Ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη και αντλίες θερμότητας

αν θες να ζεσταίνεις νερό με αντλία, θα γίνει πιο οικονομικά από ότι με θερμοσίφωνα,
αλλά έτσι θα πρέπει η αντλία να είναι λίγο μεγαλύτερη κατά κανόνα,

οπότε ίσως είναι καλύτερα να σκεφτείς για αέριο αν υπάρχει δυνατότητα,

η 24ωρη λειτουργία είναι η οικονομικότερη όσον αφορά τις inverter αντλίες
(εφόσον βέβαια υπάρχει μια μέση προς καλή μόνωση)
εκτός από τις περιπτώσεις με μεγάλες θερμοκρασίες έξω όπως στην αρχή και το τέλος του χειμώνα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και επίσης η ποιότητα της θέρμανσης με την σταθερή θερμοκρασία χωρίς σκαμπανεβάσματα είναι πολύ καλή σε σχ'εση με τα σκαμπανεβάσματα,
που πότε ζεσταίνεσαι και πότε κρυώνεις

Ξύλινο πάτωμα δεν θέλω έτσι και αλλιώς.

kirkatkon το σπίτι το αερίζεις; Αν ναι για πόση ώρα;

Ηλιακή υποβοήθηση δεν έχω, ούτε και ηλιακός μπορεί να μπεί.

Έχω 2 μικρά παιδιά.

Δεν μου αρέσει η σκέψη ότι την Α. Θ. την ανοίγεις τον Οκτώβριο και την κλείνεις τον Απρίλιο, είσαι δεν είσαι σπίτι (δουλειά, σχολεία κτλ).

Καλησπέρα, η σκέψη που σε προβληματίζει έχει να κάνει με την ενδοδαπέδια και όχι με την αντλία, για παράδειγμα αν επέλεγες καλοριφέρ σε συνδιασμό με αντλία θα σου έλεγα ότι τα ανάβεις λίγο πριν γυρίσεις από την δουλεία ή από το σχολείο, γιατί είναι πιο άμεσα σε σχέση με την ενδοδαπέδια (πολύ πιο άμεσα).
Η αντλια μπορεί να προγραμματιστεί και να ρυθμιστεί για το πότε θα θέλεις εσύ να ξεκινήσει, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την ενδοδαπέδια (π.χ στο δικό μου σπίτι την έχω μόνιμα στους 22c όταν θα πάει στους 21.6c ξεκινάει να δουλεύει, ε! θέλει περίπου 2 ώρες για να φτάσει στους 22.2 c και να ξανακλείσει, βέβαια θέλει και περίπου 6 ώρες για χάσει αυτούς τους βαθμούς).
Η αντλία όπως και κάθε άλλο σύστημα έχει τα καλά της και τα κακά της, το ίδιο πάει και για την ενδοδαπέδια (κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις) καλό είναι όμως να δουλεύουν με εξωτερική αντιστάθμηση δλδ να "βλέπουν" την εξωτερική θερμ. και αναλόγως να στέλνούν τα νέρα στο σπίτι (ρυθμίζεις εσύ τις καμπύλες).
Δεν έχω δουλέψει αλλό σύστημα σε αυτό το σπίτι πλην της αντλίας για να έχω μέτρο σύγκρισης, αλλά θεωρώντας ότι την έχω ανοιχτή κάθε μέρα 24/7 για 6 μήνες και την θερμικη άνεση που μου προσφέρει, πιστεψε με ο λογαριασμός του ρεύματος είναι χαμηλός.
Ο καλύτερος τρόπος όπως ανέφερε ο kiriak είναι να μην έχει πολλά start-stop δλδ να δουλεύει συνέχεια και σε αυτο βοηθάει ο inverter.
Το σπίτι που με ρωτάς αν το αερίζω θα σου πω ελάχιστα, κυρίως το Σ.Κ και αυτό γιατι γυρναμε το βραδυ
Αν χρειαστεις οτιδήποτε ρώτα.

Εδώ στον Πειραιά θα πρέπει το σπίτι να αερίζετε καθημερινά διότι η υγρασία θα κάνει πάρτι.

Για ζεστό νερό έχεις ηλιακό kirkatkon;

ln() διότι έχεις ενδοδαπέδια με φυσικό αέριο και ηλιακή υποβοήθηση θα ήθελα να σε ρωτήσω,
1. το σπίτι το αερίζεις; (είσαι Βόλο και σίγουρα θα έχεις υγρασία)
2. όταν ανάβεις θέρμανση στην αρχή του χειμώνα σε πόσες ώρες φτάνει η θερμοκρασία τους 22 βαθμούς που μάλλον θα είναι ρυθμισμένη η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Δηλαδή η ενδοδαπέδια θέρμανση αργεί να φτάσει τους 22 πχ βαθμούς με όλους τους τρόπους; Α.Θ. ή Φ.Α. ή πετρέλαιο ή ηλεκτρικό λέβητα κτλ;

Ναι, αργεί. Όπως είπα με το ξύλινο δάπεδο θέλει δυο μέρες (21,5 είναι ο θερμοστάτης στο δωμάτιο των παιδιών, αλλά είναι και το δωμάτιο που έχει τις περισσότερες απώλεις αφού είναι εκτεθειμένο από παντού). Υποθέτω ότι το πλακάκι θέλει πολύ λιγότερο, γιατί το μπάνιο που ελέγχεται από τον ίδιο θερμοστάτη ήταν ενοχλητικά ζεστό και έκλεισα την βάνα του. Και μια που είπαμε για μπάνια, μην ξεχάσεις να βάλεις καλοριφέρ-πετσετοκρεμάστρα, κάνει διαφορά στον χώρο και είναι πολύ πρακτικό.

Το σπίτι αερίζεται καθημερινά, είναι βίτσιο της γυναίκας μου. Η συμβουλή της είναι παράθυρα ορθάνοιχτα για λίγα λεπτά να δημιουργείται ρεύμα. Ανακλήσεις και τέτοια απλά κρυώνουν τον χώρο χωρίς να ανανεώνουν τον αέρα. Τώρα αν έχει και χιόνι έξω, θα το αφήσουμε για μια μέρα.

Ο μηχανολόγος μου είπε ότι και ο καυστήρας καλύτερα να δουλεύει στο χαλαρό συνέχεια, παρά στο δυνατό και μετά να κρυώνει και να πρέπει να ξαναζεσταθεί.

Last edited:
Λοιπόν έχω ενδοδαπεδια με ηλιακή υποβοήθηση τα δάπεδα είναι στρωμένα πλακάκι το σπίτι μου είναι κατασκευής 2009 με καλή μόνωση και κουφώματα.
θα σου γράψω τα θετικά και τα αρνητικά.
+ομοιομορφη θερμανση
-μεγάλη αδράνεια αν έχεις φύγει ταξίδι και είναι μεγάλο το σπίτι πρέπει να έχεις οπωσδήποτε κλιματιστικά.
-λόγω ότι τα δωμάτια είναι στρωμένα πλακάκι όλο το κρύο από τα μπαλκόνια (θερμογεφυρες) μεταφέρεται στο εσωτερικό
όπως καταλαβαινεις την ενδοδαπεδια δεν την κλείνεις πότε.
- η ενδοδαπεδια ψύξη είναι άπατη. ( ΜΕΓΑΛΗ !!!!!!!!!!!!!)
- μεγάλο κόστος
- για να βγει σωστά η μελέτη πρέπει ο μηχανολόγος να σου κάνει πρώτα τη μελέτη θερμικών απωλειών και θερμομόνωσης !!!!!!!!!!!!!
- η ηλιακή υποβοήθηση τέρμα άπατη ο ήλιος τον χειμώνα είναι χαμηλά και αν έχεις σκίαση από διπλανό κτίριο δεν θα έχεις ούτε ζεστό νερό χρήσης με αποτέλεσμα ο λέβητας να δουλεύει συνεχεία.
έχω 8 ηλιακά πάνελ.

Σου προτείνω μόνωση ειδικά τους βορινούς τοίχους ταράτσα κλπ αν σου περισσεύουν ξύλινο δάπεδο ... έκανα ανακαίνιση το
σπίτι του πάτερα μου με ξύλινα και η διαφορά είναι ΧΑΩΔΗΣ ο λέβητας ( πετρελαίου με κοινά σώματα ) λειτουργεί στους 60 βαθμούς ....δεν καίει τίποτα.

1) ΜΟΝΩΣΗ !!!!!!!!
2) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
3) ΞΥΛΙΝΟ ΔΑΠΕΔΟ
4) ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΛΕΝΧΕΙ ΔΥΟ (ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ !!!!!) ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΕΣ ΕΝΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΙΛΕΡ ( ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ ) ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΤΟ ΜΠΟΙΛΕΡ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΚΥΑΘΙΟ ΕΛΕΝΧΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ( ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΔΟΧΕΙΟ TANK IN TANK (ΔΙΠΛΗΣ) ΜΟΝΩΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗ.
ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΙ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΛΕΒΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ !!!!!!!!!!!! ( ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΣΕΠΑΡΤΙΝΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΑΠΑ ) ΜΟΝΟ TANK IN TANK.
5) ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ , ΕΝΑΛΑΚΤΗΚΑ ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΝΕΛ ΜΕ ΜΠΟΙΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΤΡΙΠΛΗΣ (ΤΑΝΚ ΙΝ ΤΑΝΚ ) ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ
ΜΕ ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΤΛ ( ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ )
6) ΑΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ ΑΕΡΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΦΙΛΤΡΟ (ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΟ )
7) ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ INVERTER ΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΩΜΕΝΟ ΚΑΛΑ!!!!! ΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΒΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ.
8) ΒΡΕΣ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ ( ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ !!!!!! ) ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΚΑΛΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ( ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ )

ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΜΟΔΑ Η ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΦΤΗΝΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΥΤΗΧΩΣ ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ΠΟΥ ΑΝΑΒΕ
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΟΓΑ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΖΕΣΤΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΛΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ.

Εδώ στον Πειραιά θα πρέπει το σπίτι να αερίζετε καθημερινά διότι η υγρασία θα κάνει πάρτι.

Για ζεστό νερό έχεις ηλιακό kirkatkon;

ln() διότι έχεις ενδοδαπέδια με φυσικό αέριο και ηλιακή υποβοήθηση θα ήθελα να σε ρωτήσω,
1. το σπίτι το αερίζεις; (είσαι Βόλο και σίγουρα θα έχεις υγρασία)
2. όταν ανάβεις θέρμανση στην αρχή του χειμώνα σε πόσες ώρες φτάνει η θερμοκρασία τους 22 βαθμούς που μάλλον θα είναι ρυθμισμένη η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Δηλαδή η ενδοδαπέδια θέρμανση αργεί να φτάσει τους 22 πχ βαθμούς με όλους τους τρόπους; Α.Θ. ή Φ.Α. ή πετρέλαιο ή ηλεκτρικό λέβητα κτλ;

Καλησπέρα,
Ναι για ζεστό νερό χρησιμοποιώ ηλιακό. Δέν είχα καθόλου χώρο στο μηχ/σιο για να τοποθετήσω δεξαμενή για ζεστά νερά χρήσης.
Μια διευκρινιση που θέλω να κάνω, θα μπορουσα να ρυθμίσω έγω χειροκίνητα την αντλία για θερμοκρασία εισόδου νερού π.χ 38c έτσι ώστε να θερμανθεί ταχύτερα το πάτωμα, αλλά με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά θα ακύρωνα την λειτουργια της αντιστάθμισης. Αντιστάθμιση = οικονομία.
Αλλά το βασικότερο από όλα πολύ καλή μόνωση επι του κελυφους του κτιρίου. Αν έχεις απώλειες κανένα μα κα´νενα σύστημα δε θα σε καλύψει.

Panys ηλιακός δεν μπορεί να μπεί διότι κολλητά στον νότιο προσανατολισμό υπάρχει πολυκατοικία έξι ορόφων!

Θέλω το συστημα θερμανσης να μου παρεχει και ζεστό νερό.

Η μελέτη θερμικών απωλειών και θερμομόνωσης δεν είναι καμμία επιστήμη. Υπάρχουν βιβλία στον Παπασωτηρίου τυφλοσουρτες για αυτή τη δουλειά. Και προτείνουν επίσης ανάλογα με την τοποθεσία, κατασκευή και τρόπο θέρμανσης λαμβάνοντας υπόψιν ολες τις παραμέτρους (τιμή πετρελαίου, ΦΑ, KWh, επιτόκιο καταθέσεων κλπ).
Θυμάμαι στο ΕΜΠ μας έλεγαν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ενδοδαπέδια θερμανση είναι πεταμένα λεφτά. Αυτά είναι για μέρη με χειμώνα που κρατάει μήνες και πρέπει να είναι συνέχεια σε λειτουργία.
Η συμβουλή του καθηγητή ήταν καλή μόνωση, μικρός καυστήρας πού δουλεύει συνέχεια, θερμοστάτες.
Αν θυμάμαι καλά, η θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα πρέπει να είναι 90 βαθμούς στην έξοδο, 60 στην επιστροφή του νερού. Εκεί ήταν ή βέλτιστη απόδοση του συστήματος. (Μεγαλύτερη διάφορα θερμοκρασίας νερού-περιβάλλοντος = καλύτερη μεταφορά θερμότητας = καλύτερη απόδοση καυσίμου). Μην τα πειράζετε αυτά. Νομίζετε ότι έτσι κάνετε οικονομία. Ρυθμίστε καλύτερα το θερμοστάτη πιο χαμηλά.
Πιο οικονομικό καύσιμο κατά σειρά ΦΑ, πετρέλαιο, ΔΕΗ (εκτός κι αν ειστε υπάλληλος της).

STEL67 Πρέπει να γίνει μελέτη ΚΕΝΑΚ θερμογεφυρες , σκιάσεις από απέναντι κτιρια κτλ δεν γίνονται με αυτό το βιβλίο.
Λόγω οτι το κτιριο είναι παλιό κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπει θερμοπροσοψη το όφελος είναι μεγάλο γιατί το κέλυφος
μετατρέπεται σε θερμοσυσσωρευτη.

Οι καινουργοι λέβητες με χαμηλή θερμοκρασία προσαγωγής δεν έχουν κανένα θέμα ( του πατέρα μου έγραψε 98% απόδοση με προσαγωγή 60 )
το θέμα το έχει η καμινάδα πρέπει να είναι διπλού τοιχώματος μονωμένη για να μην κάνει υγροποίηση.

JPIL είναι κρίμα που δεν μπορείς να βάλεις ηλιακό ....

Απάντηση: Re: Ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη και αντλίες θερμότητας

STEL67 Πρέπει να γίνει μελέτη ΚΕΝΑΚ θερμογεφυρες , σκιάσεις από απέναντι κτιρια κτλ δεν γίνονται με αυτό το βιβλίο.
Λόγω οτι το κτιριο είναι παλιό κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπει θερμοπροσοψη το όφελος είναι μεγάλο γιατί το κέλυφος
μετατρέπεται σε θερμοσυσσωρευτη.

Οι καινουργοι λέβητες με χαμηλή θερμοκρασία προσαγωγής δεν έχουν κανένα θέμα ( του πατέρα μου έγραψε 98% απόδοση με προσαγωγή 60 )
το θέμα το έχει η καμινάδα πρέπει να είναι διπλού τοιχώματος μονωμένη για να μην κάνει υγροποίηση.

JPIL είναι κρίμα που δεν μπορείς να βάλεις ηλιακό ....
Σε πολύ γενικές γραμμές, η μελέτη των απωλειών θερμότητας, βασίζεται κυρίως στη γεωγραφική περιοχή, ηλικία κτιρίου, προσανατολισμός, γειτνίαση ή όχι με άλλο χώρο, ποιότητα κατασκευής (μόνωση, τοίχους, κουφώματα) και όροφο. Ο υπολογισμός γίνεται στο μέγιστο των αναγκών (20 εσωτερική θερμοκρασία - ελάχιστη εξωτερική που έχει η στατιστική). Δεν επηρεάζεται από το αν το σπίτι έχει σκίαση. Από αυτό υπολογίζονται τα σώματα, οι σωληνώσεις κλπ.
Η μελέτη εφαρμογής της θερμομόνωσης είναι άλλο πράγμα και δεν έχει να κάνει με τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών. Τέλος πάντως έτσι μάθαμε το 1988 στο πολυτεχνείο, έτσι γράφω. Το ΚΕΝΑΚ βλέπω ότι "Το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ χρησιμοποιείται για την διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης," και "δεν υποστηρίζει τις μελέτες σχεδιασμού του κτηρίου (π.χ. αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη θέρμανσης, ".
Ενδιαφέρον αυτό, για τους "λέβητες με χαμηλή θερμοκρασία προσαγωγής". Θα πρέπει να κάνω ένα refresh με μια επίσκεψη στο Παπασωτηρίου.

Άλλο θερμοπρόσοψη και άλλο το κέλυφος;

Από την μια πλευρά (ανατολικά) υπάρχει μπαλκόνι και μπορεί να μπει μόνωση από την εξωτερική του πλευρά, από την άλλη πρέπει να μπει εσωτερικά (δυτικά).

Η εσωτερική μόνωση πόσα εκατοστά θα είναι;

Το ίδιο είναι, σε τι όροφο βρίσκεσαι? Είσαι μεσοτοιχία με αλλο όμορο κτισμα?

STEL67 Το λογισμικό του τεε κάνει και μελέτη ενεργειακής απόδοσης εγώ έχω λογισμικό της 4μ για αυτή τη δουλειά, απώλειες μπορείς να βγάλεις αλλά πρέπει να προσθέσεις και τις θερμογεφυρες και τη σκίαση
για να βγάλεις τα φορτία θέρμανσης και κλιματισμού. Το πιο απλό παράδειγμα είναι το καλοκαίρι που όλοι ανοίγουν τις τέντες και το χειμώνα τις έχουν κλειστές. Σπίτι που δεν το βλέπει ήλιος το χειμώνα έχει άλλες απαιτήσεις
θέρμανσης και για να το κάνεις οικονομικό στη χρήση του κάνεις καλύτερη θερμομόνωση.

JPIL Δεν έχω καταλάβει αν έχουν γίνει μελέτες για την ανακαίνιση του κτιρίου..... τέλος πάντων αν θέλεις να πιάσεις τις θερμογεφυρες υπάρχει η λύση της ψεκαζομενης πολυουρεθανης
αν υπάρχει κενό (αντισεισμικό αρμό δυτικά ) μπορείς να το γεμίσεις με αφρό. Πάρε και μια προσφορά για ψεκασμό δεν έχω δουλέψει πότε.... σαν υλικό είναι ακριβό αλλά η εφαρμογή γρήγορη.
Και κάτι άλλο αν ο ιδιοκτήτης του κάτω διαμερισματος δεν ανάβει θέρμανση το δάπεδο σου θα είναι ψυγείο......

Δεύτερο όροφο είναι το διαμέρισμα, από πάνω ταράτσα, από κάτω άλλο διαμέρισμα που ανάβει κλιματιστικό και καλοριφέρ ρεύματος.

Είμαι μεσοτοιχία με δυο πολυκατοικίες, νότια και βόρεια.

μετα απο την δικη μου εμπειρια τοποθετησης κελυφους στο σπιτι φετος. επιβεβαιωνω αυτο που λενε ολοι. πιο σημαντικο και απο το ειδος της θερμανσης ειναι η θερμομονωση. δεν πα να εχεις και την πιο φθηνη θερμανση? αν δεν κραταει το σπιτι την ζεστη.... επομενο βημα ειναι η τοποθετηση τζαμιου 4 εποχων.

Είμαι στην διαδικασία για εγκατάσταση ηλιακού πάνω στην οροφή του σπιτίου για ζεστό νερό. Η υφιστάμενη κατάσταση είναι οτι υπάρχει μεγάλο boiler που ζεσταίνει με το λέβητα πετρελαιού αλλά με την εγκατάσταση του ηλιακού, πρωτεύον σύστημα θα ειναι ο ηλιακός.

Θα ηθέλα να ρωτήσω εάν μπορώ την θερμανση από τον ηλιακό να την παρέχω και στα σώματα της ενδοδαπέδιας που έχω ως συμπληρωματικό του λέβητα.

Τι λέτε? Επίσης τι πρέπει να κοιτάξω για ηλιακό (μόνο πλάκες) γιατί είμαι λίγο άσχετος! ¨)

Re: Απάντηση: Re: Ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη και αντλίες θερμότητας

σ
........ Θα πρέπει να κάνω ένα refresh με μια επίσκεψη στο Παπασωτηρίου.

Ποιόν; αυτόν που έκλεισε; Πριν τον Ελευθερουδάκη.....

@spageo, το Φεβρουάριο το έγραψα.
Πάντως μου είναι προσωπικά πολύ δυσάρεστο να κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις που ψώνιζα ή πήγαινα από παιδί. το Αττικόν και το Adams Αναγνωστοπουλος στη Σταδίου, ο Παπασωτηρίου στη Στουρνάρη κοκ.
Τέλος εποχής.
Sorry για το offtopic.