Ενισχυτής 5.1 ή 7.1;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενισχυτής 5.1 ή 7.1;

Διαφωνώ, αν μπορούσες να δοκιμάσεις να βάλεις ανάμεσα απ τα surround ένα ή και δύο ηχεία για 6.1 ή 7.1 θα έβλεπες ότι ο ήχος θα ήταν πολύ καλύτερος, ακόμα και 5κάναλο να ήταν το αρχείο που θα βάλεις αν βάλεις τον ενισχυτή σε λειτουργία 5.1>7.1 δηλαδή να πάρει ήχο απ τα περιφερειακά και να τα μοιράσει στα πίσω κεντρικά ηχεία, θα άλλαζες γνώμη αμέσως.

Μα το προβλημα σε ενα μικρο χωρο ειναι αυτο ακριβως.
Ο χωρος μου ειναι 4 μετρα.
Τα surround ειναι πανω απο το κεφαλι μου, οποτε και αλλα 2 ηχεια να εβαζα θα ηταν μπροστα μου, αυτο που λαμβανω ηδη απο τα 2 μπροστινα.
Για αυτο λεω μεγαλο χωρο.
Να ειναι 6 μετρα τουλαχιστον
Εσυ να καθεσαι στα 4 μετρα, οποτε να εχεις 2 ηχεια μπροστα, 2 στα 4 μετρα και 2 στα 6 μετρα
Ετσι μια χαρα περιβαλλεσαι απο 7 ηχεια

Ακόμα κι αν μείνουμε στα βασικά 5.1, οι επτακάναλοι πλέον είναι προσιτοί και προσφέρουν περισσότερα. Εάν δε ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε ηχεία δορυφόρους, τότε θα χρειαστούμε και την ισχύ που προσφέρουν οι επατακάναλοι. Ρίξτε μια ματιά στις γκάμες των εταιριών. Οι πεντακάναλοι AVR είναι εντελώς εισαγωγικοί πλέον

Βασικα αυτη ειναι η ουσια για μενα.
Τα specs που θα ηθελα για ενα ενισχυτη, τα εχουν οι ενισχυτες που προσφερουν 7.1.
Οποτε παρε εναν 7.1 οπως λεει και o pleo και βλεπεις τι θα κανεις στην πορεια

Last edited:
Συμφωνώ με τον Pleo, ακόμα και αν δεν βάλεις 6 ή 7 ηχεία τώρα, κάνεις μια επένδυση για το μέλλον αν αλλάξεις χώρο μετά και πας σε χώρο που σε παίρνει το 7.1 τι θα κάνεις, θα χτυπάς το κεφάλι σου;

Ο χώρος δεν σηκώνει 7.1 με τίποτα, οπότε τα ηχεία θα είναι σίγουρα 5.1. Βέβαια είμαι στο νοίκι, σε μερικούς μήνες μπορεί να είμαι σε άλλο σπίτι.
Τον 7.1 ενισχυτή τον βλέπω ως επένδυση για το μέλλον. Προς το παρόν λοιπόν με 7.1 ενισχυτή και 5.1 ηχεία θα έχω θέμα; Θα πρέπει να κάνω τίποτα περίπλοκες ρυθμίσεις στον ενισχυτή για να μην έχω πρόβλημα;
Αν είναι απλό και δεν μου δημιουργεί θέμα όσο έχω 5.1 ηχεία, προτιμώ να δώσε 100 παραπάνω τώρα και όταν έρθει η ώρα του 7.1 να μου λείπουν μόνο 2 ηχεία, από το να πρέπει να αλλάξω τον ενισχυτή.

επισης σε 7,1 αν και δεν εχεις τα εξτρα ηχεια μπορεις να κανεις και δυενισχυση για να βοηθησεις τα μπροστινα.ετσι εχω κανει και εγω.αρκει να το υποστηριζει βεβαια ο ενισχυτης και τα ηχεια....

Ο χώρος δεν σηκώνει 7.1 με τίποτα, οπότε τα ηχεία θα είναι σίγουρα 5.1. Βέβαια είμαι στο νοίκι, σε μερικούς μήνες μπορεί να είμαι σε άλλο σπίτι.
Τον 7.1 ενισχυτή τον βλέπω ως επένδυση για το μέλλον. Προς το παρόν λοιπόν με 7.1 ενισχυτή και 5.1 ηχεία θα έχω θέμα; Θα πρέπει να κάνω τίποτα περίπλοκες ρυθμίσεις στον ενισχυτή για να μην έχω πρόβλημα;
Αν είναι απλό και δεν μου δημιουργεί θέμα όσο έχω 5.1 ηχεία, προτιμώ να δώσε 100 παραπάνω τώρα και όταν έρθει η ώρα του 7.1 να μου λείπουν μόνο 2 ηχεία, από το να πρέπει να αλλάξω τον ενισχυτή.

Ακριβώς γι αυτό κι εγώ στο νοίκι είμαι. Δεν θα έχεις κανένα θέμα, όλοι εδώ σου λέμε ότι επιβάλλεται. Καμία περίπλοκη ρύθμιση, στην αρχική εγκατάσταση θα δηλώσεις ότι έχεις 5 ηχεία κι από κει θα τ αναλάβει ο ενισχυτής. Προχώρα στο 7.1.

Αφού είναι απλή η ρύθμιση τελικά πάω για τον 7.1 YAMAHA RX-V575. Με πείσατε! Τώρα μένει μόνο να βρω και ένα οικονομικό (όχι και μόνο 150 -200 , είπαμε) σετ 5.1 ηχεία γιατί ανεβήκαμε πολύ με τον ενισχυτή.

Re: Απάντηση: Ενισχυτής 5.1 ή 7.1;

Δεν έχω συγκεκριμένο όριο υπόψιν. Θα έλεγα κάτι που να ταιριάζει με τον ενισχυτή, δηλαδή αντίστοιχου επιπέδου. Φαντάζομαι δεν έχει νόημα να βάλεις πανάκριβα ηχεία σε ένα μέτριο ενισχυτή, όπως και το αντίστροφο. Αν υποθέσουμε ότι η σχέση κόστους ενισχυτή-ηχείων πρέπει να είναι 1:1, και ο ενισχυτής είναι ήδη ακριβούτσικος σε σχέση με του αρχικούς υπολογισμούς μου να πω γύρω στα 400 ;
Θα ακούω πολύ περισσότερη ώρα μουσική, αλλά με ενδιαφέρουν και οι ταινίες να έχουν καλό surround. Ας πούμε δίνω βάρος 50%μουσική-50%ταινίες, ή άντε λίγο παραπάνω στην μουσική 60%μουσική-40%ταινίες.

Last edited:

Επίσης με ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα του ήχου σε χαμηλές εντάσεις, παρά η δυνατότητα της υψηλής έντασης καθώς σε πολυκατοικία δεν μπορώ να ανεβάσω πολύ την ένταση. Και να μετακομίσω σύντομα πάλι σε πολυκατοικία θα πάω, δεν με βλέπω για βίλα...

Επίσης με ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα του ήχου σε χαμηλές εντάσεις, παρά η δυνατότητα της υψηλής έντασης καθώς σε πολυκατοικία δεν μπορώ να ανεβάσω πολύ την ένταση. Και να μετακομίσω σύντομα πάλι σε πολυκατοικία θα πάω, δεν με βλέπω για βίλα...

αρα φιλε μου χρειάζεσαι να επενδύσεις στα καλύτερα ηχεια που σηκώνει η τσεπη σου και οχι σε 7.1 ενισχυτη,ειδικα δε απο τη στιγμη που θα ακους χαμηλόφωνα

αρα φιλε μου χρειάζεσαι να επενδύσεις στα καλύτερα ηχεια που σηκώνει η τσεπη σου και οχι σε 7.1 ενισχυτη,ειδικα δε απο τη στιγμη που θα ακους χαμηλόφωνα

Γιατί το λες αυτό; Το 7.1 το θέλω μήπως βάλω και 2 ηχεία έξτρα στο μέλλον. Τι σχέση έχει με την ένταση που θα ακούω;

το λεω με τη λογικη οτι δε χρειαζεσαι τη παραπανω δυναμη.επισης ειμ
αι της αποψης να αγοραζω ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που χρειαζομαι τωρα και οχι να κανω επενδυσεις για το μελλον,ειδικα στα προιοντα της τεχνολογιας.
φαντασου οτι σε 2 με 6 μηνες θα εχουν βγει τα νεοτερα μοντελα,αν παρεις τωρα ακριβως αυτο που χρειαζεσαι, θα χαλασεις λιγοτερα χρηματα,οταν χρειαστεις κατι περισσοτερο στο μελλον,τοτε το αγοραζεις και εχεις και το τελευταιο μοντελο,ισως και φτηνοτερα απο τη σημερινη τιμη

Διαφωνώ, όσον αφορά την ισχύ, πάντα είναι επένδυση, εγώ θα πήγαινα για το 7.1 που δίνει παραπάνω πράγματα γενικά ο ενισχυτής, είτε τώρα είτε αργότερα πάντα θα αναβαθμιζόμαστε, αν σκεφτόμαστε μ αυτή τη λογική δεν θα πάρουμε ποτέ τίποτα, οπότε γιατί να στερηθεί τώρα αυτά τα παραπάνω που δίνει ο 7κάναλος;

Συμφωνω εν μερη.και γω αν ειχα απεριοριστο budget θα αγοραζα οτι καλυτερο μπορω ,εδω ομως μιλαμε με συγκεκριμενα νουμερα.Εσυ εννοεις οτι αν εχεις συγκεκριμενο budget ,θα προτιμουσες να δωσεις λεφτα για χαρακτηριστικα στον ενισχυτη που ισως χρειαστεις μελλοντικα?παρα να επενδυσεις σε ηχεια που θα σου δωσουν αμεσα καλυτερο ηχο?

Last edited:
Με το ίσως, την έχω πατήσει αρκετά, πάντα αυτά που μας φαίνονται ίσως μελλοντικά, έρχονται τόσο γρήγορα και μετά σπάμε το κεφάλι μας. Η διαφορά στα λεφτά ενός ενισχυτή 5.1 με 7.1 είναι μικρή και δικαιολογεί με το παραπάνω αυτά που δίνει. Συμφωνώ για το ηχείο ότι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μακρόχρονη επένδυση, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο 7κάναλος που προτάθηκε αξίζει να δώσει τα παραπάνω λεφτά να μη χτυπάει το κεφάλι του αργότερα. Επίσης εκτός απ το 7.1 καλό είναι να δώσει σημασία και στην ισχύ, τι να το κάνεις ένα πολύ καλό ηχείο που δεν του δίνει φαί το ενισχυτικό να βγάλει αυτό που μπορεί;

Εγώ το μόνο που έχω πάρει ως τώρα (έδωσα προκαταβολή, δεν ήρθαν ακόμα) είναι τα μπροστινά ηχεία. Πήρα τα Magnat Monitor Supreme 802 με τα εξής χαρακτηριστικά:

Principle 2 ½ way bass reflex
Equipment 25 mm tweeter
2 x 170 mm woofer-midrange
Power Handling (RMS / Max.) 170 / 340 Watts
Sensitivity (2.8V/1m) 92 dB
Impedance 4 – 8 Ohms
Frequency Response 22 - 40000 HZ
Crossover Frequencies 500 Hz, 3300 Hz
Recommended Amplifier Output 30 - 340 Watts

Surround ηχεία θα βάλω δύο παλιά ηχεία μπακατέλες (40W, 6Ω) που έχω, κεντρικό δεν θα πάρω προς το παρόν (νομίζω δεν είναι τελείως απαραίτητο) και σε λίγο καιρό θα πάρω και ένα subwoofer. Δεν το παίρνω άμεσα να μου φανεί μικρότερο το ξεπαράδιασμα. Είπα να δώσω κάτι παραπάνω στα μπροστινά αφού ακούω πολύ περισσότερο μουσική από ότι βλέπω ταινίες. Πίσω ηχεία δεν παίρνω, θα μείνω με 5.1 ηχεία προς το παρόν.

Οι πιθανοί ενισχυτές είναι (τιμές από Αmazon Γαλλίας μαζί με μεταφορικά):
Yamaha RX-V475 275 5.1 Rated Output Power (20Hz-20kHz, 2ch driven) 80W (8ohms, 0.09% THD)
Yamaha RX-V575 360 7.2 Rated Output Power (20Hz-20kHz, 2ch driven) 80W (8ohms, 0.09% THD)
Yamaha RX-V675 390 7.2 Rated Output Power (20Hz-20kHz, 2ch driven) 90W (8ohms, 0.09% THD)

Το μεσαίο μοντέλο, το 575 το έχω απορρίψει με τη λογική ότι αν ανέβω τόσο να δώσω και 30 παραπάνω και να πάω στον 675. Πλην του θέματος 7.1 - 5.1, στην ακρόαση της μουσικής θα οδηγεί τα συγκεκριμένα ηχεία καλύτερα ο 675 από τον 475; Μιλάω πάντα για χαμηλές εντάσεις, από αυτές που μπορείς να ακούσεις σε μια πολυκατοικία. Φοβάμαι μήπως έχω ανέβει πολύ σε τιμή χωρίς σημαντική διαφορά για τη χρήση που θα κάνω.

Last edited: