EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Εαν βλεπεις τα βιντεο σε υπολογιστη και οχι σε τηλεοραση, τα 30p δεν ειναι προβλημα σε σχεση με τα 25p.

Τραβηξε πλανο στατικο την ημερα και δες εαν σου αρεσει.
Για να κινειται η καμερα εχει λιγες απαιτησεις ακομα
Οι μηχανες DSLR για να αποδωσουν βραδυ θελουν φωτεινο φακο.
Χωρις αυτον ειναι σαν να εχεις κινητηρα φεραρι σε αμαξι με λαστιχα τρακτερ. Δεν εχουν μεσο ορο. Η πολυ καλα η πολυ χαλια.

ta 25p εχουν 2 πλεονεκτηματα.... δεν το ειπα για τη κινηση.

πρωτον, θελουν λιγο λιγοτερο φως (λιγοτερα καρε ανα δευτερολεπτο) και κυριως δεν θα εχεις προβλημα με το τεχνητο φωτισμο , αφου μιλαμε για βραδυνη ληψη .
Με τα 30p και αν βαλεις 1/60 ταχυτητα, ισως αντιμετωπισεις διαφορα προβληματα flickering με λαμπες το βραδυ.

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις,

ναι για την ώρα (και για άγνωστο πόσο ακόμη) βρίσκομαι στο Αμέρικα.

Μια και είμαι λίγο "ηλίθιος" στα θέματα του βίντεο (και της φωτογραφίας δηλαδή αλλά στο βίντεο ακόμη περισσότερο):

Τα 24fps έναντι των 30fps δεν δίνουν αυτή την "κινηματογραφική" αίσθηση; Κάποια παραδείγματα που βλέπω online στα 30fps βγάζουν μια βιντεϊλα, που ενώ είναι πιο φυσική ως κίνηση, μου θυμίζει περισσότερο ρεπορτάζ στις ειδήσεις παρά κινηματογράφο.

Επίσης, μια και μιλάτε για φωτεινό φακό: Επειδή όπως είπα, απλά κάνω πειραματάκια σε επίπεδο χόμπυ και τίποτα άλλο, δε μου επιτρέπει το budget σοβαρές επενδύσεις (τουλάχιστον όχι μέχρι να σταθώ λίγο στα πόδια μου σ'αυτό το θέμα και να καταλάβω τι ακριβώς χρειάζομαι). Έχετε κάτι φτηνό και αξιοπρεπές υπόψιν;

δε χρειαζονται πολλα χρηματα σε canon....παρε εναν 50mm 1.8 (plastic fantastic) και ξεμπερδεψες!

Μ αυτο ξεκινησαμε ολοι.... πολυ καλος , φωτεινος και sharp φακος ειδικα για βιντεο.

Tραβα επισης στα 24p οπως ειπες και θα εχεις καλυτερο αποτελεσμα (μονο μη το παρακανεις στις κινησεις).
Μικρα βιντεο, χωρις πολυ κινηση στη καμερα ειναι το μυστικο.

YG... ο canon stm 40mm ειναι δυστυχως 2.8 ... δεν ειναι αρκετος για βραδυ, θελεις κατι απο 1.8 , αντε f/2 και κατω.
Eναλλακτικα σε 35αρη ο canon 35mm f/2

Last edited:
δε νομιζω οτι εχουν καμια διαφορα, απλα ο ενας ειναι gray market, παραεισαγωγη δηλ.
Παρε το φτηνοτερο, μην ανησυχεις δε παθαινει τιποτα ο φακος !

Καλή επιλογή.

Αν και το 50mm δεν είναι το πιο βολικό εστιακό μήκος για το κροπ φορματ, εγώ τους χρησιμοποιούσα κατα κόρον.
Θα τον χαρείς πιστεύω πολύ. Σε σχέση με τον κιτ φακό ειδικά είναι μεγάλη η διαφορά. Είναι η πρώτη φορά που καταλαβαίνεις πραγματικά την διαφορα με τις κομπακτ.

Στην αρχή θα τραβάς συνέχεια στο 1.8. Μετά απο λίγο καιρό θα τραβάς στο 2.8 συνέχεια. Και μετά ανάλογα με την περίσταση.
Εμένα είναι το αγάπημένο μου εστιακό μήκος. Να καταλάβεις έχω 6 50αρηδες...

Όσον αφορά το βίντεο. Δεν ξέρω πολλά, ξέρω μόνο τι με βολεύει εμένα. Τραβάω πάντα σε 25p (σε σένα λόγω αμερικής 24p), διάφραγμα το πολύ 2.8, αν είναι βράδυ μόνο στο πιο φωτεινό (πχ 1.8), ταχύτητα στο 1/50 και iso ανάλογα...
Αλλά το πιο σημαντικό είναι το καδραρισμα σου. Επειδή ξέρω οτι είσαι σινεφιλ, προσπάθησε να θυμηθείς πως κάδραραν στις ταινίες που αγαπάς τα πλάνα τους. Πχ. σκέψου πώς καδράρει ο Wes Anderson τους ήρωες του. Ή ο Cuaron. Πού τοποθετεί το θέμα του και πού το φόντο. Και προσπάθησε να το μιμηθείς...

Να προτείνω και τον 1 στόπ πιο αργό αλλά οξυτατο απο ανοικτό, 50ρη μακρο φ/2,5. Και είναι, φυσικά, και μακρο (μεχρι 1:2)

Τα 24fps έναντι των 30fps δεν δίνουν αυτή την "κινηματογραφική" αίσθηση; Κάποια παραδείγματα που βλέπω online στα 30fps βγάζουν μια βιντεϊλα, που ενώ είναι πιο φυσική ως κίνηση, μου θυμίζει περισσότερο ρεπορτάζ στις ειδήσεις παρά κινηματογράφο. απλά κάνω πειραματάκια σε επίπεδο χόμπυ και τίποτα άλλο, ;

Λίγα πραγματα από εμένα που είχα τις ίδιες σκέψεις κάποτε:

1) Online: ολα τα βίντεο υπόκεινται σε επιπλέον επεξεργασία συμπίεσης (πέρα απο αυτή που γίνεται στο editing από αυτόν που έφτιαξε το βίντεο). Αυτό έχει αποτέλεσμα μείωση της ποιότητας που πολλές φορές συνοδεύεται από ελαφρά αλλαγή χρωμάτων κτλ.
Online είτε τραβήξεις 24p, είτε 25p, είτε 30p, το βίντεο θα διαφέρει από το αρχικό.Απο πολλά δικά μου πειράματα, online δεν καταλαβαίνεις (τουλάχιστον εγώ όχι) σχεδόν καμία διαφορά για την ίδια σκηνή τραβηγμένη με 24p και 25p. Μάλιστα πολλοί παροχοι streaming services μετατρέπουν ότι βίντεο και αν τους δώσεις σε 25p ή 30p.
Κάνε και τα δικά σου τεστ αντίστοιχα.
Σε μεγάλη οθόνη, με πολύ καλή ποιότητα βίντεο (όχι online βίντεο), είδα διαφορά ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΜΙΑ μεταξύ 24p και 25p (ίσως να έφταιγε η σκηνή με την οποία κάναμε πειράματα).

Διαφορά είδα μόνο:
Α) Στην ίδια σκηνή τραβηγμένη με διαφορετική ταχύτητα κλείστρου (shutter speed). Π.χ. 24/25p με shutter speed 1/50 και 24/25p με shutter speed 1/200Β) Είδα διαφορά από τα 24/25p στα 50p και από τα 30p στα 60p.

Β) Τρελή διαφορά και καθόλου βιντείλα είδα όταν καθίσαμε και κάναμε color correction σε συγκεκριμένη σκηνή. Αυτό φτιάχνει τρελά το βίντεο. Το μάτι ξεγελιέται στα υπόλοιπα, στο χρώμα όμως όχι τόσο εύκολα...αλλά αυτό παίρνει χρόνο.

γ) Είδα διαφορά όταν φόρεσα στην Νικον τον 35mm f/1.8 φακό και τράβηξα σε εσωτερικό χώρο. Εκεί η εικόνα άλλαξε τελείως (προς το τραγικά καλύτερο). Και η μηχανή έδωσε εικόνα που μπορεί να σταθεί χωρίς colour correction.

Last edited:
τα 24 με τα 25p εχουν οντως μικρη διαφορα, αλλα απο τα 30p εχουν μεγαλυτερη.
Ο "σωστος" τροπος να τραβας επισης βιντεο, χρωματικα, ειναι να τραβας Flat , χωρις πολυ χρωμα kai contrast , και μετα , αν θες να τα "φερνεις" στο post.
Αν φυσικα βαριεσαι το post, τραβας οπως θελεις το τελικο "look".

Μια και κυριολεκτικά "έπεσα πάνω" σε μια προσφορά απέκτησα αυτό το σετάκι τρίποδο - θήκη με 60 δολλαριάκια. Ούτε καν το σκέφτηκα/έψαξα γιατί η προσφορά ήταν για λίγα κομμάτια. Το τρίποδο φαίνεται καλό, έκανα κάποιες δοκιμές, η θήκη δε νομίζω να με βολέψει όμως, οπότε σκέφτομαι είτε να τα επιστρέψω, είτε να την κρατήσω σαν backup και να κοιτάξω για κάτι άλλο.

Κάτι τέτοιο θεωρείτε ότι είναι βολικό;

http://www.amazon.com/gp/product/B002DW99H8/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

(δεδομένου ότι laptop κουβαλάω έτσι κι αλλιώς πρακτικά παντού, ενώ φαίνεται και στιβαρή/προστατευτική στα της κάμερας)