Ενισχυτής ακουστικών Lovely Cube (Lehmann κλώνος)

Εδώ και αρκετό καιρό ήταν στην άκρη για δυό λόγους
Ο πρώτος ότι είχα ήδη νέο παιχνίδι για ασχολία (F5).
Ο δεύτερος σχετίζονταν πάλι με τον πρώτο.
Σε κάποια φάση είχα παρατηρήσει μετά από κάποιες αναγνώσεις στα διάφορα φόρα ότι κάποιοι είχαν παρατηρήσει αρκετό dc offset στις εξόδους.
Το είχα δοκιμάσει και είχα δει τιμές γύρω στα 4mv και 17mv στα δυό κανάλια και στις δυό εξόδους ακουστικών αλλά και στην line.
Ίσως όχι μεγάλες τιμές, αλλά αρκετές για να με προβληματίσουν και έτσι μπήκε στην άκρη και όλες οι ρυθμίσεις επεμβάσεις στον Φ5 γίνανε με τον MBL.
Γενικά όμως αναζητούσα τον χαρακτήρα του.
Σήμερα τον δοκίμασα για να δώ πόσο dc βγαίνει στον Φ5. Όντως υπήρχε ένας σχετικός 10πλασιασμός. Στο ένα κανάλι έπαιρνα σχεδόν 130 όταν με τον MBL το μηδένιζα πρακτικά.
Ετσι αποφάσισα να ξεκινήσω κάποιες επεμβάσεις που προγραμμάτιζα.
Αρχικά έβαλα δυό obligato στην έξοδο (δεν είχε τίποτα στην έξοδο). Τους obligato τους είχα από άλλη κατασκευή και ήξερα την σχεδόν ηχητική τους απουσία.
Παράλληλα μέχρι να παραγγείλω κάτι bypass για τους πυκνωτές εισόδου έβαλα εκεί κάτι ρώσσικους που είχα, μια και έπιασα κολλητήρι και το μηχανάκι ήταν ανάσκελα.
Το συμπέρασμα είναι σχεδόν συγκλονιστικό. (και με τον Φ5 αλλά και με ακουστικά)
Εννοείται το dc έφυγε εντελώς, αλλά πήρα έναν χαρακτήρα απρόσμενο. Ακόμα δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιά από τις δυό επεμβάσεις έδωσε τον χαρακτήρα, αλλά καταλήγω στο ότι αφ ενός οι obligato δεν επηρέασαν αλλά επειδή σίγουρα είχε βελτίωση και στα ακουστικά φταίνε οι ρώσσοι.
Συμπέρασμα, έχει πολύ ψωμί για ψάξιμο και προτείνω σε όσους τον πήραν να του βάλουν χέρι το συντομώτερο δυνατό.

Μάστορη ξέρω είναι δύσκολο... αλλά μία μία τις αλλαγές καθώς μετά χάνεται το τόπι.
Ένα μόνο πυκνώτι μπορεί να κάνει μεγάλες αλλαγές καθώς ιδανικός δεν υπάρχει, δυστυχώς.

Σ' αυτό οφείλεται εξ' άλλου πως 5 ίδιες κατασκευές έχουν 5 διαφορετικούς ήχους όταν φοράνε ακόμα και ένα υλικό διαφορετικό μεταξύ τους...

Απάντηση: Re: Lovely Cube (Lehmann κλώνος)

να προσθέσω...

φωτιά !
τα εξόδου ανεβάζουν 75 βαθμούς όταν έρθουν στα ίσα τους και τότε....

Να πω την αλήθεια αυτό ούτε φυσιολογικό μου φαίνεται ούτε μου αρέσει. Νομίζω πως τέτοιες θερμοκρασίες είναι μάλλον υπερβολή για έναν ημιαγωγό. Μήπως εκεί οφείλεται η ολίσθηση των χαρακτηριστικών και η παρουσία συνεχώς αυξανόμενου dc στην έξοδο; Οι πυκνωτές είναι λύση ανάγκης, ασχέτως ηχητικού χαρακτήρα. Φοβάμαι μήπως το cd κάποια μέρα φτάσει να γίνει 0,5 - 1 βόλτ και μετά τσουφφφφφ....
Τι λέει ο Κινέζος για το πρόβλημα;

Ο κινέζος λέει πολλά. Κάπου παλιότερα στο site του είχα διαβάσει τι έλεγε για την τοποθέτηση των υλικών και γενικά την διάταξη των γερμανών της Lehmann και ότι ήταν έτσι ώστε κάποια εξαρτήματα να ανεβάζουν συγκεκριμένες θερμοκρασίες, ενώ κάποιοι άλλοι κλώνοι που έκαναν παραλλαγές μόνο και μόνο για να ρίξουν θερμοκρασίες δεν είχαν την αντίστοιχη απόδοση.
Τώρα ακριβώς δεν θυμάμαι που τα είχα δει.
Όμως εδώ
http://www.alicemagicbox.com/lasercollection/lovelycubeheadamp.html
(δεν ξέρω αν έρχεται σωστά η σελίδα ή έρχεται η home)
έχει feedback από πολλούς και ξένα site με φωτογραφίες όπου απαντάει στον καθένα.

εγώ τελικά δεν τον χρησιμοποιώ πλέον ως προενισχυτή, αν και ηχητικά είναι καλύτερος στα αυτιά μου από τον MBL, μόνο και μόνο επειδή δεν έχει πολλές εισοδους και τηλεχειρισμό.
Και δεν προβληματίστηκα εκτοτε.
(με το dc).
Όσο για θερμοκρασίες μένει 24ωρα ανοιχτός, και πάντα παίζει καλύτερα μετά από μισή ώρα.

Από την άλλη θεωρώ ότι σήμερα που τα πάντα έχουν πυκνωτές στην έξοδο για τέτοιους λόγους, ίσως θα έπρεπε να έχει κι αυτός και τον έχω έτσι.

Λοιπόν η σελίδα που σου έχω στο λινκ είναι αρχική.
Πήγαινε στο feedback.
Και διάβασε, έχει αρκετό πράγμα.
Επίσης πολύ υλικό έχει στο headfi.
Αν βρεις το σχετικό νήμα.

Σιγά σιγά... Η μελέτη θέλει τον χρόνο της.
Τον έχεις ελέγξει ποτέ; Πχ τάσεις τροφοδοσίας αν είναι συμμετρικές κλπ. Επίσης αυτά τα BC είναι ματσαρισμένα;
Συγνώμη αν σε πρήζω...(και που να δεις άμα παραλάβω!) :operator:

Βάγγο, είναι τόσο ματσαρισμένα, όσο θέλει ο Στεφεν ή όσο προλάβει.
Επειδή πέρασαν χρόνια από το δικό μου διάβασμα, σου μεταφέρω ό,τι θυμάμαι μόνο.
Κάπου είχα διαβάσει για το θέμα dc ίσως στο headfi, αλλά μάλλον όλοι το θεωρούσαν δεδομένο να υπάρχει κάτι, μάλιστα σε σύγκριση με τους φτηνότερους κλώνους, matrix κλπ.
Τάσεις τροφοδοσίας, μάλλον ναι είχα ελέγξει και ήταν ΟΚ.
Τα bc δεν ασχολήθηκα περισσότερο από το να βάλω θερμόμετρο.

Αν θες να βρεις περί dc, βάλε μερικές keywords και ψάξε.
Πάντως τότε στα 90 δολάρια που πήρα την πλακέτα το θεώρησα πολύ καλά, καθώς είχα κουτί μτσ κλπ.
Και μπορώ να πω ότι ζήλεψα λίγο του Εκτορα που το πήρε στα ίδια λεφτά με κουτί και έτοιμο.

Σήμερα το έχω εκεί παρκαρισμένο για καλές ακροάσεις, γιατί πλέον έχω βαρεθεί το πολύ το χαιεντηλίκι και ακούω από όπου βρώ. (κυρίως μια κάρτα ήχου Focusrite και ένα ζευγάρι ενεργά fostex). Φυσικά squeezebox.

και βασικά τον ρωτάς στα ίσια.
Αυτός ίσως τώρα να συναρμολογεί το δικό σου.
Εκτός αν έχει πάντα ένα ετοιμο.
Και γενικά απαντάει και είναι βολικός.

Και μια πιο "μοντέρνα" επιλογή σε op amp για τον lovely cube
Adam_Poland_HeadFi.jpg

Από εδώ

Απάντηση: Re: Ενισχυτής ακουστικών Lovely Cube (Lehmann κλώνος)

και βασικά τον ρωτάς στα ίσια.
Αυτός ίσως τώρα να συναρμολογεί το δικό σου.
Εκτός αν έχει πάντα ένα ετοιμο.
Και γενικά απαντάει και είναι βολικός.

Μπα μου το έστειλε κιόλας. Και αν κρίνω απ τις φωτογραφίες οι κολλήσεις δεν μοιάζουν χειροποίητες. Το ίδιο και η εντελώς στρωτή διάταξη των εξαρτημάτων στην πλακέτα. Μάλλον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο η παραγωγή... Και πρέπει να του βγαίνει τόσο φτηνό το μοντάρισμα που τον συμφέρει ακόμα και από το να κάθεται να ετοιμάζει σακούλες με υλικά. Γι αυτό το πουλάει έτοιμο. Θα ξέρω όμως καλύτερα αφού δω την πλακέτα από κοντά.

Σιγά σιγά θα συγκεντρώσω πληροφορίες. Εχουμε καιρό μπροστά μας. Θα δούμε...