα για κάποιον που έχει τα τηγανιτά στην καθημερινή του διατροφή. Για μια στο τόσο όλα επιτρέπονται :-) Αλλιώς δε θα'πρεπε να τρώμε ούτε γλυκά, φαγητό απ' έξω κτλ.

το ξέρω ότι δεν είναι υγιεινό, αλλά αν θέλει κάποιος τηγανητές πατάτες να συνοδέψει κάποιο κρεατικό ή ψαρικό,
ποιες λύσεις έχει (για κλασσικές τηγανητές πατάτες)

-κλασσικό τηγάνι- κατσαρόλα με λάδι
-φριτέζα
-αγορά από το γυράδικο της γειτονιάς

από τις τρεις αυτές λύσεις, η φριτέζα είναι σαφώς η πιο υγιεινή (ή αν θέλετε η λιγότερο ανθυγιεινή)

Ερώτηση: γιατί η φριτέζα είναι πιο υγιεινή από κατσαρολάκι με λάδι; (Σόρρυ αν απαντήθηκε, 9 σελίδες ειν'αυτές, τις πέρασα λίγο εξπρέςςςς)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Εμπειρία από φριτέζες.. ??

35 χρόνια και δεν έχεις τσακωθεί ποτέ! Μα δεν βρίσκεστε ποτέ;

Ολα αυτα τα χρόνια ειναι ζήτημα αντε να περάσαμε 10-20 μερες χώρια. Οταν την κοιτάζω βλέπω την κοπελίτσα που πρωτογνώρισα και ας μην της μοιάζει ουτε στο χιλιοστό.
Η αγάπη θέλει χρόνο να θρέψει ότι κι αν λένε, γιατί δεν εχει καμια σχέση με την επιφάνεια του κάθε ανθρώπου. Η μεγαλύτερη τύχη που ειχα στην ζωή μου ειναι η γυναίκα μου.

Ερώτηση: γιατί η φριτέζα είναι πιο υγιεινή από κατσαρολάκι με λάδι; (Σόρρυ αν απαντήθηκε, 9 σελίδες ειν'αυτές, τις πέρασα λίγο εξπρέςςςς)

επειδή η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει αυτήν που πρέπει με αποτέλεσμα να μην καίγεται και χαλάει το λάδι, να μην καίγονται οι τροφές , να ψήμονται όσο πρέπει μέσα
και επειδή μειώνει τις πιθανότητες να καεί κάποιος από τα λάδια

ο βασικός λόγος είναι η σωστή θερμοκρασία λαδιού

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Λοιπόν.. το καθυστέρησα λίγο.. αλλά περιμένω να μου φέρουν την Philips! :cool:

Έχει κάμποσα μοντέλα τελικά η Philips που δεν έρχονται στην Ελλάδα, οπότε θα τα δείτε στις ξένες home page της Philips
και σε διάφορα μαγαζιά από Internet!

Θέλω να δοκιμάσω και το παραπάνω λέμε!!! :eating:

Σολομό!!

Μου αρέσει η αντίδραση του όταν τον δοκιμάζει!! :cool:

Last edited:
Απάντηση: Re: Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Εννοείς γενικά στην αεροφριτέζα ??

Οχι ,για τη συνταγή έχω πρωτίστως ένσταση .Με δεδομένο ότι ο σολωμός είναι παχύ ψάρι ,το μόνο που δεν χρειάζεται είναι όλο αυτό μαρινάρισμα και το μαγείρεμα του μ αυτό το τρόπο .

HD9236_20-_RTP-global-001.jpg

Λοιπόν εγκαινίασα σήμερα την νέα μου αεροφριτέζα Philips! :D

Στα γρήγορα έφτιαξα προτηγανισμένες πατάτες!

Βγήκαν Super τραγανές!! .. μια χαρά! :a0210:

Με την καμία δεν τις έβγαζα έτσι από το κατσαρολάκι.. και χωρίς "λαδίλα"..
Και έμεναν τραγανές για κάμποση ώρα μέχρι να τις φας αργά και χαλαρά!

Θα γλυτώσω μου φαίνεται κάμποσα λεφτά για λάδι!! :cool:

Έκανα και μία μίξη για σως από κέτσαπ, μαγιονέζα, και σως Barbeque.. βγήκε πολύ καλή!

Να σας πω ποιά Philips πήρα.. είναι ένα μοντέλο που δεν έρχεται στην Ελλάδα κανονικά..
Αυτή εδώ..
https://www.philips.de/c-p/HD9236_2...-airfryer-mit-rapid-air-heissluft-technologie

Είναι στην κατηγορία του μικρού "αναλογικού" μοντέλου που έρχεται εδώ αλλά έχει τις ψηφιακές ρυθμίσεις,
και επίσης έχει μαζί και την έξτρα σχάρα που βλέπετε στην 3η φωτογραφία!

Ετοιμάζω τώρα τα επόμενα μαγειρέματα! :cool:

HD9236_20-_RTP-global-001.jpg

Λοιπόν εγκαινίασα σήμερα την νέα μου αεροφριτέζα Philips! :D

Στα γρήγορα έφτιαξα προτηγανισμένες πατάτες!

Βγήκαν Super τραγανές!! .. μια χαρά! :a0210:

Με την καμία δεν τις έβγαζα έτσι από το κατσαρολάκι.. και χωρίς "λαδίλα"..
Και έμεναν τραγανές για κάμποση ώρα μέχρι να τις φας αργά και χαλαρά!

Θα γλυτώσω μου φαίνεται κάμποσα λεφτά για λάδι!! :cool:

Έκανα και μία μίξη για σως από κέτσαπ, μαγιονέζα, και σως Barbeque.. βγήκε πολύ καλή!

Να σας πω ποιά Philips πήρα.. είναι ένα μοντέλο που δεν έρχεται στην Ελλάδα κανονικά..
Αυτή εδώ..
https://www.philips.de/c-p/HD9236_2...-airfryer-mit-rapid-air-heissluft-technologie

Είναι στην κατηγορία του μικρού "αναλογικού" μοντέλου που έρχεται εδώ αλλά έχει τις ψηφιακές ρυθμίσεις,
και επίσης έχει μαζί και την έξτρα σχάρα που βλέπετε στην 3η φωτογραφία!

Ετοιμάζω τώρα τα επόμενα μαγειρέματα! :cool:

Ωραιος!
Δοκιμασε και σουβλακια απο χασαπη (ξερεις, ετοιμα καλαμακια). Γινονται φανταστικα! Επισης γινονται πολυ γρηγορα κατεψυγμενα τυροπιτακια και αλλα τετοια μπιχλιμπιδια.

Ζηλευω τη σχαρα σου! για το δικο μου μοντελο, βλεπω στο γερμανικο αμαζον τη σχαρα να κοστιζει 50αρικο!

Cap_01b.jpg

Βρήκα προσφορά στο Supermarket σε φιλέτο σολωμό και πήρα.. :cool:
Πολύ ωραίος βγήκε!

Ίσως χωράει μία βελτίωση στην μαρινάδα.. που είναι ένας σεφ ?? :p
Έβαλα λάδι, λεμόνι, πιπέρι, και μία σάλτσα σόγιας..

Και μια και είπες για τυροπιτάκια και σχετικά σήμερα θα δοκιμάσω το παραπάνω που είχε στο βιβλίο συνταγών! ;)
Ίσως φτιάξω μαζί και κανένα τυποπιτάκι να δω..

Τα έχει και εδώ..
https://www.philips.com.sg/c-m-ho/p...ge/starter-snacks/mini-frankfurters-in-pastry

Το βιβλίο λέει πάντως χρόνο ψησίματος 10 λεπτά και όχι 20 ..
Ίσως η συνταγή είναι από παλιότερη αεροφριτέζα..

Σέφ δεν είμαι, αλλά να σου πώ πώς φτιάχνουμε τον σολωμό:

Λίγο λάδι, αρκετό λεμόνι, αλάτι, πιππέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο. Δεν χρησιμοποιούμε φριτέζα, αλλά τον τοποθετούμε στο φούρνο (180 C) σε λαδόκολα για 15 λεπτά.

ΥΓ: Κατά την γνώμη μου η σόγια έχει αρκετά χαρακτηριστική (και δυνατή) γεύση και ίσως "εξαφανίσει" την γεύση του σολωμού.

Καλορίζικη η φριτέζα σας και Καλές κ πολλές γευστικές απολαύσεις.

Λίγο λάδι, αρκετό λεμόνι, αλάτι, πιππέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο. Δεν χρησιμοποιούμε φριτέζα, αλλά τον τοποθετούμε στο φούρνο (180 C) σε λαδόκολα για 15 λεπτά.

ΥΓ: Κατά την γνώμη μου η σόγια έχει αρκετά χαρακτηριστική (και δυνατή) γεύση και ίσως "εξαφανίσει" την γεύση του σολωμού.

η συγκεκριμενη πιο πολυ ως φουρνακι συμπεριφερεται παρα ως φριτεζα, με την κλασσικη εννοια του ορου. Το μονο που με τρομαζει λιγο στον σολωμο ειναι αν θα αφησει οσμη στο σκευος :) δοκιμασε Ακη και πες μας!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ευχαριστώ!

Με πρόλαβες.. όντως το μισό φιλέτο που έχει μείνει σκέφτομαι να το φτιάξω στην λαδόκολα! ;)
4 τρόποι για σολωμό που είδα στο βιντεάκι..

Όντως έβαλα λίγο σάλτσα σόγιας για να "σπάσει" λίγο η γεύση του.. γιατί δεν μου αρέσει η πολύ έντονη γεύση της ψαρίλας γενικά.. :p

Χάρη όντως αφήνει οσμή ο σολωμός! :cool:
Τον έφτιαξα στην σχάρα της φριτέζας και χρειάστηκαν 2 πλυσίματα (στο χέρι..) για να φύγει γενικά καλά η οσμή.. :cool:

** Η σχάρα θα μου φανεί όντως χρήσιμη εδώ..
θα την έχω για κρεατικά η ψάρια.. και το καλαθάκι για πατάτες, τυροπιτάκια και σχετικά!

Ο κάδος πάντως καθάρισε με ένα πλύσιμο από τα λίγα λάδια.. και γενικά μου έχει κάνει εντύπωση..
με την επίστρωση που έχει, καθαρίζει εύκολα.. και γενικά η επίστρωση απωθεί όλα τα υγρά που έρχεται σε επαφή! :a0210:

Ολα τα κομματια της σχαρας μπαινουν και στο πλυντηριο, για να μην ταλαιπωρεισαι. Ειναι τεραστιο ατου η υπαρξη της σχαρας! Οταν κανεις πατατες, τυροπιτακια κτλπ ισως να μην χρειαζεται να την πλενεις καθε φορα που ψηνεις, αλλα π.χ. 1 στις 2. Οταν ψηνεις στη σχαρα πλενεις την σχαρα ενω η "πλακέ" υφη της δεν θα δημιουργει προβληματα με κολημμενα κομματακια.

Pic_01b.jpg

Όντως.. όσο φαντάζομαι ότι θα χώνονταν τα κρεατικά στις τρύπες από το "δίχτυ" άστα να πάνε!! :-|
Ενώ τώρα όπως το λες με πατάτες κτλ.. δεν θέλει κάθε φορά πλύσιμο το καλαθάκι!

Λοιπόν.. έτοιμα και τα λουκανικοπιτάκια! :eating:
Κόλαση λέμε !!

Γενικά δεν φτιάχναμε πράγματα με σφολιάτα.. αλλά με τα άλλα φύλλα που υπάρχουν για τυρόπιτες και σπανακόπιτες..
Οπότε εδώ μου φάνηκαν όντως super!!

* Θέλει η σφολιάτα να είναι κάπως παγωμένη για να "αντέξει" στην ετοιμασία!

Έκανα τα μισά με επάλειψη μουστάρδας και άλλα μισά με σως barbeque!
Τέλεια και τα 2! :Banane0:

Ακριβώς 10 λεπτά ήθελαν!
.. τα έβαλα στους 190 βαθμούς αντί στους 200..

Δοκίμασε τα Χάρη εάν δεν τα έχεις δοκιμάσει ήδη! ;)