Ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη και αντλίες θερμότητας

jpil

Supreme Member
13 March 2010
4,022
Πειραιάς - Αιγάλεω
Πρόκειται να γίνει μια ανακαίνιση σε οροφοδιαμέρισμα του 1973 και σε μια πρώτη κουβέντα με τον πολιτικό μηχανικό μας είπε ότι το μόνο που συμφέρει είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση με αντλία θερμότητας.

Εννοείται ότι προτεραιότητα έχει η μόνωση του σπιτιού από όλες τις απόψεις (κέλυφος στους τοίχους και ταράτσα, κουφώματα).

Το διαμέρισμα τώρα έχει θέρμανση από ένα κλιματιστικό και καλοριφέρ ρεύματος.
Θα ξηλωθούν όλα έτσι και αλλιώς, δάπεδα, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ντουλάπια, πόρτες κτλ.

Έχει κανείς άποψη για την ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά και ψύξη;
Επίσης έχει κανείς άποψη για τις αντλίες θερμότητας;

Κάθε άποψη δεκτή.

Επειδή πρόσφατα βρέθηκα σε παρόμοιο δίλημμα σε ένα διαμέρισμα μου στο κέντρο της Αθήνας (μεταξύ Φυσικού Αερίου και Αντλίας θερμότητας ) τελικά επέλεξα το Φ.Α.

Δεν αφορά όμως ενδοδαπέδια θέρμανση.

Το κόστος της αντλίας θερμότητας είναι σημαντικό, κατά την γνώμη μου υπερβολικό. Η φτηνότερη και μικρότερη που μπορείς να βρείς αρχίζει από 4500 ευρώ ΜΟΝΟ η μονάδα , όταν ένας αντίστοιχος λέβητας Φ.Α κάνει πολύ κάτω από 1000 ευρώ (μπορεί και 600 ευρώ).
Ένα άλλο με την Αντλία Θ. είναι ότι είναι καταναλωτής ρεύματος στο οποίο εφαρμόζεται μία κλιμακωτή χρέωση όσο αυξάνεται η κατανάλωση .
Δεν είμαι πολύενημερωμένος αλλά νομίζω ότι για να πάρεις ψύξη από Αντλία Θερμότητας θέλεις σώματα fan –coil (που είναι αρκετά ακριβότερα) και πιθανά η κεντρική μονάδα για δυνατότητα ψύξης κοστίζει ακόμη περισσότερο.
Ακόμη στην Αντλία Θ. τα σώματα δεν καίνε πολύ – είναι πάντα χλιαρά – δουλεύει το σύστημα συνέχεια σε 24 ωρη βάση . Θέλει 2-3 μέρες να ζεστάνει ένα σπίτι -γενικά δεν είναι της λογικής «άναψε-σβήσε» .

Όποια οικονομία υπερ της αντλίας (αν υπάρχει) νομίζω είναι αδύνατον να αποσβεστεί σε μία δεκαετία που περίπου είναι ο χρόνος αντικατάστασης . Στο κάτω- κάτω σε 10 χρόνια με κάτω από 1000 ευρώ αγοράζεις ένα νέο λέβητα Φ.Α.

Και κάτι τελευταίο – Επειδή έψαξα και το νομικό κομμάτι αυτονομίας ενός διαμερίσματος σε πολυκατοικία ενώ η νομοθεσία σήμερα προβλέπει την αποκοπή από το κοινόχρηστο σύστημα για χρήση Φ.Α. , αντίθετα δεν προβλέπει τίποτα για χρήση Αντλίας Θ. . Δηλαδή θεωρητικά χρεώνεσαι ακόμη με κοινόχρηστες δαπάνες του συστήματος θέρμανσης αν βάλεις Αντλία.

Αν δεν έχεις δυνατότητα Φ..Αερίου βέβαια στην περιοχή σου, τα πράγματα διαφέρουν.

Για την ενδοδαπέδια τώρα , επειδή έχω σε ένα σπίτι , είναι αρκετά περίπλοκη ιστορία και θέλει μεγάλη προσοχή στη φάση εγκατάστασης .

Αυτά από εμένα.

Last edited:
Θα συμφωνήσω και εγώ με τον alfaalfa, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι σε περίπτωση που το σπίτι είναι μικρο (κάτω από 100τμ.) τότε από οικονομικής άποψης αυτό που συμφέρει πιο πολύ είναι ο σκέτος κλιματισμός. Είναι λίγο αντισυμβατικό από την άποψη ότι δεν το βλέπεις συχνά, αλλά εγώ έτσι είμαι αυτήν την στιγμή και δεν έχω κανένα παράπονο. Σημαντικό μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι η πλασματική ζέστη/ψύξη, με το που το κλίσεις δηλαδή χάνεται το αποτέλεσμα αμέσως, αλλά είναι υπερβολικά άμεσο από την άλλη. Σε 20 λεπτά έχεις πολύ ζεστό ή κρύο σπίτι.

Όποια οικονομία υπερ της αντλίας (αν υπάρχει) νομίζω είναι αδύνατον να αποσβεστεί σε μία δεκαετία που περίπου είναι ο χρόνος αντικατάστασης . Στο κάτω- κάτω σε 10 χρόνια με κάτω από 1000 ευρώ αγοράζεις ένα νέο λέβητα Φ.Α.

Συμφωνώ απολύτως.

Επειδή έχω φίλο με ενδοδαπέδια και αντλία Mitsubishi πέρυσι έκαψε μόνο η Α.Θ. 6000 kwh (έχει δικό της μετρητή) , χοντρικά 1200 ευρώ , το δικό μου σπίτι που είναι και μεγαλύτερο με τα κλασσικά σώματα έκαψα 3 τόνους πέλετ (γύρω στα 900 ευρώ) και επίσης αυτός το είχε και στους 20 βαθμούς ενώ εμένα ο θερμοστάτης είναι στους 21.

Με λίγα λόγια αυτή την στιγμή πιστεύω ότι η επένδυση που πρέπει να κάνεις για την ΑΘ και την ενδοδαπέδια δεν θα αποσβεστεί ποτέ. Ίσως με το πετρέλαιο στο 1,20 ευρώ που ήταν πριν 2 χρόνια να συνέφερε αλλά όχι πια.

Αν και είμαι υπερευχαριστημενος κάτοχος Α.Θ. με σύστημα fan coils, σε διαμέρισμα εντός πόλης και ειδικά με το κλίμα του λεκανοπεδίου θα έβαζα Φ.Α.
Η ενδοδαπέδια έχει νόημα μόνο σε πολύ ψυχρά κλίματα, όπου ανάβει το φθινόπωρο και σβήνει την άνοιξη.
Ένα σπίτι με καλά κουφώματα και μονώσεις, ιδίως αν έχει διαμερίσματα πάνω και κάτω, απαιτεί σχετικά μικρές καταναλώσεις.
Επίσης το Φ.Α. μπορεί να συνδυαστεί με τις άριστες κουζίνες Φ.Α., είναι πρακτικό στην παροχή ζεστού νερού χρήσης, και έχει και καλή τιμή εγκατάστασης.

Συνοψίζοντας, επένδυσε σε καλά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και εξωτερική μόνωση ιδίως στην βορεινή πλευρά, βάλε και Φ.Α. με καλά σώματα και είσαι τζετ.

Η αντλία θερμότητας από την άλλη σε συνδυασμό με 2-3 fan coils είναι επίσης άριστο σύστημα, χωρίς τις φθορές της καύσης, και οπωσδήποτε κλάσεις ανώτερο σε ευκολία χρήσης και συντήρησης από οποιοδήποτε σύστημα που απαιτεί καύση υλικών. Οποιαδήποτε σύγκριση πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις μονώσεις κάθε σπιτιού, το μικροκλίμα, τον προσανατολισμό κλπ. και όχι μόνο τα τμ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Συμπληρώνω ότι μετά από 3 έτη έχω ήδη κάνει απόσβεση του επιπλέον κόστους της Α.Θ. σε σχέση με θέρμανση πετρελαίου.

Re: Απάντηση: Ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη και αντλίες θερμότητας

...και αν βάλεις κουφώματα με θερμοδιακοπή φρόντισε να μη σου τα βιδώσουν κατευθείαν πάνω σε δοκάρι γιατί η θερμοδιακοπή πάει περίπατο...

Πως αυτό;

Ενδοδαπεδια θέρμανση θα μπει έτσι και αλλιώς απλά δεν ξέρω αν θα μπει με Α. Θ. η Φ. Α.

Βρήκα γνωστό με ενδοδαπεδια και μου είπε τα καλύτερα. Απλά με Α. Θ. θα γίνει ρύθμιση και για ψύξη χωρίς fan coils δηλαδή δεν χρειάζεται air condition, θα εχω το καλοκαιρι 25 βαθμούς σταθερά στο σπιτι.

η αντλία θερμότητας μπορεί να είναι πολύ οικονομική αρκεί να γίνει πρώτα η κατάλληλη μελέτη,

η ισορροπία είναι λεπτή και είναι εύκολο να καταλήξει να καίει πολύ

γνώμη μου αν βάλεις ενδοδαπέδια, πας για αντλία,
αν σε ενδιαφέρει και το ζεστό νερό (δηλαδή δεν υπάρχει ηλιακός) κοιτάς ΦΑ

αν πας για αντλία, οπωσδήποτε ψάχνεις για πολύ καλό και έμπιστο μηχανικό,
ξαναλέω θέλει πολύ καλή μελέτη και σετάρισμα

έβαλα πέρυσι υποδιαστασιολογημένη αντλία 8 KW* σε οροφοδιαμέρισμα 125 τμ στο Χαλάνδρι (-2 βαθμοί από Αθήνα κατά κανόνα),
κόστος αντλίας 3500 + τοποθέτηση,
φέτος μ´ςχρι τώρα 'εκαψε 1350 ΚWh, στα προϋπάρχοντα σώματα καλοριφέρ με 24ωρη λειτουργία

* εν γνώσει μου και κατόπιν μελέτης, ελαφρά υποδιαστασιολογημένη

Καλησπέρα και από εμένα,
έκανα και εγώ ανακαίνιση στο σπίτι μου και βρέθηκα στο παραπάνω δίλημμα με εσένα (ενδοδαπέδια με αντλία ή με Φ.Α). Είμαι πολ. μηχανικός στο επάγγελμα και το έψαξα όσο μπορούσα και τελικά κατέληξα σε αντλία θερμ. monoblock. (ψύξη-θέρμανση). Εχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα, λόγω του ότι κατοικώ στην Αθήνα Ν.Ηράκλειο το πρόβλημα που παρουσιάζεται με την ενδοδαπέδια είναι οτι απο την στιγμη που θα την εκκινήσης το φθηνόπωρο δεν την ξανακλείνεις (ο καιρός της Αθήνας είναι γενικά αίθριος, οπότε πολλές φορές μπαίνω στη σκέψη αν για Αθήνα είναι κατάλληλη). Η εδοδαπέδια λόγω αδράνειας θέλει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να σου θερμάνει τον χώρο (μπορει να χρειαστεί και μέρα π.χ. για να φτάσει στους 22c ), το καλό είναι ομως οτί η θερμοκρασία κατανέμεται ομοιόμορφα σε αντίθεση με τα καλοριφέρ, δουλεύει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες εξόδου νερών max 38c ενώ τα καλοριφερ από 55 c και πάνω, όμως θέλει και πολυ περισσότερη ώρα για να χαθεί (πέσει) η θερμοκρασία.
Συμφώνω με το kiriak οτί απαιτείται πρώτα να γινει σωστή μελέτη απο μηχ/γο. Απαραίτητη είναι η εγκατάσταση θερμοπρόσοψης, καινούρια ενεργειακά κουφώματα θερμοδιακοπης οπως και τα τζαμιλίκια με επίστρωση. (ότι σύστημα και να διαλέξεις πλέων κρίνονται απαραίτητα).
Το καλοκαίρη η ενδοδαπέδια σου παρέχει και δροσισμό (δλδ δροσίζει το πάτωμα αλλ'α είναι απαραίτητη η παρουσία fan-coil για αποφυγή υγροποίησης στο πάτωμα).
Δεν γνωρίζω καθόλου πώς λειτουργει το Φ.Α ( για εμένα ο λόγος που το απέρριψα ήταν το κόστος της μελέτης για ΔΕΦΑ).

Αυτά που για εμένα πρέπει να ζυγίσεις πρίν καταλήξεις στην ενδοδαπέδι είναι: Πού βρίσκεσαι και τί θερμοκρασίες επικρατούν, ποιό θα είναι το καθαρό σου ύψος μετά την εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας (περίπου 12 με 15 εκ. απαιτείται για την εγκατάσταση). Είσαι διατεθειμένος να την έχεις συνέχεια να λειτουργεί (εγω έχω μικρό παιδί, αν ήμουν εργένης ούτε που θα το σκεφτόμουν) το ίδιο ισχύει και για το καλοκαίρι (δροσισμός, θα πρέπει όμως η αντλια να σου παρέχει και ψύξη). Υψηλότερο κόστος εγκατάστασης σε σχέση με καλοριφέρ ή fan-coil. Λιγότερες επιλογές στα υλικά για το πάτωμα σου (έχω ξύλινο πάτωμα στο σαλόνι περίπου 2.5 εκ. ύψος και βλέπω οτί εκεί η ενδοδαπέδια δεν τα παέι και πολυ καλά). Καλή εταίρεια που θα στην εγκαταστήσει.
Οσό για την αντλία νομίζω είναι πολύ καλή λύση, χωρίς όπως αναφερα παραπάνω να γνωρίζω για Φ.Α.
Ενα καλό site που πολλές φορες διαβάζω είναι το monachos.gr (αν θεωρείτε διαφημιση πείτε μου να το σβήσω). Εκει τα αναλύουν πολύ καλα.

Καλή συνέχεια στον δύσκολο δρόμο της ανακαίνισης (παθων 2 χρόνια, αλλά τα αποστολή εξετελεσθη).

Η ενδοδαπεδια απαιτει και ειδικα υλικα εγκαταστασης. Ακομα και το γκρο μπετον πχ που θα πεσει ειναι διαφορετικο. Επισης ξεχνας ξυλινο πατωμα. Χανεις και αρκετο υψος εσωτερικα. Δεν ειναι τυχαιο οτι δεν περπατησε στην Ελλαδα.
Αν παντως τελικα βαλεις ενδοδαπεδια μονο απο σοβαρη εταιρια και μονο σε συνδυασμο με αντλια χαμηλων θερμοκρασιων.

Ενδοδαπέδια θέρμανση, θα σκεφτόμουν μόνο σε συνδιασμό με γεωθερμία.
Ακριβά πράγματα ακόμη για τη χώρα μας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη και αντλίες θερμότητας

Πως αυτό;

Μου το είχε εξηγήσει τεχνικός που ήρθε στο σπίτι: Το δοκάρι αποτελείται από μπετό+σίδερα το οποίο ως συμπαγές μεταφέρει την εξωτερική θερμοκρασία.
Βιδώνοντας ένα κούφωμα με θερμοδιακοπή επάνω σε μπετό ουσιαστικά το ακυρώνεις καθώς ότι θερμοδιακόπτεται εσωτερικά στο κούφωμα με τα κενά που έχει αυτό εσωτερικά αναιρείται με τη μεταφορά της θερμοκρασίας του δοκαριού στην εσωτερική πλευρά του κουφώματος.
Δηλαδή η μεταφορά της θερμοκρασίας μέσω του δοκαριού γίνεται εκεί που βιδώνεται το κούφωμα.
Λογικό.

Αν πάρεις ένα θερμόμετρο υπερύθρων θα διαπιστώσεις με έκπληξη ότι τα δοκάρια και οι κολώνες του σπιτιού είναι πάντα πιο κρύα ή πιο ζεστά από τους τοίχους (μετρώντας στο ίδιο ύψος εννοείται).
Για τον ίδιο λόγο εμφανίζονται εκεί οι μούχλες συχνότερα από ότι στην τοιχοποιία.

Η αίσθηση της ενδοδαπέδιας είναι σαφώς ανώτερη από όλα. Εγώ έχω ενδοδαπέδια με φυσικό αέριο και ηλιακή υποβοήθηση. Και έχω και ξύλινο δάπεδο -μειώνει την απόδοσή της, αλλά όχι απαγορευτικά. Στο παιχνίδι έπαιζε και η αντλία θερμότητας, αλλά (1) ο δροσισμός απαιτεί και φαν κόιλ και (2) στον Βόλο είναι υποχρεωτική η σύνδεση των νέων οικοδομών με το αέριο οπότε δεν είχε νόημα να πληρώσω μελέτη αερίου και μετά να μην βάλω. Σε εμένα την εγκατάσταση έκανε η ΤΕΜΠΑ με καυστήρα Rotex. Τώρα που τη Rotex την αγόρασε η Daikin, έχουν και λύσεις με αντλίες θερμότητας.

Τα άλλα που σου είπαν ισχύουν. Θες 15 πόντους ύψος για την εγκατάσταση, την ανάβεις τον Οκτώβριο και τη σβήνεις τον Μάιο, αργεί πολύ να ζεσταθεί (σε εμένα που έχω και ξύλο στο πάτωμα θέλει δυο μέρες), αλλά με τα μικρά παιδιά στο σπίτι έτσι κι αλλιώς δεν θα έσβηνε ποτέ η θέρμανση. Προσωπικά έχω και χωριστούς θερμοστάτες σε κάθε χώρο, έτσι -για παράδειγμα- ο ξενώνας ανάβει μόνο όταν περιμένω κόσμο, η κρεβατοκάμαρα των παιδιών είναι πιο ζεστή από τη δική μας, κ.ο.κ..

Διάβασα στα διαφημιστικά και για ένα ενδοδαπέδιας σύστημα που μπαίνει χωρίς μπετό (είναι για ανακαινήσεις ξύλινων σπιτιών) αλλά η τιμή είναι πολύ ακριβότερη.

Σου θυμίζω επίσης ότι στο χοντρό κρύο η αντλία θερμότητας παύει να έχει καλή απόδοση. Ευτυχώς που στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες. Πάντως το θερμοκρασιακό εύρος της Ελλάδας δεν κάνει εύκολη μια σωστή εγκατάσταση, αφού εγώ στο σπίτι έχω δει εξωτερικές θερμοκρασίες από -3 έως 41, που σημαίνει απαιτήσεις για σημαντικές θέρμανση και ψύξη, κι ας είναι μόνο για λίγες μέρες τον χρόνο.

Πάντως όταν ζήτησα προσφορά από την ΤΕΜΠΑ, το πρώτο πράγμα που μου είπαν ήταν ότι "τα καλύτερα λεφτά για θέρμανση είναι στην μόνωση".

Υ.Γ. Πάντως ο μάστορας παίζει ρόλο. Ξέρεις τι είναι να παραγγέλνεις κουφώματα με θερμοδιακοπή και ενεργειακά τζάμια κι όταν στα βάζουν ανακαλύπτεις ότι μπάζει αέρα ανάμεσα στο κούφωμα και στον τοίχο;

όπως σωστά αναφέρει ο kirkatkon , η μεγάλη θερμοχωρητικότητα της ενδοδαπέδιας δεν είναι πάντα βολική,

μίλα με το μηχανικό για τα συν και πλην, αλλά νομίζω ότι στον Πειραιά το κλίμα είναι ακόμη πιο ήπιο από Αθήνα

όσον αφορά τα καλοριφέρ, δεν χρειάζονται πάντα υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως είναι υπερδιαστασιολογημένα,
μία σωστή μελέτη μπορεί να σου πει με πόσο θα δουλέυεουν τα καλοριφέρ

στο δικό μου διαμέρισμα, άφησα τα σώματα του καλοριφέρ όπως ήταν (δεν τα άλλαξα με μεγαλύτερα δηλαδή)
και παρόλα αυτά, η αντλία δουλεύει με νερό 49 βαθμούς σε 1 εξωτερική, 40-44 σε 10 εξωτερική, 34-38 σε 12 εξωετρική κοκ,
δηλαδή σε όλο το χειμώνα λίγες φορές είδα θερμοκρασία νερού πάνω από 45 (μόνο τις μέρες με τα μεγάλα κρύα),
και συνήθως είναι στο 35-40
(υπενθυμίζω με 24ωρη λειτουργία)

τώra που μιλάμε με 13 εξωτερική, έχω νερό 35 βαθμούς, και κατανάλωση 500-650 W
και σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα το COP ( για τις συγκεκριμένες συνθήκες) είναι γύρω στο 5,
οπότε το σπίτι παίρνει αυτή τη στιγμή θέρμανση περίπου 3000 W,
και κρατάει σταθερή εσωτερική στο 20-21

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη και αντλίες θερμότητας

..

Μου το είχε εξηγήσει τεχνικός που ήρθε στο σπίτι: Το δοκάρι αποτελείται από μπετό+σίδερα το οποίο ως συμπαγές μεταφέρει την εξωτερική θερμοκρασία.
Βιδώνοντας ένα κούφωμα με θερμοδιακοπή επάνω σε μπετό ουσιαστικά το ακυρώνεις καθώς ότι θερμοδιακόπτεται εσωτερικά στο κούφωμα με τα κενά που έχει αυτό εσωτερικά αναιρείται με τη μεταφορά της θερμοκρασίας του δοκαριού στην εσωτερική πλευρά του κουφώματος.
Δηλαδή η μεταφορά της θερμοκρασίας μέσω του δοκαριού γίνεται εκεί που βιδώνεται το κούφωμα.
Λογικό.

Αν πάρεις ένα θερμόμετρο υπερύθρων θα διαπιστώσεις με έκπληξη ότι τα δοκάρια και οι κολώνες του σπιτιού είναι πάντα πιο κρύα ή πιο ζεστά από τους τοίχους (μετρώντας στο ίδιο ύψος εννοείται).
Για τον ίδιο λόγο εμφανίζονται εκεί οι μούχλες συχνότερα από ότι στην τοιχοποιία.

Είναι η λεγόμενη θερμογέφυρα, δλδ το σημείο στο οποίο έχεις της περισσότερες θερμικές απώλειες.

αυτο ισχύει και για τα δοκαρια / κολωνες που εχουν μονωθει εξωτερικα;

αυτο ισχύει και για τα δοκαρια / κολωνες που εχουν μονωθει εξωτερικα;

Καλησπέρα, δυστυχώς, η δαπάνη για να εξαλειφθεί τελείως η οποία θερμογέφυρα είναι οικονομικά ασύμφορη, καθώς το όφελος είναι δυσανάλογα. Για να σου δώσω ενα παράδειγμα αν σε μια πολυκατοικία μονώσει τον 2ρο όροφο με θερμοπροσ. πάλι θα μεταδοθεί από τους ορόφους του 1του και του 3του, αν και πάλι αυτοί είναι μονωμένοι θα την βρείς απο την πλάκα της ταράτσας ή αν έχει πυλωτή. Γενικά είναι αδύνατη να υπάρξει συμβατική κατασκευή που να μην παρουσιάζει σε κανένα σημείο του κελύφους της θερμογέφυρες. Μία λύση π.χ που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι εσωτερικά (ταβάνι-τοίχους) γυψοσανίδα σε συνδιασμό με πετροβάμβακα και εξωτερική θερμοπροσ. , πάλι όμως δεν το εξαλείφει απλά το μειώνει. Πλέων η εξωτερική θερμοπροσ. ή στον πυρήνα των τοιχίων (απο το 2011 αν δε κάνω λάθος )είναι υποχρεωτική κατα ΚΕΝΑΚ για την ε´κδοση άδειας οικοδομής.

Εγω, κανοντας πριν απο περιπου 12 χρονια μια ανακαινιση στο πατρικο μου, του 65, αποφασισα να βαλω ενδοδαπεδια και κλασικο λεβητα πετρελαιου (δεν ειχα ακομη αεριο στην περιοχη). Καποια στιγμη, πριν απο 4 χρονια αποφασισα να καταργησω το λεβητα πετρελαιου με ηλεκτρικο. Παρ ολους τους φοβους μου μιας και εχω μονοφασικο ρολοι δεν αντιμετωπισα το παραμικρο προβλημα.
Σχετικα με την ενδοδαπεδια: Προσωπικα, δεν θα την αλλαζα με τιποτα. Παρ ολο που εχω ξυλινο δαπεδο(και οχι laminate ψιλο αλλα 2 ποντους σανιδα), το σπιτι ζεσταινεται θεικα. Και η αισθηση του να μπαινεις σπιτι με παγωμενα ποδια και βγαζοντας τα παπουτσια σε 10 λεπτα τα ποδια σου να καινε, ειναι αναντικαταστατη!
Σχετικα με την ψυξη, χρησιμοποω κλιματιστικα. Δεν ξερω αν ειναι η καλυτερη λυση αλλα με βολευουν.
Οσο για τον ηλεκτρικο λεβητα, δεν εχω κανενα παραπονο. Δεν μπορω να το συγκρινω με φ.α. μιας και δεν ειχα ποτε, αλλα η αισθηση της απολυτης αυτονομιας που σου προσφερει εμενα με καλυπτει.
Αν χρειαστεις περισσοτερες λεπτομερειες για κατι απο αυτα ευχαριστως να βοηθησω :)

Ξύλινο πάτωμα δεν θέλω έτσι και αλλιώς.

kirkatkon το σπίτι το αερίζεις; Αν ναι για πόση ώρα;

Ηλιακή υποβοήθηση δεν έχω, ούτε και ηλιακός μπορεί να μπεί.

Έχω 2 μικρά παιδιά.

Δεν μου αρέσει η σκέψη ότι την Α. Θ. την ανοίγεις τον Οκτώβριο και την κλείνεις τον Απρίλιο, είσαι δεν είσαι σπίτι (δουλειά, σχολεία κτλ).