Ενδοδαπέδια θέρμανση-ψύξη και αντλίες θερμότητας

Επισκέφτηκα το Ανταμς Αναγνωστόπουλος στη Σταδίου, μερικές ημέρες πριν κλείσει. Από εκεί μου ψώνιζε η μητέρα μου όταν ήμουν παιδί τα "καλά" μου για γάμους, βαπτίσεις κοκ.
Κι εγώ εκεί συνέχισα (πήρα το πρώτο μου κουστούμι όταν παντρεύτηκα, ρούχα για τη δουλειά κοκ.) Οι υπάλληλοι που ήξερα για δεκαετίες σχεδόν έκλαιγαν. Το εμπόρευμα όλο είχε πάρει τη μυρωδιά από τα καμμένα του Αττικόν και σχεδόν το χάριζαν
Πάντως το κέντρο είναι τώρα καλύτερα από ότι πριν 4 ή 5 χρόνια.
Το μεγάλο δράμα είναι ακόμα στο τέλος της Σταδίου προς την Ομόνοια, αλλά κι εκεί υπάρχει σημαντική βελτίωση. Τουλάχιστον δεν είναι τόσο βρώμικο.
Δεν τα λέμε αυτά στο chit chat? Παρά είναι Αθηναϊκή συζήτηση αυτή.

Είμαι στην διαδικασία για εγκατάσταση ηλιακού πάνω στην οροφή του σπιτίου για ζεστό νερό. Η υφιστάμενη κατάσταση είναι οτι υπάρχει μεγάλο boiler που ζεσταίνει με το λέβητα πετρελαιού αλλά με την εγκατάσταση του ηλιακού, πρωτεύον σύστημα θα ειναι ο ηλιακός.
Θα ηθέλα να ρωτήσω εάν μπορώ την θερμανση από τον ηλιακό να την παρέχω και στα σώματα της ενδοδαπέδιας που έχω ως συμπληρωματικό του λέβητα.
Τι λέτε? Επίσης τι πρέπει να κοιτάξω για ηλιακό (μόνο πλάκες) γιατί είμαι λίγο άσχετος! ¨)

Ναι, κι εγώ έτσι το έχω, πρώτα ζεσταίνει ο ηλιακός και μετά πέρνει μπροστά το αέριο. Αν θέλεις να ζεσταίνει και νερό και ενδοδαπέδια, πρέπει ο ηλιακός να έχει κλεστό κύκλωμα (λογικό αφού θα πρέπει να ζεσταίνει και καθαρό νερό και το βρώμικο της θέρμανσης). Επίσης πρέπει να έχει θερμοστάτη, ώστε να μην ανεβαίνει το νερό στον ηλιακό πριν ο ηλιακός ζεστάνει και το κρυώνει. Και φυσικά πρέπει το μπόιλερ να επιτρέπει την ταυτόχρονη θέρμανση από δύο πηγές.

Όμως, πόσα πάνελ θα βάλεις στην ταράτσα; Γιατί εγώ έχω 5 για να μαζεύει αρκετή θερμότητα για την ενδοδαπέδια!

Ναι, κι εγώ έτσι το έχω, πρώτα ζεσταίνει ο ηλιακός και μετά πέρνει μπροστά το αέριο. Αν θέλεις να ζεσταίνει και νερό και ενδοδαπέδια, πρέπει ο ηλιακός να έχει κλεστό κύκλωμα (λογικό αφού θα πρέπει να ζεσταίνει και καθαρό νερό και το βρώμικο της θέρμανσης). Επίσης πρέπει να έχει θερμοστάτη, ώστε να μην ανεβαίνει το νερό στον ηλιακό πριν ο ηλιακός ζεστάνει και το κρυώνει. Και φυσικά πρέπει το μπόιλερ να επιτρέπει την ταυτόχρονη θέρμανση από δύο πηγές.

Όμως, πόσα πάνελ θα βάλεις στην ταράτσα; Γιατί εγώ έχω 5 για να μαζεύει αρκετή θερμότητα για την ενδοδαπέδια!

Εχεις δει διαφορά στην οικονομία με αυτό το σύστημα σε σχέση με το κόστος για την όλη εγκατάσταση.? Τι εννοείς κλειστό κύκλωμα?

Δεν ξέρω πόσο βοηθάει η ηλιακή υποβοήθηση γιατί την είχα από την αρχή. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος είναι μεγάλο και ίσως να μην προλαβαίνεις να το αποσβέσεις.
Κλειστό κύκλωμα εννοώ ότι ο θερμοσίφωνας θα θερμαίνει το ψυκτικό και μετά αυτό θα περνά με σερπαντίνα από το μπόιλερ για να θερμαίνει το νερό. Αλλιώς δεν θα μπορείς να έχεις και ζεστό νερό και θέρμανση από τον ίδιο ηλιακό.

Δεν ξέρω πόσο βοηθάει η ηλιακή υποβοήθηση γιατί την είχα από την αρχή. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος είναι μεγάλο και ίσως να μην προλαβαίνεις να το αποσβέσεις.
Κλειστό κύκλωμα εννοώ ότι ο θερμοσίφωνας θα θερμαίνει το ψυκτικό και μετά αυτό θα περνά με σερπαντίνα από το μπόιλερ για να θερμαίνει το νερό. Αλλιώς δεν θα μπορείς να έχεις και ζεστό νερό και θέρμανση από τον ίδιο ηλιακό.

ΤΙ μάρκα ειναι οι συλλέκτες που έβαλες? Τελικά θα προχωρήσω σε απλή εγκατάσταση μιας και εγώ φαντάζομαι οτι 1ον ειναι μεγάλο το κόστος και για θέρμανση του σπιτιού αλλά θα θέλει και πολλους συλλεκτες (5-6) και δεν νομίζω να μου φτάνει η σκεπή.

Εγώ έχω ολοκληρωμένο σύστημα της Rotex. Αλλά άλλοι εδώ στον Βόλο, οι πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει την τοπική μάρκα Sigma.