Entry level προβολέας

janpap08

AVClub Addicted Member
3 February 2012
1,548
Αλεξανδρούπολη
Καλησπέρα σε όλους,

Εχω αρχίσει και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να προχωρήσω στην αγορά προβολέα και θα ήθελα να μάθω κάποιες πληροφορίες και κύρίως την γνώμη σας.

Η βασική μου ερώτηση αφορά το μπάτζετ που χρειάζεται να έχω ωστε να ξεκινήσω με ένα entry level σύστημα,αλλά χωρίς να πέτάξω χρήματα χωρίς κάποιο ποιοτικό αποτέλεσμα.

Καταλαβαίνω το πόσο υποκειμένική είναι η ερώτηση μου και ότι δεν ύπάρχει απόλυτη απάντηση,αλλά θα ήθελα την γνώμη σας.

Αυτή τη στιγμή η απόσταση απο την οθόνη της tv,που ακριβώς μπροστά της θα κατεβαίνει το πανί ,είναι στα 2 με 2,50 μέτρα αλλά υπάρχει αέρας από πίσω και μπορώ να φτάσω στα 3 με 3,50.Στο πλάτος έχω αρκετό αέρα οπότε δεν υπάρχει περιορισμός.

Last edited:
Πήρα τον BenQ TW526E και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είχα παλαιότερα τον Infocus X1 και μπορώ να σου πω ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ! Ο BenQ άνετα ρίχνει σε προβολείς high-end των προηγούμενων 5-10 ετών.

Δες τι σου ταιριάζει στο μάτι, εμένα οι LCD δεν μου αρέσουν καθόλου ενώ οι DLP μου είναι μια χαρά.

Θα σου πρότεινα να πήγαινες την τηλεόραση κοντά (πίσω) στον τοίχο ώστε το πανί να τοποθετηθεί όχι στο ταβάνι αλλά στον τοίχο και να πέφτει μπροστά από την τηλεόραση. Το παραπάνω έχει το πλεονέκτημα ότι βοηθάει στην καλύτερη τοποθέτηση προβολέων χαμηλής τιμής οι οποίοι δεν διαθέτουν lens shift. Με ένα κατοστάρι πανί θα είσαι μια χαρά και η εικόνα σου μπορεί να ξεκινά από τους 70-80 πόντους από το έδαφος. Εκτός αν το σπίτι είναι χαμηλοτάβανο, οπότε δεν έχεις θέμα.

Όχι δεν ειναι χαμηλοταβανο,ειναι στο 2,70.Το πρόβλημα σε αυτό που μου προτείνεις είναι το ότι ή tv είναι σε ένα έπιπλο.Οποτε αν είναι να δώσω ένα 200ρι για να αλλάξω το έπιπλο καλύτερα να τα δώσω για στον προβολέα.
Οπότε σε πιο ύψος τιμών πιστεύετε ότι θα πρέπει να πάω για προβολέα+πανι?
Να πω εδώ ότι τον προβολέα τον θέλω κυρίως για ταινίες...θα βλέπω ίσως κ λίγο μπάλα όταν είμαστε παρέα αλλά κυρίως για ταινίες .

Να το θέσω κ λίγο διαφορετικά... πιστεύετε ότι με ένα μπάτζετ περίπου στα 700-800 θα μπορέσω να έχω κατι που να αξίζει τον κόπο ή καλύτερα να το αφήσω για το μέλλον?

Το παραπάνω ποσό αφορά καθαρά προβολέα κ πανί.Τα υπόλοιπα,δλδ καλώδια/βάσεις/player θα τα δω στην πορεία.

Ο χώρος μου είναι αυτός...η σκέψη να μπει ο προβολέας στο ταβάνι με βάση όπως επίσης και το πανί.

Αν θέλετε πείτε μου και κάποιες προτάσεις.Σε πολλά ποστ παίζει ο Benq W1070 και στο μύαλό μου αυτή η είναι μία αξιοπρεπής entry level επιλογή.Επίσης έχει ανεβάσει κάι ενας φίλος αγγελία για εναν optoma hd50 στα 700 .

IMG_20160916_182659_zpshm1p4dbf.jpg

Μια εικόνα 1000 λέξεις. Έχουμε...

κατοστάρι πανί 100'' = 124 cm ύψος.

124 + 50 = 174 (πανί + μαύρη μπορντούρα)

270 - 15 (κάσα) = 255

255 - 174 = 81 πόντους.

Ταμάμ είσαι...προχώρα άφοβα.

Γιάννη για να καταλάβω,μιλάμε για πανί το οποίο θα βιδωθεί στο ταβάνι έτσι?Οπως επίσης και ο προβολέας.

Και επειδή σήμερα βρήκα τον χρόνο να διαβάσω τα άλλα θέματα,σε περιπτώσεις σαν την δική μου προτείνεις γκρι πανί ώστε να μετριάζουμε την φωτεινότητα της λάμπας στις 100 ίντσες.

Επίσης νομίζω ότι ένας vfm προβολέας στην κατηγορία που ψάχνω είναι ο w1070+.

Η ερώτηση μου είναι θα καταφέρει ο συγκεκριμένος προβολέας να κατεβάσει την εικόνα στους 80 πόντους από το πάτωμα σε 100ρι πανί?

Ερώτηση:

Ο προβολέας αναγκαστικά ταβανώνεται ή υπάρχει τοίχος από 'κει που βγάζεις την φωτογραφία του σαλονιού? Και αν ναι, πόσα μέτρα απόσταση έχει από την τηλεόραση?

Κανω παρεμβαση για να πω οτι αν αυτοι που βλεπω ειναι καναπεδες ektorp, μπραβο. Ειναι με διαφορα οι καλυτεροι καναπεδες στην αγορα για μενα, και δεν πα να σκουζει ο δελουδης και ο φεντι.

On topic, γκρι πανι δεν θα εβαζα ειδικα σε σαλονι γιατι η λαμπα πεφτει γρηγορα μετα τις πρωτες ωρες και θα θες φως, ειδικα μιας και λιγοι βλεπουν σε απολυτο σκοτος. Οι αντανακλασεις ειναι ενα θεμα, οκ, αλλα με βασικο προβολεα δεν πας για κορυφαιο μαυρο ετσι κι αλλιως.

Κατα τα λοιπα οτι λεει ο Γιαννης ειναι νομος.

Στάλθηκε από το SM-G900F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ναι υπάρχει τόιχος στα 5,10 μέτρα από την tv,απλά όχι πολύ βολικός λόγω του μεγάλου παραθυρου .Θα μπορούσα βέβαια να κατεβάσω το κουρτινόξυλο καμιά 10 ποντους ακόμη.

IMG_20160917_100252_zpsaqva4wyr.jpg

Καταρχας να πω πως η καφε αποχρωση στον τοιχο θα βοηθησει στις αντανακλασεις, ωραιο που υπαρχει αυτο το βαψιμο.
Το θεμα τηλεορασης/οθονη προβολεα στον ιδιο τοιχο, ειναι κατι που απασχολει τους περισσοτερους. (μιας και αν ειναι στον ιδιο τοιχο, προσανατολιζεται και το 5.1 ηχοσυστημα)

Το κλασσικο προβλημα οπου η οθονη προβολεα πεφτει πισω (ή πανω) στην tv.
Μια λυση ειναι να μπει η τηλεοραση σε βαση επιτοιχια και η οθονη προβολεα να μπει επιτοιχια με αποστατες. (αν υπαρχει βεβαια κλασσικο επιπλο Tv φαινεται καπως, ασε που θα μας αναγκασει να εχουμε σχετικα ψηλα την οθονη, αν ειναι μεγαλο επιπλο).

Η αλλη λυση ειναι οθονη οροφης οπου θα τοποθετηθει στο ταβανι ακριβως μπροστα απο το επιπλο και tv. Αυτη η περιπτωση για μη διαταραξη της επιπλοσυνθεσης ειναι καλυτερη, ομως θελει προσοχη σε ενα πραγμα. Επειδη συνηθως το επανω back border ειναι συγκεκριμενου υψους, ενδεχεται εαν το σπιτι ειναι ψηλοταβανο, το κατω μερος της οθονης να μας βγει αρκετα ψηλα.
Υπαρχουν και οθονες με μεγαλυτερο black border, αλλα ειναι πιο ακριβες και λιγα μοντελα. αν θυμαμαι καλα, συνηθως οι τυπικες οροφης εχουν 40cm μονο Black border.

Αν αισθητικα δεν ενοχλει μια κασα βιδωμενη στο ταβανι, για εμενα ειναι προτιμητεα. Λυνει το ολο προβλημα της tv/επιπλου, χωρις να χρειαστουν ανακαταταξεις και διαρρυθμισεις στον χωρο. Θα ελεγα να ξεκινησεις απο εκει (οθονη οροφης) και να κανεις τους υπολογισμους τοποθετησης αυτης και του οποιου προβολεα, ωστε να αρχισεις να σχηματιζεις μια εντυπωση για το πως θα μοιαζουν τα πραγματα.

Οσον αφορα τον προβολεα και την τοποθετηση του, ανεφερες πως θα επρεπε να κατεβασεις το κουρτινοξυλο.
Αριστερα του παραθυρου ομως ειναι η πορτα οπου απο πανω της εχει ελευθερο τοιχο.
Γιατι δεν σκεφτεσαι να βαλεις εκει τον προβολεα. ? Εχει να κανει με το παρακεντρο της εικονας. ? (προβλημα αν ο προβολεας δεν εχει οριζοντιο lens shift δυστυχως)
Aν το δωματιο ειναι σωστα ορθογωνιο , τοτε λογικα για να εχεις κεντραρισμενη εικονα στην οθονη, θα πρεπει και στον πισω τοιχο ο προβολεας να μπει στο κεντρο ως προς το μηκος του. Στην φωτογραφια, δεν μπορω να καταλαβω που ακριβως ειναι το κεντρο του τοιχου. Στην ακρη της πορτας προς το κουρτινοξυλο. ? Στο κεντρο της κασας της πορτας. ? Κοιταξε μηπως σε παιρνει να μπει ο προβολεας ακριβως αριστερα απο το κουρτινοξυλο και δεν χρειαστει να μετακινηθει.
Επειδη μου φαινεται πως βλεπω και ρολλο πισω απο την κουρτινα, δεν ξερω αν λογω του μηχανισμου περιελιξης του ρολλου, υπαρχει καποιο κουφωμα στον τοιχο που δεν θα σου επιτρεψει να στηριξεις την βαση προβολεα , ακομη κι αν κατεβει το κουρτινοξυλο. Σε αυτη την περιπτωση, θα πρεπει να καταφυγεις σε βαση οροφης και οχι επιτοιχια. Ετσι θα μπορεσεις να την βαλεις κεντρο στο ταβανι χωρις να ασχοληθεις με κουρτινοξυλα κλπ.

Last edited:
Όπως τα βλέπω, η λύση του τοίχου μάλλον απορρίπτεται, μιας και όπως λέει ο Γιάννης, ο προβολέας πρέπει να καθίσει ακριβώς στο κέντρο της οθόνης. Βλέποντας τις φωτογραφίες και εντελώς μπακαλίστικα, θα έλεγα πως το κέντρο είναι περίπου εκεί που κάθεται το logitech...με λίγα λόγια, εκεί που είναι η μπαλκονόπορτα. Να το βάλεις από πάνω?

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανα στο παραπάνω ποστ, το κέντρο του φακού του προβολέα πρέπει να κάτσει στα: 124 + 81 = 205..άρα, γύρω στα 2.10 από το έδαφος. Δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στον τοίχο. Αν πάμε στο ταβάνι, σημαίνει ότι θέλεις βάση τουλάχιστον μισό μέτρο και δεν ξέρω πόσο σε καλύπτει αισθητικά. Αυτά που σου γράφω είναι για τους Μπενκ.

Ίσως να κοιτούσες κατά Όπτομα μεριά που έχουν μεγαλύτερο όφσετ, όπερ σημαίνει ότι ο προβολέας θα καθίσει πιο ψηλά από την οθόνη. Αυτό σε βολεύει διότι θα πας σε κοντύτερο βραχίονα βάσης. Η άλλη λύση είναι να μεγαλώσει το κάδρο...από 100 στις 110~.

ΥΓ

Τώρα πρόσεξα την απόσταση...5.10 μέτρα από την οθόνη. Τον ξεχνάμε τον τοίχο λόγω ζουμ.

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις και τον χρόνο σας.

Νομίζω ότι το ταβάνι είναι μονόδρομος για οθόνη και πανί σύμφωνα με το στήσιμο του σαλονιού.Πάντως γενικά με το αισθητικό κομμάτι δεν θα έχουμε πρόβλημα ούτε εγώ και ευτυχώς ούτε και η γυνάικα μου.

Γιάννη σήμερα ξαναμέτρησα και το ύψος του σαλονιού και τελικά είναι 2,80...Α,και το χρώμα που βλέπετε στον τοίχο είναι γκρι,απλά στις φωτό δεν δείχνει σωστα.

Σχετικά με τις 110" φοβάμαι ότι επειδή η μέγιστη απόσταση από την οθόνη θα είναι τα 3,50 μέτρα θα είναι πολλές.

Εχει βαλει ένας φίλος αγγελία εδώ για έναν optoma hd50.Ποια είναι η γνώμη σας για τον συγκεκριμένο προβολέα?

ο HD50 είναι καλή περίπτωση άλλα όχι για τα χρήματα που ζητάει κανούργιος...αν τον πάρεις σε καλή τιμή είναι καλή αγορά.

ο HD50 είναι καλή περίπτωση άλλα όχι για τα χρήματα που ζητάει κανούργιος...αν τον πάρεις σε καλή τιμή είναι καλή αγορά.

700 τον δίνει ο φίλος με 200 ώρες στην λάμπα.
Aπό το review που μου έστειλε να διαβάσω ο Γιάννης δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα,αν και έχει κάποια χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για τον χώρο μου δλδ το μεγαλύτερο lens shift και το ότι μπορώ να τον στήσω σε μεγαλύτερη απόσταση απο την οθόνη ώστε να μην είναι στο κέντρο του δωματίου.

Βεβαια σε ποιότητα εικόνας δεν ξέρω συγκριτικά με τον 1070+ πως είναι.

Last edited:
Εγώ προσωπικά στα 700 ευρώ θα αγόραζα τον HD50 διότι είναι ένας προβολέας υψηλότερης κατηγορίας από αυτή του 1070+, με την προϋπόθεση φυσικά ότι το μηχάνημα δουλεύει άψογα (τσεκάρισε τον καλά) και είναι σε εγγύηση. Βέβαια εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ, και η τελική επιλογή είναι δική σου... :ernaehrung004: