o-Zone
AVClub Addicted Member
Παρακολουθώ το Harbeth User Group πολύ καιρό είμαι και μέλος του. Νομίζω ότι ουδέποτε έχει γραφεί κάτι τέτοιο και μάλιστα από τον A. Show. Ίσως να εννοούσε κάτι σαν αυτό που παραθέτω από συνέντευξή του στο UHF τεύχος 84 (καναδέζικο σοβαρό περιοδικό του χώρου):
Shaw: Those concepts do have some advantages, but the disadvantage is that at low frequencies, say 50 Hz to 100 Hz, the box will literally breathe with the music. You can feel this by touch. Now on classical music this can add a “bloom” or a “warmth” to the sound, because although the box sides are moving only microscopically, their output may be 50 times greater than that of the bass driver itself. But on rock’n’roll it sounds a little soft.
UHF: On rock you want dry punch.
Shaw: You want dry punch, yes. But since none of our customers are in the rock’n’roll dry punch market, it’s not a problem for us. We have what the Japanese call “emotional fidelity".
Αν εννοείς κάτι τέτοιο, ναι, το λέει συνέχεια, τα ηχεία είναι broadcast monitors, όχι studio monitors, δεν κάνουν για head-banging ούτε για να κάνεις πάρτι σε αίθουσα συνεστιάσεων. Αλλά ρε παιδιά, γι´αυτό τα έχουμε σπίτι μας; Τα πάντα είναι ένας συμβιβασμός. Γι´ αυτό υπάρχουν άπειρες διαφορετικές κατασκευές. Ο καθένας κρίνει ψάχνοντας ενδελεχώς. Αν υπήρχε μόνο ένα ηχείο, ένα αυτοκίνητο, ένα δίκυκλο, ένα απ´οτιδήποτε, ο κόσμος θα ήταν αρωστημένα μονότονος και γκρίζος. Εγώ έκρινα μετά από 35 χρόνια στο σπόρ και πολλές περιπλανήσεις οτι είναι το καλύτερο, χωρίς να μπεί υποθήκη στο σπίτι.
Συγγνώμη neoptolemos για το μακροσκελές, έχουμε ξεφύγει λίγο από το θέμα σου αλλά η ανταλλαγή απόψεων νομίζω ωφελεί.
Εκτός από το να παρακολουθούμε τα διάφορα fora και περιοδικά, χρειάζονται και οι ακροάσεις ενίοτε, για το σχηματισμό προσωπικής άποψης. Πολύ πρόσφατα φιλοξένησα τα SHL-5 για 4 μέρες στο σπίτι μου και μπορώ να καταθέσω τη προσωπική μου άποψη, που συνοψίζεται στην εξής φράση:
The Harbeth SHL-5 rocks!!!

Τώρα, όσον αφορά στον όρο "broadcast monitor" που χρησιμοποίησες για τα Harbeth, σε διαβεβαιώνω ότι δεν αφορά στο audio αλλά τα video monitors που χρησιμοποιούνται στη τηλεόραση, Τα Harbeth είναι "τύπου" BBC studio monitor και για αρκετά χρόνια χρησιμοποιήθηκαν από πολλά δισκογραφικά studios. Από τα συμφραζόμενα σου πιθανολογώ ότι εννοούσες ότι δεν είναι "συναυλιακού" τύπου δηλαδή τα λεγόμενα P.A, (Public Address) ηχεία...