Ενισχυτές Ακουστικών Solid State Hi End

συγνωμη που μπαινω ετσι σε ξενα χωραφια, αλλα αν ισχυουν οι κανονες των step up για τους μετασχηματιστες εξοδου των ενισχυτων λυχνιας, νομιζω οτι ενας λαμπατος με 300 Β και ταπ 16 ωμ θα οδηγησει πολυ καλα ενα ζευγος ακουστικων σαν τα Κ1000 κατευθειαν απο την εξοδο του.

κανω καπου λαθος? το εχει δοκιμασει κανεις?

παρεμπιπτοντως, τετοιο ενισχυτη εχω και αν καποιος θελει μπορουμε να κανουμε μια δοκιμη. δεν φερω καμια ευθυνη αν τα ακουστικα γινουν ψητα

Αυτό (και μετά από την κατιδίαν συζήτηση που είχαμε) θέλω οπωσδήποτε να το δοκιμάσουμε... 300Β=μαγεία :ernaehrung004:

Λοιπον, σημερα το βραδυ εγινε η δοκιμη που λεγαμε (300 Β + Fostex T 50 RP). δεδομενης της ελειψης εξοδου ακουστικων ο Chris εφτιαξε ενα interface για να εκμεταλευτουμε τις κλασσικες μπορνες εξοδου. σαν πηγη αρχικα ενα παλιο dvx player και μετα ενα ακομη παλιοτερο Pioneer pd 7100, που συνηθως κανει παρεα στις πατατες μου στον παγκο της κουζινας.

Το πρωτο ζητουμενο ηταν εαν το ματσαρισμα μεταξυ μετασχηματιστων εξοδου και αντιστασης ακουστικων ακολουθει τους "γνωστους" κανονες η οχι. Το πειραμα πετυχε χωρις αμφιβολια.

Οποτε αρχισαμε να εστιαζουμε λιγο παραπανω στον ηχο, θα ελεγα πως το αποτελεσμα ηταν αρκετα εντυπωσιακο, ειδικα αν λαβουμε υποψην το κοστος των συγκεκριμενων ακουστικων (περιπου 110 δολλαρια).

Τα Fostex ειναι ακουστικα με πολυ πλουσιο ηχο, lush οπως λενε οι αμερικανοι, γλυκες ψιλες και πλουσιο χαμηλο. Επεξαν πολυ καλα σε cd jazz αλλα εδωσαν το 100% σε κλασσικα εργα οπως η συμφωνια του νεου κοσμου με Kubelik και η 5η του Beethoven με Carlos Kleiber. Εδιναν αυτη την εντυπωση του "ειμαι στο κεντρο της ορχηστρας" ενω η coda που αφηναν τα ενχορδα δημιουργουσε μαγευτικη ατμοσφαιρα.

εχω και κατι φωτο αλλα δεν ξερω αν πρεπει να βγαλουμε το νημα εντελος εκτος...

για τα λοιπα νομιζω θα μιλησει και ο Χρηστος

Το νήμα είναι για ενισχυτές solid state, αλλά νομίζω ότι το γεγονός ότι ακούσαμε τα Fostex T50rp κατευθείαν από την έξοδο του πραγματικού μαγευτικού σου 300B είναι νομίζω συναφές.

Νομίζω ότι καλύτερη ενίσχυση δεν έχω ακούσει... τόσο από δύναμη, έκταση, πλάτος και εύρος σκηνής, αλλά και από λεπτομέρεια...

Είναι λοιπόν σωστό ότι οι 300B ενισχυτές είναι περιζήτητοι από του ακουστικάριους hiendάδες.

Ο πλούσιος και γεμάτος ήχος των Fostex (που πολλοί τον προσομοιάζουν με Audeze LCD2) είναι αποτέλεσμα τόσο της μετατροπής που τους έχω κάνει (αποκτάνε μεγάλη έκταση στα ψηλά και στα χαμηλά σε σχέση με τα μη τροποποιημένα ενώ διατηρούν την πλούσια μεσαία περιοχή) αλλά και με την καταπληκτική ενίσχυση των 300Β.

Οι στάθμες που έπαιξαν τα συγκεκριμένα ακουστικά ήταν απίστευτες, και η δοκιμή έγινε επίτηδες με αυτά τα ακουστικά επειδή έχουν την ικανότητα να απορροφούσαν μέχρι και 3W (!) που λίγα ακουστικά μπορούν να κάνουν... φυσικά δεν θέλαμε να κουφαθούμε... αλλά οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και σε αυτή την παράμετρο...

Ο ενισχυτής αυτός δεν είναι εμπορική υλοποίηση... είναι μια υλοποίηση του Πάνου και του πατέρα του, που έγινε σαν ένα cost no object project... και με έχει εντυπωσιάσει πάρα πολύ τόσο όσο να σκέπτομαι και εγώ για κάτι τέτοιο... δυστυχώς το κόστος είναι τουλάχιστον ετούτη την στιγμή για μένα απαγορευτικό.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας δώσει ο Πάνος αλλά μάλλον στην DIY κατηγορία όταν μπορέσει.

Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου την σημερινή εμπειρία... την επόμενη δοκιμή θα την κάνω με τα Sennheiser HD800 και με το δικό μου DAC (ODAC/Salas) και πραγματικά έχω μεγάλη λαχτάρα για το αποτέλεσμα... δηλαδή αν έπαιξε όπως έπαιξε με το Pioneer και το Kiss... πως θα παίξει όταν τροφοδοτηθεί με καλή ψηφιακή πηγή... επίσης στα στάδια επόμενων δοκιμών θα μπούνε και τα πικάπ του Πάνου... που τα αφήνουμε για επιδόρπιο...

Δυο λογια για το μηχανημα μια που παρουσιαση δεν εχω σκοπο να κανω.

Ειναι μια ιδιαιτερα καθαρη σχεδιαση με μια NOS 6SN7 GT Ken Rad Jan (staggered plates) να προενισχυει και να οδηγει την JJ 300 Β η οποια λειτουργει σε AC. στο signal path υπαρχει μονο ενας πυκνωτης ανα καναλι. Δεν εχει γινει χρηση καθολου αρνητικου feedback, ουτε τοπικα ουτε συνολικα. Στην εξοδο υπαρχουν μ/σ της γνωστης Hammond ενω η τροφοδωσια εχει 3 σταδια εξομαλυνσης με custom chok και πυκνωτες metalιzed polypropylene. Μ/σ τροφοδωσιας επισης custom. ολες οι καλωδιωσεις ειναι ασημι/τεφλον.

Στις μετρησεις εχουμε περιπου 3.5% παραμορφωση σε full power output στα 6.5 Watt. Εχθες ακουσαμε με λιγοτερο απο 1 βατ και πολυ λιγοτερο απο 0.5% THD.

Προσωπικα το βρηκα καπως αστειο να βλεπω ενα ενισχυτη 23 Κγρ να οδηγει ενα ζευγαρι ακουστικων αλλα το ηχητικο αποτελεσμα μονο αστειο δεν ηταν.

Την επομενη φορα (γιατι η ακροαση ηταν παρα πολυ ενδιαφερουσα για να μην υπαρξει επομενη φορα) ο Chris θα ερθει με τα "μεγαλα" ακουστικα και θα μπουν επανω και οι πηγες οπως πρεπει για να δουμε που μπορει να φτασει το σεταπ.

Στην φωτο ο Χρηστος στο πρωτο σοκ πριν καν καθησουμε διπλα στο ζωακι

DSC01351.jpg

Χρήστο έφτιαξες το συγκεκριμένο ''interface'' επί τούτου ; Πρόκειται για απλή κατασκευή ; Κάτι στα πρότυπα ενός μαραφετιού του HiFi Man ;;;

Ναι σε ένα τεταρτάκι το έφτιαξα... με ότι είχα σπίτι.

Υλικά:

Θηλυκό stero jack
Μικρο κουτάκι ηλεκτρονικών
Καλώδιο CAT 5
4 μπανάνες

Δεν έγινε προσπάθεια μείωσης με αντιστάσεις με κύκλωμα zobel, απλά το jack συνδέεται κατευθείαν στις μπόρνες ηχείων του 300Β...

Δεν το έχω εδώ να στο έβγαζα φωτογραφία... το έχω αφήσει στον Πάνο

@ Σουπερσονικ, μπορεις να δωσεις το νημα απο το headfi ? ιδανικα ενα τετοιο κουτακι θα ξεκουραζει τις λυχνιες του ενισχυτη

Αυτό αλλά χωρίς τις αντιστάσεις (οι αντιστάσεις είναι κύκλωμα zobel που δημιουργούν επιπρόσθετη αντίσταση στην έξοδο του ενισχυτή)...

Κατά πρώτον δεν είχαμε την δυνατότητα να υπολογίσουμε τι ακριβώς αντιστάσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν, και να μπορούσαμε, δεν είχα πρόχειρες αντιστάσεις τέτοιων προδιαγραφών.

Δεύτερον θέλαμε αυτούσια την έξοδο για να δούμε αν δουλεύει έτσι, και δεν θέλαμε επίσης να καταναλώνουμε ενέργεια σε θερμότητα πράγμα που δεν είναι τόσο απλό (θέλει μελέτη και υπολογισμό) για να μείνουν οι συχνότητες αυτούσιες και να μην έχουμε μετατόπιση της ισοστάθμισης.

Τρίτον τα κυκλώματα αυτά είναι συγκεκριμένα για συγκεκριμένα ακουστικά, οπότε δεν είναι universal... διότι μπορεί να ενεργήσουν σαν ισοσταθμιστές και έτσι δε θα μπορούσαμε να τεστάρουμε άλλα ακουστικά για αυτονόητους λόγους.

Τέταρτον θέλαμε ο ενισχυτής να παίξει κάτω από 1-1,5W για να έχει την μικρότερη παραμόρφωση, διότι με zobel θα έπαιζε με περισσότερη ισχύ, αλλά συνάμα και παραμόρφωση.

Το κουτάκι HiFiman είναι μόνο για τα μαγνητοστατικά ακουστικά αυτά HE5/6 (λόγω του ότι χρησιμοποιούν πολύ παρόμοια driver) δεν κάνει για άλλα.

Ο Πάνος να συμπληρώσει ή να διορθώσει αν θέλει...

Last edited:
πρεπει να δω το σχηματικο για να καταλαβω τι ακριβος εχουν κανει. εαν η αντισταση (με το μεγαλο βαταζ) ειναι παραλληλα θα ριχνει την αντισταση που βλεπουν οι μ/σ οποτε θα ξεκουραζει τις λυχνιες. θεωρω δεδομενο οτι θα υπαρχει κα μια μικρη απωλεια ποιοτητας οπως συζηταγαμε εχθες αλλα ισως να ειναι παρα πολυ μικρη.

Input: Speaker Connector
output: 4 pin XLR
Resistors in parallel: 10 Ohm
Resistors in series: 25 Ohm

HE-Adapter is a device to protect amplifiers and headphones when using a speaker amplifier to drive HE-6, HE-5LE and HE-4 headphones.
HE-Adapter is not for any high or average efficiency headphones, such as HE-300 and HE-500.

Last edited:
Με μια ματια που εριξα νομιζω οτι ειναι κυκλωμα για μειωση ισχυος, οποτε οποιοσδηποτε τελικος η ολοκληρωμενος μπορει να χρησιμοποιηθει για να οδηγησει ακουστικα.

Τελικά μετά από πολύ σκέψη και έρευνα... αποφάσισα για τον Schiit Mjolnir...

mjolnir_01.jpg

http://schiit.com/products/mjolnir

Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως ότι είναι full balanced design από την αρχή μέχρι το τέλος και όχι τα παπατζιλίκια που κάνουν μερικοί άλλοι κατασκευαστές και είναι σχετικά οικονομικός (σε σχέση με οτιδήποτε έχει παρόμοια χαρακτηριστικά)... και φυσικά οδηγεί οτιδήποτε...

Εν αναμονή λοιπόν να φτάσει στα πάτρια εδάφη...

Αυτά είναι...
Καλώς να τα δεχτείς!
Περιμένουμε εκτενές review,με unpacking και όλα...

Ευχαριστώ Σωκράτη!

Unboxing δεν θα δείξω... και από την άλλη ριβιού έχουν γραφτεί διάφορα...

Ξέρετε άλλωστε ότι είμαι εγκρατής στον ενθουσιασμό... θα κάνω εκτενής ακροάσεις πρώτα πριν πω το οτιδήποτε, αλλά και χωρίς να το έχω ακούσει θεωρώ ότι η διαφορά θα είναι χαώδης με τον BCL που έχω τώρα...