Ενεργειακά τζάκια

να βάλω μία ακόμα επιλογή στο δίλημα τζάκι ή θερμάστρα πετρελαίου και να αναφέρω θερμάστρα βιοκαυσίμων ; ούτε μερεμέτια για την τοποθέτηση ούτε ανάγκη από πετρέλαιο ... βέβαια επεμβαίνω στη συζήτηση με τα ξύλα , αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν χώρους για ξύλα ...

Στον παράδρομο?

Δεν γνωριζω το σημειο γιατι δεν εχω παει ποτε.
Εδω και 2 χρονια που ψωνιζω απο αυτον ειμαι ικανοποιημενος απο τα ξυλα του πάντως.
Ειχα αλλαξει 2-3 γιατι τα ξυλα τους δεν αναβαν με τιποτα. Στεγνα αλλα σαν πετρες ενα πραγμα.

Re: Απάντηση: Ενεργειακά τζάκια

να βάλω μία ακόμα επιλογή στο δίλημα τζάκι ή θερμάστρα πετρελαίου και να αναφέρω θερμάστρα βιοκαυσίμων ; ούτε μερεμέτια για την τοποθέτηση ούτε ανάγκη από πετρέλαιο ... βέβαια επεμβαίνω στη συζήτηση με τα ξύλα , αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν χώρους για ξύλα ...

Αν θυμαμαι καλα η θερμαστρα βιοκαυσιμων (με pellets) χρειαζεται και αυτη εξοδο. Οχι καμιναδα που θελει το αλλο, αλλα την τρυπα δεν την γλυτωνεις στον τοιχο. Επισης χρειαζεται και ηλεκτρικο ρευμα, πραγμα το οποιο ηθελα να το αποφυγω, οχι τοσο για την καταναλωση, αλλα για πιθανες διακοπες ρευματος που παλαιοτερα ηταν αρκετα συχνες.

Αμα δεν υπαρχει χωρος για ξυλα, δεν θα υπαρχει χωρος και για βιοκαυσιμα. Δεν γλυτωνεις πολυ χωρο.

Δυστυχως για θερμαστρα πετρελαιου (τυπου κεροζαν) δεν εχω γνωμη αλλα πρεπει να ειναι αρκετα αποτελεσματικη λυση απ'οτι ακουω, ειδικα για μικρους χωρους.

Το σημαντικότερο που έχει ένα ενεργειακό τζάκι σε σχέση με άλλες αυτόνομες συσκευές (θερμάστρες διαφόρων καυσίμων) είναι ότι όταν η εγκατάσταση είναι σωστή δεν καταναλώνει το οξυγόνο (αέρα) του εσωτερικού χώρου ώστε να γίνει η καύση, καθώς παίρνει εξωτερικό αέρα.
Έτσι η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη χωρίς να προκαλούνται ζαλάδες ή παρόμοια "παρατράγουδα".

Επιπλέον τα αερόθερμα τζάκια είναι ότι καλύτερο για σπιτικά που πάσχουν από υγρασία και φαινόμενα μούχλας καθώς ουσιαστικά πέραν της εισαγωγής φρέσκου αέρα που θερμαίνεται, παράλληλα ανακυκλώνουν τον εσωτερικό αέρα του χώρου για να τον θερμάνουν (κυκλοφορία αέρα) ο οποίος επειδή ακριβώς θερμαίνεται αφαιρείται η υγρασία του.

Φίλος που είχε σοβαρά προβλήματα υγροποιήσεων με το που έβαλε πέρυσι το αερόθερμο σώθηκε από μούχλες και υγρασίες.

Περιμενω να μας πει ο spycon69 από που πηρε σε αυτη την τιμη

Λ. Λαυρίου στο ύψος Κάντζας υπάρχουν 2 κολλητά σχεδόν απέναντι απο τον ΑΒ.

H ενεργειακη ξυλοσομπα λειτουργει κατα τον ιδιον τροπο με το τζακι ?

Ανάλογα την ξυλόσομπα. Η δική μου δεν χρειάζεται να παίρνει αέρα απο εξωτερικό χώρο.

Αν θυμαμαι καλα η θερμαστρα βιοκαυσιμων (με pellets) χρειαζεται και αυτη εξοδο. Οχι καμιναδα που θελει το αλλο, αλλα την τρυπα δεν την γλυτωνεις στον τοιχο. Επισης χρειαζεται και ηλεκτρικο ρευμα, πραγμα το οποιο ηθελα να το αποφυγω, οχι τοσο για την καταναλωση, αλλα για πιθανες διακοπες ρευματος που παλαιοτερα ηταν αρκετα συχνες.

Αμα δεν υπαρχει χωρος για ξυλα, δεν θα υπαρχει χωρος και για βιοκαυσιμα. Δεν γλυτωνεις πολυ χωρο.

Δυστυχως για θερμαστρα πετρελαιου (τυπου κεροζαν) δεν εχω γνωμη αλλα πρεπει να ειναι αρκετα αποτελεσματικη λυση απ'οτι ακουω, ειδικα για μικρους χωρους.

Οχι απαραίτητα. Υπάρχουν μοντέλα με pellets που κάνουν όλη την καύση εσωτερικά και δεν φεύγει τίποτα εκτός ώστε να απαιτείται καμινάδα κλπ...

Για τις ξυλόσομπες χονδρικά υπάρχουν 3 κατηγορίες:
1. Ολόκληρων ξύλων
2. Με τσιπς (θρυμματισμένο ξύλο)
3. Με πελέτς
Η σειρά απόδοσης είναι η ίδια με την μεγαλύτερη να έχουν οι σόμπες πέλετς με ηλεκτρονικό έλεγχο. Θέλουν μπουρί όλες και το μπουρί πριν βγει έξω μπορούμε να το περνάμε και από άλλα δωμάτια τα οποία θα ζεσταθούνε και αυτά.
Για τα πέλετς η δυσκολία έγκειται στα περιορισμένα κανάλια διανομής των πέλετς. Ένας από τους λόγους είναι ότι απαγορεύονται οι σόμπες σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Μήπως έχει γίνει παρανόηση που λένε σε πολλά site ότι δεν θέλουν καμινάδα γιατί δεν έχω δει καμία σόμπα χωρίς μπουρί? Αυτό που εννοούν είναι ότι επειδή δεν αναπτύσσουν τα καυσαέρια υψηλές θερμοκρασίες αρκεί ένας σωλήνας να τα μεταφέρει έξω και όχι χτιστή καμινάδα.
Βάλτε παρακαλώ ένα λινκ σόμπας χωρίς έξοδο καυσαερίων έξω από το θερμαινόμενο χώρο...
Το αποτέλεσμα της τέλειας καύσης είναι διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό ατελούς καύσης παράγει μονοξείδιο του άνθρακα. Αν δεν υπάρχει καμινάδα σε σόμπα (αν όντως υπάρχει τέτοια σόμπα) που δουλεύει με καύση πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει πολύ καλός αερισμός στο χώρο...

Last edited:
Γιώργο , απαγορεύονται οι καυστήρες βιομάζας για κεντρική θέρμανση ( και αυτές τις μέρες έρχεται η απελευθέρωση ) , όχι οι σόμπες ( ατομική θέρμανση )
όσο για το χώρο αποθήκευση τους , όταν αυξηθούν τα κανάλια διανομής πέλλετς , θα υπάρχει δυνατότητα προεξόφλησης συγκεκριμένων αριθμών σακιών πχ 70 και να τα παίρνεις λίγα λίγα ... πχ 4-6 κάθε βδομάδα μια χαρά είναι ...

Γιώργο , απαγορεύονται οι καυστήρες βιομάζας για κεντρική θέρμανση ( και αυτές τις μέρες έρχεται η απελευθέρωση ) , όχι οι σόμπες ( ατομική θέρμανση )
όσο για το χώρο αποθήκευση τους , όταν αυξηθούν τα κανάλια διανομής πέλλετς , θα υπάρχει δυνατότητα προεξόφλησης συγκεκριμένων αριθμών σακιών πχ 70 και να τα παίρνεις λίγα λίγα ... πχ 4-6 κάθε βδομάδα μια χαρά είναι ...

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4656837

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργειακά τζάκια

Λ. Λαυρίου στο ύψος Κάντζας υπάρχουν 2 κολλητά σχεδόν απέναντι απο τον ΑΒ.

Καταλαβα που λες , σωστός ο παιχτης .Αν θες στειλε τηλ να παραγγείλω .Ευχαριστω

H ενεργειακη ξυλοσομπα λειτουργει κατα τον ιδιον τροπο με το τζακι ?

Ναι, μονο που ειναι ρυθμιζομενη η παροχη αερα ετσι το ξυλο καιγεται πολυ πιο αργα και αποδοτικα.

attachment.php
attachment.php

Attachments

• ene1.jpg
    ene1.jpg
    30.2 KB · Views: 276
  • ene.jpg
    ene.jpg
    14.3 KB · Views: 275
Μεγαλη δουλεια το ενεργειακο τζακι. Το εχουμε εδω και 6 χρονια εχοντας καταργησει το καλοριφερ εντελως. Το εχουμε αποσβεσει απο τα πρωτα 2.5 χρονια. Εκανε περιπου Ε3.000 με την εγκατασταση και εδινε θερμιδες (μας ειπαν) για περιπου 160-180τμ ενιαιου χωρου.

Χρειαζονται 2-3 τονοι ξυλου αναλογα τον χειμωνα. Επισης χρειαζεται το αιρ κοντισιον για καμμια ωριτσα το πρωι μεχρι να παρει μπρος το τζακι και ισως το βραδυ πριν κοιμηθεις γιατι η ζεστη δεν παει τοσο πολυ στα δωματια. Η επιβαρυνση της ΔΕΗ για αυτες τις προσθετες ωρες (και λιγες παραπανω), δεν ξεπερνα τα Ε300 το χρονο για 3-4 αιρ κοντισιον. Σε εξωτερικες θερμοκρασιες κατω απο 5 βαθμους ισως χρειαστει και λιγη βοηθεια απο το αιρ κοντισιον. Να προτιματε το νυχτερινο 3.5 με 5.5μμ και 2.5 με 8πμ.

Οταν το αναβεις το αφηνεις να σβησει πια το βραδυ, εκτος Αλκυονιδων και λοιπων ζεστων ημερων.. Περυσι καψαμε περιπου 2.2 τονους ολο το χειμωνα.

Αρα ξυλα και ΔΕΗ κοστιζουν περιπου το χρονο απο Ε660 εως Ε850 για Αθηνα οπου το ξυλο παει γυρω στα 180 ευρω χωρις το δαδι και το κουβαλημα αν μενετε σε οροφο :))

Εγώ γιατί προβλέπω να κάψω 5 με 6 τόνους ξύλα; :angry:

Εγώ γιατί προβλέπω να κάψω 5 με 6 τόνους ξύλα; :angry:
Γιατι αλλο Βεροια αλλο Ξανθη και αλλο Αθηνα. Θεσσαλονικη σαν φοιτητης με μια θερμοσυσωρευση ημουν μια χαρα. Ξανθη εαν δεν καιει το καλοριφερ συνεχεια δουλεια δεν γινεται.(ελπιζω να μεινω στους 4 τονους ξυλο φετος καιγοντας και καλοριφερ)

Απάντηση: Re: Ενεργειακά τζάκια

Ναι, μονο που ειναι ρυθμιζομενη η παροχη αερα ετσι το ξυλο καιγεται πολυ πιο αργα και αποδοτικα.

attachment.php
attachment.php

Κατά τη γνώμη μου ενεργειακή ξυλόσομπα δεν υπάρχει!
Είναι ένας όρος/τρυκ του μάρκετινγκ... το οποίο στην ονοματολογία ως γνωστόν είναι άπιαστο.

Όλες οι ξυλόσομπες είναι "ενεργειακές" σε σχέση μ' ένα ανοικτό τζάκι.
Εξ' άλλου εξ' απ' ανέκαθεν είχαν ρύθμιση αέρα/καύσης...
Ενώ η απόδοσή τους δεν συγκρίνεται (πολύ καλύτερη) με ένα τυπικό, κλασσικό, ανοικτό τζάκι.

Sherpa , υπάρχουν και ξυλόσομπες με ηλεκτρονικό χειρισμό , αυτές σίγουρα αξίζουν να αναφερθούν , επειδή έχω δει σε λειτουργία μία που εξοικονομεί 2-3 τόνους πετρέλαιο με 3-4 τόννους ξύλο , υπ'όψιν ο λέβητας πετρελαίου είναι σχετικά πρόσφατος οπότε θέμα παλαιότητας και μειωμένης απόδοσης δεν υπάρχει ... και φυσικά από μία ξυλόσομπα χωρίς ηλεκτρονικό χειρισμό έχεις ακόμα μεγαλύτερη οικονομία ...

Sherpa , υπάρχουν και ξυλόσομπες με ηλεκτρονικό χειρισμό , αυτές σίγουρα αξίζουν να αναφερθούν , επειδή έχω δει σε λειτουργία μία που εξοικονομεί 2-3 τόνους πετρέλαιο με 3-4 τόννους ξύλο , υπ'όψιν ο λέβητας πετρελαίου είναι σχετικά πρόσφατος οπότε θέμα παλαιότητας και μειωμένης απόδοσης δεν υπάρχει ... και φυσικά από μία ξυλόσομπα χωρίς ηλεκτρονικό χειρισμό έχεις ακόμα μεγαλύτερη οικονομία ...

Δεν διαφωνώ αλλά νοιώθω πως ξαφνικά όλα έγιναν "ενεργειακά", "πράσινα", "οικολογικά", "βιολογικά" και καθόλου λογικά...
Βέβαια κάθε καινοτομία που λειτουργεί και λειτουργεί αξιόπιστα... ευπρόσδεκτη αν μη τι άλλο.

Συνήθως τα ηλεκτρονικά τους μέσω μηχανικών κλαπέτων ρυθμίζουν ανάλογα με την θερμοκρασία του αέρα του εσωτερικού περιβάλλοντος, πόσος τελικά θα εισέλθει στο θάλαμο καύσης, ώστε αναλόγως να αυξομειώσουν την καύση/φλόγα άρα και τη θερμοκρασία εκπομπής στο χώρο.
Κάτι που στις παραδοσιακές ξυλόσομπες γίνεται με το χεράκι μας!
Έτσι επιτυγχάνουν οικονομία στο καύσιμο.
Παράλληλα διαθέτουν και χειροκίνητη λειτουργία για όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Πάντως με το ενεργειακό τζάκι δεν είδα καμιά τρελλή εξοικονόμηση ξύλων σε σχέση με το απλό που είχα...
Αυτά που λένε για 2-3 κιλά ξύλα την ώρα ισχύουν αν το τζάκι καίει στο... ρελαντί λόγω μαλακού καιρού (ας πούμε θερμοκρασίες Ν. Ελλάδος) ή αν είναι σχετικά μικρή η εστία και δεν χωρά άλλα, ή αν είναι μικρός ο χώρος που θα ζεστάνουν.
Εξ' άλλου ένα καλό κούτσουρο είναι συνήθως πάνω από 3 κιλά και ένα κούτσουρο δεν καίει ποτέ μόνο. Θέλει παρέα για να καούν.
Οπότε χαλαρά 6 κιλά την ώρα.
Άρα διαπλασιαμός σε σχέση με τις υποσχέσεις...
Θα κρατήσουν βέβαια 1 ώρα αλλά η απόδοση θα έχει πέσει κατά πολύ.
Από την άλλη η θερμότητα που εκπέμπουν στο χώρο τα ενεργειακά δεν συγκρίνεται με τα παραδοσιακά ανοικτά.
Γενικώς χωρίς τάϊσμα ζέστη δεν βγαίνει!

Θα πρέπει να δοκιμάσεις και σόμπα με ηλεκτρονικό σύστημα , γέμισμα κούτσουρα μικρού μεγέθους εκτιμώ γύρω στο κιλό , 3 κάθε φορά ανά 1,5-2 ώρες , δοκιμασμένο στη Θεσσαλονίκη σε όλες τις συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι ( ελαφρύς χειμώνας , αλλά η σόμπα ανταποκρίθηκε με το πολύ παραπάνω σε 4οροφη μεζονέτα πλάκα γύρω στα 60-70 ) βέβαια δεν ήμουν συνέχεια εκεί , αλλά για να μου λέει δεν έκαψε πετρέλαιο όσο είχε την σόμπα , προφανώς ισχυει , ίσως βοηθάει και ο ενιαίος χώρος και η σκάλα ...

Στο πατρικό μου έχουμε ενεργειακό τζάκι εξ'αρχής αλλά έχει και απίστευτη μόνωση , ναι μεν έχει βεντιλατέρ αλλά ανοίχτηκε μόνο μία φορά και έγινε φούρνος ... βέβαια ομολογώ ότι έχει 3πλες μονώσεις και στο βορρά έχει κοντά πλάτος 1 μέτρο τοίχο ώστε να μην έχει απώλειες , όταν ανάβεις το τζάκι και το γεμίζεις 1 κούτσουρο άνα ώρα , αρχικά με 3 δλδ ξεκινάς όπως λες με 8-9 κιλά και γεμίζεις 3 κάθε φορά ... το θερμόμετρο δείχνει άνετα 29-30 βαθμούς ... λεπτομέρειες , είναι εκτεθιμένο , ψηλά στο ύψος της Καρδίας περίπου , 110 τμ

ΥΓ αν νοιώθετε ότι έχετε μεγάλη κατανάλωση , κοιτάξτε να μονώσετε το σπίτι σας καλύτερα σε πρώτη φάση ...