Το πόσο κρατάει είναι σχετικό. Το πιο υγιεινό πάντως είναι ελαιόλαδο και όχι πάνω από δυο τρεις φορές τηγάνισμα στο ίδιο λάδι. Το καλύτερο βέβαια είναι αλλαγή κάθε φορά. Αντιοικονομικό βέβαια αλλά μιλάμε για ανθυγιεινό τρόπο μαγειρέματος έτσι κι αλλιώς. Αν είναι ν' αφήνεις και πολλές φορές το λάδι, βράστα!
τηγανητά θα φάμε μία φορά την εβδομάδα (και αν) και κατά κανόνα πατάτες,
φριτέζα δεν έχουμε
το ξέρω ότι δεν είναι υγιεινό, αλλά αν θέλει κάποιος τηγανητές πατάτες να συνοδέψει κάποιο κρεατικό ή ψαρικό,
ποιες λύσεις έχει (για κλασσικές τηγανητές πατάτες)
-κλασσικό τηγάνι- κατσαρόλα με λάδι
-φριτέζα
-αγορά από το γυράδικο της γειτονιάς
από τις τρεις αυτές λύσεις, η φριτέζα είναι σαφώς η πιο υγιεινή (ή αν θέλετε η λιγότερο ανθυγιεινή)
προφανώς, δε μπορείς να πετάξεις 3 κιλά λάδι για να κάνεις 1 κιλό πατάτες,
και εκεί είναι το ερώτημά μου, αν κάποιος με γνώσεις από χημεία τροφίμων θα μπορούσε να μας κατατοπίσει
με πολύ ψάξιμο στο ίντερνετ, αυτά που βρήκα μέχρι τώρα είναι τα εξής;
-οι "ημιεπαγγελματικές" φριτέζες, δηλαδή αυτές που είναι για σπίτι, αλλά έχουν τις αντιστάσεις μέσα στο λάδι, θεωρούνται πιο υγιεινές, καθώς τα διάφορα καμένα, πάνε στον πάτο, κ'άτω από την αντίσταση και δεν θερμαίνονται όσο όταν η αντίσταση είναι κάτω από τον κάδο
- το φιλτράρισμα και η αποθήκευση του λαδιού μετά τη χρήση, μειώνουν το βαθμό της αλλοίωσής του
-το έστω και μία φορά χρησιμοποιμένο λάδι, θεωρείται μάλλον πιο κατάλληλο για τηγάνισμα από το "καινούριο"
- 4 έως 10 τηγανίσματα, μάλλον θεωρούνται αποδεκτά, όσον αφορά το υγιεινό του θέματος, αναλόγως και του τι έχει τηγανιστεί,
-στα μαγαζιά έξω, πέραν της αμφίβολης ποιότητας λαδιού και της χρήσης βελτιωτικών ουσιών, το λάδι χρησιμοποιείται δεκάδες φορές