entry level canon or nikon για τη συζυγο (?)

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,682
Χριστός Ανέστη!:ernaehrung004:

το αιώνιο χιλιοειπωμένο πρόβλημα...

έχοντας να πιάσω στα χέρια μου dslr πάνω από 8 χρόνια (περασμένα μεγαλεία) και έχοντας αφήσει πολύ πίσω αυτό που λέγεται δημιουργική φωτογράφηση και πλέον περιορισμένος στην αποθανάτιση αντικειμένων που υπακούουν στο "πες τυρί" ή στην τεκμηρίωση τοπίων που φεύγουν, πρέπει να ασχοληθώ για λίγο με το τι θα αγοράσει η σύζυγος που μου ξεκαθάρισε ότι θέλει φωτογραφική μηχανή "που να βλέπει από μέσα" όπως τις παλιές που είχαμε....
Από τον παλιό εξοπλισμό έμεινε μόνο μια canon D400 με μανίσιο φακό και έναν 70-200. Και ένα φλας.
Δυστυχώς τον L τον έδωσα.
Ο παλιός εξοπλισμός έχει κληροδοτηθεί από τότε στην θυγατέρα, αν και δεν αποκλείεται να περάσει στην σύζυγο και η νεαρά να βουτήξει το νέο απόκτημα...:Banane0:

Λοιπόν εισαγωγές τέλος.
υπάρχει D400 με 18-15, 70-200 και φλας.
Αναζητείται είτε canon για να πιάσει λίγο τόπο ο εξοπλισμός κοντά στο εισαγωγικό όριο.
Δεν μιλάμε για το απόλυτο εισαγωγικό, καθώς μπορώ να στρεσαριστώ αν είναι να μπούν 2-3 features που αξίζουν.
Επίσης στα ίδια όρια αν νομίζετε ότι αξίζει μια επένδυση σε nikon παρά την ύπαρξη εξοπλισμού.
Τέλος...πολύ εξτρεμ περίπτωση αν στα ίδια χρήματα παίζει κάποια mirrorless με αξιόλογο viewfinder που να "ξεγελάει" λίγο και να θυμίζει πιστά την παλιά αίσθηση.

Δεν ξέρω κάν ποιά μοντέλα παίζουν σήμερα και τι προσφέρουν.
Χρόνος υπάρχει ελάχιστος για ψάξιμο (δεν είναι για μένα-αλλά δεν θέλω να καρφωθώ) και εννοείται ότι έχω την παρέα και τη γνώμη της σε πολύ υψηλή εκτίμηση.

Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.mediamarkt.gr/el/product/_canon-eos-100d-kit-18-55mm-dc-iii-1132301.html για να δεις που παίζουν οι τιμές των βασικών και λίγο πιο πάνω μοντέλων (στο περίπου, ίσως βρίσκονται και πιο φθηνά). Μάλλον ξεχνάς τις canon 1000/1100 κ.λ.π. είναι εντελώς πλαστικούρες. Μια ιδέα είναι να πάτε να τις δείτε από κοντά για να τις πιάσει στα χέρια της η ενδιαφερόμενη. Η Canon 100D ας πούμε είναι μίνι-DSLR, μπορεί να της κάτσει καλύτερα. Γενικά οι Nikon έχουν πιο φρέσκο αισθητήρα - με ότι αυτό συνεπάγεται...

Δημήτρη καλό είναι να κάνει μια πρόβα η σύζυγος με τη μηχανή της μικρής. Αν της αρέσει η αίσθηση τότε προχωρήστε σε κάτι σχετικό. Αλλιώς δείτε και τις ακάθρεφτες. Το μόνο πρόβλημά τους είναι ότι για καινούριες μηχανές και φακούς πληρώνεις περισσότερο για τις ίδιες προδιαγραφές και επιδόσεις.

Τέλος...πολύ εξτρεμ περίπτωση αν στα ίδια χρήματα παίζει κάποια mirrorless με αξιόλογο viewfinder που να "ξεγελάει" λίγο και να θυμίζει πιστά την παλιά αίσθηση.

Πανω σε αυτο να ξερεις οτι πλεον καποιες mirrorless εχουν και μια εξτρα λειτουργια στο EVF που προσομειωνει (κατεπιλογη) το οπτικο σκοπευτρο, εγω στην δικη μου το χρησιμοποιω αρκετα οταν θελω να βλεπω πιο πιστη εικονα της πραγματικοτητας και θέλω να επικεντρωνομαι στο καδρο μου και οχι στις πληροφοριες που σου δινει επιπλεον ενα EVF, αυτο βοηθα επίσης αν η χρήση της μηχανής γίνεται απο περισσότερους χρήστες αφου καποιος θα θέλει να εκμεταλευτει και τα πλεονεκτήματα ενός EVF (πιο ευκολη νυχτερινη εστιαση, μεγαλυτερη οθονη απο εισαγωγικη DSLR, στιγμιαιο ζουμ για χειροκινητη εστιαση, focus peaking, άμεση πληροφορια έκθεσης κλπ.).

Δημήτρη καλό είναι να κάνει μια πρόβα η σύζυγος με τη μηχανή της μικρής. Αν της αρέσει η αίσθηση τότε προχωρήστε σε κάτι σχετικό. Αλλιώς δείτε και τις ακάθρεφτες. Το μόνο πρόβλημά τους είναι ότι για καινούριες μηχανές και φακούς πληρώνεις περισσότερο για τις ίδιες προδιαγραφές και επιδόσεις.

θα κάνει υποθέτω,
απλώς θέλω να είμαι διαβασμένος όταν θα διατυπώσει τις απόψεις της.
Ξανατονίζω ότι έχω εγκαταλείψει τις dslr και δεν γνωρίζω την αγορά.
Πχ αν μου πει αυτή μου αρέσει επειδή αυτό και εγώ είμαι αδιάβαστος + ένας πωλητής που θέλει να σπρώξει ο,τιδήποτε μπορεί να γίνει η δουλειά και μετά να χτυπάω το κεφάλι μου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πανω σε αυτο να ξερεις οτι πλεον καποιες mirrorless εχουν και μια εξτρα λειτουργια στο EVF που προσομειωνει (κατεπιλογη) το οπτικο σκοπευτρο, εγω στην δικη μου το χρησιμοποιω αρκετα οταν θελω να βλεπω πιο πιστη εικονα της πραγματικοτητας και θέλω να επικεντρωνομαι στο καδρο μου και οχι στις πληροφοριες που σου δινει επιπλεον ενα EVF, αυτο βοηθα επίσης αν η χρήση της μηχανής γίνεται απο περισσότερους χρήστες αφου καποιος θα θέλει να εκμεταλευτει και τα πλεονεκτήματα ενός EVF (πιο ευκολη νυχτερινη εστιαση, μεγαλυτερη οθονη απο εισαγωγικη DSLR, στιγμιαιο ζουμ για χειροκινητη εστιαση, focus peaking, άμεση πληροφορια έκθεσης κλπ.).

ποιές μπορεί να είναι αυτές οι mirrorless να ρίξω μια ματιά?

Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.mediamarkt.gr/el/product/_canon-eos-100d-kit-18-55mm-dc-iii-1132301.html για να δεις που παίζουν οι τιμές των βασικών και λίγο πιο πάνω μοντέλων (στο περίπου, ίσως βρίσκονται και πιο φθηνά). Μάλλον ξεχνάς τις canon 1000/1100 κ.λ.π. είναι εντελώς πλαστικούρες. Μια ιδέα είναι να πάτε να τις δείτε από κοντά για να τις πιάσει στα χέρια της η ενδιαφερόμενη. Η Canon 100D ας πούμε είναι μίνι-DSLR, μπορεί να της κάτσει καλύτερα. Γενικά οι Nikon έχουν πιο φρέσκο αισθητήρα - με ότι αυτό συνεπάγεται...

Για να καταλάβω οι σειρές της canon είναι πλέον και χ000?
(εκτός από χ00, χ0, χ)?

οι αντίστοιχες της nikon ποιές είναι?

Απάντηση: Re: entry level canon or nikon για τη συζυγο (?)

ποιές μπορεί να είναι αυτές οι mirrorless να ρίξω μια ματιά?

το πιο φθηνο μοντελο στις Olympus που εγω χρησιμοποιω εγω ειναι η ΕΜ10 ΙΙ , σκρολαρε στην ενοτητα : S-OVF - SIMULATED OPTICAL VIEWFINDER στο παρακατω review για να διαβασεις πως λειτουργει : http://robinwong.blogspot.gr/2015/08/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-review.html,

αναλογη λειτουργια με λιγο διαφορετικη υλοποιηση θα βρεις και σε αλλες εταιριες ακαθρεπτων όπου γινεται χρηση υποχρεωτικά EVF (π.χ. υβριδικο σκοπευτρο fuji X100 κλπ) αλλά δεν ειναι ο κανόνας. Αλλωστε οι περισσότεροι που χρησιμοποιουν EVF πλεον σε μηχανη δυσκολα επιστρεφουν σε μηχανη μονο με OVF.

Re: Απάντηση: Re: entry level canon or nikon για τη συζυγο (?)

το πιο φθηνο μοντελο στις Olympus που εγω χρησιμοποιω εγω ειναι η ΕΜ10 ΙΙ , σκρολαρε στην ενοτητα : S-OVF - SIMULATED OPTICAL VIEWFINDER στο παρακατω review για να διαβασεις πως λειτουργει : http://robinwong.blogspot.gr/2015/08/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-review.html,

αναλογη λειτουργια με λιγο διαφορετικη υλοποιηση θα βρεις και σε αλλες εταιριες ακαθρεπτων όπου γινεται χρηση υποχρεωτικά EVF (π.χ. υβριδικο σκοπευτρο fuji X100 κλπ) αλλά δεν ειναι ο κανόνας. Αλλωστε οι περισσότεροι που χρησιμοποιουν EVF πλεον σε μηχανη δυσκολα επιστρεφουν σε μηχανη μονο με OVF.

η λειτουργία φαίνεται ενδιαφέρουσα ίσως για μένα όταν θελήσω να ικανοποιήσω την πειρέργειά μου για τις mirrorless.
Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είμαι εγώ ο τελικός ...πελάτης.
Αν και ακόμα δεν κατάλαβα πως ταιριάζει η διάσταση του οπτικού πχ σε ένα ζουμαρισμένο κάδρο...

από την άλλη ξεφεύγουμε αισθητά από τον προυπολογισμό..για να μην πω πολύ...

πρεπει να μας πεις και το budget σου... το "εισαγωγικο" τι σημαινει δηλ. ?

έριξα μια ματιά και μπορώ να ξεκαθαρίσω το εισαγωγικό αν και δεν μπορεί να γίνει πιό ξεκάθαρο.
Εισαγωγικό από όσο βλέπω είναι για canon η 1200D και για Nikon η D3300.
Στο παιχνίδι κατάλαβα ότι μπαίνει και η 100D ή δεν ξέρω ποιά άλλη ή ποιά άλλη nikon.

Επαναλαμβάνω η αγορά δεν γίνεται για μένα. Αν ήταν έτσι θα έψαχνα περισσότερο και σε μεγαλύτερη κατηγορία.
Απλά δεν θέλω να γίνει μια άκυρη αγορά.
Επίσης είμαι έξω από τα φωτογραφικά πράγματα αρκετά χρόνια και δεν θέλω να αγοραστεί ό,τι περάσει μπροστά μου.

Θα με βόλευε πολύ στις τιμές αυτές και μεταξύ των μοντέλων αυτών να έχω μερικά pros-cons.
Πχ γιατί 1200 ή 1300 αντί 100?
ή γιατί 3300D και όχι D100 ?
επειδή η μιά 24Κ και ή άλλη 18Κ?

Όταν πιάσεις στα χέρια σου μια 1000... 1200 θα καταλάβεις γιατί όχι. Για τα υπόλοιπα θα σου πουν οι γνώστες, εγώ είμαι mirrorless...

μετά από αρκετό καιρό το ερώτημα παραμένει και επικαιροποιείται καθώς βρέθηκε μια μτχ ΕΜ5 στα 450.

και τουλάχιστον πρέπει να αποφασίσω αν θα την αφήσω να φύγει και να περιμένω την κατάλληλη στιγμή για μια dslr με πολλές δόσεις κλπ...

Μια μικρή ανακεφαλαίωση.
σήμερα βλέπω ότι παίρνω στα ίδια ακριβώς χρήματα μια d700 με τον φακό του κιτ.

ήδη ο Κώστας μου εξήγησε αρκετά πράγματα για την ΕΜ5. Όμως σε σύγκριση των δυό δίπλα δίπλα, + το γεγονός ότι την canon θα την πάρω με 24 άτοκες και θα είναι εντελώς καινούργια, υπάρχουν υπέρ και κατά και για τις δυό που αξίζει να ληφθούν υπόψη?

Επίσης υπενθυμίζω υπάρχει ήδη η d400 με φακό κιτ, ένας 70-200 και flash canon, ούτε θυμάμαι ποιό.
Από την άλλη έχω ένα σωρό από αναλογικούς φακούς, που ίσως θα μπαίνανε σε μια ΕΜ5 όπως pentax K, minolta κλπ....

πχ στο dpreview βλέπω συνολική βαθμολογία 80 για την ΕΜ και 78 για την 700.
Λέει κάτι αυτό?
σαν μεγέθη?
δεν συζητάω ότι η 700 έχει μεγαλύτερο σένσορα και ανάλυση. Ίσως και βίντεο καλύτερο.
Δεν έχω ψάξει όντως.
Για αυτό ζητάω σημέια να επικεντρωθώ.

Pentax K φακούς παίρνει και η Canon. Μινόλτα όχι (εκτός εάν φάει κανείς τα νιάτα του σε μοντιφιές).

Δεν τις δείχνεις καλύτερα στη σύζυγο να σου πει ποια της αρέσει οπτικώς;
Ούτως ή άλλως ό,τι και να πάρει κανείς σήμερα καλό είναι. Ο 70-200 ποιος είναι, ο f/4 L ή μήπως έχεις κανέναν 70-210/4 από τα παλιά (τον λεγόμενο και "μπυροτενεκέ"; ).

Τάσο, ξέρεις πως είναι οι γυναίκες.
Αφ ενός η ΕΜ5 είναι στο Βέλγιο. Απλώς ο φίλος τώρα σκοπεύει να τη δώσει.
Αρα δεν μπορώ να δείξω. Ίσως να πάω σε ένα μαγαζί να πιάσω μια στο χέρι.
ο tele ειναι μάλλον 70-210 usm. Από τον Βλάση τον πήρα κάποτε. (τότε).

Την Μ3 του Πέτρου, την είδες; Ή ψάχνουμε για κάτι με πιο αξιοσέβαστο όγκο στο χέρι και οπωσδήποτε με οφθαλμοσκόπιο; Γιατί ως αισθητήρας είναι μπροστά από την 700D (η οποία φοράει μια εκδοχή του 18ρη αισθητήρα που έβγαλε η Canon το 2008 και τον κράτησε περίπου 7ετία, ενώ η M3 φοράει τον νέας γενιάς 24ρη). Ο 70-210 μια χαρά αξιοσέβαστος φακός είναι (αν είναι ο USM τότε είναι f/3.5-4.5 και όχι ο παλιότερος σταθερό f/4)

Τάσο ωραία αυτά που λες.
Εγώ όμως έχω απομακρυνθεί από το άθλημα και δεν θα ξαναπιαστώ τουλάχιστον πριν από 1-2 χρόνια ακόμα.
Του Πέτρου την είδα, λίγο, είναι εκτός specs (looks μακροσκοπικώς).
Εχω καταλάβει ότι η συζυγος θέλει dslr. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ viewfinder.

Δεν την παίρνω για μένα.
Και προσωπικά ίσως με συμφέρει μια περίπτωση 700άρας με δόσεις από εδώ, από το να περιμένω τον φίλο μου πχ το Πάσχα να μου τη φέρει.
Η συζυγος μπορεί πχ να μου πει, θέλω Νικον. Επειδή θα της αρέσει. Ασχετο αν προσπαθείς να πείσεις ότι "να δες...έχουμε και άλλους φακούς canon κλπ"
Σκέψου τώρα να δει την ΕΜ5. ΕΚΤΟΣ αν έχει γενικά τέτοιο τραβηχτικό look και αίσθηση.

η 750 δεν είναι πιό πρόσφατη?

Ε όπως και να το κάνεις είναι πιο τραβηχτηκιά η Olympus, έχει λιγάκι αυτό το "μοντερνο-ρετρό", σώμα κράματος μαγνησίου, εκτεταμένη αδιαβροχοποίηση κλπ (βέβαια made in China έναντι του Made in Japan της Canon, αλλά δεν τους νοιάζει αυτό τους περισσότερους βλέπω).

Αφού έχετε τον τηλεφακό, γιατί να πάρετε Νίκον. Έτοιμο πακέτο θα είναι με το κιτ της 700D.