Ενα project για το καλοκαιρι και οι αποριες ενος απολυτως ασχετου...

Στέλιος Π.

Supreme Member
Καλησπερα σας φιλοι ντιουηδες.

Διαβαζω την κατηγορια εδω και καιρο και σας ζηλευω ολους!
Εχω δει κατασκευες που με εχουν αφησει με το στομα ανοιχτο.

Σκεφτηκα λοιπον (μιας και η ζηλεια ειναι ψωρα... ) να ξεκινησω ενα μικρο project απο τον Ιουλιο, αν ολα πανε καλα.

Αυτο που σκεφτομουνα ειναι το εξης...

Θελω να φτιαξω ενα σετ ηχεια για το δωματιο που εχω το γραφειο μου, αρα κυρια πηγη θα ειναι το PC.

Βλεποντας τις κατασκευες διαφορων μελων βασισμενες πανω στα full range της Fostex αποφασισα να φτιαξω και εγω ενα σετακι με bass reflex καμπινα και τα FE126E.

Θελοντας να το παω και λιγο παραπερα (και για ακομα μια φορα ζηλευοντας τον t-amp του κυριου Kokar) σκεφτηκα μηπως τα κανω και "ενεργα".
Να παρω δηλαδη δυο Amp6 και να τους βαλω μεσα στα ηχεια.
Εναν μεσα στο καθενα, ή εστω στην "πλατη".

Το ερωτημα μου ομως ειναι:
Βλεποντας τα specs του ενισχυτη (ασχετος γαρ) δεν ξερω πως θα μπορουσα να συνδεσω το καθε module ενισχυτη σαν monoblock.
Ή θα χρησιμοποιησω το ενα καναλι απο το καθε module?

Αλλα στην δευτερη περιπτωση υπαρχει λογος να βαλω 1 module για καθε ηχειο? Αφου ετσι κι αλλιως ενα καναλι θα παρω απο το καθενα και το αλλο απλα θα μεινει στον "αερα"...

Αν καποιος εχει καμια γνωμη θα ειναι σωτήρια η βοηθεια του.
Οπως επισης και για κανενα αλλο ενισχυτικο.

Απλα θελω να σημειωσω οτι μιας και ειναι το πρωτο μου "εργο" θα ηθελα το budget και των δυο ενισχυτικων μαζι να ειναι το πολυ μεχρι 100 euro.

Σας ευχαριστω ολους παρα πολυ για την οποια γνωμη η βοηθεια, Στελιος. :grandpa:

O Αmp6 φοράει το 2020 και δεν ξέρω αν μπορεί να γεφυρωθεί. Εναν με το 2024 που έχω δεν μπορεί.

Αλλά το έχεις ακούσει; Εγώ τον δικό μου με το 2024 τον έχω κρατήσει για μετρήσεις και μόνο.

Καταλαβαίνω την ευκολία κατασκευής αλλά με τα ίδια περίπου χρήματα φτιάχνεις κι ένα ζευγάρι gainclones. Απλά χρειάζεται ελάχιστα μεγαλύτερη προσπάθεια/εξοικίωση με το σπόρ.

Φιλε Μορφεα σε ευχαριστω πολυ, αυτη τη βοηθεια ειχα γενικοτερα στο μυαλο μου, ερεθισματα και ιδεες για ψαξιμο. :grinning-smiley-043

Τον Amp6 οχι δεν τον εχω ακουσει ποτε. Ειμαι γενικοτερα newb στο χωρο του ηχου οποτε δεν ξερω ουτε αποδωσεις ουτε ηχητικη ποιοτητα εξαρτηματων και ολοκληρωμενων.

Gainclone... τωρα που το ειπες το κοιταξα λιγο στο net και βρηκα αυτο ... (εκει που λεει LM3886 Dual Mono Kit νομιζω οτι μου κανει)

Μια χαρα μου φαινεται, και φανταζομαι οχι πολυ δυσκολο... (υπαρχει μηπως κανενα δοκιμασμενο kit? γιατι απο μονος μου να κανω και πλακετα... αστα...)
Το μονο θεμα ειναι ο τοροειδης (καλα δεν το ειπα; ) που εχει το καθε module. Ειχα στο μυαλο μου να ειναι μεσα ή στην πλατη των ηχειων η ενισχυτικη διαταξη, και δεν ξερω αν με το μετασχηματιστη αυτον μπορω να το κανω αυτο... (ενω για τον Amp6 θα χρησιμοποιουσα τροφοδοτικα απο laptop που μου περισευουν 2-3)

Εχεις απολυτο δικιο για την εξοικιωση και την προσπαθεια, αλλα θελω να φτιαξω κατι λιγο πιο απλο στην αρχη για... να φαω το τυρακι... και να μπω στη φακα... :flipout:

Last edited:
Ενας ενισχυτής σε ανεξάρτητο κουτί - σασί μπορεί να εχει πολλαπλή χρησιμότητα π.χ για οποιαδήποτε αλλο ζεύγος ηχείων, απο κάποια dedicated ενισχυτικά πίσω ή μεσα σε ηχεία...
Άλλες φτηνές λύσεις για να μπεις στο σπόρ, χωρίς να απαιτείται μεγαλύτερη εμπειρία μπορείς να βρεις στο Ebay σε items "Buy it Now" ή να πετύχεις ακόμα καλύτερη τιμούλα σε item που τρεχει ακόμα η δημοπρασία "bidding"
π.χ :
http://cgi.ebay.co.uk/2-x-68-watt-L...3|66:2|65:12|39:1|240:1318|301:1|293:1|294:50

Φιλε aroS3 σε ευχαριστω και εσενα παρα πολυ.

Το θεμα ειναι οτι εχει αρχισει να με... τρωει το χερι μου... και το παλιο μου κολλητηρι... χεχεχε

Αλλιως και εγω σε ετοιμο kit θα πηγαινα σαν αυτα στο ebay.
Θελω απλα να ειναι κατι που "το εφτιαξα με τα χερακια μου" για την ικανοποιηση πιο πολυ ( το "τυρακι" που ελεγα πιο πριν).
Μακαρι να μπορουσα ακομα και την πλακετα να σχεδιασω... αλλα αυτο ακομα θελει πολυ δρομο... και φυσικα διαβασμα...

Τωρα οσον αφορα αυτο που λες για τον ενισχυτη εχεις απολυτο δικιο, αλλα μου αρεσει εστω η ιδεα των monoblock καπου κοντα στα ηχεια και εναν παθητικο επιλογεα εισοδων με ενα ποτενσιομετρο για volume control.
Βεβαια τοτε δεν ειναι προβλημα ο μετασχηματιστης γιατι θα ειναι σε δικο τους κουτακι.
Αληθεια χρειαζεται υποχρεωτικα τοροειδης ή μπορει καποιος να χρησιμοποιησει οποιονδηποτε? Γιατι χρησιμοποιουμε τοροειδεις μετασχηματιστες? (εχω πολλες αποριες το ξερω...)

Στελιος.

Απάντηση: Re: Ενα project για το καλοκαιρι και οι αποριες ενος απολυτως ασχετου...

Φιλε aroS3 σε ευχαριστω και εσενα παρα πολυ.

Το θεμα ειναι οτι εχει αρχισει να με... τρωει το χερι μου... και το παλιο μου κολλητηρι... χεχεχε

Αλλιως και εγω σε ετοιμο kit θα πηγαινα σαν αυτα στο ebay.
Θελω απλα να ειναι κατι που "το εφτιαξα με τα χερακια μου" για την ικανοποιηση πιο πολυ ( το "τυρακι" που ελεγα πιο πριν).
Μακαρι να μπορουσα ακομα και την πλακετα να σχεδιασω... αλλα αυτο ακομα θελει πολυ δρομο... και φυσικα διαβασμα...

Τωρα οσον αφορα αυτο που λες για τον ενισχυτη εχεις απολυτο δικιο, αλλα μου αρεσει εστω η ιδεα των monoblock καπου κοντα στα ηχεια και εναν παθητικο επιλογεα εισοδων με ενα ποτενσιομετρο για volume control.
Βεβαια τοτε δεν ειναι προβλημα ο μετασχηματιστης γιατι θα ειναι σε δικο τους κουτακι.
Αληθεια χρειαζεται υποχρεωτικα τοροειδης ή μπορει καποιος να χρησιμοποιησει οποιονδηποτε? Γιατι χρησιμοποιουμε τοροειδεις μετασχηματιστες? (εχω πολλες αποριες το ξερω...)

Στελιος.

Φίλε μου και εγώ θα σχοληθώ με το σπορ κατασκευής των Fostex FE126 ή FE206 τώρα το καλοκαίρι και καλό θα ήταν όταν κάποιος ξεκινήσει πρώτος να ανοίξει thread για ανταλλαγή απόψεων - συμβουλών.

Re: Απάντηση: Re: Ενα project για το καλοκαιρι και οι αποριες ενος απολυτως ασχετου..

Φίλε μου και εγώ θα σχοληθώ με το σπορ κατασκευής των Fostex FE126 ή FE206 τώρα το καλοκαίρι και καλό θα ήταν όταν κάποιος ξεκινήσει πρώτος να ανοίξει thread για ανταλλαγή απόψεων - συμβουλών.

για το 1ο η λυση μεχρι τωρα=ΒΙΒ, για το δευτερο=Dallas απ οτι ακουσα μεχρι τωρα τουλαχιστον εγω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ενα project για το καλοκαιρι και οι αποριες ενος απολυτως

για το 1ο η λυση μεχρι τωρα=ΒΙΒ, για το δευτερο=Dallas απ οτι ακουσα μεχρι τωρα τουλαχιστον εγω.

Ρε συ Τζιμάκο, μιλάς με noobά. Τι είναι αυτό το BIB και Dallas. Fostex Καμπίνες ηχείων ή κάτι άλλο. Και έχεις κάποιο Link έτσι να το δούμε, διότι αν δει τίποτα μπαούλα η γυναίκα, το βλέπω να γίνεται έπιπλο για κεριά και βάζα!

Re: Απάντηση: Re: Ενα project για το καλοκαιρι και οι αποριες ενος απολυτως ασχετου..

Εγω παντως εχω καταληξει σε μια πολυ απλη bass reflex κατασκευη, σε πρωτη φαση τουλαχιστον, πρωτο γιατι οι πιο περιπλοκες κατασκευες με φοβιζουν ακομα και δευτερο γιατι βλεποντας καποιες κατασκευες απο παιδια εδω με fostex με κανουν και ζηλευω... θελω και εγω ομορφα ηχεια για το PC!:BDGBGDB55:

Εγω παντως εχω καταληξει σε μια πολυ απλη bass reflex κατασκευη, σε πρωτη φαση τουλαχιστον, πρωτο γιατι οι πιο περιπλοκες κατασκευες με φοβιζουν ακομα και δευτερο γιατι βλεποντας καποιες κατασκευες απο παιδια εδω με fostex με κανουν και ζηλευω... θελω και εγω ομορφα ηχεια για το PC!:BDGBGDB55:

Εαν εννοεις το 126, υπαρχει μια κατασκευη (σχετικα ευκολη, λιγα χρηματα , ΒΙΒ ) που ακουσα και μου αρεσε και ειχε και μπασο.

Περισσοτερα , να σου πει ο jimazz

Εαν εννοεις το 126, υπαρχει μια κατασκευη (σχετικα ευκολη, λιγα χρηματα , ΒΙΒ ) που ακουσα και μου αρεσε και ειχε και μπασο.

Περισσοτερα , να σου πει ο jimazz

Ναι το 126 εννοω, το γραφω και στην αρχη του thread.
Να ρωτησω κατι?
Τι σημαινει BIB?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ενα project για το καλοκαιρι και οι αποριες ενος απολυτως

Ναι το 126 εννοω, το γραφω και στην αρχη του thread.
Να ρωτησω κατι?
Τι σημαινει BIB?

Bigger Is Better!

Το ίδιο είχα ρωτήσει πριν κάνα δυο μέρες:BDGBGDB55:. Μιλάμε για Noύμπια...

τώρα είδα τα posts ...

λεπτομέρειες εδώ

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=39573

φυσικά όποιος θέλει μπορεί να περάσει να τα ακούσει

εντάξει ..... όχι ακριβώς όποιος θέλει, όποιος έχει προβλήματα φυσικά δεν είναι ευπρόσδεκτος .... τουλάχιστον μέχρι να τα λύσει -bye-

τώρα είδα τα posts ...

λεπτομέρειες εδώ

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=39573

φυσικά όποιος θέλει μπορεί να περάσει να τα ακούσει

εντάξει ..... όχι ακριβώς όποιος θέλει, όποιος έχει προβλήματα φυσικά δεν είναι ευπρόσδεκτος .... τουλάχιστον μέχρι να τα λύσει -bye-

-bye-:grinning-smiley-043:flipout:

βέβαια για pc δεν ξέρω ... τα συγκεκριμένα βγαίνουν πάνω από 1,20 ύψος ...

Ναι το ξερω, βρηκα εχθες το thread. Αλλα μαλλον το υψος δεν θα ειναι προβλημα.

Το δωματιο που ειναι το PC ειναι dedicated οποτε δεν ειναι υποχρεωτικο να μπουν τα ηχεια πανω στο γραφειο.

Βεβαια ο χωρος ειναι μικρος, 230x340, οποτε για μενα πιο σημαντικο ειναι το μηκος και το πλατος.
Αληθεια ποιες ειναι οι πληρεις διαστασεις τους? ΜxΠxY

Με καποιες προχειρες μετατροπες που εκανα απο το xls που εχει τα 126 βρηκα οτι οι εξωτερικες ειναι περιπου 18,05 x 23,95 x 124,04

Ποσο ακριβεις πρεπει να ειναι οι διαστασεις αυτες? Με δεδομενο παντα οτι χρησιμοποιουμε τη διατομη του ξυλου που μας προτεινει.

Και ενα αλλο που με προβληματιζει ειναι οτι μαλλον δεν θα μπορεσω να βαλω τα ηχεια συμμετρικα στο χωρο. Το ενα απο αυτα δεν μπορει να παει πιο μακρυα απο το 130cm αποσταση απο τη θεση που θα καθομαι. Οποτε και το αλλο μαλλον σε περιπου τετοια αποσταση θα πρεπει να το βαλω.
Ειναι αρκετη?

Αλλιως η κατασκευη φαινεται σχετικα ευκολη, εκτος βεβαια απο τη γωνια της εσωτερικης σανιδας και φυσικα το γεμισμα. Αλλα αφου τα εχεις φτιαξει ηδη θα εχω ενα “μπουσουλα”. Αν και απο οτι μπορω να καταλαβω το γεμισμα εχει να κανει και με το χωρο, ή κανω λαθος?

Σκεφτομαι επισης, να τα οδηγησω με εναν gainclone, που προτεινε και ο Morfeas πιο πανω, με ενα ολοκληρωμενο ανα καναλι. Ειναι επαρκης αυτη η οδηγηση?

Και κατι τελευταιο, ηχητικα ειναι καλυτερο σε αυτο το χωρο να παω σε αυτην την υλοποιηση ή τελικα ειναι καλυτερα να φτιαξω τα bass reflex που δινει η fostex?

Σας ευχαριστω ολους για την υπομονη σας. :grinning-smiley-043