ενισχυτής για Proac 140 Mk2

Πήγαινε σε ισχυρή λάμπα φθηνή και καλή π.χ Τσακιρίδης.Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προσιτά μοντέλα με ΚΤ88 ή ισχυρότερες.Τα ηχεία σου ταιριάζουν καλύτερα με λάμπα.
Δεν νομίζω ότι τίθεται τόσο θέμα ισχύος,όσο ότι κυρίως ο 2000 είναι ψοφοειδής-άψυχος γι' αυτά τα ηχεία-περισσότερο σε μεγαλούτσικο χώρο.Είναι λίγος γι' αυτά...

Απο τρανζίστορ τα έχω ακούσει και με τον δυναμικό,γεμάτο-μεγάλο σε ήχο Leema Tucana που σκέπτεσαι.Πολύ καλός συνδυασμός κι αυτός.

Last edited:
Δεν ειναι θεμα υποοδηγησης το πολυ χαμηλο, γενικα το συγκεκριμμενο ηχειο εχει απο μονο του παχυ κ τονισμενο χαμηλο, κ αν κ λογω τοποθετησης εχεις κ μια εξτρα ενισχυση στο χαμηλο, τοτε συμβαινει αυτο που περιγραφεις. Γενικα για να αντισταθμισεις το βαρυ κ παχυ χαμηλο, θελεις γενικα εναν ενισχυτη χωρις αναδραση γρηγορο χωρις "ξυγκι" στο μπασσο (τυπου densen 130, creek destiny II κλπ) ή κατι σε class d που εχει αυτο το χαρακτηριστικο, πχ η καινουρια σειρα της Primare που αναφερθηκε παραπανω. Γενικα εαν πας προς class d να προσπαθησεις να κανεις ακροαση στο χωρο σου γιατι εχουν καποια ιδιαιτερα ηχητικα χαρακτηριστικα τα οποια πρεπει να διαπιστωσεις εαν σου αρεσουν.

το αντίθετο συμβαίνει, νομίζω ότι λείπει κάπως το χαμηλό και παράλληλα ψιλομπουμάρει σε λίγα κομμάτια

δεν έχω εμπειρία και πιθανώς κάνω λάθος, αλλά μου θυμίζει (όχι ότι είναι το ίδιο βέβαια) την προηγούμενη φάση με τα παλιά B&W βάσης που είχα. Με τον μικρό Rotel παίζανε μεν δυνατά αλλά το woofer ήταν ακίνητο και το μπάσο σχεδόν ανύπαρκτο με παράλληλο μπουμάρισμα. Μόλις τους έβαλα τον (πολύ ανώτερο από το συνιστώμενο) 2000, στην ίδια ένταση το woofer έπαιζε κανονικά και παράλληλα εξαφανίστηκε το μπουμάρισμα.

Τώρα η κατάσταση δεν έχει καμμία σχέση, υπάρχει μπάσο, απλά νομίζω όχι όσο πρέπει, και πιθανότατα τα ηχεία και λόγω και του χώρου θα παίζανε καλύτερα με κάτι με περισσότερο ρεύμα, ,,,,,,,,, ίσως κάνω και λάθος, δεν ξέρω

Re: Απάντηση: ενισχυτής για Proac 140 Mk2

Πήγαινε σε ισχυρή λάμπα φθηνή και καλή π.χ Τσακιρίδης.Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προσιτά μοντέλα με ΚΤ88 ή ισχυρότερες.Τα ηχεία σου ταιριάζουν καλύτερα με λάμπα.
Δεν νομίζω ότι τίθεται τόσο θέμα ισχύος,όσο ότι κυρίως ο 2000 είναι ψοφοειδής-άψυχος γι' αυτά τα ηχεία-περισσότερο σε μεγαλούτσικο χώρο.Είναι λίγος γι' αυτά...

Απο τρανζίστορ τα έχω ακούσει και με τον δυναμικό,γεμάτο-μεγάλο σε ήχο Leema Tucana που σκέπτεσαι.Πολύ καλός συνδυασμός κι αυτός.

λάμπα φθηνή και καλή, πως τα πάει με το μπάσο και το Rock; γιατί έχω την εντύπωση - μπορεί να κάνω και λάθος, διορθώστε με - ότι στην περίπτωση αυτή θέλω αρκετά μεγάλο ενισχυτή με λάμπα , δεδομένου και του μεγάλου χώρου

To 140 εχει την ταση να τονιζει τα χαμηλα .Αν δεν ακουγεται ετσι κοιτα μηπως εχεις βαλει αναποδα τα καλωδια των ηχειων .Οπως και να εχει δεν ειναι φυσιολογικο να εχεις τον ηχο που περιγραφεις με τα συγκεκριμενα ηχεια .εκτος αν υπαρχει λαθος στην συνδεσμολογια ειτε ο χωρος ειναι εντελως γυμνος και σκληρος .

Μήπως είναι θέμα τοποθέτησης; Μήπως είναι θέμα χώρου; Ο Yamaha είναι καλός και αρκετά ισχυρός ενισχυτής, να μη μπορεί να τα παίξει σωστά; Κοίτα εδώ τι λέει για τη σωστή τοποθέτησή τους. Παίξε λίγο με τη θέση ακρόασης, υπερβολικό μου φαίνεται να πρέπει να αλλάξεις ενισχυτή και μάλιστα πολύ ακριβότερο για να ακούσεις καλά απο αυτά τα ηχεία.

Μήπως είναι θέμα τοποθέτησης; Μήπως είναι θέμα χώρου; Ο Yamaha είναι καλός και αρκετά ισχυρός ενισχυτής, να μη μπορεί να τα παίξει σωστά; Κοίτα εδώ τι λέει για τη σωστή τοποθέτησή τους. Παίξε λίγο με τη θέση ακρόασης, υπερβολικό μου φαίνεται να πρέπει να αλλάξεις ενισχυτή και μάλιστα πολύ ακριβότερο για να ακούσεις καλά απο αυτά τα ηχεία.

Για να βοηθήσω τη συζ'ητηση:
Ο φίλος έχει μεγάλο χώρο όπως εχει πει παραπάνω και τα 90W του Yamaha δεν μπορουν να τον καλύψουν μιας και τα ηχεία του ίσως δεν επαρκούν για το χώρο, δεδομενου και της μουσικής που ακούει. Τα ηχεία αυτά μπορεί να δεχτούν 250W/ch άρα πρέπει να δοκιμάσει ισχυρότερο ενισχυτή. Το κόστος δυστυχώς είναι το πρόβλημα.

Nominal Impedance
Impedance: 4 ohms, 3.2 minimum
Recommended Amplifiers
15 to 250 watts
Frequency Response
25hz to 30Khz
Sensitivity
91db linear for 1 watt at 1 metre
Bass/Midrange
2 x 165mm (6 1/2") ProAc unit with carbon filled polypropylene cone, anti-resonant dust cap, raised spider for greater linearity.
Tweeter
ProAc 25mm (1") direct radiating silk dome.
Crossover
HQ network using the finest components with option for bi-amping/bi-wiring and utilising oxygen free cable.

Last edited:
@christos και @Chrpep

ο χώρος είναι σχετικά γυμνός και σαν ανάποδο Γ (@μ*το). Καλώδια είναι Οκ και για την τοποθέτηση κάνω ότι μπορώ. Αρκετό μπάσο ακούγεται στη μία γωνία του δωματίου και στον παρακείμενο ημιϋπαίθριο.
Σίγουρα ο χώρος φταίει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο το ερώτημα της επαρκέστερης οδήγησης παραμένει.

@quevedo
τα στοιχεία όπως παραθέτεις από το σάιτ της εταιρείας, πιθανώς αναφέρουν λάθος την αντίσταση που μάλλον είναι 8/4 αντί για 4/3.2, σύμφωνα με το ταμπελάκι και τα στοιχεία που αναφέρονται σε παρουσιάσεις στο ίντερνετ. Τους έστειλα email αλλά δεν πήρα απάντηση.

Τέλος πάντων, επικοινώνησε μαζί μου συμφορουμίτης, που προσφέρθηκε να φέρει αρκετά μεγαλύτερο ενισχυτή από αυτούς που ψάχνω ή είναι για τα ηχεία μου, για να δούμε τι μπορούν να κάνουν τα συγκεκριμένα ηχεία στο συγκεκριμένο χώρο.

Αν και κάποιος άλλος έχει περιέργεια να ακούσει τα ηχεία (βρίσκονται στο Χαλάνδρι) με τον ενισχυτή του (το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο) εδώ είμαστε για καφέ, μπύρα κλπ
και όποιος έχει πρόταση για σε καινούριο ή μεταχειρισμένο μπορεί να τη γράψει εδώ ή να στείλει πμ.

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας.....

αυτό αρχίζω να διαπιστώνω και εγώ, μετά από ψάξιμο

τι θα πρότεινες; class D ή παραπάνω λεφτά (λέμε τώρα και αν βρεθούν) ή μεταχειρισμένο;

Audio Research Dsi200 που βλέπω μτχ στο ίντερνετ έχει ακούσει κανείς;

Δεν έχω εμπειρία με τους Class D για να προτείνω κάτι.
Άκουσε με τον ενισχυτή που προσφέρθηκε ο φίλος να φέρει και γράψε μας τις εντυπώσεις σου (σας).
Μετά θα έχουμε ένα νέο σημείο αναφοράς να συζητήσουμε.

το αντίθετο συμβαίνει, νομίζω ότι λείπει κάπως το χαμηλό και παράλληλα ψιλομπουμάρει σε λίγα κομμάτια

δεν έχω εμπειρία και πιθανώς κάνω λάθος, αλλά μου θυμίζει (όχι ότι είναι το ίδιο βέβαια) την προηγούμενη φάση με τα παλιά B&W βάσης που είχα. Με τον μικρό Rotel παίζανε μεν δυνατά αλλά το woofer ήταν ακίνητο και το μπάσο σχεδόν ανύπαρκτο με παράλληλο μπουμάρισμα. Μόλις τους έβαλα τον (πολύ ανώτερο από το συνιστώμενο) 2000, στην ίδια ένταση το woofer έπαιζε κανονικά και παράλληλα εξαφανίστηκε το μπουμάρισμα.

Τώρα η κατάσταση δεν έχει καμμία σχέση, υπάρχει μπάσο, απλά νομίζω όχι όσο πρέπει, και πιθανότατα τα ηχεία και λόγω και του χώρου θα παίζανε καλύτερα με κάτι με περισσότερο ρεύμα, ,,,,,,,,, ίσως κάνω και λάθος, δεν ξέρω

Δεν μπορω να καταλαβω ακριβως γιατι δεν ξερω τι κανει ο χωρος σου κ σε ποιο βαθμο, ισως υπαρχουν φαινομενα οπως ακυρωσεις ή και αλλα που να το κανουν αυτο. Παντως ο Yamaha εχει καλο drive εκτος εαν αναγκαζεσαι για να "γεμισεις" το χωρο, να τον παιζεις κοντα στα ορια του οπου σιγουρα θα στρεσαρεται κ μπορει να "αδειαζει".

Υπαρχει ενας με αρκετα καλο ηχο κ πολλα βατ κατω απο αυτη την τιμη αλλα δεν ξερω κατα ποσο θα λυσει το προβλημα, μονον κατοπιν ακροασης : http://www.anthemav.com/products/anthem/integrated-amp/integrated-225 , http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/hi-fi-and-audio/amplifiers/anthem-225-625378/review

Εντάξει, για μας που είμαστε κάτοχοι, ξέρουμε ότι με λίγα χρήματα μπορείς να πάρεις ισχυρότατους ενισχυτές ποιότητας από την Xindak... φαντάζομαι ότι μπορείς να ζητήσεις και κάποιο κομμάτι ή σετ προ/τελικών για δοκιμή στο σπίτι σου ...

Εντάξει, για μας που είμαστε κάτοχοι, ξέρουμε ότι με λίγα χρήματα μπορείς να πάρεις ισχυρότατους ενισχυτές ποιότητας από την Xindak... φαντάζομαι ότι μπορείς να ζητήσεις και κάποιο κομμάτι ή σετ προ/τελικών για δοκιμή στο σπίτι σου ...
Από τότε που είδα ότι ο αντιπρόσωπος της xindak είναι σε απόσταση περπατήματος από το σπίτι μου κρατιέμαι με νύχια και με δόντια να μην πάω. Γιατί με ξέρω αν πάω και επαληθευτούν αυτά που λέτε όλοι οι κάτοχοι με βλέπω να μένω πάλι άφραγκος :D -offtopic closed

Ψαξε βρες κανενα cd (η flac) με σεταρισμα συστηματος και με ανσπαραγωγη συχνοτητων.Σχεδον ολες οι εταιριες βγαζουν.Θα ακουσεις το χωρο σου και το συστημα σου καλυτερα ετσι. Και μενα θεμα χωρου μου φαινεται πως ειναι. Δοκιμασε και να μικρυνεις για λιγο και το τριγωνο να ακουσεις πιο nearfield

Απάντηση: Re: ενισχυτής για Proac 140 Mk2

Ψαξε βρες κανενα cd (η flac) με σεταρισμα συστηματος και με ανσπαραγωγη συχνοτητων.Σχεδον ολες οι εταιριες βγαζουν.Θα ακουσεις το χωρο σου και το συστημα σου καλυτερα ετσι. Και μενα θεμα χωρου μου φαινεται πως ειναι. Δοκιμασε και να μικρυνεις για λιγο και το τριγωνο να ακουσεις πιο nearfield

+1
Εδώ είναι αν θέλεις να μην πηγαίνεις στα κουτουρού.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ενισχυτής για Proac 140 Mk2

λάμπα φθηνή και καλή, πως τα πάει με το μπάσο και το Rock; γιατί έχω την εντύπωση - μπορεί να κάνω και λάθος, διορθώστε με - ότι στην περίπτωση αυτή θέλω αρκετά μεγάλο ενισχυτή με λάμπα , δεδομένου και του μεγάλου χώρου
Μιά χαρά.Κανένα πρόβλημα.
Αλλά φαντάζομαι ότι δεν θέλεις μόνο το δυνατό μπάσο,γιατί τότε πρέπει να κάνουμε άλλη συζήτηση...
Το καλό σύστημα είναι για πολύ περισσότερα και σημαντικότερα.Για αναπαραγωγή υψηλής πιστότητας μιλάμε.

Mια δοκιμή θα σε...πείσει...Πάς για ακροάσεις με τα ηχεία ή ζητάς ενισχυτή σπίτι.Μόνο έτσι.

Ετσι κι αλλιώς τα λόγια-η θεωρία είναι εύκολα.Η πράξη,η υλοποίηση είναι το δύσκολο(παντού και πάντα).

Last edited:
έχω τα ηχεία του τίτλου εδώ και ενάμισυ περίπου χρόνο. Είχα γράψει και παλαιότερα για το δύσκολο χώρο που έχω.

Παίζουν με τον Yamaha as2000 και ο χώρος είναι περίπου 40 τμ και είναι σε συνέχεια με άλλα δύο δωμάτια συνολικά 20 τμ.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό αλλά πιστεύω μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο με ακριβότερο ενισχυτή.

Από στάθμες είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, στο χαμηλό ίσως πάσχει λίγο και κάπου ίσως μπουμάρει. Σε μεγάλες εντάσεις αρχίζει ο ήχος να χαλάει, δεν ξέρω πόσο είναι θέμα ενισχυτή και πόσο χώρου.

Από προηγούμενη εμπειρία μου με B&W 560 (βάσης δίδρομο, 8" woofer) και 2Χ40 Rotel, το μπάσο ήταν άγνωστη έννοια και το μπουμάρισμα στην παλιά θέση έντονο. Χωρίς καμμία αλλαγή θέσης των ηχείων και με αλλαγή ενισχυτή (Yamaha 2000) το μπάσο έκανε την εμφάνισή του και παράλληλα εξελείφθηκε το μπουμάρισμα.
Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως τα Proac αξίζουν ή μάλλον χρειάζονται μεγαλύτερο σε ρεύμα ενισχυτή.

Και αν ναι ποιον; έχετε προτάσεις γύρω στα 2500 ευρώ; ή θα πρέπει να πάω παραπάνω, και μήπως τότε θα ήταν καλύτερα άλλα ηχεία για το μεγάλο χώρο μου;

Μουσική όλα τα είδη της Rock, και ιδίως από δεκαετίες 60, 70 και hard rock. Οπότε μάλλον πάμε και για τρανζίστορ καλύτερα και μάλιστα τάξη ΑΒ;

Edit : ξέχασα να πω ότι τα ηχεία γράφουν στο ταμπελάκι τους (και σε reviews που βρήκα) ότι έχουν αντίσταση 8 Ω και ελάχιστη 4, ΑΛΛΑ στο σάιτ της εταιρείας γράφουν αντίσταση 4 Ω και ελάχιστη 3.2 που δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος. (τους έστειλα email αλλά με γράψανε κανονικά , εκτός και αν είναι διακοπές στα Μάλια )

καλοακουστα.

σχετικα με τα proac ,εκατσα και διαβασα αρκετα σε διαφορα forums και διαφορα reviews γιατι με ενδιαφερει και μενα το θεμα ,ποιος ειναι ο καταλληλοτερος ενισχυτης για τετοιου ειδους ηχεια.

σαν γενικη αποψη παρα πολλοι καταληγουν οτι παιζουν πολυ καλα με λαμπες και ενισχυτες με μουσικο -αναλογικο χαρακτηρα ταξης Α ας πουμε χοντρικα. σχεδον κανεις δεν αναφερεται σε ισχυς ενισχυτων πραγμα που σημαινει οτι για τα proac δεν υπαρχει θεμα σχετικα με τα βατ αλλα πιο πολυ με τον χαρακτηρα του ενισχυτη. δεν εχω διαβασει πουθενα οτι ειναι δυσκολα ηχεια ή οτι πρεπει να τα ταισεις πολλα βατ. νομιζω οτι το μεγαλυτερο μερος των κατοχων proac τα οδηγει απο 30 μεχρι 70 βατ.
βεβαια το θεμα ειναι οτι ταξης Α ενισχυτες ή λαμπες κοστιζουν ειδικα αν εχεις και κολληματα του τυπου να μην ειναι απο κινα κτλπ.
εχω βρει εναν κατασκευαστη αγγλο που προσφερει σε πολυ καλη τιμη προ-τελικο με λαμπες και υβριδικο τελικο (Croft Micro 25 /Croft Series 7 power) φτιαγμενο στην αγγλια, τιμη χωμα 700 λιρες το καθενα, καλες κριτικες και αποψεις αλλα εχει τα κλασσικα κολληματα των αγγλων. μινιμαλ αισθητικη,δεν υπαρχει τηλεχειρισμος ,και διαφορετικα volumes για καθε καναλι , ασε που δεν γνωριζω αν εχει αντιπροσωπο στην χωρα μας.

Η ισχυς που χρειαζεσαι απο εναν ενισχυτη καθοριζεται απο το χωρο που θες να καλυψεις, το ηχειο κ την ευαισθησια του, κ τις σταθμες που θες να παιζεις. Το proac με 3,2Ω ελαχιστη αντισταση, οπως και να χει θελει οδηγηση, ενισχυτη ικανο να παρακολουθησει το φορτιο. Βεβαια δεν ξερουμε ποσο περιεργο μπορει να ειναι το ηχειο κ φασικα. Σε μεγαλο χωρο το Proac θελει οδηγηση κ ισχυ εαν θες να παιζεις σε μεγαλες σταθμες, σε μικροτερους χωρους ακομα και ενας ικανος οδηγικα ενισχυτης λιγοτερων βατ, θα ηταν καταλληλος κ εκει θα μπορουσες να παιξεις κ με λαμπα.

Η ισχυς που χρειαζεσαι απο εναν ενισχυτη καθοριζεται απο το χωρο που θες να καλυψεις, το ηχειο κ την ευαισθησια του, κ τις σταθμες που θες να παιζεις. Το proac με 3,2Ω ελαχιστη αντισταση, οπως και να χει θελει οδηγηση, ενισχυτη ικανο να παρακολουθησει το φορτιο. Βεβαια δεν ξερουμε ποσο περιεργο μπορει να ειναι το ηχειο κ φασικα. Σε μεγαλο χωρο το Proac θελει οδηγηση κ ισχυ εαν θες να παιζεις σε μεγαλες σταθμες, σε μικροτερους χωρους ακομα και ενας ικανος οδηγικα ενισχυτης λιγοτερων βατ, θα ηταν καταλληλος κ εκει θα μπορουσες να παιξεις κ με λαμπα.

Παντελή, ή όποιος άλλος...

Μπορεί ένας ενισχυτής "μικρής ισχύος" (πχ 80ρης/100ρης) αλλά με βαρβάτη τροφοδοσία να κουλαντρίσει δύσκολα ηχεία ή λέω κουταμάρες και δεν υπάρχει τέτοιος ενισχυτής?

Θέλω να πώ... η ισχύς δεν είναι το παν, σωστά?

καλοακουστα.

σχετικα με τα proac ,εκατσα και διαβασα αρκετα σε διαφορα forums και διαφορα reviews γιατι με ενδιαφερει και μενα το θεμα ,ποιος ειναι ο καταλληλοτερος ενισχυτης για τετοιου ειδους ηχεια.

σαν γενικη αποψη παρα πολλοι καταληγουν οτι παιζουν πολυ καλα με λαμπες και ενισχυτες με μουσικο -αναλογικο χαρακτηρα ταξης Α ας πουμε χοντρικα. σχεδον κανεις δεν αναφερεται σε ισχυς ενισχυτων πραγμα που σημαινει οτι για τα proac δεν υπαρχει θεμα σχετικα με τα βατ αλλα πιο πολυ με τον χαρακτηρα του ενισχυτη. δεν εχω διαβασει πουθενα οτι ειναι δυσκολα ηχεια ή οτι πρεπει να τα ταισεις πολλα βατ. νομιζω οτι το μεγαλυτερο μερος των κατοχων proac τα οδηγει απο 30 μεχρι 70 βατ.
βεβαια το θεμα ειναι οτι ταξης Α ενισχυτες ή λαμπες κοστιζουν ειδικα αν εχεις και κολληματα του τυπου να μην ειναι απο κινα κτλπ.
εχω βρει εναν κατασκευαστη αγγλο που προσφερει σε πολυ καλη τιμη προ-τελικο με λαμπες και υβριδικο τελικο (Croft Micro 25 /Croft Series 7 power) φτιαγμενο στην αγγλια, τιμη χωμα 700 λιρες το καθενα, καλες κριτικες και αποψεις αλλα εχει τα κλασσικα κολληματα των αγγλων. μινιμαλ αισθητικη,δεν υπαρχει τηλεχειρισμος ,και διαφορετικα volumes για καθε καναλι , ασε που δεν γνωριζω αν εχει αντιπροσωπο στην χωρα μας.

όντως τα Proac - τουλάχιστον αυτά που έχω - είναι ευαίσθητα. Και όντως λένε ότι παίζουν καλά με λάμπα ή τάξη Α. Βέβαια αυτοί που τα οδηγούν με 30-70 βαττ, δεν ξέρουμε σε πόσο μικρά δωμάτια τα έχουν και τι μουσική παίζουν.

Το θέμα είναι ότι ο χώρος είναι μεγαλούτσικος ή αρκετά μεγάλος και ίσως ωφεληθούν λίγο ή πολύ από εναν ικανότερο ενισχυτή.

Από την άλλη κοιτάω τον 2000 και τα specs και βλέπω ότι πρέπει να ανέβω αρκετά τουλάχιστον σε θέμα οδήγησης (αν αυτό είναι το θέμα). O 2000 έχει ένα τεράστιο μετασχηματιστή, 110.000 μF στην τροφοδοσία και η εταιρεία δίνει 95/140 W στα 8/4 Ω ενώ στο παρακάτω λινκ έχει μετρήσεις για 103/170 W.
http://www.avhub.com.au/images/stories/pdf/YamahaAS2000HFNov08.pdf?128701600396577735

Η μίνιμαλ αισθητική μου αρέσει και δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα και με άλλα κολλήματα των Άγγλων, αλλά νομίζω ότι ο συγκεκριμένος είναι μικρός για το συγκεκριμένο χώρο και τη συγκεκριμένη μουσική. Είπα "νομίζω"