EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Λίγα πραγματα από εμένα που είχα τις ίδιες σκέψεις κάποτε:

1) Online: ολα τα βίντεο υπόκεινται σε επιπλέον επεξεργασία συμπίεσης (πέρα απο αυτή που γίνεται στο editing από αυτόν που έφτιαξε το βίντεο). Αυτό έχει αποτέλεσμα μείωση της ποιότητας που πολλές φορές συνοδεύεται από ελαφρά αλλαγή χρωμάτων κτλ.
Online είτε τραβήξεις 24p, είτε 25p, είτε 30p, το βίντεο θα διαφέρει από το αρχικό.Απο πολλά δικά μου πειράματα, online δεν καταλαβαίνεις (τουλάχιστον εγώ όχι) σχεδόν καμία διαφορά για την ίδια σκηνή τραβηγμένη με 24p και 25p. Μάλιστα πολλοί παροχοι streaming services μετατρέπουν ότι βίντεο και αν τους δώσεις σε 25p ή 30p.
Κάνε και τα δικά σου τεστ αντίστοιχα.
Σε μεγάλη οθόνη, με πολύ καλή ποιότητα βίντεο (όχι online βίντεο), είδα διαφορά ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΜΙΑ μεταξύ 24p και 25p (ίσως να έφταιγε η σκηνή με την οποία κάναμε πειράματα).

Διαφορά είδα μόνο:
Α) Στην ίδια σκηνή τραβηγμένη με διαφορετική ταχύτητα κλείστρου (shutter speed). Π.χ. 24/25p με shutter speed 1/50 και 24/25p με shutter speed 1/200Β) Είδα διαφορά από τα 24/25p στα 50p και από τα 30p στα 60p.

Β) Τρελή διαφορά και καθόλου βιντείλα είδα όταν καθίσαμε και κάναμε color correction σε συγκεκριμένη σκηνή. Αυτό φτιάχνει τρελά το βίντεο. Το μάτι ξεγελιέται στα υπόλοιπα, στο χρώμα όμως όχι τόσο εύκολα...αλλά αυτό παίρνει χρόνο.

γ) Είδα διαφορά όταν φόρεσα στην Νικον τον 35mm f/1.8 φακό και τράβηξα σε εσωτερικό χώρο. Εκεί η εικόνα άλλαξε τελείως (προς το τραγικά καλύτερο). Και η μηχανή έδωσε εικόνα που μπορεί να σταθεί χωρίς colour correction.

Για την ώρα έκανα κάποιες δοκιμές χρησιμοποιώντας τον zoom φακό, όντας μέσα στο σπίτι, 3 μέτρα απ'το μπαλκόνι και έχοντας στο κάδρο τη φίλη μου που καθόταν έξω στο μπαλκόνι. Γιατί; Απλά έπαιζα και μ'αρεσε το bluring που κάνει ο ζουμ στο background., φυσούσε και πολύ και μ'αρεσε το πως ανέμιζαν τα μαλλιά της. Ακίνητη αυτή, ακίνητη η κάμερα, όλη η κίνηση ήταν του αέρα στα μαλλιά. ΙSO 3200 και άγιος ο θεός, θορυβος του κερατά, η κίνηση στα 24p μου άρεσε μπορώ να πω, δεν ήταν σινεμά αλλά δεν ήταν και βιντεϊλα. Δεν έχω παίξει καθόλου με shutter speed ακόμα, θα δω. Γενικά περιμένω τον 1.8 να δω τι εχω να δω.

Πάντως ρε παιδιά έχω ενθουσιαστεί, άλλος κόσμος... όρεξη και χρόνο να'χεις (και λεφτά βέβαια αλλά αυτό δεν είναι προτεραιότητα). Αρρώστια είναι το βίντεο..

(Κάποια στιγμή θα πρέπει να σας πρήξω και για το θέμα του ήχου που είναι τραγικός, αλλά για την ώρα δε με απασχολεί. Αργότερα.)

Last edited:
Ο ήχος είναι τραγικός σε όλες σχεδόν τις DSLR.
Δε ξέρω τι δυνατότητες έχει η Canon αν τη συνδέσεις με καποιο μικροφωνο. Πολλες φορές καποιοι προσθέτουν κατευθυντικά μικρόφωνα όπως αυτό (link)

Εγώ προτιμώ κάτι τέτοιο (λινκ - ξεχωριστό αντιγραφικό) αλλά πρέπει μετά να συγχρονίσεις τον ήχο.

ISO 3200 είναι απαγορευτικό για τις μηχανές που βγήκαν εκείνες τις χρονιές. Οι φετινές τα πάνε πολύ καλύτερα.
Εγώ στη Νικον έχω βάλει όριο το 1600. Αν έχεις ISO κάτω από 1000 λογικά θα είναι καλό.

Με τον f/1.8 φακό θα μπορείς να τραβάς βίντεο σε χαμηλότερο ISO οπότε θα γλυτώσεις θόρυβο.

κανονικα, πρεπει να εχεις το shutter speed sta 1/50 (1/48 δεν υπαρχει) ... με τον 1.8 θα δεις ΑΛΛΗ εικονα .

Για τον ηχο μονο εξωτερικος εγγραφεας σαν αυτον που εβαλε παραπανω ή καποιο σαν κι αυτο
O συγχρονισμος πια ειναι αυτοματος (τουλαχιστον στο FCPX) .

Last edited:
Απάντηση: Re: EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Κάτι τέτοιο θεωρείτε ότι είναι βολικό;

http://www.amazon.com/gp/product/B002DW99H8/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

(δεδομένου ότι laptop κουβαλάω έτσι κι αλλιώς πρακτικά παντού, ενώ φαίνεται και στιβαρή/προστατευτική στα της κάμερας)

Εγώ είμαι υπέρ των ώμου, όχι πλάτης. Και υπέρ του ρετρό στυλ (που προσφάτως γίνεται της μόδας, πχ βλέπε την Brady που έχει στον ώμο ο Άφλεκ στο Argo, που είναι μια special edition πράσινη εκδοχή της Geldeburn που έχω.

Brady-Westmorland-Special-Edition-Argo-Day-Bag.jpg

Άντε σε πιο σύγχρονο-λειτουργικό να προτιμούσα μια Domke, αλλά μέχρι εκεί. Βέβαια κοστίζουν αυτά, αλλά και μένουν...

Ήρθε ο φακουδάκος, έκανα τις δοκιμές μου, καμία σχέση όντως από φως, πλέον μπορούσα να γράψω σε ISO 400, με σαφώς μειωμένο θόρυβο. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι για εσωτερικούς χώρους πάλι υπάρχει θέμα αφού πρέπει να ανέβω πάλι πάνω από 1000 (ή να βάλω προβολείς που τρέχα γύρευε...)

Πως μπορώ να ανεβάσω φωτό εδώ μέσα χωρίς να την κατακρεουργήσω σε μέγεθος και ποιότητα;

Θαενκς!

Μερικά πρώτα δείγματα λοιπόν. Άσχετος, μη βαράτε, αλλά κάθε συμβουλή απόλυτα επιθυμητή.

http://www.flickr.com/photos/114665157@N06/

Οι δύο πρώτες, το στιγμιότυπο απ'την πόλη και η κοπελιά είναι με τον zoom, η τρίτη με τον 50άρη.

Last edited:
μη φοβασαι το 1000 iso, εδω εγω ανεβαινω για πλακα στα 3200 με την Α7!

Για βιντεο, βαλε f/1.8, και ταχυτητα απο 1/30 εως 1/60 και αναλογο iso.
Mia xara ειναι και οι φωτο , ειδικα η πρωτη . Πολυ κρυο μαλλον ε?

μη φοβασαι το 1000 iso, εδώ εγώ ανεβαίνω για πλάκα στα 3200 με την Α7!

Εδώ θα τολμήσω να διαφωνήσω με βάση την μικρή εμπειρία μου με τον πολύ πιο έμπειρο Γιάννη Σπύρου.

Η Α7 είναι πολύ πιο σύγχρονη τεχνολογικά μηχανή (για τα δεδομένα του χώρου) με τελείως διαφορετικό αισθητήρα.
Δεν νομίζω ότι αυτή η Canon είναι σε αυτό το επίπεδο. Και εγώ με την ίδιες ρυθμίσεις σε άλλες μηχανές παίρνω τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.
Εξάλλου ο αποδεκτός θόρυβος δεν είναι κάτι υποκειμενικό?
Και για εμένα π.χ. που έχω την σχεδόν ισάξια (ανάλογα τη χρήση) nikon d5100, η ρύθμιση 3200 στο ISO θεωρώ ότι δεν μου δίνει αποδεκτή ποιότητα.
Ειδικά αν έχει πολύ μαύρο η εικόνα.

Άσχετο:
Πάντως εμενα οι πρωτες "street photography" του συμφορουμιτη πολυ μου αρεσαν.
Βασικα μου αρεσει τρομερα το να καταφερνεις να παιρνεις πορτραιτα στο δρομο.
Ειδικα αν ειναι καποιος αγνωστος και δεχτει να τον φωτογραφησεις ειναι τρομερο επιτευγμα! Προσοχή όμως με τους νόμους...μην μας παρουν μεσα για ανωμαλους ματακηδες!

ουπς....
καλα το σκεφτηκα οτι καπου ειμαι λαθος για να διαφωνω μαζι του....τελικα το λαθος ειναι στο οτι δεν καταλαβα τι εννοουσε οπως ηταν γραμμενο.

Ακυρο λοιπον.

Σε video mode είναι κάπου 1,5 στοπ χειρότερα τα πράγματα διότι η 600D (όπως όλες οι Canon της γενιάς της) χρησιμοποιούν το 1/3 του αισθητήρα.

Ομως όντως το ISO 1000 είναι ΟΚ (και το 1600 θα έλεγα) και στις Canon είναι καλύτερα με δεδομένη έκθεση (οπως στο video που έχουμε σταθερό διάφραγμα και ταχύτητα) να χρησιμοποιούμε το ανώτερο ISO που δεν μας "καίει" χρησιμη πληροφορία

Πάντως αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Dual ISO του Magic lantern θα αναβαθμιστεί.

Πάντως εάν μιλάμε για φωτογραφία -δεν ξέρω τι γίνεται στο βίντεο, δεν ασχολήθηκα ποτέ- ο 18ρης αισθητήρας της Canon σε κάθε περίπτωση δίνει τουλάχιστον ανεκτό αποτέλεσμα. Υπάρχει βέβαια μια διαφοροποίηση σε συνοδά ηλεκτρονικά και επεξεργαστή, όμως η μικρή μου Μ, που φοράει τον ίδιο 18ρη, δεν τα πάει άσχημα στα 3200, εάν χρειαστεί (αν και σε αυτή τα αποφεύγω, περιοριζόμενος στα 1600 εκτός εάν δεν υπάρχει λύση. Στα 3200 περιοριζόμουν στην 5D2, και πήγαινα κατ' εξαίρεση μέχρι τα 6400).

Παράδειγμα στα 3200 με χαμηλό φωτισμό έχω ανεβάσει πρόσφατα:

lenses, iso 3200 test by S_end, on Flickr

iso 3200, f/2, 1/13s
(στο φλικρ υπάρχει και το πλήρες μέγεθος, στα 18mp, κλικ στην εικόνα)

Εγω εχω την ιδια μηχανη απο το 2011 το Βιντεο της το βρισκω εξαιρετικο ειδικα αν μαθει κανεις να μην κουναει τη μηχανη ασκοπα ...

και το βραδυ ΔΕΝ βαζω στο Βιντεο ποτε το ΙΖΟ στο Αυτοματο ! το πολυ μεχρι 800 ...

εχω εναν Πενταχ φωτεινο φακο φ 1,7 και ειμαι ταμαμ ... αν το βαλεις στο Αυτο βαζει απο μονη της η μαχανη μεγαλο ΙΖΟ και εχει θορυβο ! και στο κατω κατω γιατι να τραβας νυχτερινο βιντεο;;;

χαθηκε η μερα ;;

Μεσα στο Σαλονι μας τραβηξα αρκετες φορες με καλεσμενους και παιξαμε το βιντεο σχεδον αμεσως και ολοι εκπλαγηκαν απο την ποιοτητα και καθαροτητα σε 40 ιντζες τι βι ...

γενικα και στις φωτος μπορω να πω οτι τα παει πολυ καλα παρα το οτι ειναι Παλιο μοντελο πλεον...

η μπαταρια της διαρκει παρα πολυ ! εχω βγαλει Γαμο με φλας χωρις να τα παιξει !

παντως αν θες βραδυνα πειραματα παρε και ενα τριποδο ... και στις φωτος το βραδυ βαλε αφοβα 800 η και 1600 ιζο ...

Πράγματι παιδιά με με τον 1.8 στο video η διαφορά είναι συγκλονιστική. (Αφού το επέλεξα, γιατί πριν το γύριζε από μόνη της στο αυτόματο, γι'αυτό και δεν έβλεπα ιδιαίτερες διαφορές στην αρχή, είπαμε, άσχετος! :D ). Πλέον γράφω σε εσωτερικό χώρο με καλό φωτισμό (γραφείο) ακόμα και με 100 ISO. Στο σπίτι γενικά είμαι του χαμηλού φωτός οπότε ανεβαίνω.

Πάντως σε κοντινές λήψεις η λεπτομέρεια είναι απιστευτα crisp, αρχίζω πλέον να αντιμετωπίζω άλλα προβλήματα (γυαλάδα στα πρόσωπα κλπ κλπ κλπ) που είναι άλλου παπά ευαγγέλιο φυσικά.

Last edited:
H Canon έχει αυτό το καλό, μια σειρά πολύ φτηνών "καλών" φακών, με πρώτο και καλύτερο τον 50ρη 1.8. Ήταν η πρώτη αγορά μου σε φακό (μετά την αγορά του συστήματος με τους πρώτους φακούς του). Φυσικά έχει τις ατέλειές του, όπως χαμηλό κόντραστ ανοικτός, διάφραγμα με 5 λεπίδες που δημιουργεί μάλλον άσχημα πεντάγωνα highlights κλπ, αλλά για την τιμή του ο "plastic fantastic" 50ρης είναι αχτύπητος.

οι περισσοτεροι ξεκινησαμε μ αυτον!
Εγω ακομα θυμαμαι ενα βιντεο κλιπ που ειχαμε γυρισει με την canon 550D + 50mm 1.8 .
Βαλε manual ρυθμισεις οπως ειπαμε , μην αφηνεις τιποτα στο auto.

Και αν δεις λιγο θορυβο παραπανω απ αυτον που θελεις υπαρχει παντα το Neatvideo ... δε μ εχει απογοητευσει ποτε.

οι περισσοτεροι ξεκινησαμε μ αυτον!
Εγω ακομα θυμαμαι ενα βιντεο κλιπ που ειχαμε γυρισει με την canon 550D + 50mm 1.8 .
Βαλε manual ρυθμισεις οπως ειπαμε , μην αφηνεις τιποτα στο auto.

Και αν δεις λιγο θορυβο παραπανω απ αυτον που θελεις υπαρχει παντα το Neatvideo ... δε μ εχει απογοητευσει ποτε.
το neatvideo είναι εξαιρετικό λογισμικό και απο δικες μου δοκιμές μπορεί να κάνει και το πιο θορυβωδες βιντεο να φαινεται σα γυαλί. Εχει μια εξαιρετική ικανοτητα να εντοπίζει το θόρυβο ειδικά στα σκοτεινά σημεία ενός βίντεο και ακομα και οταν πρεπει απαλύνει τη λεπτομερεια μειωνοντας την οξύτητα το κανει με όμορφο τροπο και όχι αγαρμπα...νομίζω εντοπίζει και τα patterns που δημιουργει το aliasing αλλα για αυτο δεν ειμαι και σιγουρος.
Ειναι πολύ σημαντικο οτι στις προκαθορισμένες προεπιλεγμένες ρυθμισεις κάνει θαύματα, δε χρειαζεται σκάλισμα, αφου ειναι ρυθμισμένο στη χρυση τομη. Μεγαλο του προτέρημα ότι εκτός απο προσθετο σε προγραμματα τέρατα βάσει απαιτήσεων, λειτουργεί και σαν πρόσθετο στο ταπεινο παναλαφρο all time classic virtualdub!

Last edited: