Ένας βιολιστής στο μετρό...

Γιώργος ΚΟΨ

Supreme Member
20 June 2006
3,099
GLYFADA
για προσέξτε λίγο την παρακάτω ιστορία....

Violinist in the Metro




Κάποιο κρύο πρωινό του Ιανουαρίου, ένας άντρας κάθησε σε ένα κεντρικό σταθμό του μετρό και ξεκίνησε να παίζει το βιολί του. Έπαιξε για περίπου 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 45 λεπτών, δεδομένου ότι ήταν ώρα αιχμής, πέρασαν από μπορστά του αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι πηγαίνοντας στη δουλειά τους.



Τρία λεπτά μετά την έναρξη της μουσικής, ένας μεσήλικος κύριος παρατήρησε ότι υπήρχε ένας μουσικός που έπαιζε βιολί, τον κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα και συνέχισε το βιαστικό του βηματισμό. Ένα λεπτό αργότερα, ο βιολιστής εισέπραξε το πρώτο του δολλάριο, από μια κυρία που το πέταξε στο καπέλο του καθώς περνούσε από μπροστά του χωρίς να σταματήσει καθόλου. Λίγο αργότερα, κάποιος ακούμπησε στον τοίχο και τον άκουσε για λίγο, αλλά μετά κοίταξε το ρολόι του και έφυγε βιαστικός. Πιο πολύ από όλους τους περαστικούς, ασχολήθηκε μαζί του ένα τρίχρονο αγόρι που ήθελε να σταματήσει για να ακούσει, αλλά η μητέρα του τον τράβηξε για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Το παιδί κοιτούσε συνεχώς προς τα πίσω καθώς απομακρυνόταν. Το ίδιο επαναλήφθηκε και με άλλα παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι – χωρίς καμία εξαίρεση – τα τράβαγαν για να συνεχίσουν το δρόμο τους.



Στα 45 λεπτά μουσικής, συνολικά σταμάτησαν για να ακούσουν – έστω και για λίγο – μόνο 6 άνθρωποι. Περίπου 20 άνθρωποι έριξαν λεφτά στο καπέλο καθώς συνέχιζαν να περπατούν, χωρίς να ελαττώσουν την ταχύτητα του βηματισμού τους. Η συνολική είσπραξη ήταν 32 δολλάρια. Όταν η μουσική σταμάτησε και υπήρξε σιωπή, κανείς δεν το πρόσεξε. Κανείς δε χειροκρότησε, ούτε υπήρξε κανενός άλλου είδους αναγνώριση.



Αυτό που δεν ήξερε κανείς ήταν ότι ο συγκεκριμένος βιολιστής ήταν ο Joshua Bell, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου, και έπαιζε με ένα βιολί Stradivarius αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολλαρίων, κατασκευασμένο από τον ίδιο τον Antonio Stradivari το 1713. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Joshua Bell έπαιξε σε ένα κατάμεστο θέατρο της Βοστώνης και η τιμή ενός κάτω-του-μετρίου εισητηρίου ήταν 100 δολλάρια. Ο Bell αμοίβεται με περίπου 1000 δολλάρια το λεπτό!



Το συγκεκριμένο πείραμα, δηλαδή το να παίξει ο Joshua Bell στο σταθμό του μετρό incognito, οργανώθηκε από την εφημερίδα Washington Post, ως μέρος μιας κοινωνικής μελέτης περί του τι εκλαμβάνουμε ως σημαντικό, τι μας αρέσει, και σε τι δίνουμε προτεραιότητα. Η γενική περιγραφή του πειράματος ήταν: « Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;»



--- --- --- --- ---



Πηγή: Washington Post, http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/04/04/AR2007040401721.html (μεταφρασμένη περίληψη)
 
Ωραιο. Σε ευχαριστουμε για το λινκ.

Βεβαια το οτι πολλοι δεν σταματησαν καν μπορει και να εχει σχεση με το οτι απλα αυτου του ειδους η μουσικη δεν ειναι του γουστου τους..
 
ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ. ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ. ΟΠΟΤΕ ΠΗΓΕ ΕΝΑΣ ΠΟΝΗΡΟΣ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕ 4-5 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΜΗΝΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΡΙΤΙΚΟ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ.
 
Η γενική περιγραφή του πειράματος ήταν: « Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;»
...Φυσικά και όχι....:slapface:

Και για να το προχωρήσω λίγο παραπέρα το θέμα σε φιλοσοφικό επίπεδο, κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει ΔΥΣΤΥΧΩΣ παντου και παντα ???

Ενας άνθρωπος χαμηλων τονων που δεν τον νοιαζει να εντυπωσιαζει και να το παίζει έξυπνος,ομορφος και πετυχημενος, οσο πετυχημενος και ψαγμενος και να ειναι μεσα του, οσα πράγματα και να εχει καταφερει να κανει στη ζωή του (πραγματα που πιθανον αλλοι άνθρωποι να ΜΗΝ εχουν διανοηθεί καν...) περνάει πάντα απαρατήρητος και κανεις δεν του δίνει σημασία...

ΙΣΩΣ σε καποια παλιοτερη εποχή να υπηρχαν πολλοι περισσοτεροι άνθρωποι που θα εδιναν σημασία σε αυτό τον βιολιστή, αλλά και σε οποιοδήποτε "βιολιστή" (καθημερινό άνθρωπο) με βάση την αξία του και του έργου που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αυτος παραγει και όχι μονο στο τι "φαίνεται..."

Δυστυχως σημερα το μονο που μετράει ειναι να είναι καποιος λεφτάς,όμορφος,πετυχημενος,να ξερει να δουλευει ΟΛΟΥΣ τους άλλους και να φέρνει τις καταστάσεις με το μέρος του ακομα και αν εχει άδικο.....

Ο πραγματικος ειλικρινης χαρακτήρας, η δημιουργικότητα, η καθημερινη συμπεριφορα στην κοινωνια ακομα και μεσα απο καταστασεις που δεν φαινονται , και το ηθος περνάνε πλέον απαρατήρητα... :grandpa:

ΜΟΝΟ τα μικρά παιδιά επειδή ειναι ακομα "αγαθα" και αθωα ξερουν να αναγνωρίζουν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ το καλο και να του δίνουν την πρέπουσα σημασία... Στη συνεχεια και καθως μεγαλώνουμε σε αυτο τον "υλιστικό" πλεον κόσμο, διαφθειρομαστε συνεχως με τα "πρέπει" ,"φαινεται","αρέσει","ειναι διασημο" , "ειναι ωραιο","εχει λεφτά" κλπ .....
 
Last edited:
Αυτό γίνεται κατα κόρον, ειδικά στην Ελλάδα, όπου όταν "'εχουμε" και επειδή γενικά είμαστε άσχετοι σε πολλά θέματα (αλλα που να το παραδεχτούμε) πληρώνουμε πάντα το ακριβότερο (προιόν, υπηρεσία κλπ) θεωρώντας ότι έτσι παίρνουμε το καλύτερο. Αν αυτό το πραγματικό καλύτερο ...δεν ειναι ακριβότερο, ή δεν διατίθεται σε συσκευασία ακριβότερου, ούτε που το κοιτάμε!
 
ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΔΗΘΕΝ". ΤΟ ΤΑΧΑ ΜΟΥ-ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ. ΚΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΟΥ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ "ΨΑΓΜΕΝΟΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ. ΔΩΣΑΜΕ-ΔΩΣΑΜΕ.....
 
Πολύ ενδιαφέρον θέμα, με πολλές προεκτάσεις.

Για παράδειγμα ο τίτλος του όλου project:

« Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;»

δίνει πολλές πληροφορίες για το τι περιμένουν απο αυτήν την κοινωνική μελέτη αλλά συγχρόνως τι θεωρούν σαν δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο.

Το "ωραίο" λοιπόν δεν είναι κάτι διαχρονικό και αντικειμενικό αλλά κάτι που λειτουργεί μόνο στην "κατάλληλη" συγκυρία και υπο προϋποθέσεις.

Και για να το κάνω πιό λιανά, ας το δούμε και αντίστροφα:

Μήπως ο Josua Bell αμείβεται με χιλιάρικο το λεπτό όχι επειδή "παίζει απίστευτα καλά βιολί" αλλά επειδή "όλοι ξέρουν οτι είναι ο Josua Bell που παίζει πολύ καλά βιολί και αξίζει την κατάλληλη ώρα να τον ακούσει κανείς (ή ακόμη να σε βλέπουν οι άλλοι να τον ακούς);"

Μήπως το Στραντιβάριους κάνει τόσο διότι "είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο Στραντιβάριους που παίζει εξαιρετικά την κατάλληλη ώρα" και όχι διότι βγάζει ηχοχρώματα που δεν κατάφερε κανείς κατασκευαστής βιολιών να επαναλάβει;

Μήπως ούτε αν έχουμε "αναμενόμενο περιβάλλον" δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποιο ταλέντο αλλά να επιβεβαιώσουμε την άποψη κάποιου/κάποιων που μας είπε οτι είναι ταλέντο;

Ίσως να μπορούσαν να απαντήσουν τα παιδιά (και αυτά υπο προϋποθέσεις)
 
« Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;»

Προφανώς απωλέσαμε αυτή την ικανότητα κάπου στα 4-5 χρόνια μας...
 
Όσον αφορά το ερώτημα του Έκτορα, σχετικά με το Στραντιβάριους, δεν ξέρω αν αυτό που δε μπορεί να αναπαραχθεί είναι ο ιδιαίτερος (δε θα έλεγα καλύτερος, αυτό είναι στην κρίση του καθενός) ήχος του, ή αν απλώς πρόκειται για συντήρηση ενός μύθου. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, τα όργανα έχουν και άλλο χαρακτήρα, αυτό ισχύει σε όλα (τα μουσικά όργανα).

Θα μπορούσε να γίνει και διατριβή πάνω στο θέμα, τώρα που το σκέφτομαι...
 
Ακουσα περυσι ενα κρυο απογευμα στο κεντρο του Αμβουργου εναν πλανωδιο τραγουδιστη Οπερας Ρωσο !

εγω που δεν εχω και ΤΗΝ σχεση με την οπερα εμεινα να τον ακουω ....

ημουν μαζι με τη γυναικα ! καθησαμε ορθιοι μεχρι να τελειωσει το κοματι που ελεγε!
ειχε διαλεξει να καθησει κατω απο εναν τρουλο και αυτο εδινε πιστευω και πιο πολυ ενταση στην φωνη του !

τι να πω! μαγεια ! φωναρα ! ταλενταρα! ολα τα ελεγα στη Γυναικα μου και συμφωνουσε και αυτη!
καποιοι λιγοι περαστικοι σταθηκαν και αυτο ειχε αποτελεσμα να σταθουν και αλλοι ....

μειναμε τελικα γυρω στο 20 λεπτο ....

την ιδια πλακα ειχα παθει με μια Δανεζα που επαιζα Αρπα σε ενα εμπορικο κεντρο φετος...


πολυ καλο το πειραμα αυτο ! αποδυκνυει πως χασαμε και το λιγο χρονο απο τη ζωη μας !!!
 
για καθίστε βρε παιδιά...εσείς πιστεύετε ότι αν στην θέση του Joshua Bell
ήταν για παράδειγμα η Beyonce με ένα μικρόφωνο και την όποια φωνή της
δεν θα γινόταν ένας μαύρος χαμός στο μετρό...
το συγκεκριμένο πείραμα κατα την γνώμη μου ήταν απ την αρχη καταδικασμενο να αποτύχει...

αυτός που πάει και δίνει 100 ευρώ σήμερα για να δει κάποιον σε συναυλία πάει να πει ότι με τον έναν η άλλο τρόπο γνωρίζει το έργο του..
δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από την κυρα Μαριτσα για παράδειγμα
που ότι μουσική έχει ακούσει στην ζωή της την έχει ακούσει από βίντεο στην τηλεόραση να επικεντρωθεί στον καλλιτέχνη και να αφοσιωθεί στο παίξιμό του,,πόσο μάλλον όταν τρέχει για να προλάβει το μετρό για να πάει στην δουλειά της που έχει αργήσει και κάνα μισάωρο...

και πιο απλά..κάντε το αντίστοιχο πείραμα σε Ελληνικό σταθμό του Μετρό και
βάλτε στην μια στάση την Βανδη και στην άλλη την Εύη Χασαπίδου (από τους
ECHO TATTO) για παράδειγμα...να δούμε τι κόσμο θα μαζέψει η μια και τι
η άλλη...

αν δείτε τεράστιο πλήθος στην Βανδη και δυο άτομα στην Χασαπιδου δεν φταίω εγώ..

σας προειδοποίησα :flipout:
 
Εξαρτάται.

Μπορεί να βγει φιρμάνι για τη Χασαπίδου σε χρόνο dt ή και να τραβήξει κόσμο επειδή έχει το κατιτίς της σαν παρουσία...
 
Εξαρτάται.

Μπορεί να βγει φιρμάνι για τη Χασαπίδου σε χρόνο dt ή και να τραβήξει κόσμο επειδή έχει το κατιτίς της σαν παρουσία...

και φιρμάνι να βγει άντε να γίνουν τρία τα άτομα...δεν είναι όλοι star:grandpa:
 
για καθίστε βρε παιδιά...εσείς πιστεύετε ότι αν στην θέση του Joshua Bell
ήταν για παράδειγμα η Beyonce με ένα μικρόφωνο και την όποια φωνή της
δεν θα γινόταν ένας μαύρος χαμός στο μετρό...
το συγκεκριμένο πείραμα κατα την γνώμη μου ήταν απ την αρχη καταδικασμενο να αποτύχει...

αυτός που πάει και δίνει 100 ευρώ σήμερα για να δει κάποιον σε συναυλία πάει να πει ότι με τον έναν η άλλο τρόπο γνωρίζει το έργο του..
δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από την κυρα Μαριτσα για παράδειγμα
που ότι μουσική έχει ακούσει στην ζωή της την έχει ακούσει από βίντεο στην τηλεόραση να επικεντρωθεί στον καλλιτέχνη και να αφοσιωθεί στο παίξιμό του,,πόσο μάλλον όταν τρέχει για να προλάβει το μετρό για να πάει στην δουλειά της που έχει αργήσει και κάνα μισάωρο...

και πιο απλά..κάντε το αντίστοιχο πείραμα σε Ελληνικό σταθμό του Μετρό και
βάλτε στην μια στάση την Βανδη και στην άλλη την Εύη Χασαπίδου (από τους
ECHO TATTO) για παράδειγμα...να δούμε τι κόσμο θα μαζέψει η μια και τι
η άλλη...

αν δείτε τεράστιο πλήθος στην Βανδη και δυο άτομα στην Χασαπιδου δεν φταίω εγώ..

σας προειδοποίησα :flipout:

Για φαντασου την σασα μπαστα να παιζει βιολι (οπως στο video που εχει) και θα δεις κοσμος.any way.Παντως απο αυτη την ερευνα ,που βεβαια θα συμφωνησω και εγω με τον φιλο οτι ηταν καταδικασμενη,σιγουρα ομως βγαινουν και συμπερασματα.Σιγουρα χρειαζεσαι και το <<περιτυλιγμα>> και την αναλογη <<τοποθεσια>> για να απολαυσεις κατι.Εγω παντως βγαζω και ενα αλλου ειδους συμπερασμα.Ποσο αποχαυνομενως εχει γινει ο κοσμος ,ποσο σε τρωει το αγχος για να τα προλαβεις ολα,που να βρεις το χρονο και το καθαρο μυαλο για να απολαυσεις κατι σε εναν εντελως ακαταλληλο χωρο ,σε μια εντελως ακαταλληλη ωρα.Θα ηταν ομως καλο σαν τεστ εαν ο ιδιος βιολιτζης επαιζε εξω απο το μεγαρο σαν πλανοδιος.Αυτοι που θα βγαιναν απο το μεγαρο,(φιλοι της μουσικης) θα στεκοντουσαν να τον ακουσουν???εγω πιστευω πως ναι....
 
για καθίστε βρε παιδιά...εσείς πιστεύετε ότι αν στην θέση του Joshua Bell
ήταν για παράδειγμα η Beyonce με ένα μικρόφωνο και την όποια φωνή της
δεν θα γινόταν ένας μαύρος χαμός στο μετρό...
το συγκεκριμένο πείραμα κατα την γνώμη μου ήταν απ την αρχη καταδικασμενο να αποτύχει...

αυτός που πάει και δίνει 100 ευρώ σήμερα για να δει κάποιον σε συναυλία πάει να πει ότι με τον έναν η άλλο τρόπο γνωρίζει το έργο του..
δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από την κυρα Μαριτσα για παράδειγμα
που ότι μουσική έχει ακούσει στην ζωή της την έχει ακούσει από βίντεο στην τηλεόραση να επικεντρωθεί στον καλλιτέχνη και να αφοσιωθεί στο παίξιμό του,,πόσο μάλλον όταν τρέχει για να προλάβει το μετρό για να πάει στην δουλειά της που έχει αργήσει και κάνα μισάωρο...

και πιο απλά..κάντε το αντίστοιχο πείραμα σε Ελληνικό σταθμό του Μετρό και
βάλτε στην μια στάση την Βανδη και στην άλλη την Εύη Χασαπίδου (από τους
ECHO TATTO) για παράδειγμα...να δούμε τι κόσμο θα μαζέψει η μια και τι
η άλλη...

αν δείτε τεράστιο πλήθος στην Βανδη και δυο άτομα στην Χασαπιδου δεν φταίω εγώ..

σας προειδοποίησα :flipout:

Κοίτα επειδή τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά την Εύη Χασαπίδου Watson δεν μπορεί να την συγκρίνεις με την Βανδή σε καμιά περίπτωση.
Από Βίσση και απάνω...
Η βανδή ξέρει να κάνει καλό μάρκετινκ του εαυτού της αλλά φωνάρα δεν είναι σε καμιά περίπτωση.
 
Πάντως, αν κάποιος δεν έχει εξασκημένο αυτί και είναι και άσχετος με το σπορ, όπου και να συναντήσει ένα ταλέντο, δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα και θα νομίζει ότι είναι κάποιος που απλά παίζει ένα ωραίο κομμάτι.

Κάποτε στην κρατική τηλεόραση παιζόταν ένα ζωντανό σόου που νομίζω λεγόταν "να η ευκαιρία". Αν δεν κάνω λάθος, παίχτηκε και πριν λίγα χρόνια σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι, αλλά όχι ζωντανά.

Την ιστορία την έχω ακούσει από φίλο.

Εμφανίζετε λοιπόν ένας τύπος που έπαιζε βιολί, με έναν άλλον που τον σύστησε σαν τον μικρό του αδερφό (ας τον πούμε Γιάννη) που μάθαινε και αυτός βιολί και τον είχε σαν πρότυπο και τέτοια. "Νομίζω ότι είμαι αρκετά καλός..." τους λέει "....και θέλω να με δει ο κόσμος, μήπως και μου δωθεί κάποια ευκαιρία κάπου".

"Για παίξε" του λένε.... και ο τύπος παίζει. Όταν τελείωσε, τον άρχισαν οι κριτές, "τι θα κάνεις στη ζωή σου", "κανένα απολύτως ταλέντο δεν έχεις" και κάτι τέτοια χοντρά και προσβλητικά.

Τους περίμενε να τελειώσουν και όταν τελείωσαν γυρνάει και τους λέει:
"Να σας συστήσω. Από 'δω ο manager μου. Γιάννη τον χαρτοφύλακα". Και πετάει κάτι διπλώματα από 'μέσα και κάτι συμμετοχές σε συμφωνικές στη Βιέννη και δεν ξέρω που αλλού σε όλο τον κόσμο που τους πετάχτηκαν τα μάτια έξω. Ο τύπος τελικά ήταν Έλληνας του εξωτερικού και πολύ σοβαρός επαγγελματίας μουσικός.

Η εκπομπή κόπηκε στον αέρα και δεν ξαναπροβλήθηκε από τότε. Και όταν βγήκε στην ιδιωτική τηλεόραση, ήταν φυσικά μαγνητοσκοπημένη, όπως και όλες νομίζω οι εκπομπές αυτού του στιλ που βγαίνουν τώρα.

Το σόου βέβαια πιθανότατα να ήταν στημένο για να προοθήσουν τους δικούς τους, αλλά αν καταλάβαιναν έστω και λίγο οι "κριτές" ότι είχαν μπροστά τους έναν άνθρωπο με ταλέντο, δεν θα είχαν εκτεθεί τόσο άσχημα. Από την άλλη μπορεί να μου πείτε ότι αυτός ίσως να μην έπαιξε καλά επίτηδες. Για να φτάσει όμως να ασχοληθεί μαζί τους, σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ήταν προκλιτικά άσχετοι και το έπαιζαν ειδήμονες.
 
Last edited:
Πολύ ενδιαφέρον συζήτηση έχει εξελιχθεί πάνω στο θέμα αυτό κ μπράβο για το ποστάρισμα.Θεωρώ πως δεν υπάρχει ακατάλληλη και κατάλληλη στιγμή.Το σίγουρο ειναι οτι όσο και να ειναι αποσχολήμένος ο κόσμος που περνάει βιαστικά τριγύρω απο τον βιολιστή το υποσυνείδητο όλων δουλέυει ,αλλα δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης επεξεργασίας,παρα μόνο οι "μυημένοι",οι εκπαιδευμένοι σ'αυτη τη μουσική..¨Ετσι ,είτε το καταλαβαίνουμε,είτε όχι γινόμαστε δέκτες αυτής της ενέργειας που σίγουρα μόνο καλό κάνει.Άλλωστε και ενα όμορφο χειμωνιάτικο ηλιοβασίλεμα να παρατηρήσεις για λίγο,αισθάνεσαι την ηρεμία και την ομορφια που κρύβει κι ας μην εισαι συγκεντρωμένος σ'αυτο...
 
Re: Απάντηση: Ένας βιολιστής στο μετρό...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα, με πολλές προεκτάσεις.

Για παράδειγμα ο τίτλος του όλου project:

« Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;»

δίνει πολλές πληροφορίες για το τι περιμένουν απο αυτήν την κοινωνική μελέτη αλλά συγχρόνως τι θεωρούν σαν δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο.

Το "ωραίο" λοιπόν δεν είναι κάτι διαχρονικό και αντικειμενικό αλλά κάτι που λειτουργεί μόνο στην "κατάλληλη" συγκυρία και υπο προϋποθέσεις.

Και για να το κάνω πιό λιανά, ας το δούμε και αντίστροφα:

Μήπως ο Josua Bell αμείβεται με χιλιάρικο το λεπτό όχι επειδή "παίζει απίστευτα καλά βιολί" αλλά επειδή "όλοι ξέρουν οτι είναι ο Josua Bell που παίζει πολύ καλά βιολί και αξίζει την κατάλληλη ώρα να τον ακούσει κανείς (ή ακόμη να σε βλέπουν οι άλλοι να τον ακούς);"

Μήπως το Στραντιβάριους κάνει τόσο διότι "είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο Στραντιβάριους που παίζει εξαιρετικά την κατάλληλη ώρα" και όχι διότι βγάζει ηχοχρώματα που δεν κατάφερε κανείς κατασκευαστής βιολιών να επαναλάβει;

Μήπως ούτε αν έχουμε "αναμενόμενο περιβάλλον" δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποιο ταλέντο αλλά να επιβεβαιώσουμε την άποψη κάποιου/κάποιων που μας είπε οτι είναι ταλέντο;

Ίσως να μπορούσαν να απαντήσουν τα παιδιά (και αυτά υπο προϋποθέσεις)

Έκτωρα μόλις έπεσε στην αντίληψή μου το παραπάνω.
Νομίζω δεν χρειάζεται τόση αμφιβολία για αξίες που έχουν δοκιμαστεί και αντέξει στο χρόνο, επίσης καμμία "κατάλληλη ώρα" δεν θα αποκαλύψει καμμία αξία σε κάποιον που δεν την έχει ήδη ανακαλύψει.
Το εγχείρημα αυτό απλά έδειξε οτι ο τρόπος, ρυθμός και αλλοτρίωση στη ζωή εμπόδισε και αυτούς που αγαπούν και ξέρουν την μουσική αυτή να αντιληφθούν την ποιότητά της την δεδομένη στιγμή.
Σίγουρα υπάρχουν υπερτιμημένοι καλλιτέχνες και όργανα, αυτά όμως δεν έχουν να κάνουν ούτε με τον Μπέλ ούτε με το Στραντιβάρι του.