Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Για BIOS και Σεραφείμ..

Το κόστος αγορας είναι 385 ευρώ.Είναι fix η τιμή του
Εγγύηση 2 ετών απο τον κατασκευαστή του Mathios Πυρίμαχα Α.Ε
Το να "παίξεις" αργότερα με τον ανεμιστήρα του,το σκέφτομαι ηδη για προσθήκη ενος ροοστάτη στροφών,αν και η σταθερή ροή είναι πολύ ικανοποιητική.
Το πήρα απο συνεργάτη της Mathios Πυρίμαχα Α.Ε εδώ στην Κομοτηνή,οπου είχε ενα δείγμα και το παρήγγειλα.
Κάνει για ολα σχεδόν τα ανοικτα τζάκια,αρκεί να μετρήσει κανείς τις διαστάσεις καινα τις συγκρίνει.Nαι,το βάθος των κατω σωλήνων είναι μεταβλητό 60-90cm
Περισσότερες πληροφορίες εδώ www.heatback.gr www.mathios.gr

το θέμα είναι η γωνία που βγαίνουν τα φουγάρα...
μην βρίσκει οροφή και δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς το βάθος

Εμ γι' αυτό είπε ο Κακαμαν παραπάνω για DIY. Αλλά τα φουρφούρια υπολογιστών είναι αδύναμα, θέλει ένα λιγάκι πιο δυνατό βεντιλατέρ. Έχω βάλει ένα σε μία από τις εισαγωγές του θερμοθαλάμου του τζακιού μου (ενεργειακό αλλά φυσικής ροής, όχι αερόθερμο) για υποβοήθηση, νομίζω 28w είναι. Γνωστός σιδεράς της πόλεώς μας έχει φτιάζει αερόθερμο που σφυρίζει με το βεντιλατέρ αυτό.

Εμ γι' αυτό είπε ο Κακαμαν παραπάνω για DIY. Αλλά τα φουρφούρια υπολογιστών είναι αδύναμα, θέλει ένα λιγάκι πιο δυνατό βεντιλατέρ. Έχω βάλει ένα σε μία από τις εισαγωγές του θερμοθαλάμου του τζακιού μου (ενεργειακό αλλά φυσικής ροής, όχι αερόθερμο) για υποβοήθηση, νομίζω 28w είναι. Γνωστός σιδεράς της πόλεώς μας έχει φτιάζει αερόθερμο που σφυρίζει με το βεντιλατέρ αυτό.
Δηλαδή στις κάτω εισαγωγές που υπάρχουν 2 βεντιλατερ εσύ έβαλες και 3ο ?ή πιο δυνατό ?

ότι πρέπει για DIY!

4-5 σωλήνες, κουρμπαδόρος και αντίστοιχα ανεμιστηράκια υπολογιστή και είσαι έτοιμος!
Το είχα σκεφτεί κι εγώ Στέργιο για κατασκευή σε μάστορα.
Ομως αν σκεφτείς οτι το συνολικό μήκος του κάθε σωλήνα είναι γύρω στα 1.80 μέτρα, επι 5 είναι 9 μέτρα.
Το μέτρο ενας σωλήνας απο ανοξείδωτο ατσάλι κοστίζει 10 ευρώ.Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλλο υλικό
Αρα 90 ευρώ μόνο οι σωλήνες.
Η βαφή τους δε θα θέλει καμμιά 50 ευρώ ακόμη;
Αν υπολογίσεις και καμμια 150 ευρώ που κοστίζει ο μηχανισμός(απο site μηχανολόγων που ρώτησα)πάμε στα 290.
Για τις κούρμπες να στις κάνει ο μάστορας;
Το πήρα ετοιμο λοιπόν για να μην τρέχω,απο δω κι απο κει.....

Τι ακριβώς γίνεται όταν διακοπεί το ρεύμα; αν γίνει διακοπή από τη ΔΕΗ; Πως προστατεύεται; Δεν θα φτάσουν οι σωλήνες σε επικίνδυνες θερμοκρασίες; (πύρωση, αναθυμιάσεις, τήξη δεν ξέρω τι άλλο).

Δηλαδή στις κάτω εισαγωγές που υπάρχουν 2 βεντιλατερ εσύ έβαλες και 3ο ?ή πιο δυνατό ?

Όχι, έγραψα ότι δεν έχω αερόθερμο τζάκι, αλλά ενεργειακό με φυσική ροή του αέρα. Δηλαδή με κατασκευασμένο πάνω από την εστία μεγάλο θερμοθάλαμο, με δύο εισαγωγές εκατέρωθεν χαμηλά και δύο μεγαλύτερες εξαγωγές ψηλά. Το βεντιλατέρ το έβαλα στη μία εισαγωγή, για να τραβάει λίγο περισσότερο αέρα στον θερμοθάλαμο.

Όχι, έγραψα ότι δεν έχω αερόθερμο τζάκι, αλλά ενεργειακό με φυσική ροή του αέρα. Δηλαδή με κατασκευασμένο πάνω από την εστία μεγάλο θερμοθάλαμο, με δύο εισαγωγές εκατέρωθεν χαμηλά και δύο μεγαλύτερες εξαγωγές ψηλά. Το βεντιλατέρ το έβαλα στη μία εισαγωγή, για να τραβάει λίγο περισσότερο αέρα στον θερμοθάλαμο.
Ενεργειακό έχω κι εγώ το ίδιο λέμε .Τις εισαγωγές τις 2 χαμηλά είναι δεξιά η μία και αριστερά η άλλη και κάτω από την εστία σωστά ? Εκεί το σφήνωσες ? δηλ αντικατάστησες το ήδη υπάρχων με ισχυρότερο ?

Όχι, δεν είχε καθόλου βεντιλατέρ. Βεντιλατέρ έχουν στη βάση τους τα αερόθερμα, τα οποία λειτουργούν με θερμοθάλαμο ενσωματωμένο ακριβώς πάνω από την εστία, και μικρών διαστάσεων. Εγώ έβαλα βεντιλατέρ ακριβώς στη σίτα της μίας εισόδου (εσωτερικά, εννοείται), είναι μεγάλη και ταίριαζε ακριβώς.

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Τι ακριβώς γίνεται όταν διακοπεί το ρεύμα; αν γίνει διακοπή από τη ΔΕΗ; Πως προστατεύεται; Δεν θα φτάσουν οι σωλήνες σε επικίνδυνες θερμοκρασίες; (πύρωση, αναθυμιάσεις, τήξη δεν ξέρω τι άλλο).

H Θερμοκρασία τήξης του ανοξείδωτου χάλυβα είναι 1530 βαθμοί Κελσίου,μπορεί και παραπάνω αν δεν κάνω λάθος
Δε νομίζω η φωτια του τζακιού να πιάνει τέτοιες θερμοκρασίες..

@Άμα θέτε σοβαρά φανς εδώ:
http://www.pestimenergia.bg/shop/en/category/138/high-temperature-fans-for-fireplaces.html

Τις προάλλες ψώνισα από κει ένα στο 1/3 της τιμής σε σχέση με εδώ.
Και 50 ευρά διαφορά να είχε θα το έπερνα από δω.
Αλλά δυστυχώς μιλάμε για πολύ παραοπάνω...
Φοβερή ποιότητα κατασκευής.

@ Προσοχή γιατί ροοστάτη δεν δέχονται όλα τα ac μοτέρια...

ΩΩΩΩ, μπράβο που τα ξετρύπωσες!
αυτά είναι και hi temperature
Θα πάρω κι ας μην έχω τζάκι :D

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Τάσο, στην ουσία αερόθερμο είναι και αυτό που έχεις αφού την θερμική ενέργεια την μεταβιβάζει στον αέρα και όχι στο νερό (σώματα καλοριφέρ),
αερόθερμα δεν τα λένε όλα αυτά ή κάνω λάθος;

Λογικά θα έχεις στο κάτω μέρος της εστίας και παροχή αέρα από έξω.

Έχω φτάξει ακριβώς την ίδια πατέντα ενεργειακού τζακιού στο εξοχικό μας στο χωριό, μόνο που έβαλα 4 εξαγωγές αέρα, 10cm η κάθε μία.
Οι δύο βγαίνουν στο σαλόνι, δεξιά και αριστερά στη φούσκα του τζακιού 25-30 πόντους από το θερμοθάλαμο.
Οι άλλες δύο συνεχίζουν πάνω από το ταβάνι και οδηγούν στα υπνοδωμάτια, 9 μέτρα η κάθε μία. Επειδή η απόσταση μου φάνηκε μεγάλη έβαλα και δύο βεντιλατέρ ακριβώς στο σημείο που κατέληγαν οι σωλήνες στα υπνοδωμάτια πάνω από το ταβάνι. Είναι ac και τους δουλεύω με ροοστάτες κανονικά, γιαυτό μου έκανε εντύπωση αυτό που είπε ο φίλος SHERPA πιο πάνω, οι δικοί μου δουλέυουν κανονικά ακόμα και σε ελάχιστες στροφές για να είναι -σχεδόν- αθόρυβοι.
Πάντως, στην πράξη αποδείχτηκε ότι ακόμα και σε αυτή την απόσταση η φυσική ροή του αέρα ήταν πολύ ικανοποιητική και τα βεντιλατέρ δεν ήταν απαραίτητα αν και βοηθούν.

To τζάκι που λέω είναι αυτό: http://www.dovre.gr/dovre_2000srgl.php

Πάντως ρε παιδιά πλέον έχω καταλάβει πως όλα καλά είναι αλλά σαν την σοβαρή μόνωση τίποτα.
Ειδικά για δύσκολες κλιματικά περιοχές είναι ενεργειακός μονόδρομος.

Επισκέπτομαι συχνά πυκνά σπίτι προκάτ 120τμ και έχω πάθει πλάκα.
Με πρωινές θερμοκρασίες -9, -7 και ανώτατη 3-4 εδώ και 1 μήνα καθημερινά, ο άνθρωπος καιει τρεις τόνους ξύλα!
Αλλά...
Αλλά το σπίτι έχει ενδιάμεση μόνωση πάχους 15cm.
Και εξωτερική πάχους 5cm.
Δηλαδή ένα πλήρες θερμοκέλυφος.
Ενδοδαπέδια με τζάκι νερού ισχύος 11kW.
Όποτε πάω το τζάκι δεν καίει, απλά έχει θράκα, αλλά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών της ενδοδαπέδιας και των μηδενικών απωλειών το σπίτι έχει μόνιμα 22 βαθμούς.
Δηλαδή ο άνθρωπος βγάζει τον βαρύ χειμώνα με 300 ευρά...
Και το τραγικό για μας τους υπόλοιπους... είναι ότι το σπίτι μαζί με το οικόπεδο κόστισε 50Κ...
Βέβαια εξωτερικά ομοιάζει σαν ένα παραλληλόγραμο κουτί με σκεπή χωρίς φρου-φρου και αρώματα... αλλά μέσα είναι πολύ γλυκούλι.