Επαγγελματικά dac & clock...

Η λύση master clock για όλα είναι -μακράν- τεχνικά η καλύτερη, φυσικά. Όμως αποκλείει τους χρήστες με pc σαν πηγή αναπαραγωγής (κρίμα).

Δεν είμαι και ειδικός στα ψηφιακά, αλλά "σκαλίζοντας" τον τελευταίο καιρό, μιας και θέλω να φτιάξω ένα dac (να βρίσκεται), είδα ότι απλά μετά το 2000, τα chip τουλάχιστον έγιναν χειρότερα. Κανένα σύγχρονο τσιπ δεν φτάνει π.χ. τα -10ετίας πλέον- PCM1702/04 της ΤΙ.
Ακόμα και σήμερα, τα φοράνε π.χ. τα esoteric, τα cary, τα είχαν τα κορυφαία Levinson (No 360) και άλλοι που πιθανόν μου διαφεύγουν.
Η επιβάρυνση στο κόστος όμως με τέτοιου είδους τσιπ είναι εξωφρενική:

Ένα καλό σύγχρονο Δ/Σ dac chip (όλα τέτοια είναι), π.χ το 8740/1 της wolfson ή το pcm1794A της ΤΙ, κοστίζει χοντρική καμμιά 15$. Είναι στέρεο και συμπεριλαμβάνει και το ψηφιακό φίλτρο. Επιπλέον έχει και συμμετρικές αναλογικές εξόδους.
Ο σχεδιαστής "καθαρίζει" δε με 2 τροφοδοτικά.

Η ίδια σχεδίαση π.χ. με PCM1704:

4 dac chips x30$=120$
1 φίλτρο DF1707 = 15$
4 τροφοδοτικά. (2 συμμετρικά)

Είναι προφανές προς τα που πήγε η εξέλιξη...
 
Re: Απάντηση: Επαγγελματικά dac & clock...

Η λύση master clock για όλα είναι -μακράν- τεχνικά η καλύτερη, φυσικά. Όμως αποκλείει τους χρήστες με pc σαν πηγή αναπαραγωγής (κρίμα).
Λάθος! Υπάρχει πλήθος επαγγελματικών καρτών ήχου (ή ακριβέστερα Audio interface) γισ υπολογιστή που -ακριβώς επειδή προορίζονται για επαγγελματικές εφαρμογές- διαθέτουν εισόδους-εξόδους ρολογιού χρονισμού clock in-out. Οι τιμές ξεκινάνε από χαμηλά (200-300 Ευρώ) και φθάνουν πολύ ψηλά, όμως οπωσδήποτε είναι πολύ πιό προσιτές από τα αντίστοιχα Hi-End μηχανάκια. Και πολλές είναι εξοπλισμένες με εξαιρετικούς μετατροπείς, ώστε να μη χρειάζεται εξωτερικό DAC.

Κατά κανόνα πάντως η σύνδεση του DAC με εξωτερικό ρολόϊ χρονισμού το αναβαθμίζει, εκτός αν πρόκειται για κορυφαίο μετατροπέα που έχει δικό του καλύτερο.
 
Δύο νέα από την Weiss που θα τα δείτε στην έκθεση:
http://www.weiss-highend.ch/pressreleases.html

1. Ένα υψηλής ποιότητας παθητικός προενισχυτής τηλεχειριζόμενος με ρύθμιση αντιστάσεων (ΑΤΤ202)
2. Ένα οικονομικότερο firewire interface (INT202) επίσης τηλεχειριζόμενο.

Για τιμές θα ενημερώσω σύντομα.
 

Attachments

  • ATT202.jpg
    ATT202.jpg
    42.4 KB · Views: 29
  • INT202.jpg
    INT202.jpg
    33 KB · Views: 29
Re: Απάντηση: Επαγγελματικά dac & clock...

... Και πολλές είναι εξοπλισμένες με εξαιρετικούς μετατροπείς, ώστε να μη χρειάζεται εξωτερικό DAC.

Για πες... ποιές εννοείς?

Κατά κανόνα πάντως η σύνδεση του DAC με εξωτερικό ρολόϊ χρονισμού το αναβαθμίζει, εκτός αν πρόκειται για κορυφαίο μετατροπέα που έχει δικό του καλύτερο.

Ετσι νόμιζα και 'γω. Αλλά ο Bob Katz λέει κάπου...
"An external clock is a bandaid for a "cure" which can only be done properly within a good converter design. In fact, any converter which does not perform equally as good or BETTER on internal clock than external is also defective."

και..
"Jitter at the convertor chip will be lower, in most cases, when clocked to internal. There is no doubt about that, no mystery, we never claimed anything else." Dan Lavry και Lucas van der Mee (Sr. Design Engineer Apogee Electronics)
 
Re: Επαγγελματικά dac & clock... (To Clock or Not to Clock!)

Για πες... ποιές εννοείς?
....................................................................................................
Ετσι νόμιζα και 'γω. Αλλά ο Bob Katz λέει κάπου...
"An external clock is a bandaid for a "cure" which can only be done properly within a good converter design. In fact, any converter which does not perform equally as good or BETTER on internal clock than external is also defective."

και..
"Jitter at the convertor chip will be lower, in most cases, when clocked to internal. There is no doubt about that, no mystery, we never claimed anything else." Dan Lavry και Lucas van der Mee (Sr. Design Engineer Apogee Electronics)
Το μήνυμα σου μ' έβαλε σε σκέψεις και προβληματισμό. Συνειδητοποίησα πως το post μου, όπως το είχα διατυπώσει, μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες και εσφαλμένα συμπεράσματα. Εξάλλου ο Bob Katz είναι δάσκαλος (τα βιβλία και τα γραπτά του για την ακρίβεια) πολλών από μας. Ποιός είμαι εγώ που θα τολμούσε να τον αμφισβητήσει!

Προχώρησα λοιπόν σε περαιτέρω έρευνα. Νομίζω, ότι βρήκα το thread όπου διεξάγεται η συζήτηση στην οποία αναφέρεσαι.
http://www.audioasylum.com/cgi/t.mpl?f=pcaudio&m=57902

Εκεί και παραπομπή που βρίσκουμε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις του Dan Lavry:

http://recforums.prosoundweb.com/index.php/mv/msg/14324/0/0/0/

Μελετώντας προσεκτικά τη διεξαγόμενη συζήτηση εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι "γκουρού" έχουν κατά νου, όταν καταλήγουν σε συμπεράσματα κορυφαίους μετατροπείς: Apogee Digital, Benchmark, Lavry, Weiss κλπ.
Αναφέρονται επίσης και κορυφαίες "κάρτες ήχου" (Audio Interfaces για να είμαστε ακριβείς): Metric Halo, Motu, Sonic Studio κλπ.
Το συμπέρασμα από την όλη συζήτηση, αλλά και την εμπειρία πολλών από μας, είναι: Ένας κορυφαίος μετατροπέας έχει ενσωματωμένο ένα επίσης κορυφαίο ρολόϊ χρονισμού (αλλοιώς παύει να είναι κορυφαίος!) και δεν ωφελείται διόλου, ή και χειροτερεύει, αν συνδεθεί μ' ένα εξωτερικό, έστω κι' αν είναι το σούπερ ρολόϊ των ονείρων μσς.

Τι γίνεται όμως αν το μηχανάκι μας έχει πολυ καλά τσιπάκια μετατροπής, αλλά για λόγους οικονομίας του κατασκευαστή, ένα υποδεέστερο ρολόϊ; Αδιανόητο για τον κόσμο των Hi-End μετατροπέων, συνηθέστατη περίπτωση όμως για πλείστα Audio Interface υπολογιστή, αλλά και πολλών "audiophile" DAC's που κυκλοφορούν "εκεί έξω" στον κόσμο των κοινών θνητών. Ο Dan Lavry στην ίδια παραπάνω απάντηση του είναι ξεκάθαρος:
"It is true that the PLL does better when fed a less jittery clock, but that is just a tiny portion of the overall issue."
Στην περίπτωση αυτή, όπου δηλαδή ό "μεγάλος ασθενής" είναι μόνο το ρολόϊ έχουμε βελτίωση!
Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να το επαληθεύσω και στην πράξη:

Πραγματοποίησα την ηχογράφηση του Earthdance Crete Festival μόλις πριν λίγες μέρες στην Παχεία Άμμο Λασιθίου Κρήτης.

Ολόκληρο το event ηχογραφήθηκε κάτω από άθλιες γι' συτή τη δουλειά συνθήκες, επί τριήμερο, στο 24καναλο Alesis HD24XR. Η Alesis με τα ADAT της έχει τροφοδοτήσει τα στούντιο για μιά ολόκληρη εικοσαετία. Δεκάδες χιλιάδες ηχογραφήσεις έχουν πραγματοποιηθεί μ' αυτά και κυκλοφορούν. Ωστόσο η εμπειρία και ο πειραματισμός με είχαν κάνει από καιρό να διαισθάνομαι πως το αδύναμο σημείο του Recorder είναι το ρολόϊ. Μιά ελαφριά λέπτυνση (αδιόρατη για τους περισσότερους, αλλά φανερή για μένα) στο σώμα των μεσαίων ορισμένων μόνο ακουστικών οργάνων (ειδικά του βιολιού) που δεν υπήρχε στα μικρόφωνα, την κονσόλα και τους προενισχυτές μικροφώνων που χρησιμοποιώ, μ' έκανε να υποψιάζομαι τους μετατροπείς και ειδικά το ρολόϊ χρονισμού του πολυκάναλου εγγραφέα ως πιθανούς ενόχους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παραπάνω ηχογράφησης γράφαμε στα τυφλά, χωρίς να ακούμε τι κάνουμε, διότι δεν μας είχαν δώσει δυνατότητες monitoring, κοιτάζοντας μόνο τα ενδεικτικά leds του μηχανήματος. Τόσο χάλια συνθήκες δουλειάς! Επιστρέφοντας, όλο περίεργεια να δω άν και τι γράφτηκε, είχα την ευκαιρία να συνδέσω το πολυκανάλο με το καινούργιο αλλ' αδοκίμαστο ακόμα σε συνθήκες σκληρής δουλειάς απόκτημα:

-Το Ultra High End Audio Interface ηχογραφήσεων και αναπαραγωγής Prism Sound Orpheus.

Οι μετατροπείς ADC και DAC's του μηχανήματος είναι οι ίδιοι ακριβώς με τους "μεγάλους" της Prism και μάλιστα η "εσωτερική πληροφόρηση" λέει, πως είναι και καλύτεροι! Συνέδεσα τις αναλογικές εξόδους του Alesis σε αντίστοιχες εισόδους του Ορφέα και παράλληλα έδωσα χρονισμό στο recorder από το ρολόϊ του Ορφέα. Master ήταν ο Ορφέας φυσικά, και slave το πολυκάναλο. Η διαφορά στην αναπαραγωγή ήταν εμφανής όποτε γυρίζαμε το ρολόϊ του πολυκάναλου από internal σε external. Όχι δραματική, αλλά υπαρκτή και εμφανής σε Α/Β ακρόαση.
Σημειωτέον, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα ψηφιακή (ADAT) σύνδεση μεταξύ των δύο μηχανημάτων, κάτι που θα κάνω προσεχώς. Η ανωτερότητα του κορυφαίου Ορφέα δεν χωράει αμφισβήτηση, όμως είναι σημαντικό να διαπιστωθεί μέχρι ποίό βαθμό μπορεί να βελτιωθούν μετατροπείς με "αδύναμα" ρολόγια....

Στο προηγουμενο post έγραφα ακριβώς αυτό: "Κατά κανόνα πάντως η σύνδεση του DAC με εξωτερικό ρολόϊ χρονισμού το αναβαθμίζει, εκτός αν πρόκειται για κορυφαίο μετατροπέα που έχει δικό του καλύτερο."
Αναφερόμουν κυρίως στους μετατροπείς που έχουν οι πολυποίκιλες μεσαίας κατηγορίας κάρτες ήχου ή και DAC's. Αν το αδύναμο σημείο τους είναι μόνο το ρολόϊ, μπορούν να βελτιωθούν. Δεν θ' αγόραζα όμως ρολόϊ μόνο γι' αυτό το σκοπό. Ένα παράδειγμα: Η κάρτα EMU 1820m που έχω χρησιμοποιήσει. Κάρτα μάλλον μεσαίας κατηγορίας. Αυτοδιαφημίζεται, ότι διαθέτει τα τσιπάκια των Pro-Tools και τύποις τουλάχιστον είναι σωστό. Πιθανόν ένα ρολόϊ χρονισμού να τη βοηθήσει. Ένα τέτοιο ρολόϊ όμως είναι ακριβό εργαλείο (1200-1500 ευρώ). Συμφέρει πολύ περισσότερο ν' αγοράσει κανείς ένα καλό DAC. Και να χρονίσει την κάρτα του με το ρολόϊ του DAC ως master.

.................................................................................................
Ποιές κάρτες ήχου θεωρώ κορυφαίες; Τις έχω αναφέρει ήδη:

  • Prism Sound Orpheus (Είμαι ο ευτυχής κάτοχος του βασιλιά!)
  • Metric Halo (Διεκδικητές του τίτλου)
  • Motu
  • Sonic Studio
  • RM
  • Focusrite (πιό πρσγειωμένα)
Οι κάρτες αυτές είναι δεν είναι απλά audio interface, αλλά σοβαρά εργαλεία δουλειάς. Για χρήση audiophile ακρόασης που ενδιαφέρει τους περισσότερους εδώ μέσα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και άλλοι παράγοντες, όπως η ευχρησία, το κόστος, τα μηχανήματα αναπαραγωγής, που διαθέτει ο καθένας από μας κλπ. Επιφυλάσσομαι γι' αυτά σε κάποιο μελλοντικό post.

Ελπίζω το παραπάνω σημείωμα να βοηθάει κάπως.
Καλές ακροάσεις
 
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!

Ευχαριστούμε που απλόχερα μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου -bye-
 
Ωραία... Και επειδή εγώ είχα ξεκινήσει αυτό το thread στο ΑΑ, μετά από αυτό http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=47478&highlight=modena σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Μετά από σχεδόν 2 μήνες, έχω καταλήξει στα ULN-2 και στο -ακριβώτερο- ULN-8. Υπάρχουν και τα Weis...
Αναρωτιέμαι αν θα ακούγονται καλύτερα από το -πολύ καλό- DAC1 που ήδη έχω. Ηθελα να μοιώσω τα υποψήφια FW Dacs σε 2-3. Δεν είναι ότι πιό εύκολο ν' ακούσεις τα πάντα στο χώρο σου...
Κάθε - σαφώς υποκειμενική - γνώμη και εμπειρία ευπρόσδεκτη.
 
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!

Ευχαριστούμε που απλόχερα μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου -bye-

Ωραία... Και επειδή εγώ είχα ξεκινήσει αυτό το thread στο ΑΑ, μετά από αυτό http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=47478&highlight=modena σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Μετά από σχεδόν 2 μήνες, έχω καταλήξει στα ULN-2 και στο -ακριβώτερο- ULN-8. Υπάρχουν και τα Weis...
Αναρωτιέμαι αν θα ακούγονται καλύτερα από το -πολύ καλό- DAC1 που ήδη έχω. Ηθελα να μοιώσω τα υποψήφια FW Dacs σε 2-3. Δεν είναι ότι πιό εύκολο ν' ακούσεις τα πάντα στο χώρο σου...
Κάθε - σαφώς υποκειμενική - γνώμη και εμπειρία ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Τώρα στο προκείμενο.:hmmmm:

Το Benchmark είναι ήδη εξαιρετικό, οπότε κάθε συζήτηση για ρολόϊ είναι σκέτη φιλολογία...
Η ULN-2 πρέπει να είναι κάπου στα ίδια επίπεδα, οπότε για να δείς διαφορά θα πρέπει να πας πολύ πάνω. Το θέμα είναι πόσο πάνω! Ο Ορφέας, η ULN-8 (ο διεκδικητής του τίτλου) κσι η Weiss είναι κορυφές. Θα προσθέσω στον κατάλογο σου και τον Mytec AD/DA 8X192 με την προσθήκη Firewire κάρτας. Τι θα τον κάνεις, δεν ξέρω, όμως τον χρησιμοποιούν πολλές δισκογραφικές εταιρείες. Επίσης τις Lynx, overkiller κάρτες σε κάποια από τις εκδόσεις τους με ή χωρίς εξωτερικούς μετατροπείς. Μην ανησυχείς, σ' αυτά τα επίπεδα ποιότητας και τιμής τα FW μηχανήματα δεν είναι πάνω από 3-4!

Πάντως, πριν αποφασίσεις, φροντισε να τα ακούσεις πρώτα σε σύγκριση με τον Benchmark που ήδη κατέχεις, ώστε να διαπιστώσεις, αν όντως οι διαφορές αξίζουν τα πολλά επιπλέον χρήματα που πρέπει να καταβάλεις. Είναι μάλλον δύσκολο ν' ακούσεις όλα τα μηχανήματα στο χώρο σου, μπορείς όμως να παιρνεις το Benchmark μαζί σου και να τα ακούς προς συγκριση σε κάποιο καλά εξοπλισμένο στούντιο. Και υπάρχουν και κάμποσα θέματα ακόμα, που πρέπει να δεις. Όπως, π.χ. με τι και πως θα τα συνδέσεις, ποιές άλλες πηγές έχεις και που τελικά θα καταλήξουν για να παίξουν (άλλα ψηφιακά, ενισχυτικά, ηχεία κλπ). Η συνεργασία των καθαρόαιμων επαγγελματικών -κορυφών ή μη- με τα συνήθη καταναλωτικά Hi-Fi, ή Hi-End μηχανήματα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ακόμα να λάβεις υπ' όψιν στο σχεδιασμό σου τις προοπτικές για τυχόν μελλοντικές επεκτάσεις του συστήματος σου.

Θα διευκόλυνε ωστόσο, αν μας έγραφες τις συσκευές που απαρτιζουν το σύστημα σου και ποιες πρροπτικές έχεις κατά νου...

Αυτά προς το παρόν
Καλές ακροάσεις για όλους-bye-
 
Απο οτι γνωριζω απο συζητησεις με επαγγελματιες τα DAC της Prism θεωρουνται η απολυτη κορυφη στον επαγγελματικο χωρο σε DAC εως τα 10.000 $ (πανω και απο το DAC-1 η αλλιως Medea της Weiss). Εαν το Prism Orpheus παιζει καλυτερα απο το Prism Dream προφανως μιλαμε για το κορυφαιο value for money DAC στον πλανητη.... Το εχω σταμπαρει εδω και καιρο οποτε εαν μπορεσεις να το συγκρινεις με το Medea θα με ενδιεφερε να ακουσω τα συμπερασματα σου...
 
Θα διευκόλυνε ωστόσο, αν μας έγραφες τις συσκευές που απαρτιζουν το σύστημα σου και ποιες πρροπτικές έχεις κατά νου...

Φίλε SN
Πηγή είναι μόνο ένα Intel Mac Mini με Snow Leopard, iTunes και αρχεία AIFF / Apple Loσsless σε εξωτερικό 1TB HD. Η σκέψη είναι ένα FW dac - που θα δηλωθεί σαν master clock source στο Audio/MIDI setup του Core Audio - και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για στερεοφωνική αναπαραγωγή. Οι drivers θα πρέπει να είναι "παίζουν" σωστά σε Mac OS X και αν υπήρχε δυνατότητα remote volume control, θα οδηγούσε απευθείας τελικούς με XLR σύνδεση. Αλλιώς θα οδηγήσει προενισχυτή πάλι με XLR inputs. Ηχεία είναι τα JBL 4430 Studio Monitors.

Προοπτικές... Τίποτε άλλο σχετικά με το dac. Ούτε μίξεις, A>D, Ηome Cinema κλπ. Ούτε άλλες πηγές. Ισως στά ηχεία, αν κάποια στιγμή βρεθούν τα 4435, τα Everest :2thumb22sup: ή κάτι (custom?) σε κόρνες...

Σ' ευχαριστώ για τις απόψεις σου. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμες -τουλάχιστον σ' εμένα. Ετσι κι' αλλιώς εσύ(είς) παράγετε το υλικό αναφοράς που εμείς προσπαθούμε να αναπαραγάγουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά (?) (High Fidelity) στο χώρο μας. -bye-
 
Υπάρχει, ας πούμε, και αυτή εδώ η διπλή κάρτα της E-MU, ίδια με την 1820m που αναφέρει ο φίλος ο Sonus Naturalis, αλλά μόνο με 150 , οπότε αξίζει κάποια στιγμή κανείς να της βάλει και εξωτερικό ρολόϊ στην θύρα σύνδεσης που διαθέτει! Ε-ΜU 1212m:

1212MPCI.jpg



Με το internal clock έχει jitter 576 ps.

Nα και οι, (τρομερές), προδιαγραφές της που συγκρίνονταο άνετα με πολλά καλά dac!: ΚΑΝΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΕΘΥΝΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ!

AUDIOHOLICSFOREMU1212m.jpg



:smile:
 
Last edited:
Απο οτι γνωριζω απο συζητησεις με επαγγελματιες τα DAC της Prism θεωρουνται η απολυτη κορυφη στον επαγγελματικο χωρο σε DAC εως τα 10.000 $ (πανω και απο το DAC-1 η αλλιως Medea της Weiss). Εαν το Prism Orpheus παιζει καλυτερα απο το Prism Dream προφανως μιλαμε για το κορυφαιο value for money DAC στον πλανητη.... Το εχω σταμπαρει εδω και καιρο οποτε εαν μπορεσεις να το συγκρινεις με το Medea θα με ενδιεφερε να ακουσω τα συμπερασματα σου...
Ο Ορφεύς (ελληνικά παρακαλώ!) σίγουρα είναι μεταξύ των κορυφαίων value for money συσκευών ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής και ο ήχος του είναι κορυφαίος σαφώς και εμφανώς, με ότι και αν το συνδέσεις. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει σχεδιαστεί για ν' αποδίδει την ίδια ακριβώς χωρίς συμβιβασμούς ηχητική ποιότητα, όπως και τα μεγάλα μηχανήματα της, αλλά σε μικρότερο και βολικότερο μέγεθος: (βλ. http://www.prismsound.com/music_recording/products_subs/orpheus/orpheus_home.php#quality)

"Orpheus is a FireWire multi-track audio interface for personal recording and sound production, for professional musicians, songwriters, engineers and producers as well as recording studios, post production facilities and scoring stages. Orpheus is ideal for music and sound recording, multitracking, overdubbing, stem-based mastering, analogue summing and critical listening applications."
και
orpheus_ang_r.jpg

"The Orpheus design brief was: Get Prism Sound quality conversion and mic preamps into a 1U box at a more accessible price point. Sound quality just wasn't negotiable. Orpheus has the same no-compromise analogue front and back ends, with the same fully-balanced-throughout architecture, the same isolation barriers protecting the analogue from digital and computer interference."

Τώρα, αν παίζει παιζει καλυτερα απο το Prism Dream, δεν ξέρω. Ακόμη κι' αν είναι ακριβής η "εσωτερική πληροφόρηση" της εταιρείας, ότι στον Ορφέα έχουν βάλει καλύτερους μετατροπείς απ' ότι στα "μεγάλα" μηχανήματα τους (δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω, άλλωστε ο Ορφέας είναι νεώτερο μηχάνημα και η εταιρεία το προωθεί με ζήλο), δεν μπορεί να έχει -λόγω μεγέθους- τα τροφοδοτικά που κρύβει το Dream DA 2, αλλοιώς θα έπρεπε να ζυγίζει 300 κιλα! Εξάλλου αν ρίξεις μιά ματιά στα χαρακτηριστικά τους, εισόδους-εξόδους κλπ, θα δεις ότι προορίζονται για διαφορετικές δουλειές.
Πάντως, σ' αυτές τις κατηγορίες ποιότητας και τιμής οι διαφορές είνσι ελάχιστες, έτσι κι' αλλοιώς. Δεν είναι, όπως όταν συγκρίνεις ένα προενισχυτή μ´έναν άλλον. Τα μηχανήματα αυτά δεν έχουν "χαρακτήρα", είναι φτιαγμένα για να μην έχουν.
Ένα καλό καλώδιο ρεύματος το ωφελεί κάπως, (συνιστά και η εταιρεία τη λήψη μέτρων για την αποφυγή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών και επιδράσεων). Του έχω βάλει το Kimber PK10. Ελαφριά βελτίωση υπάρχει, μη φανταστείτε όμως κάτι δραματικό. Η τάξη του μεγέθους της είναι κατά πολύ μικρότερη, απ' όσο όταν άλλάζω το ίδιο καλώδιο ρεύματος σε μία consumer συσκευή, π.χ. ένα τελικό ενισχυτή. Αυτά τα στοιχεία είναι, που με κάνουν να χαίρομαι τις καλές επαγγελματικές συσκευές. Είναι αυτό που είνσι εξαρχής, χωρίς έτσι ή αλλοιώς, ούτε ναι μεν, αλλά...

Το μηχάνημα επίσης χρησιμεύει ως κορυφαίος πολυκάναλος monitor controller -(μεσω DAW Software)- και ως προενισχυτής, αν και θα απαιτεί εκμάθηση (ειδικά το Software Mixer που το συνοδεύει). Άν έχετε και ενεργά ηχεία δεν χρειάζεται τίποτ' αλλο στην πορεία του. Ακόμα αν το ρυθμίσετε κατάλληλα μπορεί να παίξει και χωρίς να έχετε αναμμένο τον υπολογιστή. Παράδειγμα:

Συνδέουμε σε μιά από τις ψηφιακές εισόδους του το DVD/CD player μας και τον προενισχυτή μας (ναι, τον προενισχυτή, που εδώ χρησιμεύει απλά ως router!) από από κάποια έξοδο tape συνήθως, ώστε να έχουμε σήμα επιπέδου Line, σε κάποιο ζεύγος από τις εισόδους του. Αφού τα έχουμε ρυθμίσει όλα σωστά χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, μπορούμε να τον κλείσουμε. Όταν ανάψουμε και πάλι τον Ορφέα, θα ψάξει να βρεί τη Firewire συνδεση του υπολογιστή μας. Αν το computer μας είναι κλειστό ο Ορφέας θα θυμηθεί την τελευταία ρυθμιση και τις συνδέσεις που είχαμε ορίσει. Έτσι έχουμε όλες τις συσκευές μας να παίζουν εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα του μηχανήματος χωρίς να χρειάζεται συνέχεια ο υπολογιστής. (Απ' όσο ξέρω κάτι παρόμοιο εφαρμόζουν και οι Metric Halo ULN-2, 2882, ULN-8 και οι RME Fireface 800 και 400, αν δενκάνω λάθος).

Μειόνεκτήματα; Υπάρχουν, όμως δεν έχουν σχέση με την ποιότητα του μηχανήματος.
-Οι είσοδοι/έξοδοι του μηχανήματος είναι τύπου καρφί balanced, υποθέτω από έλλειψη χώρου, προκειμένου να χωρέσουν στην χαμηλού ύψους πίσω όψη 8 αναλογικές (ή 4 ζεύγη Stero) είσοδοι με αντίστοιχες εξόδους, τα 2 ζεύγη βυσμάτων ψηφιακής εισόδου/εξόδου, η είσοδοι/έξοδος clock in/clock out κλπ. Τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των βυσμάτων είναι ίδια με των XLR, όμως στην αγορά δεν κυκλοφορούν Hi-End αναλογικά Interconnects, τερματισμένα σε καρφί (Jack Stereo), όπως αυτά που έχουν καθιερωθεί στον audiophile χώρο, εν αντιθέσει με τα RCA και XLR, όπου υπάρχει αφθονία. Αναγκαστικά παρεμβάλλεται κάποιο ανταπτοράκι. Δεν διαπίστωσα κάποιο πρόβλημα, στην ποιότητα του ήχου, που είναι έτσι κι' αλλοιώς κορυφσία, όμως είναι ένα θέμα.

-Το κοινό πρόβλημα που έχουν όλα τα Firewire Audio Interface, που δεν αφορά όμως αυτά τα ίδια αλλά τους κατασκευαστές motherboard, που ενσωματώνουν Firewire συνδέσεις με φτηνά τσιπάκια, που δεν τηρούν τις ποδιαγραφές του πρωτοκόλλου. Λύση: Μιά καρτούλα PCI με τσιπάκι Firewire της Texas Instruments.

-Κάποια bugs των Windows, όμως γι' αυτά θα γράψω άλλη φορά.

Σύγκριση με το Medea δεν προβλέπω άμεσα, όμως αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορώ να διαθέσω για ακρόαση και σύγκριση το μηχάνημα, διότι μ' ενδιαφέρουν και μένα τέτοιου είδους πειραματισμοί. Όμως αυτό μπορεί να γίνει, όταν επανέλθω στην Αθήνα μετά από ένα-ενάμιση μήνα.

Χαιρετώ τους φίλους και τα μέλη του AVClub
Μιχάλης​
 
Μιχαλη νομιζω οτι θα μπορεσουμε να το κανονισουμε να το ακουσουμε διπλα σε ενα Medea και ενα Orpheus Labs One. Θα επικοινωνησω συντομα μαζι σου για τα περαιτερω...
 
Μιχαλη νομιζω οτι θα μπορεσουμε να το κανονισουμε να το ακουσουμε διπλα σε ενα Medea και ενα Orpheus Labs One. Θα επικοινωνησω συντομα μαζι σου για τα περαιτερω...
Πολυ ευχαρίστως, όταν επιστρέψω στην Αθήνσ (αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Κρήτη). Υπολογίζω, όπως ήδη έγρσψα, μετά από ένα-ενάμιση μήνα.
Μιχάλης-bye-
 
Φίλε SN
Πηγή είναι μόνο ένα Intel Mac Mini με Snow Leopard, iTunes και αρχεία AIFF / Apple Loσsless σε εξωτερικό 1TB HD. Η σκέψη είναι ένα FW dac - που θα δηλωθεί σαν master clock source στο Audio/MIDI setup του Core Audio - και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για στερεοφωνική αναπαραγωγή. Οι drivers θα πρέπει να είναι "παίζουν" σωστά σε Mac OS X και αν υπήρχε δυνατότητα remote volume control, θα οδηγούσε απευθείας τελικούς με XLR σύνδεση. Αλλιώς θα οδηγήσει προενισχυτή πάλι με XLR inputs. Ηχεία είναι τα JBL 4430 Studio Monitors.
Απ' ότι βλέπω, δεν σ' ενδιαφέρει υλικό με αρχεία υψηλής ανάλυσης (24 Bits κλπ). Πάντως εξίσου σημαντικό είναι και το software player που χρησιμοποιείς. Τι να το κάνουμε το κορυφαίο DAC, αν το χρησιμοποιούμενο προγραμμα αναπαραγωγής δεν είναι bit transparent, ή αλλοιώς bit accurate; (Να μην παρεμβαίνει δηλαδή και να μην αλλοιώνει με κανένα τρόπο τη ροή των bits του αναπαραγόμενου αρχείου). Τα iTunes δεν είναι και πολύ κατάλληλα. Δοκίμασε το Videolan (VLC) με υλικό υψηλής ανάλυσης και παρατήρησε για τυχόν διαφορές. Η Amara για περιβάλλον Mac που έχω δεί να προβάλλεται, ότι και αν κάνει, όσο κορυφαία κι' αν είναι, μου φαίνεται απίστευτα ακριβή για software player!

Νομίζω πως για την περίπτωση σου, αφού επικεντρώνεσαι στο Computer Audio και εφόσον δεν έχεις προοπτική να συνδέσεις άλλες πηγές, μιά πολύ καλή αναβάθμιση θα είναι η Weiss Minerva. Δεν την έχω ακούσει, αλλά δοθείσης της ποιότητας της Weiss, είναι σημαντικό, ότι θα μπορείς εύκολα να τη συνδέσεις με ότι σε βολεύει, αφού διαθέτει εξόδους και σε RCA και σε XLR. Και θα είναι εύκολο, φαντάζομαι, να πάρεις μαζί σου το Mac Mini και να τη δοκιμάσεις επιτόπου. Καλύτερα να έχεις συνδεμένους τους τελικούς απ' ευθείας με XLR σύνδεση. Όσο για τηλεχειρισμό, ένα ασύρματο ποντίκι κάνει μιά χαρά δουλεια, πιστεύω.

Από Mac δεν έχω σχεδόν καθόλου εμπειρία. Μόνο μιά φορά είχα "παίξει" με Mac Mini δανεικό από φίλο για ένα μήνα περίπου. Το θέμα των drivers είναι θεμελιώδες. Γι' αυτό και επιβάλλεται να δοκιμάσεις πρώτα πριν προβείς σε αγορά. Για τη ρύθμιση του FW DAC ως master clock source στο Core Audio Audio/MIDI setup του Mac δεν μπορώ να πω, αλλά μιά γενική συμβουλή είναι ν' ακολουθείς πρώτ´απ' όλα τις συγκεκριμένες οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής του FW DAC, για τη ρύθμιση του υπολογιστή...

Σ' ευχαριστώ για τις απόψεις σου. Θεωρώ ότι είναι
ιδιαίτερα χρήσιμες -τουλάχιστον σ' εμένα. Ετσι κι' αλλιώς εσύ(είς) παράγετε το υλικό αναφοράς που εμείς προσπαθούμε να αναπαραγάγουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά (?) (High Fidelity) στο χώρο μας.
Οι ηχογραφήσεις αναφοράς είναι το όνειρο του ηχολήπτη! Είναι η μαγική στιγμή, που δεν ξέρεις πότε θα'ρθεί. Για να συμβεί απαιτείται ένας συνδυασμός προϋποθέσεων, γεγονότων και τύχης: Κορυφαίος εξοπλισμός, γνώση, μουσικοί με ταλέντο και σε καλή διάθεση τη στιγμή της εγγραφής, σωστός χώρος... Από το στόμα σου λοιπόν και στης Μοίρας το High-End αυτί!

Καλή επιτυχία στις αναζητήσεις σου
Μιχάλης-bye-
 
Re: Απάντηση: Επαγγελματικά dac & clock...

Υπάρχει, ας πούμε, και αυτή εδώ η διπλή κάρτα της E-MU, ίδια με την 1820m που αναφέρει ο φίλος ο Sonus Naturalis, αλλά μόνο με 150 , οπότε αξίζει κάποια στιγμή κανείς να της βάλει και εξωτερικό ρολόϊ στην θύρα σύνδεσης που διαθέτει! Ε-ΜU 1212m:
................................................................................................
Με το internal clock έχει jitter 576 ps.
................................................................................................
Nα και οι, (τρομερές), προδιαγραφές της που συγκρίνονταο άνετα με πολλά καλά dac!:
................................................................................................
:smile:
Ναι, έτσι είναι. Πολλές επσγγελματικές "κάρτες ήχου" (audio interface είναι ο σωστός όρος) χαμηλής και μεσαίας τιμής κονταροχτυπιούνται άνετα με πολλά καταναλωτικά επιτρσπέζια συστήματα, που στέκονται ψηλά στην ιεραρχία των audipphile συσκευών του χώρου.

Πριν τρέξετε ν' αγοράσετε όμως δύο προειδοποιήσεις:
α) Μην σγοράσετε την κάρτα των 200 Ευρώ για να της βάλετε έπειτα εξωτερικό super clock των 1200-1500 Ευρώ για να την βελτιώσετε! (Διαβάστε σχετικό πρηγούμενο post μου).
Βέβαια, σν τυχόν ήδη διαθέτετε ένα τέτοιο super clock, π.χ. διότι σας το χάρισαν ή το κληρονομήσστε, τότε προχωρήστε άφοβα! Άν διαθέτετε ένα καλό εξωτερικό DAC με έξοδο ρολογιού, τότε ναι, ταΐστε από κεί την κάρτα, θα ωφεληθεί. (Το jitter της είναι μάλλον υψηλό). Υπάρχουν πολλές δυσκολίας στη χρήση, διότι κάθε φορά θα χρειάζεται χειροκίνητα να πετυχαίνετε συγχρονισμό, όμως όποιος δεν βουτήξει στη θάλασσα δεν μαθαίνει να κολυμπά.:aktion033:

β) Και μιά προειδοποίηση ακόμα, πιό σοβαρή: Κατεβάστε το manual της κάρτας από εδώ:
http://www.emu.com/support/files/storage/v2_1820-1212-EN.pdf
Διαβάστε προσεκτικά. Θα επιθυμούσα τα σχόλια και τις αντιδράσεις σας. Το Computer Audio αποτελεί κατά τη γνώμη μου το μέλλον του High-End. Όμως προς το παρόν απαιτεί αυξημένες προσπάθειες και εκμάθηση από μέρους του χρήστη, που δυσκολεύει τα πράγματα.
Καλή τύχη στο ψάξιμο...-bye-
 
Sonus Naturalis , διάβασα με πολύ προσοχή όσα λες παραπάνω. Η δική μου εμπειρία είναι ελάχιστη και μόνο από την πλευρά του χομπίστα.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι από όσο καταλαβαίνω ή ύπαρξη ρολογιού είναι πολύ πιο σημαντική κατά την ηχογράφηση ή και τη live επεξεργασία ήχου με ψηφιακά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κεντρικό μαστερ-ρολόι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι στο απλό Playback μέσω δύο συσκευών (σύνηθες στο σπίτι). Καθώς καλείτε να συγχρονίσει μια ολόκληρη αλυσίδα ψηφιακών. Δεν μου φαίνεται άρα παράξενο που οι επαγγελματίες χρησιμοποιών πολύ συχνά αντίστοιχα ρολόγια.
 
Sonus Naturalis , διάβασα με πολύ προσοχή όσα λες παραπάνω. Η δική μου εμπειρία είναι ελάχιστη και μόνο από την πλευρά του χομπίστα.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι από όσο καταλαβαίνω ή ύπαρξη ρολογιού είναι πολύ πιο σημαντική κατά την ηχογράφηση ή και τη live επεξεργασία ήχου με ψηφιακά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κεντρικό μαστερ-ρολόι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι στο απλό Playback μέσω δύο συσκευών (σύνηθες στο σπίτι). Καθώς καλείτε να συγχρονίσει μια ολόκληρη αλυσίδα ψηφιακών. Δεν μου φαίνεται άρα παράξενο που οι επαγγελματίες χρησιμοποιών πολύ συχνά αντίστοιχα ρολόγια.
Φίλε tmjuju,
Πολύ σωστά! Και μάλιστα έχει ζωτική σημασία η εγγραφή να γίνει με ελάχιστο, ει δυνατόν, jitter. Αλλοιώς θα παρακολουθεί κατά κάποιο τρόπο την εγγραφή μας και θα προστεθεί κατά την αναπαραγωγή, ανεξαρτήτως του τελικού μέσου και συσκευών αναπαραγωγής.
Πολύ κατατοπιστική είναι η περιγραφή που κάνει ο Χρήστος Χατζηστάμου από το Athens Mastering. Διάβασε αν θέλεις εδώ:
http://www.athensmastering.gr/EL/equipment_jitter.html

Γι' αυτό και η εγγραφή έχει σημασία να γίνεται με τους καλύτερους διαθέσιμους κάθε φορά ADC μετατροπείς, αλλοιώς θα έχουμε μιά κακή ηχογράφηση, με όλα τα γνωστά από το παρελθόν ελαττώματα του ψηφιακού ήχου και δεν φτιάχνει ό,τι κι' αν της κάνουμε (σχεδόν...)

Εκείνο που επιθυμώ να επισημάνω, είναι πως το γνωστικό πεδίο του καινούργιου ψηφιακού κόσμου μας είναι απέραντο. Κανένας δεν το κατέχει πλήρως (ούτε μπορεί), ούτε κάν οι αρχιμηχανικοί των εταιρειών που καθορίζουν και επιβάλλουν τις εξελίξεις. Καθένας από μας γνωρίζει ένα μικρό κομμάτι μόνο (δυστυχώς), εκείνο που έχει ασχοληθεί και ειδικευθεί...

Το κακό είναι πως και από τη σκοπιά του τελικού χρήστη, του χομπίστα όπως λες, έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις, αν θέλει να αξιοποιήσει και να απολαύσει τις δυνατότητες που δίνονται. Απαιτείται συνεχής ενημέρωση και εκμάθηση, όπως ξαναέγραψα. (Οποιοδήποτε μέσον πέραν του κοινού, ταπεινού CD σε επιτραπέζιο player προαπαιτεί κάποιας μορφής εκπαίδευση, εκμάθηση).

Η ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εμπειριών μέσα από Forum σαν τούτο εδώ είναι ο μόνος τρόπος να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και να ωφεληθούμε, είτε είμαστε χομπίστες, είτε επαγγελματίες, είτε και τα δυό...

Να περνάτε πάντα καλά
 
Φίλε Sonus Naturalis, μήπως ξέρεις, μιά που είσαι τόσο καλός γνώστης, το jitter
τελικά είναι ακουστό;

Ρωτάω γιατί σε δύο περιπτώσεις, DAC MAGIC από USB & SONY HDMI, (είσοδος-έξοδος), το jitter έφτασε τα 3.000 ps, (περίπου), και οι διάφοροι ειδικοί είπαν ότι δεν τρέχει τίποτα!

Τι ισχύει τελικά;


:confused: