Ένα ....Βρώμικο Project

ενας μπορει να αναρωτηθει πως δουλευε αυτο το μηχανημα με τοσα προβληματα επι 31 χρονια .....

Η απαντηση ειναι οτι εκτος απο το οφσετ το οποιο σαφως ειναι ενα θεμα η αληθεια ειναι οτι τιποτα απο τα παραπανω δεν επιρεαζουν την λειτουργια του μηχανηματος Σημαινει οτι ηχο μπορει να βγαζει ακομα και αν οι μετρησεις του ειναι σε αυτη την κατασταση ..Σαφως το οφσετ μεταφραζεται σε μετατοπιση φασεως οταν ο ενισχυτης αρχιζει να παιζει μουσικη αλλα εφοσον οι ενισχυτες ειναι και οι δυο ιδιο το ανθρωπινο αυτιο δεν μπορει να εκλαβει την κατασταση ως προβλημα ....Εμφανες θα ηταν αν ολο το σκηνικο ηταν bi amp ας πουμε και ενας αλλος ενισχυτης επαιζε πχ τα woofer οποτε με μετατοπιση φασης θα χτυκιαζες γιοα να παντρεψεις υπογουφερ με δορυφορο

τωρα η ταλαντωσεις και η συμεριφορα σε επαγωγικο φορτιο ειναι σιγουρο οτι κατι θα εκαναν κυριως στις ψηλες συχνοτητες αλλα και εκει ευκολα το ανθρωπινο αυτι θα μπορουσε να εκλαβει την συμπεριφορα αυτη ως "χαρακτηρα " στα πριμα ....

θα σας φανει απιστευτο ποσα απο τα μηχανηματα αυτα ειδικοτερα ης παλιας σχολης μετρανε το ιδιο ασχημα αλλα εχουν φανατικους ακροατες που αρεσκονται στα χρωματα και τις χροιες που δινουν αυτα τα λαθη παρα στις μετρησεις που κανουμε εμεις οι τεχνικοι ...Ατρανταχτα παραδειγματα τα πρωτα QUAD Αλλα και τα πρωτα musical fidelity .

Αρπαζω την ευκαιρια να θυμισω αλλα και ενα ευχαριστησω τον κυριο Τυροβολα που με παρατηρησε λεγωντας μου οτι η μετρηση σε τετραγωνικους παλμους σε τοσο μεγαλο ευρος λιγα εχει να πει (ειδικοτερα σε σχεση με μετρησεις για τις αρμονικες με το spectrum ) στον ηχο ...Στην πραξη εχει απολυτο δικιο η πεπατημενη παντως εχει αποδειξει οτι τα μηχανηματα που μετρανε καλα εκει πανω και δεν εμφανιζουν ταλαντωσεις και κουδουνισμους εκει κατα κανονα παιζουν και καλα ...

Αυτα απο μενα για την ωρα ....αρχιζει το ξηλωμα σιγα σιγα και η ανακατασκευη

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

εικονα απο μπολικη ταλαντωση στο ευρος των 800ΚΗζ το οποιο σαφως ειναι εξω απο την ακουστικη αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν βασανιζει το μηχανημα και δεν δημιουργεια αρμονικες και αλλες ασταθειες οδηγησης σε χαμηλοτερες συχνοτητες

DSC00376.JPG

Σακη βαλε μια κεραια και εναν μεταβλητο και ειναι οκ!!!!:idea:

ενα ακομα ασχημο που βρηκα ειναι οτι στους μεγαλους πυκνωτες βιδας ηταν ολα λασκα ...μαλλον απο τον καιρο η απο κακο σφυξιμο ...

Attachments

• DSC00378.jpg
    DSC00378.jpg
    67.7 KB · Views: 402
Τις μετρήσεις στη προηγούμενη σελίδα δε τις βλέπω! (καλύτερα ίσως να υποθέσω; )

περα απο το λειτουργικο μερος ( θωρακιση με λαμα χαλκου γυρω γυρω ) αλλα και καινουργιο σετ βιδες πιο χοντρες και πιο σφιχτα εκανα και μια μικρη αισθητικη παρεμβαση ....

Attachments

• DSC00380.jpg
    DSC00380.jpg
    60.1 KB · Views: 365
Οκ, τις είδα. Κάτι δε πήγαινε καλά με τον firefox ίσως..
Αναμένω με αγωνία το μετά. :)

σακη για το καλωδιο απλα μου εκανε εντυπωση πως και μπηκε ενα τοσο ακριβο καλωδιο σε αυτο το μηχανημα χωρις να θελω να το θιξω ισως και να παιζει ωραια και να ξεγελα η οψη του και τα χρονια του

μαστορα οι φωτο στις 2 πρωτες σελιδες δε φαινονται...πολυ ενδιαφερον ολο φιλε... καποια στιγμη πρεπει να τελειωσω και γω τον BOSE 1801 που χω.. αμαρτια να καθεται το κτηνακι..

πραγματι παιδες εχει θεμα ο σερβερ της otenet αλλα ειμαι σιγουρος οτι θα το φιαξουν καποιες αλλες ειναι ανεβασμενες τοπικα και φαινονται ...

Σιφακο τι κανεις ??? χρονια σου πολλα !!!

μια χαρα αρχηγε μου..κριμα που μαστε μακρια ρε φιλε..θα χαμε πολα να πουμε.. καλη συνεχεια!

Ωχ, αρχίζω να ανησυχώ..
Για να μη γράφει ο Vintage πα να πει ότι τα βρήκε σκούρα με το Τίγρη.. (κόψτου νύχια/δόντια!)
ή
ότι έχει 'φτιαχτεί' και θα κάνει δριμύ καταιγισμό ποστ και συμπερασμάτων
που σημαίνει ότι τον δάμασε! The taming of the Tiger!

Ψυχραιμα .... αυτα τα πραγματα παιρνουν χρονο ... για τα ηλεκτρονικα δεν υπαρχει κανενα θεμα τα παντα ειναι ευκολα .....Το θεμα ειναι να παμε και σε ενα ντιζαινατο σασσι ....

Οχι μαύρο πάντως αν είναι δυνατόν! Ασημί, το φυσικό χρώμα του αλουμινίου δλδ. Το αυθεντικό αναζητάμε σε κάθε επίπεδο στο hifi. ;)

Και είναι και το άλλο: Δε ...πενθώ για να χω μαύρα μηχανήματα!

Αναμένουμε εξελίξεις. :)

Προσθετω μερικα πραγματα ακομα ...

----με ψιλοχαλαει οτι το μηχανημα και η καθε του πλακετα ειναι φτιαγμενη διαφορετικη χρονικη στιγμη και ειναι πολλα τα διαφορετικα εξαρτηματα πραγμα που σημαινει οτι το sonic signature εκει και απο καναλι σε καναλι τελικα θα εναι διαφερετικο εκει πρεπει να κανω οτι καλυτερο μπορω ωστε να παντρεψω αυτα που πρεπει ωστε να αποκτησω οση περισσοτερη και πραγματικη συμμετρια μπορω .

----Η αληθεια ειναι οτι στο πολυ μακρυνο παρελθον εχω επισκευασει εναν και μονο τετοιο ενισχυτη καμμενα τα εξοδου τον εφιαξα και τελος δεν ασχοληθηκα . Στην πορεια οπου υπηρχε αναφορα για τους tiger νεοτερα χρονια και πολυ ιντερνετ αμεσως μετα θα υπηρχε μια αναφορα για καποιας μορφης ασταθεια .

----Ξετυλιγωντας το κουβαρι και συνεχιζωντας την επισκευη καταλαβα οτι η πορεια του σχεδιαστη και η προσεγγιση του μαλλον δεν εκτελεστηκαν σωστα κατα την σχεδιαση του τυπωμενου η και της υπολοιπης συσκευης με αποτελεσμα να χειροτερεψει κατα πολυ η σταθεροτητα του μηχανηματος . προφανως εκεινη την συγεκριμενη εποχη ειχαν ανακαλυψει ποσο καλη δουλεια κανει το star ground πλην ομως τους ελειπε η πληροφορια οτι μια ετοια διαταξη λειτουργει παντα σε σχεση με βομβους κλπ αλλα απο πλευαρς σταθεροτητας και ηχητικωνε επιδοσεων λειτουργει μονο και μονο οταν οι διαδρομες απο και προς το star ground ειναι οσο το δυνατον πιο κοντες και συμμετρικες

----Η προσεγγιση ωστε οι αντιστασεις περιοριμου , η εισοδος , η αναδραση και ολα τα υπολοιπα να τερματιζουν σε ενα κοινο σημειο που ειναι το star ειναι σωστη αλλα οχι οταν αυτο γινεται με καλωδια που κανουν βολτες μεσα στο μηχανημα...Θα κανω μια προσπαθεια να το αλλαξω αυτο

μια ακομα κοντινη απο τις παλκετες .... Α... ναι ..και κατι αλλο ...Το καντηλι μου μεσα δεν υπηρχε ουτε μια μετρικη βιδα μεσα στο μηχανημα και σαφως ουτεμια γαλβανιζε η σταυροκατσαβιδη .... ολες μαυρες ολες ιντσες ολες ισιες .... θλιψη ...τα πεταξα ολα ...

DSC00390.JPG

Αααχ αχ..
Είχα φτιάξει τότε, όπως αρχικά είπα και άλλα κομμάτια πριν απ αυτόν, και η τακτική που ακολουθούσα ήταν "φτιάξε πρώτα το ένα κανάλι να δούμε αν και πώς παίζει και μετά πάμε και για το άλλο.."

Οπότε, με το που ολοκληρώθηκε η πρώτη πλακέτα και έπαιξε, και μου άρεσε εκείνο που άκουσα, προχώρησα στην υλοποίηση της δεύτερης.

Αλίμονο όμως, τα υλικά δεν μπορούσα να τα βρω τα ίδια.. :( , για αυτό και τα διαφορετικά στη κάθε πλακέτα.
Ασε δε που δε βρήκα για όλες τις αντιστάσεις metal film και αναγκάστηκα να βάλω τις κοινές.. Δε ξέρω αν αυτό αλλάζει τώρα, αν υπάρχουν οι σωστές τιμές σε metal που αν ναι, καλό θα ήταν να πεταχτούν και αυτές..

Και κάτι ακόμα που σκέφτομαι.. Μήπως επειδή οδηγεί δύσκολα ηχεία από πλευράς ρευμάτων, θα ήταν καλό να αυξήσουμε τους πυκνωτές τροφοδοσίας;
Καθώς και αν αυτοί είναι γερασμένοι.. Η ημ/νία κατασκευής τους είναι 4ος του 92 είναι φτιαγμένοι. Προφανώς το αφήνω σε εσένα, εγώ απορία απλώς εκφράζω.

Πού να ξέρω τότε περί star ground; Δεν γνώριζα τίποτα. Ακόμα και το manual δε θυμάμαι να αναφέρει κάτι.. Δε θυμάμαι πια, μπορεί και η βιασύνη να το φτιάξω να φταίει.. Που να φανταστώ το πόσο θα παιδέψω κάποιον 31 χρόνια αργότερα;;!!

Παρακολουθώ το θέμα συνεχώς.. :)

τα οργανα λενε οτι οι πυκνωτες ειναι σε καλη κατασταση το θεμα ειναι οτι αν αλλαχτουν και αυτοι αν αλλαχτουν και οι αντιστασεις αν αν αν κλπ κλπ Μια και ηδη με ενοχλει πολυ η διαφορα των εξαρτηματων και οπου μπορω επεμβαινω για τους λογους συμμετριας ειναι σαφες οτι το πραγμα ξεφευγει κοστολγικα και δεν ειμαι σιγουρος οτι το εγχειρημα αρχιζει να αγγιζει τα ορια του ασυμφορου ...

Επισης δεν σου κρυβω οτι περναει η ιδεα απο το μυαλο μου να τον κλωνοποιησω αλλα με τα λαθη του διορθωμενα ωστε να βεβαιωσω οτι τα προβληματα και εκεταμενες αναφορες για σταθεροτητα αφορουν τελικα το κυκλωμα η την υλοποιηση ...Εχω αρχισει να πιστευω οτι φταιει η υλοποιηση ....

DSC00391.JPG

DSC00392.JPG