Ενεργειακά τζάκια

DimAsi

Supreme Member
25 July 2007
6,265
Αττικό βουνό
Φίλοι μου , θα ήθελα τις εντυπώσεις όσων έχουν τοποθετήσει ενεργειακό τζάκι αν είναι δυνατόν για να σας ρωτήσω και ορισμένα πράγματα πχ

Μπορεί να αντικαταστήσει χτιστό ?

Θα γκρεμιστεί όλο το χτιστό και θ αρχίσει απ την αρχή ?

Από το φαινόμενο κάπνας πως πάει ?

Χρειάζεται και αλλαγή καμινάδας ?

δεν εχω εγω αλλα εβαλε φιλος μου ...
θα σου απαντησω απο τα λιγα που εμαθα ...

Μπορεί να αντικαταστήσει χτιστό ?

ΝΑΙ

Θα γκρεμιστεί όλο το χτιστό και θ αρχίσει απ την αρχή ?

ΟΧΙ . απλα μπαινει χωνευτο στις διαστασεις του χτιστου ...

Από το φαινόμενο κάπνας πως πάει ?

ελαχιστο εως καθολου θα ελεγα ...

Χρειάζεται και αλλαγή καμινάδας ?

οχι αλλα θα γινουν μερεμετια ...

Δεν είμαι ειδικός αλλά πρώτα πρέπει να μας πεις τι χώρο θέλεις να ζεστάνεις και πόσα τετραγωνικά είναι.

1. Μπορεί να το αντικαταστήσει

2. Μάλλον πρέπει να γκρεμιστεί όλο, εξαρτάται το μάστορα

3. Μέσα στο σπίτι; καθόλου

4. Όχι

Έχω, αλλά το βρήκα έτοιμο και δεν ξέρω τεχνικές λεπτομέρειες για την κατασκευή. Αυτό που ξέρω είναι θερμαίνει σχεδόν όλο το σπίτι και δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου καλοριφέρ. Η αποτελεσματικότητά του είναι πολύ εντυπωσιακή.

Εχω εδω και 5 χρόνια ενεργειακή ξυλόσομπα. Το κόστος επένδυσης αποσβέθηκε τον 3ο χειμώνα. Ζεσταίνει ενα διαμέρισμα βορεινό σε τελευταίο πάτωμα με εντυπωσιακή άνεση. Τα κοινόχρηστα που πληρώνω έναντι των υπολοίπων τα λένε όλα. Τους χειμερινούς μήνες ο Μ.Ο είναι 220-270 ευρώ ενώ τα δικά μου δεν ξεπερνούν τα 80 ευρώ.

Τοποθέτησα ενεργειακό τζάκι (κασέτα http://www.estiadiakosmisi.gr/energeiakes_esties/13.html) σε καινούργιο διαμέρισμα και ζεσταίνει πολύ άνετα το σαλόνι (~60m2) και αν δεν έχει υπερβολικό κρύο διατηρεί υποφερτές θερμοκρασίες και στα τρία δωμάτια του διαμερίσματος.
Σίγουρα συμφέρει και μάλιστα το έχω μετανιώσει που δεν τοποθέτησα κανονική εστία (όχι κασέτα) μεγαλύτερης απόδοσης που θα μπορούσε με αεραγωγούς κρυμμένους με γυψοσανίδα να ζεστάνει στέλνοντας ζεστό αέρα και τα δωμάτια του σπιτιού.
Η κασέτα είναι ειδική για αναβάθμιση τζακιού παλαιού τύπου χωρίς σχεδόν καθόλου γκρεμίσματα και μερεμέτια. Εγώ τοποθέτησα την κασέτα εξαρχής ως φθηνότερη λύση και για να έχω ένα τζάκι στο σαλόνι, αλλά που να φανταστώ που θα πάει το πετρέλαιο.
Κάπνα δεν υπάρχει καθόλου και είναι ασφαλές για το βράδυ που πας για ύπνο λόγω της πόρτας αλλά πρέπει να καθαρίζεις την στάχτη κάθε 2-3 μέρες αλλά και το τζάμι εσωτερικά κάθε εβδομάδα αν θες να απολαμβάνεις την θαλπωρή της φλόγας. Και φυσικά την καμινάδα μια φορά τον χρόνο ειδικά αν τα ξύλα που καις δεν είναι καλής ποιότητας.
Με 3 τόνους ξύλα ξοδεύω το 1/3 του πετρελαίου που ξόδευα έχοντας θερμοκρασία ~22 με 23 βαθμούς στο σπίτι.
Συστήνεται ανεπιφύλακτα …

Καταρχας εντυπωσιακό είναι οτι υπάρχει και διαφορά κασέτας με εξ ολοκλήρου που μου κάνει εντύπωση !

Επίσης απ οτι είδα σε υφισταμένη καμινάδα δεν θα έχω πρόβλημα αλλο ενα θετικο και η ιδεα της γυψοσανιδας να μεταφερει τη θερμανση και αλλου θα ειναι οτι πρεπει.

Κάτι αλλο που ξεχασα να ρωτησω ειναι οτι χρειάζεται να ειναι ανοιχτό καποιο παραθυρο οπως στο συμβατικο ?

αν εισαι σε μονοκατοικια και βολευει μπορεις να δεις και τα τζακια καλοριφερ. Ζεσταινεις το νερο που κινειται στα καλοριφερ και ζεσταινεις ετσι το υπολοιπο σπιτι... για να μην μπεις στην διαδικασια με γυψοσανιδες...

Απάντηση: Re: Ενεργειακά τζάκια

αν εισαι σε μονοκατοικια και βολευει μπορεις να δεις και τα τζακια καλοριφερ. Ζεσταινεις το νερο που κινειται στα καλοριφερ και ζεσταινεις ετσι το υπολοιπο σπιτι... για να μην μπεις στην διαδικασια με γυψοσανιδες...
Ευχαριστω αλλά αυτο δεν γινεται ειμαι σε διαμερισμα

Κάτι αλλο που ξεχασα να ρωτησω ειναι οτι χρειάζεται να ειναι ανοιχτό καποιο παραθυρο οπως στο συμβατικο ?

oxi 100%

Αυτό ειναι πολύ σημαντιικό για μενα.:firstprize:

Σημαντικό είναι να έχει παροχή αέρα από το περιβάλλον (σωλήνωση) το τζάκι που θα βάλεις.
Ειδάλλως δεν λειτουργεί σωστά:
Κάνει ελλιπή καύση αφήνοντας υποπροιόντα στην καμινάδα φράζοντάς την γρηγορότερα.
Και καταναλώνει το οξυγόνο του χώρου σου (προκαλεί δυσφορία και πονοκεφάλους).
Έτσι βέβαια μετά από λίγο καταναλώνει τον ζεστό αέρα του χώρου με αποτέλεσμα να έχεις ζέστη μόνο πέριξ της εστίας και καθόλου στο υπόλοιπο σπίτι!

Σε περίπτωση που δεν έχεις παροχή αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον θα έλεγα να μην μπεις στον κόπο...

Α, μερεμέτια θέλει αρκετά σε ένα διαμέρισμα που ήδη κατοικείται.
Προσοχή στην ποιότητα της καμινάδας και στην τοποθέτηση αυτής.

Επίσης υπάρχουν πολλές κατηγορίες τζακιών με διαφορετικές αρχές λειτουργίας και διαφορετικά υλικά κατασκευής.

Ένα ενδιαφέρον λίνκ:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=63523&highlight=%F4%E6%DC%EA%E9

Last edited:

Τοποθέτησα ενεργειακό τζάκι (κασέτα http://www.estiadiakosmisi.gr/energeiakes_esties/13.html) σε καινούργιο διαμέρισμα και ζεσταίνει πολύ άνετα το σαλόνι (~60m2) και αν δεν έχει υπερβολικό κρύο διατηρεί υποφερτές θερμοκρασίες και στα τρία δωμάτια του διαμερίσματος.
Σίγουρα συμφέρει και μάλιστα το έχω μετανιώσει που δεν τοποθέτησα κανονική εστία (όχι κασέτα) μεγαλύτερης απόδοσης που θα μπορούσε με αεραγωγούς κρυμμένους με γυψοσανίδα να ζεστάνει στέλνοντας ζεστό αέρα και τα δωμάτια του σπιτιού.
Η κασέτα είναι ειδική για αναβάθμιση τζακιού παλαιού τύπου χωρίς σχεδόν καθόλου γκρεμίσματα και μερεμέτια. Εγώ τοποθέτησα την κασέτα εξαρχής ως φθηνότερη λύση και για να έχω ένα τζάκι στο σαλόνι, αλλά που να φανταστώ που θα πάει το πετρέλαιο.
Κάπνα δεν υπάρχει καθόλου και είναι ασφαλές για το βράδυ που πας για ύπνο λόγω της πόρτας αλλά πρέπει να καθαρίζεις την στάχτη κάθε 2-3 μέρες αλλά και το τζάμι εσωτερικά κάθε εβδομάδα αν θες να απολαμβάνεις την θαλπωρή της φλόγας. Και φυσικά την καμινάδα μια φορά τον χρόνο ειδικά αν τα ξύλα που καις δεν είναι καλής ποιότητας.
Με 3 τόνους ξύλα ξοδεύω το 1/3 του πετρελαίου που ξόδευα έχοντας θερμοκρασία ~22 με 23 βαθμούς στο σπίτι.
Συστήνεται ανεπιφύλακτα …

Δημήτρη κατοπιν συνεχιζομενης ερευνας ειδα οτι οι κασέτες ειναι και πιο φτηνες απο τα υπολοιπα .Μιλαμε για τουλαχιστον το διπλασιο + τα μερεμετια .Ενω με την κασέτα γλυτωνεις πολλά .

Ειπες οτι ζεσταινει ανετα 60 τμ και εχει καλη θερμοκρασια στα υπολοιπα .
Οι αεραγωγοι σου ειναι ψηλα ή στο πατωμα ?
Και πως δουλεουν αυτοι ? με ρευμα ?

Re: Απάντηση: Re: Ενεργειακά τζάκια

Δημήτρη κατοπιν συνεχιζομενης ερευνας ειδα οτι οι κασέτες ειναι και πιο φτηνες απο τα υπολοιπα .Μιλαμε για τουλαχιστον το διπλασιο + τα μερεμετια .Ενω με την κασέτα γλυτωνεις πολλά .

Ειπες οτι ζεσταινει ανετα 60 τμ και εχει καλη θερμοκρασια στα υπολοιπα .
Οι αεραγωγοι σου ειναι ψηλα ή στο πατωμα ?
Και πως δουλεουν αυτοι ? με ρευμα ?

Όπως δείχνω και στην φωτο ο αέρας στην δική μου περίπτωση βγαίνει από μια σχισμή στο επάνω μέρος της πρόσθιας όψης του τζακιού με την βοήθεια ηλεκτρικού βεντιλατερ που ενεργοποιείται αυτόματα όταν το τζάκι φθάσει συγκεκριμένη θερμοκρασία και υπάρχει διακόπτης που ρυθμίζει τις στροφές.
Θα μπορούσα να είχα επιλέξει να βγαίνει ο αέρας από τις δυο οπές στο επάνω μέρος του τζακιού και με αεραγωγούς να πηγαίνει αριστερά, δεξιά ή επάνω από το τζάκι ή ακόμα και σε άλλο χώρο πίσω από το τζάκι αν βόλευε το σπίτι. Πάντως όχι σε απομακρυσμένο χώρο γιατί η κασέτα που διάλεξα δεν έχει ούτε τόσο υψηλή απόδοση και το κυριότερο ούτε τόσο ισχυρό βεντιλατερ.
Αν θες κάτι στείλε pm ή πάρε τηλ.

Attachments

• Γβ€žΓŽΒΆΓŽΒ±ΓŽΒΊΓŽΒΉ.jpg
    Γβ€žΓŽΒΆΓŽΒ±ΓŽΒΊΓŽΒΉ.jpg
    49.2 KB · Views: 175
Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ενεργειακά τζάκια

Όπως δείχνω και στην φωτο ο αέρας στην δική μου περίπτωση βγαίνει από μια σχισμή στο επάνω μέρος της πρόσθιας όψης του τζακιού με την βοήθεια ηλεκτρικού βεντιλατερ που ενεργοποιείται αυτόματα όταν το τζάκι φθάσει συγκεκριμένη θερμοκρασία και υπάρχει διακόπτης που ρυθμίζει τις στροφές.
Θα μπορούσα να είχα επιλέξει να βγαίνει ο αέρας από τις δυο οπές στο επάνω μέρος του τζακιού και με αεραγωγούς να πηγαίνει αριστερά, δεξιά ή επάνω από το τζάκι ή ακόμα και σε άλλο χώρο πίσω από το τζάκι αν βόλευε το σπίτι. Πάντως όχι σε απομακρυσμένο χώρο γιατί η κασέτα που διάλεξα δεν έχει ούτε τόσο υψηλή απόδοση και το κυριότερο ούτε τόσο ισχυρό βεντιλατερ.
Αν θες κάτι στείλε pm ή πάρε τηλ.

Μήτσο αυτό γίνεται.
Δηλαδή να πάει ο ζεστός αέρας σε απομακρυσμένο χώρο.
Απλά χρειάζεται έναν ανεμιστήρα in line που θα μπεί μέσα στον αγωγό περίπου στα 7 μέτρα απόσταση από το τζάκι.
Ο in line ανεμιστήρας μπαίνει μέσα στην γραμμή, στον αγωγό δηλαδή και "αναμεταδίδει" τον ζεστό αέρα γιατί μόνο του το βεντιλατέρ του τζακιού δεν έχει τόση δύναμη/ικανότητα παροχής.
Κόστος περίπου 200 ευρά (ειδικός για υψηλές θερμοκρασίες).

Και το τελευταίο tuning έγινε με μια πολύ ωραία πατέντα που σκέφθηκε ο diy υπερεγκέφαλός μου!:FSGSFGS4:

Πέρα από τον in line ανεμιστήρα χρησιμοποιήθηκε και αυτό το κολπάκι στις τερματικές αεροβαλβίδες για ακόμα καλύτερη παροχή ζεστού αέρα.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν κούλερς της PAPST καθώς είναι πολύ αθόρυβα πλην όμως αποδείχθηκαν ψόφια για την συγκεκριμμένη εφαρμογή...
Τα τέσσερα κουλεράκια (ένα για κάθε δωμάτιο) πήραν ρεύμα από παλιό τροφοδοτικό HP εκτυπωτή (18V)
Eυτυχώς ακούγονται και αυτά πολύ χαμηλά.

Attachments

• DSC02294.jpg
    DSC02294.jpg
    61.5 KB · Views: 137
  • DSC02297.jpg
    DSC02297.jpg
    37.8 KB · Views: 143
Τι να κάνω ρε ξετρυπώνω...

Πετρέλαιο γιοκ.
Βενζίνη, θα πάρω σκούτερ.
Καπνό για να φουμάρω παίρνω από ένα φίλο στο βουνό...
Τσίπρα... έβγαλε τ' αμπέλι καλό πράμα.
Ο καταψύκτης τίγκαρε από τον μπαχτσέ.
Εκτακτη θα περιμένουν...
Άμα βάλω γουρούνι, κότες και γελάδα θα είμαι τζετ.

Θα πάρουν τα τρία μου γενικώς τα λαμόγια σε άμμεσους, έμμεσους και φάπα.

Καλά κρασιά καλά τσίπουρα. Φέτος στα νότια είχαμε ακαρπία. Αλλά αφού έχουμε σταφύλια και κρασί… κάποτε αυτό από μόνο του ήταν πλούτος :-)

Δε κατάλαβα που βρίσκονται αυτοί οι αεραγωγοί (μιας και δε ξέρω πολλά από αυτές τις τεχνολογίες). Είναι σε άλλα δωμάτια?

Καλά κρασιά καλά τσίπουρα. Φέτος στα νότια είχαμε ακαρπία. Αλλά αφού έχουμε σταφύλια και κρασί… κάποτε αυτό από μόνο του ήταν πλούτος :-)

Δε κατάλαβα που βρίσκονται αυτοί οι αεραγωγοί (μιας και δε ξέρω πολλά από αυτές τις τεχνολογίες). Είναι σε άλλα δωμάτια?

Ναι σε άλλα, μακριά από την εστία.

Φχαριστώ για τις ευχές!-bye-