EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Re: Απάντηση: EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

...Εξωτερικό φλας, αλήθεια, πήρες?

Γενικά το αντιπαθώ απέραντα το φλας. Βέβαια η αλήθεια είναι πως με το ενσωματωμένο, ακόμα και με την προσθήκη ενός diffuser της πλάκας, που αγόρασα μαζί με ένα πακέτο με διάφορα μπιχλιμπίδια (φίλτρα, καπάκια, κλπ), η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά, αλλά με σκέτο το φλας το αποτέλεσμα μου φαίνεται απογοητευτικό.

Αν έχεις καμία πρόταση για οικονομικό καλύτερο φλας και συνδυασμό με diffuser δεκτή.

Αν έχεις καμία πρόταση για οικονομικό καλύτερο φλας και συνδυασμό με diffuser δεκτή.

Αν έχεις όρεξη να ασχοληθείς....γιατί θέλει λίγο χρόνο για να μάθεις...μπορείς να παίξεις με εξωτερικό φλας το οποίο να είναι off-camera.
Σε manual ρυθμίσεις. όχι TTL (αυτόματο με βάση τις ρυθμίσεις της κάμερας)
Ακόμα και κινεζιά φτηνή θα σε ικανοποιήσει έτσι.
Δες στο flickr φωτογραφίες που βγαίνουν με τον όρο "strobist".
Το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό.

Εάν σου αρέσει το στυλ τότε μπορείς για αρχή να πας στο strobist.blogspot και να αρχίσεις να διαβάζεις για off-camera flash, τι εξοπλισμό χρειάζεσαι και τι μπορείς να κάνεις. Άρχισε με το lighting 101 tutorial. Είναι του David Hobby που είναι από τους πιο γνωστούς φλασάδες (Έχει βγάλει και DVD που είναι διαθέσιμο και στο lynda.com).

Εγώ έχω παραγγείλει δύο, το κινέζικο YONGNUO YN-560 II και το III. Υπάρχουν αναφορές ότι κάποια είναι μάπα και χαλάνε αλλά από την άλλη είναι και φτηνά.
Είναι manual αλλά στο 1/3 - 1/4 της τιμής από κάποιο φλας με αυτόματο (TTL).
Έχω παίξει αρκετά με το Metz 44 που είναι αυτόματο αλλά 4 φορές ακριβότερο και στο manual έχει πολύ (!!!) λιγότερες ρυθμίσεις.

καλά με οποιοδήποτε εξωτερικό φλας δεν θα μπορέσει να φωτίσει την Times Square , έτσι δεν είναι;

Απάντηση: Re: EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Συνειδητοποιησα το πρόβλημα που λόγω του αρχικού ενθουσιασμού δεν το παρατήρησα ενώ ήταν μπροστά μου : η times square δεν έχει απλώς δυνατά φώτα, είναι επίσης γεμάτη γιγαντοοθονες μεγέθους
2-3 κινηματογραφων με δυναμικό περιεχόμενο, συνήθως βίντεο. Άρα αυτομάτως αποκλείεται τόσο η διαρκής έκθεση όσο και το HDR.

Ίσα-ίσα, για τέτοιες περιπτώσεις είναι το HDR. Έχεις περιοχές εντελώς χαμένες στη σκιά, και περιοχές πάρα πολύ φωτεινές. Οι τριπλές λήψεις θα σου δώσουν, +2EV για να φωτίσεις τα σκιερά, και -2EV για να μην κάψεις τη λεπτομέρεια στις γιγαντοοοθόνες και γενικώς τα φωτεινά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Γενικά το αντιπαθώ απέραντα το φλας. Βέβαια η αλήθεια είναι πως με το ενσωματωμένο, ακόμα και με την προσθήκη ενός diffuser της πλάκας, που αγόρασα μαζί με ένα πακέτο με διάφορα μπιχλιμπίδια (φίλτρα, καπάκια, κλπ), η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά, αλλά με σκέτο το φλας το αποτέλεσμα μου φαίνεται απογοητευτικό.

Όλοι μπορεί να τα αντιπαθούμε, αλλά τι κάνεις όταν έχεις να βγάλεις πορτραίτο με κόντρα φως; Έστω για λειτουργία fill-in, δεν μπορεί να μην το χρειαστείς!

Έχω το απλό 420EX, και για τη μικρή EOS M το λιλιπούτειο και σπαρτιατικό 90EX (το οποίο όμως φαίνεται λειτουργεί και ως master!), πρόσφατα αγόρασα και τη ναυαρχίδα της YONGNUO, το 565 ΕΧΙΙ, το οποίο είναι αντίγραφο του 580EX, και σε ορισμένα σημεία και καλύτερο: ενώ το guide number δίνεται μάλλον φουσκωμένο, διατηρείται καλύτερα σε διαρκή ριπή εκφωτισμών, φορτίζει ταχύτερα, δεν λειτουργεί μεν ως master, αλλά λειτουργεί ως slave TTL, slave σε Μ (ενεργοποιείται δλδ από φλασιά) κλπ κλπ. Όλα αυτά στην αστρονομική τιμή των 100$ (από ebay, κανονικά έχει κάπου 180). Και με δωράκι ένα κλασικό diffuser.
Θα έλεγα να αποφύγεις τα μάνιουαλ (μη TTL) φλας, αφού με λίγα χρήματα παραπάνω μπορείς να πάρεις ένα φλας που να τα έχει όλα, σε κινέζικο.

Re: Απάντηση: Re: EOS Rebel T3i για "απλές" ανάγκες;

Ίσα-ίσα, για τέτοιες περιπτώσεις είναι το HDR. Έχεις περιοχές εντελώς χαμένες στη σκιά, και περιοχές πάρα πολύ φωτεινές. Οι τριπλές λήψεις θα σου δώσουν, +2EV για να φωτίσεις τα σκιερά, και -2EV για να μην κάψεις τη λεπτομέρεια στις γιγαντοοοθόνες και γενικώς τα φωτεινά.

Μα η τριπλή φωτογράφιση θα πιάασει διαφορετικό καρέ στις γιγαντοθόνες (που παίζουν με συνήθως με 30fps), άρα το αποτέλεσμα θα είναι μουτζούρα, το ίδιο και με τη διαρκή έκθεση.

Εχουν αλγορυθμους για αυτο, Εξάλλου εαν ξέρεις Ps το κανείς εσύ με μάσκες, επιλέγοντας εσύ το τμήμα που θέλεις. Για ψάξε για times square hdr να δούμε τι θα σου βγάλει...

Ναι ακριβώς αυτό.
Όχι μάστερ σημαίνει ότι σε σύστημα πολλαπλών φλας μπορεί να λειτουργήσει ως slave (κανονικά με TTL), ελεγχόμενο από το κύριο φλας, το οποίο θα έχει δυνατότητα master. Πχ ένα 580EX.

Όχι.
Σημαίνει ότι το έχεις σαν κανονικό φλας, και μάλιστα ως τέτοιο είναι άριστο, με πολύ καλό GN, ταχύτατη φόρτιση και διατήρηση της ισχύος του σε απανωτές φλασιές, απλώς εάν θελήσεις αργότερα σύστημα πολλαπλών φλας, το συγκεκριμένο δεν θα μπορεί να τα ελέγχει ασύρματα, με έλεγχο TTL (όπου την έκθεση ρυθμίζει η φωτομέτρηση της μηχανής). Φυσικά μπορείς να ελέγχεις φλας οπως το παραπάνω Yongnuo 560 που πρότεινε ο φίλος, τα οποία λειτουργούν ως optical slaves, δλδ ενεργοποιούνται με τη φλασιά, αλλά στην προρυθμισμένη ισχύ που θα τους βάλεις, όχι TTL.

ΥΓ... δεν είναι μικρό φλας, είναι στις διαστάσεις του 580 της Canon. Και παίρνει τα ίδια difussers με αυτό, αφού έχουν όμοια κεφαλή.

Ο, τι καλύτερο κατάφερα να κάνω για να φωτισω σχεδόν όπως φαινόταν στην πραγματικότητα το πραγματικά εντυπωσιακό front desk του ξενοδοχείου. ISO100 και έκθεση 15 sec με τρίποδο εκστρατείας αποτελούμενο από έναν σκούφο. :D
http://www.flickr.com/photos/114665157@N06/12080178216/#

Last edited:
Πάντως το μόνο που με έχει απογοητεύσει πολύ για την ώρα είναι η κατασκευαστικη ποιότητα της οθόνης : ενώ τη μηχανή την προσέχω σαν τα μάτια μου, φυσικά δεν έχει πέσει ή χτυπήσει κάπου, η οθονιτσα είναι γεμάτη εκατοντάδες σημαδακια, πιθανότατα από την τριβή με το ρούχο μου όταν παίρνω τους δρόμους για φωτογραφίες. Όχι γρατσουνιές, μιλάμε για ανεπαίσθητα σημαδακια, απλά φοβάμαι για το μέλλον. Ξέρετε Σε αν αυτό είναι απλά περίβλημα που αλλάζει, η πρέπει να αλλαχθεί όλη η οθόνη?

Τώρα που μου λες ότι είσαι εξαιρετικά προσεκτικός με τα παιχνίδι σου Ξανά κοίταξα το link για το προστατευτικό και βλέπω, από ότι λέει είναι γυαλί 0.5 χιλιοστά Δεν ξέρω γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει πότε κάτι ανάλογο, πάντως έχω ακούσει, για λεπτά φίλτρα προστασίας φακών ( άλλο βέβαια το ένα και άλλο το άλλο ), που έχουν σπάσει σε << απλή >> επαφή με κάποιο αντικείμενο και έχουν κάνει ζημιά στο φακό
Εδώ δεν πιστεύω βέβαια να ισχύει κάτι ανάλογο, μιάς και το προστατευτικό τζαμάκι θα γίνεται ένα, από ότι φαντάζομαι με το τζαμάκι της οθόνης. Δεν ξέρω το συγκεκριμένο μπήκε εντελώς τυχαία. Υπάρχουν πολλών λογιό προστατευτικά οθόνης Από ζελατίνες και πλαστικά μέχρι και από γυάλινα

Όχι τίποτα άλλο, αλλά δεν θέλω να με βρίζεις αν χτύπα ξύλο γίνει τπτ :)