Εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι και γενιές αντιδραστήρων. Δεν είναι τόσο απλό να συζητήσουμε για τα πυρηνικά απόβλητα.

Κατ αρχην για να σβησουν οι λιγνιτικες χρειαζεται σοβαρος και μακροχρονιος σχεδιασμος οπου μεσα σ αυτον τον σχεδιασμο πρεπει να υπαρχουν παρα πολλες διασυνδεσεις νησιων οπως και διεθνων διασυνδεσεων...
Απο εκει και περα εκμετελλευομενοι το αιολικο, ηλιακο, υδατινο και γεωθερμικο δυναμικο οπως και τη βιομαζα και σε συνδυασμο με την αποθηκευση ενεργειας μπορουν σιγα σιγα να κλεινουν οι ρυπογονες μοναδες χωρις να υπαρχει προβλημα ενεργειας...

Περα απ τον σχεδιασμο θα πρεπει να γινουν ανταγωνιστικες διαδικασιες για την καθε μορφη παραγομενης ενεργειας και οχι με ταριφες οπως τα προηγουμενα χρονια ωστε η ΟΤΣ να ειναι φθηνη...

Επισης πρεπει να υπαρχει και νομικο πλαισιο για τα offshore αιολικα...

Ολα αυτα επειδη ειμαστε στην Ελλαδα πανε πολυ αργα και για να λεμε και την αληθεια η σημερινη κυβερνηση το παει ενα κλικ πιο γρηγορα αλλα παλι αργα πηγαινει...

Εεεε .. με μπέρδεψες γιατί έγραψες για "απόβλητα" ενω στο άρθρο μιλάει για εκπομπές απο την λειτουργία .. τα πυρηνικά απόβλητα (υπολείματα καύσης/σχασης) είναι άλλη υπόθεση και για το πυρηνικά εργοστάσια είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της αποθήκευσης τους. Σε αυτά τα απόβλητα αν γίνει σύγκριση δηλ.τέφρα κοντρα σε υπολείματα πυρηνικου καυσίμου η διαφορά θα είναι υπέρ της τέφρας με πολλές τάξεις μεγέθους διαφορά ..

Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας.

... για να αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης μιας χώρας χρειάζονται δεκαετίες και προφανώς μελέτες .
Το να διαγράφουν κάποιοι τη σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα και την πραγματικότητα του άμεσου μέλλοντος ,λυπάμαι αλλά είναι πρόκληση πρός την μέση πρός μικρή ευφυΐα μας .

Για κανονικές συνθήκες .. συμφωνώ .. αλλά στην χώρα μας γίνεται εντελώς το αντίθετο .. έχει αλλάξει ήδη ο ενεργειακός χάρτης (επι το δυσμενέστερο ) μάνι μάνι χωρίς καμια πλήρη μελέτη φυσικά. Εννοώ οτι στο μίγμα καυσίμου έχει πέσει ο εγχώριος λιγνίτης σε ποσοστό κάτω του 30% της συνολικής παραγωγής, έχουν ανεβεί οι εισαγωγές σε ποσοστό γύρω στα 20% του συνόλου της κατανάλωσης, τα φωτοβολταικά/ανεμογεννήτριες πληρόνονται σε τιμές ανώτερες όλης της ευρώπης ..

Please ανοίξτε ενα θέμα για την ενέργεια .. να μην χαλάμε το νήμα για τους εναλλακτικούς .. θα το άνοιγα εγώ αλλά δεν είμαι σε θέση να το συντηρήσω ..

έχουν ανεβεί οι εισαγωγές σε ποσοστό γύρω στα 20% του συνόλου της κατανάλωσης
Έτσι είναι. Εμείς δεν έχουμε πυρηνικούς σταθμούς, αλλά εισάγουμε το ρεύμα από το Κοσλοντούι για να μην χαλάμε το λιγνίτη...
Η Τουρκία σε λίγα χρόνια θα έχει τρία πυρηνικά εργοστάσια.

Για κανονικές συνθήκες .. συμφωνώ .. αλλά στην χώρα μας γίνεται εντελώς το αντίθετο .. έχει αλλάξει ήδη ο ενεργειακός χάρτης (επι το δυσμενέστερο ) μάνι μάνι χωρίς καμια πλήρη μελέτη φυσικά. Εννοώ οτι στο μίγμα καυσίμου έχει πέσει ο εγχώριος λιγνίτης σε ποσοστό κάτω του 30% της συνολικής παραγωγής, έχουν ανεβεί οι εισαγωγές σε ποσοστό γύρω στα 20% του συνόλου της κατανάλωσης, τα φωτοβολταικά/ανεμογεννήτριες πληρόνονται σε τιμές ανώτερες όλης της ευρώπης ..

Please ανοίξτε ενα θέμα για την ενέργεια .. να μην χαλάμε το νήμα για τους εναλλακτικούς .. θα το άνοιγα εγώ αλλά δεν είμαι σε θέση να το συντηρήσω ..

Βλέπεις η Ελλάδα τρέχει να υπογράφει τις συνθήκες για το περιβάλλον...λες και μια κουτσιλιά χώρα θα λύσει το πρόβλημα ρύπανσης του πλανήτη....όταν ΗΠΑ, Κίνα κ.λ.π τα έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια...εμείς εδώ έπρεπε ρεύμα να παράγουμε μόνο από τα υδροηλεκτρικά (που σημειωτέον δεν θεωρούνται αναεώσιμες πηγές ενέργεια) και τον λιγνίτη...και ας λένε ό,τι θέλουν οι άλλοι...ας σώσουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά τον πλανήτη...

Γράψτε τις απόψεις σας χωρίς προσωπικές προσβολές πρός τον συνομιλητή σας

δύσκολο αγαπητέ Πέτρο!

Προσωπική μου άποψη: έχουμε ακόμα πολύ πετρέλαιο για να "αφήσουν" της ΑΠΕ να αναπτυχθούν...

δύσκολο αγαπητέ Πέτρο!

Προσωπική μου άποψη: έχουμε ακόμα πολύ πετρέλαιο για να "αφήσουν" της ΑΠΕ να αναπτυχθούν...

Στέργιο ,σε ένα κόσμο που χρειάζεται συνεχώς περισσότερη ενέργεια για την καθημερινότητα του ,οι ΑΠΕ όσο και να εξελιχθούν ,δεν μπορούν να καλύψουν -στο άμεσο μέλλον- τις ανάγκες μας .
Αν λοιπόν μας ενοχλούν οι λιγνίτες η μόνη εναλλακτική είναι η πυρηνική ενέργεια ,γιά να είναι εφικτή η ανάπτυξη και η ζωή μας στους εξελισσόμενους ρυθμούς .
Αν αναλογιστούμε μόνο πόση ενέργεια χρειάζεται για να επικοινωνούμε με αυτο το τρόπο ,τότε μάλλον δεν βλέπω ορατές και πολλές λύσεις .

Re: Απάντηση: Εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας.

Στην Ισπανία τα αιολικά δεν είναι πια επιδοτούμενα γιατί θεωρείται ότι είναι μια χαρά κερδοφόρα επένδυση. "αφήσουν" - "ξε-αφήσουν" η χώρα έχει το δυναμικό και πρέπει να είναι τεχνολογικά έτοιμη.

Για τον φίλο που είπε για λαμπτήρες led..
ναι καλή φάση.. τις άλλαξα και εγώ σχεδόν όλες πριν 1-2 χρόνια..

Τώρα υπάρχουν ακόμη καλύτερες τιμές και προσφορές από το Internet!

Μέχρι τώρα δεν μου έχει "καεί" καμία όταν με επώνυμες οικονομίας είχα πριν, "κάμποσες" απώλειες.. σε 1 με 2 χρόνια λειτουργίας..

...

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (Protergia) θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ

http://www.protothema.gr/economy/ar...inaios-tha-einai-o-epomenos-proedros-tou-sev/

Σκεφτόμουν και εγώ να αλλάξω πάροχο αλλα κόλλησα στον όρο ότι «Προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόσει διακριτή Χρέωση Διακύμανσης της Οριακής Τιμής Συστήματος Ex-ante”. Να φανταστώ ότι τόσο τον χειμώνα στα πολλά κρύα όσο και το καλοκαίρι με τις ζέστες, η ζήτηση ανεβαίνει και άρα αλλάζουν και οι χρεώσεις ανά κιλοβατώρα. Εσείς που έχετε εναλλακτικό πάροχο, από την εμπειρία σας τις παίζει στην διαφορά τιμής?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας.

Οποιος δεν έχει επαφή με τη πραγματικότητα μάλλον εκτίθεται.
Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί η χώρα να λειτουργήσει στα επόμενα χρόνια κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες ,τότε λυπάμαι αλλά σηκώνω τα χέρια .

Στην μελέτη αναφέρεται τι μπορεί να γίνει τα επόμενα 10-20-30 χρόνια. Κανείς δεν λέει να κλείσουν οι μονάδες ΣΗΜΕΡΑ.

Με το κόστος των φωτοβολταϊκών να πέφτει κάθε χρόνο ο λιγνίτης είναι θέμα χρόνου να καταστεί τελείως ασύμφορος.

Για τον φίλο που είπε για λαμπτήρες led..
ναι καλή φάση.. τις άλλαξα και εγώ σχεδόν όλες πριν 1-2 χρόνια..

Τώρα υπάρχουν ακόμη καλύτερες τιμές και προσφορές από το Internet!

Μέχρι τώρα δεν μου έχει "καεί" καμία όταν με επώνυμες οικονομίας είχα πριν, "κάμποσες" απώλειες.. σε 1 με 2 χρόνια λειτουργίας..

Έχω αλλάξει τις περισσότερες λάμπες σε LED εδώ και 2 χρόνια , απώλειες είχα όμως αρκετές , πχ. θυμάμαι ότι απο 3 λαμπτήρες LED της Philips μέσα σε ένα χρόνο κάηκαν και οι τρεις. Μάλιστα στις LED το πρόβλημα δεν είναι τα λεντάκια που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά οι μετασχηματιστές που έχουν μέσα ενσωματωμένους και είναι ειδικά οι πυκνωτές που είναι συνήθως κακής ποιότητας (στις παλιότερες υλοποιήσεις γιατί πλέον είναι πιο ολοκληρωμένα τα κυκλώματα).

Στην μελέτη αναφέρεται τι μπορεί να γίνει τα επόμενα 10-20-30 χρόνια. Κανείς δεν λέει να κλείσουν οι μονάδες ΣΗΜΕΡΑ.

Με το κόστος των φωτοβολταϊκών να πέφτει κάθε χρόνο ο λιγνίτης είναι θέμα χρόνου να καταστεί τελείως ασύμφορος.

Έχω αλλάξει τις περισσότερες λάμπες σε LED εδώ και 2 χρόνια , απώλειες είχα όμως αρκετές , πχ. θυμάμαι ότι απο 3 λαμπτήρες LED της Philips μέσα σε ένα χρόνο κάηκαν και οι τρεις. Μάλιστα στις LED το πρόβλημα δεν είναι τα λεντάκια που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά οι μετασχηματιστές που έχουν μέσα ενσωματωμένους και είναι ειδικά οι πυκνωτές που είναι συνήθως κακής ποιότητας (στις παλιότερες υλοποιήσεις γιατί πλέον είναι πιο ολοκληρωμένα τα κυκλώματα).

Στο πρωτο σκελος θα συμφωνησω οτι πεφτει το κοστος των Φ/Β αλλα τα on shore και off shore αιολικα αποδιδουν περισσοτερες MWh και φυσικα το κοστος τους πεφτει, πολλες φορες ειδικα στη Γερμανια υπαρχουν και αρνητικες τιμες στην ΟΤΣ απ τους παραγωγους λογω μεγαλου πλεονασματος ενεργειας, αυτο καμια εταιρεια με ορυκτο καυσιμο δεν μπορει να το προσφερει....

Στο δευτερο σκελος σε μεγαλη εταιρεια ηλεκτρολογικου υλικου αν αγορασεις λαμπες LED Philips νομιζω εχουν εγγυηση, μια ερωτηση αρκει...

Ωχ.. Philips έπερνα τις προηγούμενες.. (οικονομίας) που μου καίγονταν.. τι σκ#τ# με αυτήν άραγε.. ???

Led είχα πάρει στην αρχή αρκετές megaman
http://megaman.gr/

και 2η παρτίδα πήρα v-tac ..

http://v-tac.eu/

Μέχρι στιγμής δεν έχει καεί καμία..

Εάν θες ψάξε στα Internet led μαγαζιά για αυτές.. έχουν καλές προσφορές..

Έχετε μήπως καταλάβει τι γίνεται με την τροπολογία για τις νέες κλίμακες της ΔΕΗ και το θέμα με το νυχτερινό ρεύμα?
Είναι μπερδεμένες οι πληροφορίες που κυκλοφορούν.

Δεν βγαζω ακρη και εγω. Δεν εχω νυχτερινο και ημουν ετοιμος να κανω αιτηση. Αλλου λενε οτι θα αυξηθει το νυχτερινο αλλα θα μειωθει το ημερησιο και ετσι θα πληρωνεις ισως και λιγοτερα συνολικα. Απλα αυτοι που βασιζονταν σε νυχτερινο ρευμα για θερμανση (θερμοσυσσωρευτες ) τον ηπιαν.