ενισχυτής για Proac 140 Mk2

Απάντηση: Re: ενισχυτής για Proac 140 Mk2

Παντελή, ή όποιος άλλος...

Μπορεί ένας ενισχυτής "μικρής ισχύος" (πχ 80ρης/100ρης) αλλά με βαρβάτη τροφοδοσία να κουλαντρίσει δύσκολα ηχεία ή λέω κουταμάρες και δεν υπάρχει τέτοιος ενισχυτής?

Θέλω να πώ... η ισχύς δεν είναι το παν, σωστά?

Βεβαιως και μπορει,αρκει και η ισχυς του να επαρκει απο την αποψη να μπορει να σου δωσει και τις απαιτουμενες σταθμες.Σε αυτη ομως την περιπτωση,παραμονευουν κινδυνοι για τα ηχεια,αφου καποια στιγμη ενθουσιασμου,φτανει για να κλιπαρει ο ενισχυτης με οτι συνεπειες θα εχει αυτο. Ρευμα και ισχυς ,ιδανικα πρεπει να συνυπαρχουν.Οι ζημιες στην πλειοψηφια τους,γινονται απο μικρους ενισχυτες.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ενισχυτής για Proac 140 Mk2

Μιά χαρά.Κανένα πρόβλημα.
Αλλά φαντάζομαι ότι δεν θέλεις μόνο το δυνατό μπάσο,γιατί τότε πρέπει να κάνουμε άλλη συζήτηση...
Το καλό σύστημα είναι για πολύ περισσότερα και σημαντικότερα.Για αναπαραγωγή υψηλής πιστότητας μιλάμε.

Mια δοκιμή θα σε...πείσει...Πάς για ακροάσεις με τα ηχεία ή ζητάς ενισχυτή σπίτι.Μόνο έτσι.

Ετσι κι αλλιώς τα λόγια-η θεωρία είναι εύκολα.Η πράξη,η υλοποίηση είναι το δύσκολο(παντού και πάντα).

Όχι, δε θέλω μόνο το δυνατό μπάσο, απλά δε θέλω να λείπει μπάσο. Για το οποίο δεν είμαι και σίγουρος αν και σε τι βαθμό συμβαίνει.
Θα προτιμούσα να έχανα στις ψηλές παρά στις χαμηλές, αν έπρεπε να διαλέξω ένα από τα δύο.

Με τα ηχεία δεν πρόκειται να πάω για δοκιμή γιατί ο χώρος παίζει μεγάλο ρόλο και δεν έχω την εμπειρία να κρίνω το απτέλεσμα αλλού.
Θα προσπαθήσω να ακούσω στο χώρο μου πριν από αγορά,

εκτός και αν κάνω καμμιά παρορμητική κίνηση σε μτχ μετά από διάβασμα reviews.

Πχ κοντά στην τιμή που κοιτάω, έχω βρει πρόσφατα Pathos Logos, Audio Research Dsi200 ( από εξωτερικό) και τελικό Pass Labs XA 30.5 (όμως λίγα βαττ σε τάξη Α) και για τα οποία έχω διαβάσει πολύ καλά σχόλια

Μπορεί ένας ενισχυτής "μικρής ισχύος" (πχ 80ρης/100ρης) αλλά με βαρβάτη τροφοδοσία να κουλαντρίσει δύσκολα ηχεία ή λέω κουταμάρες και δεν υπάρχει τέτοιος ενισχυτής?

Νομίζω ότι πρέπει να έχεις ακουστά το κλασικό ρητό: "ΤΗΝ ΙΣΧΥΝ ΟΥΔΕΙΣ ΕΜΙΣΗΣΕ"

Καλύτερα να σου περισσεύει παρά μα μην σου φτάνει (η ισχύς). Πάνω απ' όλα όμως σεβασμό στους νόμους της φυσικής.
Η στιβαρή τροφοδοσία και η ικανότητα παροχής ρευμάτων είναι ένα επιπλέον ατού ενός ενισχυτή σε σχέση με έναν ίδιας ονομαστικής ισχύος, όσον αφορά την οδήγηση δύσκολων ηχείων αλλά μην περιμένουμε και θαύματα.
Επίσης ένας ολοκληρώμενος κι ένα σετ προ-τελικού στην ίδια ονομαστική ισχύ είναι σαφεστερο ότι ο προ-τελικός θα οδηγεί καλύτερα και πληρέστερα το ηχείο.

Υπάρχουν ενισχυτες τάξης Α που τα watts τους είναι πχ. 30 σε τάξη Α, αλλά μετά περνούν σε τάξη ΑΒ, όποτε 4πλασιάζουν την ισχύ που μπορούν να δώσουν. Αρα ας κάνουμε σωστά τις οποιες συγκρίσεις.
Είναι λίγα τα Watts σε τάξη Α γιατί έχουμε την ηλεκτρική ισχύ που καταναλίσκει ο ενισχυτής να μετατρέπεται σε θερμότητα.

Σωστά.
Παίζω με 70άρια μονομπλόκ και ηχεία πιο αναίσθητα απ'τα δικά σου, χωρίς να λείπει κάτι.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ενισχυτής για Proac 140 Mk2

+1
Εδώ είναι αν θέλεις να μην πηγαίνεις στα κουτουρού.

Φοβερό, δεν ήξερα την ύπαρξή του,
να πάρω μιά ιδέα τι ακούω

Thanks a lot !!!

Απάντηση: Re: ενισχυτής για Proac 140 Mk2

Ετσι...άν και την περισσή ισχύ ουδείς εμίσησεν...

Ωστόσο τέτοιοι "μικροί" ενισχυτές,συνήθως κάνουν όσο ένα μικρό αμάξι...τουλάχιστον...
Τέτοιοι είναι π.χ οι...μικροί ενισχυτές του συστήματος του Μαγγελάνου...Ξεκινούν απο μόνο 30 βατάκια οι ενισχυτές αυτής της σειράς της Luxman(και διπλασιάζουν σε βάτ σε κάθε υποδιπλασιασμό της αντίστασης)...

Last edited:

Ωστόσο τέτοιοι "μικροί" ενισχυτές,συνήθως κάνουν όσο ένα μικρό αμάξι...τουλάχιστον...
Τέτοιοι είναι π.χ οι...μικροί ενισχυτές του συστήματος του Μαγγελάνου...Ξεκινάνε απο μόνο 30 βατάκια αυτης της σειράς της Luxman...

Το μυστικό είναι στο "ξεκινάνε", γιατί φαντάζομαι δεν περιορίζονται εκεί.

Απ'οτι φαίνεται χρειάζονται και τα WATT αλλά και η ικανότητα παροχής ρεύματος. Η τελευταία σε μεγάλο βαθμό φαίνεται και από τη σχέση των βαττ που αποδίδονται σε 8 και 4 Ω, τουλάχιστον για τους τρανζιστοράτους.
Βέβαια πολλοί κατακευαστές κάνουν ψιλοπ@$στίτσες και ανακοινώνουν λιγότερα βαττ στα 8 Ω. Οπότε ούτε ψέμματα λένε γιατί σου λέει πχ τουλάχιστον 100 βαττ στα 8 Ω. Σου δινει και 190 στα 4 και λες, ώπα σχεδόν διπλασιάζει. Μετράει μετά στο πειοδικό 140 στα 8 και 195 στα 4 και βγαίνει και η φήμη ότι οκατακευαστής είναι "συντηρητικός" στις μετρήσεις.

Ενας 80αρης/κατοσταρης ενισχυτης με σοβαρο drive σαφως και μπορει να οδηγησει σωστα ενα δυσκολο ηχειο. Με καποιες προυποθεσεις. Σε ενα σαλονι 80τμ, με ενα ηχειο που οριακα μπορει να καλυψει αυτο το χωρο, σιγουρα θα ανεβαζεις την ενταση απο τον ενισχυτη σου για να διεγειρεις τα περισσοτερα λιτρα αερα, οποτε κ ευκολα τον φτανεις στο οριο του μιας και δεν ειναι δυσκολο να φτασεις να παιρνεις κ τα 80/100 βατ του. Εκει ο ενισχυτης παραμορφωνει, κλιπαρει, συμπιεζει κ εκει ειναι προβλημα. Εκει εαν θες πχ 120 βατ απαραμορφωτα για να παιξεις στις σταθμες που γουσταρεις καποιες στιγμες, καλο θα ειναι ο ενισχυτης να ειναι παραπανω για να μην δουλευει στο οριο του. Σε εναν μικροτερο χωρο με το καταλληλο ηχειο για το χωρο, τα λιτρα αερα που πρεπει να διεγειρεις ειναι λιγοτερα, με αποτελεσμα να φτανεις ακριβως στις ιδιες επιθυμητες σταθμες χωρις να χρειαζεται να πιεζεις τον ενισχυτη, κ ουσιαστικα χρησιμοποιωντας λιγοτερα βατ απο τα 80 ή 100.

Ενα αυτοκινητο με 1400 κυβικα και 130 ιππους, ειναι ενα γρηγορο επαρκες γενικα αυτοκινητο για τους δρομους της χωρας μας, καθημερινη κινηση αλλα κ Εθνικες οδους στα πλαισια των ταχυτητων που κινουμαστε. Εαν αυτο το αυτοκινητο το πας σε autoban στη Γερμανια ή στην Ιταλια που οι ταχυτητες ξεπερνουν τα 200 χλμ/ωρα, εκει θεωρητικα για να κινηθεις σε αυτους τους ρυθμους χρησιμοποιεις ολη την ιπποδυναμη του αυτοκινητου κ το λειτουργεις στο οριο του κινητηρα του σε στροφες καταπονωντας το. Ειναι ενα αναλογο με το τι συμβαινει στους ενισχυτες συναρτησει των αλλων παραμετρων.

Last edited:
Σωστά.
Παίζω με 70άρια μονομπλόκ και ηχεία πιο αναίσθητα απ'τα δικά σου, χωρίς να λείπει κάτι.
Εκπρόθεσμο edit:
Εννοώ τα ηχεία του kiriak, όχι του gojakla που έκανα quote.
Και οι τελικοί είναι λάμπες 4xEL34.

Τέτοιοι είναι π.χ οι...μικροί ενισχυτές του συστήματος του Μαγγελάνου...Ξεκινούν απο μόνο 30 βατάκια οι ενισχυτές αυτής της σειράς της Luxman(και διπλασιάζουν σε βάτ σε κάθε υποδιπλασιασμό της αντίστασης)...

Για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς και μόνον, για ποιά μονΔέλα πρόκειται αν επιτρέπεται?

Και βέβαια με λίγα βαττ και ικανή παροχή ρεύματος, αν τα ηχεία είναι ευαίσθητα, ο χώρος όχι πολύ μεγάλος και οι στάθμες όχι μεγάλες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ότι από τα τρία ξεφεύγει , τότε αρχίζουν να αυξάνουν και οι απαιτήσεις σε βαττ. Και παραμένει πάντα το θέμα πόσα βαττ χρειάζονται τα woofer για να μην τεμπελιάζουν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ενισχυτής για Proac 140 Mk2

Για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς και μόνον, για ποιά μονΔέλα πρόκειται αν επιτρέπεται?

Νομίζω έχεις διαβάσει την παρουσίαση του συστήματος του κάπτεν...Γι αυτήν την σειρά μιλάω.
Αλλά κι οι αρκετά φθηνότεροι ολοκληρωμένοι της Luxman σε τάξη Α' δεν πάνε πίσω σε ρεύματα.

Bέβαια υπάρχουν κι άλλες αρκετές εταιρείες με τέτοια εξαιρετικά σ' απόδοση μηχανήματα.

@kiriak. Τα γουφερ για να μην τεμπελιασουν (αργο χαμηλο), θελουν "φρενα" απ τον ενισχυτη, κι αυτο επισης μπορει να μην ειναι θεμα ισχυος. Επισης κ τα μεγαφωνα ηχειων εχουν χαρακτηριστικα που σχετιζονται με την ταχυτητα του χαμηλου, δεν ειναι ολα τα μεγαφωνα "γρηγορα".

Εαν με την λεξη "τεμπελιασουν" εννοεις "υπολειτουργουν" , τοτε ναι χρειαζεται ικανοτερος ενισχυτης.

Last edited:
Για να επιστρέψουμε στα βασικά...
Μιλάμε για στάθμες αόριστα ενώ θα έπρεπε να είμαστε συγκεκριμένοι νομίζω.
Με την μουσική που ακούει ο φίλος μας πιστεύω πως 105 απαραμόρφωτα db είναι περίπου τα ζητούμενα για να πει κάποιος πως κάτι ακούει.
Με ένα μικρό αέρα 3db (που κατά την γνώμη μου δεν είναι αρκετά μιας και η λιγότερο απαιτητική μουσική απαιτεί τουλάχιστον 10 db peak-to-average),χρειάζεται 200 watt για θέση ακρόασης στα 2 μέτρα και 400 για τα 3 μέτρα με την δεδομένη ευαισθησία των ηχείων του.Αυτά λέει η φυσική.Όλα τα υπόλοιπα είναι συμβιβασμοί και ξόδεμα χρημάτων χωρίς ουσία.Δεδομένου μάλιστα του μεγάλου χώρου του,σκεφτείτε το και μόνοι σας...
Καλές οι χροιές και τα ρέστα,αρκεί πρώτα να εκπληρώνουμε τουλάχιστον τα βασικά...

Tα...βασικά(κι αληθινά) αυτά γεγονότα,απλά δεν είναι δυνατόν να λάβουν χώρα στη συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών-συστημάτων...

Ούτε στο υπό συζήτηση σύστημα.

Μην παρασύρεσαι απο το δικό σου .:flipout:

Tα...βασικά(κι αληθινά) αυτά γεγονότα,απλά δεν είναι δυνατόν να λάβουν χώρα στη συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών-συστημάτων...

Ούτε στο υπό συζήτηση σύστημα.

Μην παρασύρεσαι απο το δικό σου .:flipout:

:flipout:
Αμ ο πόνος του ήταν πόνος μου,τι να λέμε τώρα...

DEMO μηχάνημα από εξωτερικό και το οποίο δεν αντιπροσωπεύεται εδώ,
είναι "αυτοκτονία" / κορώνα-γράμματα / ή αγορά με κάποιο ρίσκο?

Το DAC αγόρασα στα τυφλά από εξωτερικό (δεν υπάρχει εδώ) , αλλά καινούριο, βασιζόμενος σε reviews και μου έκατσε μια χαρά. Αλλά ξέρω ότι κάθε μέρα πασχαλιά δεν είναι.

Και γενικά για demo ποια η γνώμη σας; Όταν άκουγα ηχεία, σε κάποιο κατάστημα ο πωλητής άλλαζε ηχεία ενώ ο ενισχυτής έπαιζε σε κανονική ένταση. Αυτό επαναλαμβανόμενο για μήνες δε θα έχει δημιοργήσει κάποιο πρόβλημα; Μήπως τελικά είναι καλύτερα μτχ παρά demo?

Όπως καταλαβαίνετε κοιτάω και demo και μτχ γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη......

Το DAC αγόρασα στα τυφλά από εξωτερικό (δεν υπάρχει εδώ) , αλλά καινούριο, βασιζόμενος σε reviews και μου έκατσε μια χαρά. Αλλά ξέρω ότι κάθε μέρα πασχαλιά δεν είναι.

Και γενικά για demo ποια η γνώμη σας; Όταν άκουγα ηχεία, σε κάποιο κατάστημα ο πωλητής άλλαζε ηχεία ενώ ο ενισχυτής έπαιζε σε κανονική ένταση. Αυτό επαναλαμβανόμενο για μήνες δε θα έχει δημιοργήσει κάποιο πρόβλημα; Μήπως τελικά είναι καλύτερα μτχ παρά demo?

Καλυτερα demo απο τον Ελληνα αντιπροσωπο γιατι σου δινει και 2 χρονια εγγυηση, οποτε οπως και να χει δεν εισαι ξεκρεμαστος.

To μτχ ειναι καλο οταν το παρεις απο γνωστο ή φιλο κ ξερεις το ιστορικο του μηχανηματος κ τη χρηση του κατοχου.

στα demo οι τιμες δεν ειναι και τοσο χαμηλες. κατεβαζουν λιγο την τιμη και το πουλανε ως ντεμο με καποια εγγυηση αντιπροσωπιας. κλαιν μαιν

στα μεταχειρισμενα βλεπεις κατι τιμες χωμα. εχει το ρισκο του αλλα για ενισχυτη αν ψαχνεις δεν νομιζω οτι ειναι μεγαλο. γενικα ειναι προκληση . τι εβαλες στο ματι ετσι απο περιεργεια και τι εγινε τελικα με τα watt?