Τα 24fps έναντι των 30fps δεν δίνουν αυτή την "κινηματογραφική" αίσθηση; Κάποια παραδείγματα που βλέπω online στα 30fps βγάζουν μια βιντεϊλα, που ενώ είναι πιο φυσική ως κίνηση, μου θυμίζει περισσότερο ρεπορτάζ στις ειδήσεις παρά κινηματογράφο. απλά κάνω πειραματάκια σε επίπεδο χόμπυ και τίποτα άλλο, ;
Λίγα πραγματα από εμένα που είχα τις ίδιες σκέψεις κάποτε:
1) Online: ολα τα βίντεο υπόκεινται σε επιπλέον επεξεργασία συμπίεσης (πέρα απο αυτή που γίνεται στο editing από αυτόν που έφτιαξε το βίντεο). Αυτό έχει αποτέλεσμα μείωση της ποιότητας που πολλές φορές συνοδεύεται από ελαφρά αλλαγή χρωμάτων κτλ.
Online είτε τραβήξεις 24p, είτε 25p, είτε 30p, το βίντεο θα διαφέρει από το αρχικό.Απο πολλά δικά μου πειράματα, online δεν καταλαβαίνεις (
τουλάχιστον εγώ όχι) σχεδόν καμία διαφορά για την ίδια σκηνή τραβηγμένη με 24p και 25p. Μάλιστα πολλοί παροχοι streaming services μετατρέπουν ότι βίντεο και αν τους δώσεις σε 25p ή 30p.
Κάνε και τα δικά σου τεστ αντίστοιχα.
Σε μεγάλη οθόνη, με πολύ καλή ποιότητα βίντεο (όχι online βίντεο), είδα διαφορά ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΜΙΑ μεταξύ 24p και 25p (ίσως να έφταιγε η σκηνή με την οποία κάναμε πειράματα).
Διαφορά είδα μόνο:
Α) Στην ίδια σκηνή τραβηγμένη με διαφορετική ταχύτητα κλείστρου (shutter speed). Π.χ. 24/25p με shutter speed 1/50 και 24/25p με shutter speed 1/200Β) Είδα διαφορά από τα 24/25p στα 50p και από τα 30p στα 60p.
Β) Τρελή διαφορά και καθόλου βιντείλα είδα όταν καθίσαμε και κάναμε color correction σε συγκεκριμένη σκηνή. Αυτό φτιάχνει τρελά το βίντεο. Το μάτι ξεγελιέται στα υπόλοιπα, στο χρώμα όμως όχι τόσο εύκολα...αλλά αυτό παίρνει χρόνο.
γ) Είδα διαφορά όταν φόρεσα στην Νικον τον 35mm f/1.8 φακό και τράβηξα σε εσωτερικό χώρο. Εκεί η εικόνα άλλαξε τελείως (προς το τραγικά καλύτερο). Και η μηχανή έδωσε εικόνα που μπορεί να σταθεί χωρίς colour correction.