EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Ήθελες τουλάχιστον 2 στοπ πάνω. Μην το φοβάσαι το iso, μέχρι τα 1600 ανεβαίνεις άφοβα, εφόσον το χρειάζεσαι.

Καταρχάς, μπράβο για τη φωτογραφία! Κατά δεύτερον, μου επιτρέπεις;

aawawaw.jpg~original

χχχμμμ....στην πρωτοτυπη βλεπω πιο πολυ θλιψη,
στην πειραγμενη προταση του racer βλεπω πιο δραματικη σκηνή.

Δεν ειμαι σιγουρος τι προτιμω. αναλογα τα κεφια.

πολύ καλή η συμπερίφορά της 600d στην υποέκθεση οπως φάνηκε απο το πρωτότυπο δείγμα με την κοπέλα.
Οντως το επεξεργασμένο αλλάζει χαρακτήρα. Το πρωτότυπο εχει μια χροια αθωοτητας αγγελικότητας ενω το επεξεργασμένο είναι οντως πιο δραματικό.
Το επεργασμένο ομως είναι για εκτύπωση και καδράρισμα. πολύ πιασαρικο

Κάπου ενδιάμεσα φαντάζομαι, μπράβο και για το κάδρο και για την εκφραση Maestro πολύ καλό πορτρετο

Κι' εμένα μου έκανε εντύπωση που από ένα JPEG βγήκε τόση πληροφορία χωρίς θόρυφο και σπασίματα. Μιλάμε για σχεδόν +2.5 stop από την αρχική. Δεν είχε τόσο θόρυβο η δικιά μου εκδοχή, εγώ έβαλα λίγο κόκκο. Για την αρχική που λέτε, σε εκτύπωση απλά δε θα φαίνεται τίποτα.. Πιστεύω πως ακόμα και η δικιά μου είναι σκοτεινή για εκτύπωση. Αν την εκτύπωνα θα έδινα άλλο μισό stop τουλάχιστον.

Και εγώ πιστεύω οτι στους μεσαίους τόνους θα έδινα λίγο ακόμα φως αν την εκτύπωνα. Τα μαύρα θα τα άφηνα να μπλοκάρουν, μου αρέσουν στην εκτύπωση ετσι.

Ιάσωνα η Nikon "πετάει" ! Της έχω πιεί το αίμα που της άφησες εσύ :flipout:

Σε σχέση με την "αρχαία" μου Minolta A200 και την σχετικά πιο νέα Fuji 2400 βγάζει καλύτερες φωτογραφίες κι ας έχει μικρότερο αισθητήρα.

Να 'σαι καλά φίλε και να χαρείς το νέο σου απόκτημα, και την επόμενη φορά να έχεις ώρα να πιούμε κι ένα καφέ βρε αδερφέ.

Κι' εμένα μου έκανε εντύπωση που από ένα JPEG βγήκε τόση πληροφορία χωρίς θόρυφο και σπασίματα. Μιλάμε για σχεδόν +2.5 stop από την αρχική. Δεν είχε τόσο θόρυβο η δικιά μου εκδοχή, εγώ έβαλα λίγο κόκκο. Για την αρχική που λέτε, σε εκτύπωση απλά δε θα φαίνεται τίποτα.. Πιστεύω πως ακόμα και η δικιά μου είναι σκοτεινή για εκτύπωση. Αν την εκτύπωνα θα έδινα άλλο μισό stop τουλάχιστον.
εχεις δικιο και με το raw πιθανότατα θα παίρνει άνετα

Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις πολύτιμες συμβουλές. Έχω εξαφανιστεί αυτές τις μέρες γιατί είμαι εκτός έδρας και έχω περιστασιακά μόνο πρόσβαση σε ίντερνετ. Η επόμενη πρόκληση, που για την ώρα έχει στεφθεί από απόλυτη αποτυχία είναι το πώς να φωτίσει κάνεις σωστά την Times Square τη νύχτα. Οι διαθέσιμοι φακοι είναι ο κιτ 18-55, ο ζουμ 75-300 και ο διαβόητος 50αρης plastic fantastic. Συμβουλές ευπρόσδεκτες, θα ανεβάσω τις δοκιμές όταν βρω ίντερνετ.

Last edited:
Re: Απάντηση: EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Ιάσωνα η Nikon "πετάει" ! Της έχω πιεί το αίμα που της άφησες εσύ :flipout:

Σε σχέση με την "αρχαία" μου Minolta A200 και την σχετικά πιο νέα Fuji 2400 βγάζει καλύτερες φωτογραφίες κι ας έχει μικρότερο αισθητήρα.

Να 'σαι καλά φίλε και να χαρείς το νέο σου απόκτημα, και την επόμενη φορά να έχεις ώρα να πιούμε κι ένα καφέ βρε αδερφέ.

Νίκο χαίρομαι τόσο που ρε βόλεψε όσο και που την άφησα σε καλά χέρια. Να τη χαρείς όσο κι εγώ σου εύχομαι, και θα τον πιούμε εκείνον το καφέ κάποτε!

Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις πολύτιμες συμβουλές. Έχω εξαφανιστεί αυτές τις μέρες γιατί είμαι εκτός έδρας και έχω περιστασιακά μόνο πρόσβαση σε ίντερνετ. Η επόμενη πρόκληση, που για την ώρα έχει στεφθεί από απόλυτη αποτυχία είναι το πώς να φωτίσει κάνεις σωστά την Times Square τη νύχτα. Οι διαθέσιμοι φακοι είναι ο κιτ 18-55, ο ζουμ 75-300 και ο διαβόητος 50αρης plastic fantastic. Συμβουλές ευπρόσδεκτες, θα ανεβάσω τις δοκιμές όταν βρω ίντερνετ.

Πολύ απλό. Τριπόδι αρκετά στιβαρό και θέση κάπου υψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου. Iso Μέχρι 800, διάφφραγμα π.χ. 7.1 ή 8.0 και αυτοχρονομέτρης. Άσε τη μηχανή να δουλέψει, δηλαδή να τραβήξει μερικές λήψεις (3-4). Στη συνέχεια δες τις ρυθμίσεις που χρησιμοποίησε η μηχανή. Αν π.χ. έχει χρησιμοποιήσει f8.0 και 5 δευτ., τότε βάλτην στο Μ και όρισε το ίδιο διάφραγμα και σε συνεχόμενες λήψεις άλλαζε το χρόνο (π.χ. ξεκίνα από το 8 δευτ. και συνέχισε στα 10 και στα 15 δευτ). Στι σπίτι θα δεις στον ΗΥ σε 100% Θέαση ποιές φωτο σε ικανοποιούν περισσότερο. Αυτές που σου φαίνονται καλύτερες θα επεξεργαστείς τα raw αρχεία τους ώστε να πάρεις το τελικό (καλό) αποτέλεσμα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρίποδο (μαζί μου)... Οπότε έκθεση μεγάλης διάρκειας καθίσταται αδύνατη. Αλλά θεωρώ πως με τέτοιο εκτυφλωτικό φως στην πλατεία από τις οθόνες (κυριολεκτικά χρειάζεσαι γυαλιά ηλίου) θα υπάρξει κάποιος τρόπος.

Ιάσονα αν μπορεις να βρεις μια βιδα απο κάποιο Hardware store που να βιδώνει στην μηχανή αντί για τρίποδο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μπουκάλι νερου η Coke.
Τρυπας το καπάκι και περνας την βίδα απο κεί (να είναι στενα), γεμίζεις το μπουκάλι νερό για να είναι στιβαρό και βάζεις την μηχανη πάνω.
Είναι πολύ βασικό, αλλά για ώρα ανάγκης κάνει δουλεία.

Βέβαια ακόμα καλύτερο είναι να βρείς ενα τριποδάκι τσέπης.

Αλλά το τελείως gheto tripod είναι μια τσάντα. Τοποθετείς την τσάντα στο έδαφος (αν χρειαστεί να πάει πιο ψηλα βάζεις και ενα μπουφανακι), βάζεις την μηχανή και τον φακό επάνω της, καδράροντας όπως θες (την ακουμπάς σαν σε μαξιλάρι δλδ). Κοιτάς να κάθεται καλά και να είναι σταθερό και βγάζεις.

Απο φακούς, τον τηλεφακό ξέχνα τον. Με τον 50αρη ανοιχτό, ισο 1000 και ταχύτητες ανεκτες θα βγάλεις. Εμείς βγάζαμε με φιλμ 400αρι πριν απο κάποια χρόνια και παλευόταν... Με τον 18-55 θα εχεις πιο εντυπωσιακη προοπτικη, αλλα πρεπει να προσεξεις στο καδραρισμα.

Last edited:
Σε νυχτερινές να παίξεις με τρίποδο ή με φλας δεύτερης κουρτίνας στο κυρίως θέμα σου. Εξωτερικό φλας, αλήθεια, πήρες?

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρίποδο (μαζί μου)... Οπότε έκθεση μεγάλης διάρκειας καθίσταται αδύνατη. Αλλά θεωρώ πως με τέτοιο εκτυφλωτικό φως στην πλατεία από τις οθόνες (κυριολεκτικά χρειάζεσαι γυαλιά ηλίου) θα υπάρξει κάποιος τρόπος.

δοκίμασε να την ακουμπίσεις σε κάποια σταθερή επιφάνεια, αλλά στην άκρη της, ώστε να μην εμφανιστεί η κάτω επιφάνεια στη φωτο σου. Το πολύ φως δεν είναι καλό, διότι θα υπάρχει τρομερή διαφορά φωτεινότητας από τα φωτεινά στα σκοτεινά. Άρα ή θα έχεις καμμένα τα φωτεινά ή εντελώς μπουκωμένα τα σκοτεινά.

Κάνε και μια δοκιμή για τριπλές λήψεις και ένωση HDR.... με λίγη προσοχή για φυσικό αποτέλεσμα, αλλιώς άστο. Από το 3ο μενού της μηχανής, επιλέγεις exposure comp. με τη πίσω ροδέλα, το ρυθμίζεις σε λήψη bracketing -2, 0, +2 EV, ρυθμίζεις τη λήψη σε ριπή (αντί για ένα-ένα καρέ), και προσπαθώντας να μείνεις όσο πιο ακίνητος μπορείς, και προσέχοντας να σου δίνει ταχύτητα από 1/60 και πάνω (ώστε η χαμηλή ταχύτητα στο +2EV να σου βγει στο 1/15, που με τη σταθεροποίηση ενεργοποιημένη επαρκεί), πατάς το κλείστρο και βαράς μια τριπλέτα λήψεων.

Συνειδητοποιησα το πρόβλημα που λόγω του αρχικού ενθουσιασμού δεν το παρατήρησα ενώ ήταν μπροστά μου : η times square δεν έχει απλώς δυνατά φώτα, είναι επίσης γεμάτη γιγαντοοθονες μεγέθους
2-3 κινηματογραφων με δυναμικό περιεχόμενο, συνήθως βίντεο. Άρα αυτομάτως αποκλείεται τόσο η διαρκής έκθεση όσο και το HDR.

Προσπάθησα λοιπόν με παραδοσιακους τρόπους και κάποια συμπαθητικά αποτελέσματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησίασα τη δυναμική περιοχή της πραγματικότητας, αυτό δηλαδή το τεράστιο αντιληπτό κοντράστ που καθιστά την πλατεία αξιοθέατο. Θα τα ανεβάσω όταν μπορέσω.

Last edited: