Επαγγελματικά dac & clock...

Πολυ ευχαρίστως, όταν επιστρέψω στην Αθήνσ (αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Κρήτη). Υπολογίζω, όπως ήδη έγρσψα, μετά από ένα-ενάμιση μήνα.
Μιχάλης-bye-

που στην κρητη;

υπαρχουν και κρητικοι στην παρεα.

Re: Απάντηση: Επαγγελματικά dac & clock...

............. το jitter
τελικά είναι ακουστό;

Ρωτάω γιατί σε δύο περιπτώσεις, DAC MAGIC από USB & SONY HDMI, (είσοδος-έξοδος), το jitter έφτασε τα 3.000 ps, (περίπου), και οι διάφοροι ειδικοί είπαν ότι δεν τρέχει τίποτα!

Τι ισχύει τελικά; :confused:
Κατ' αρχήν να διευκρινίσω προς άρση παρεξηγήσεων, ότι δεν είμαι μηχανικός ψηφιακών audio συστημάτων, ούτε προγραμματιστής. Απλά εφαρμοστής, όσο μπορώ καλύτερα των υφσταμένων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Παράλληλα φροντίζω να μελετώ τη θεωρία και να ενημερώνομαι, γιατί αλλοιώς δεν γίνεται. Στο ερώτημα σου τώρα:

To Jitter είναι ακουστό και παραακουστό! Είναι πρώτ' απ' όλα αυτή η περίφημη ψηφιακή σκληρότητα, που μας κάνει να προτιμάμε τους παλιούς καλούς αναλογικούς μας δίσκους, παρά τα scratch, crackle, clicks, pops κλπ. Είναι αυτή η απαίσια Σι-Ντί-λα που ακούγαμε τα πρώτα χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα CD. Από τότε μέχρι σήμερα πάρα πολλά έχουν αλλάξει, σήμερα δεν είναι πια έτσι, όμως ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβεις πως ακούγεται το jitter...

Από επιστημονική άποψη είναι περίπλοκο φαινόμενο κι' ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει πλήρως κατανοητό. Είναι κάτι που ερευνάται διαρκώς.

3000 ps (picoseconds)???
Πράγματι, το νούμερο φαίνεται μεγάλο. Μου φαίνεται περίεργο. Για το DacMagic ο κατασκευαστής δίνει Jitter <130 picoseconds. Μήπως κάνεις λάθος; Εν πάση περιπτώση έχω μιά απορία: Πως το μετρήσατε; Χρειάζεται πολύ εξειδικευμένος εξοπλισμός, αν δεν κάνω λάθος. Διάβασε αυτό, αν θέλεις:

http://www.optical-disc.com/techpapers/Jitterwhatitisandhowtomeasureit.pdf

Σημείωσε, ότι είναι κοινή πρακτική οι μετρήσεις των κατασκευαστών να "μαγειρεύονται" κάπως, ώστε να βγάζουν το καλύτερο κάθε φορά αποτέλεσμα. Δεν λένε ψέματα, όμως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετρήσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να δίνουν νούμερα που τους ευνοούν. Πάντως κορυφαίοι κατασκευαστές ψηφιακών μετατροπέων δεν δίνουν κάν μέτρηση jitter (βλ. Prism, RME κλπ) με νούμερο. Διότι στη μέτρηση του φαινομένου υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες.

Για audio μέσω HDMI δεν γνωρίζω και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, πολλα πράγματα δεν είναι ακόμα γνωστά.

Μιά συμβουλή. Χρησιμοποίησε τα αυτιά σου. Είναι το καλύτερο όργανο μέτρησης που διαθέτουμε. Αν ό,τι και όπως το ακούς, σε ικανοποιεί, απολάμβανε το. Αν όχι, τότε συνέχισε το ψάξιμο. Η αναζήτηση είναι μέρος της ζωής μας και η μισή της απόλαυση.

Καλή αναζήτηση...-bye-

3000 ps (picoseconds)???
Πράγματι, το νούμερο φαίνεται μεγάλο. Μου φαίνεται περίεργο. Για το DacMagic ο κατασκευαστής δίνει Jitter <130 picoseconds. Μήπως κάνεις λάθος;

Eίναι το γνωστό, στην audiophile κοινότητα, test του DAC MAGIC που έγινε από το STEREOPHILE, αν δεν κάνω λάθος! Και έκτοτε άρχισε να ξυνίζει η συνταγή DAC>>>USB.

:smile:

Λέει εδώ: jitter από USB με το DAC MAGIC= 3.000 - 3.500 ps !!!!!

Nαι !!! δεν κάνω λάθος!!! Δείτε το:

http://www.stereophile.com/digitalprocessors/cambridge_audio_azur_dacmagic_da_converter/index3.html

Last edited by a moderator:
Απ' ότι βλέπω, δεν σ' ενδιαφέρει υλικό με αρχεία υψηλής ανάλυσης (24 Bits κλπ). Πάντως εξίσου σημαντικό είναι και το software player που χρησιμοποιείς. Τι να το κάνουμε το κορυφαίο DAC, αν το χρησιμοποιούμενο προγραμμα αναπαραγωγής δεν είναι bit transparent, ή αλλοιώς bit accurate; (Να μην παρεμβαίνει δηλαδή και να μην αλλοιώνει με κανένα τρόπο τη ροή των bits του αναπαραγόμενου αρχείου). Τα iTunes δεν είναι και πολύ κατάλληλα. Δοκίμασε το Videolan (VLC) με υλικό υψηλής ανάλυσης και παρατήρησε για τυχόν διαφορές. Η Amara για περιβάλλον Mac που έχω δεί να προβάλλεται, ότι και αν κάνει, όσο κορυφαία κι' αν είναι, μου φαίνεται απίστευτα ακριβή για software player!

Μ'ενδιαφέρουν τα 24/96. Απλά έχω πολύ λίγα - από την HDtracks.com - σε σχέση με τα ripαρισμένα CD μου. Σχετικά με το iTunes, στο mac τουλάχιστον, απο ότι λένε, είναι bit perfect.
"In ALL resolution, the Wavelab captured file is bit identical with the source file. The result proves Mac iTunes 8.1.1.10 is bit transparent on playback."
"The PC iTunes playback CD resolution file (16bit/44.1kHz) perfectly, our CAS 5 – CD Ripping article is still remain valid. However playback 24bit/96kHz & 24bit/192kHz files are not bit transparent to the source file. This is a shocking bad thing!"

Από εδώ: http://www.designwsound.com/dwsblog/?page_id=1607
Για το Amarra... συμφωνώ απολύτως.

Παχεία Άμμος, Ιεράπετρα!
Και τρως στον Αιολο????
Αν πας απο Ιεραπετρα μερια, πανε και στο Ναπολεοντα να φας τους καλυτερους ανθους της περιοχης.-bye-
Αν σου αρεσει το κυμινο, στην Επισκοπη εχει και χορταστικα σουβλακια!!!

Eίναι το γνωστό, στην audiophile κοινότητα, test του DAC MAGIC που έγινε από το STEREOPHILE, αν δεν κάνω λάθος! Και έκτοτε άρχισε να ξυνίζει η συνταγή DAC>>>USB. :smile:

Λέει εδώ: jitter από USB με το DAC MAGIC= 3.000 - 3.500 ps !!!!!

Nαι !!! δεν κάνω λάθος!!! Δείτε το: http://www.stereophile.com/digitalprocessors/cambridge_audio_azur_dacmagic_da_converter/index3.html :smile:
Το είδα το άρθρο. Δύο σημεία μου φάνηκαν άξια προσοχής:
-Η χρήση USB 1.0, αντί της γρήγορης USB 2.0

-Η απάντηση των κατασκευαστών, ότι τα συμβατικά διακοπτικά τροφοδοτικά των επιτραπέζιων υπολογιστών προκαλούν χρονικές αλλοιώσεις (jitter) στη ροή του ψηφιακού σήματος.
Επίσης στο θέμα της USB φαίνεται, ότι υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και μεταξύ κορυφαίων κατασκευαστών.

Δες την παράγραφο με τίτλο "Asynchronous USB"
http://www.dcsltd.co.uk/page/faq#clock_issues, που έχουμε την προσέγγιση της dCS

και
http://www.benchmarkmedia.com/computer_audio/advanced_usb_audio.html, όπου έχουμε την προσέγγιση της Benchmark.

Το πρόβλημα είναι, ότι πρέπει να συνδυαστεί τεχνογνωσία ψηφιακών ηλεκτρονικών, αναλογικών ηλεκτρονικών και προγραμματισμου υπολογιστών, που αυξάνει το κόστος αφού θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι ειδικοί σε κάθε τομέα. Αυξάνεται επίσης το κόστος των δοκιμών, πριν ένσ προϊόν βγεί στην αγορά. Η συγκεκριμένη εταιρεία με το Dac Magic μάλλον δε φαίνεται και τόσο αξιόπιστη.

Εγώ δεν θ' αγόραζα USB DAC. Θα ακολουθούσα την πεπατημένη:
Κάποιο καλό αποκλειστικά ψηφιακό audio interface με καλούς ASIO 2.0 (ή Core Audio) drivers για την επικοινωνία με τον υπολογιστή, με σύνδεσεις τύπου AES/EBU με τους ADC/DAC μετατροπείς. Και αυτό θα είχα κάνει, αν εν τω μεταξύ δεν είχα βρεί το κορυφαίο Prism Sound Ορφεύς, με Firewire interface, που εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων είναι και εύκολο στη μεταφορά.

Για το Sony με HDMI, ποιό εννούσες;....

Καλές ακροάσεις...-bye-

Απάντηση: Re: Επαγγελματικά dac & clock...

Για το Sony με HDMI, ποιό εννούσες;....

Για την σειρά 5000, (8.000 ps και όχι 3.000 ps που κατά λάθος έγραψα), εαν δεν ενεργοποιηθεί κάποιο σύστημα περιορισμού που έχει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Για το πρόβλημα του HDMI, που πολλοί βασίστηκαν, βουΐζει ο τόπος!

Δες εδώ:

http://avclub.gr/forum/showthread.php?p=963418#post963418

Και τρως στον Αιολο????
Αν πας απο Ιεραπετρα μερια, πανε και στο Ναπολεοντα να φας τους καλυτερους ανθους της περιοχης.-bye-
Αν σου αρεσει το κυμινο, στην Επισκοπη εχει και χορταστικα σουβλακια!!!
Δεν τρώγω στον Αίολο, -που έχει κλείσει και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση- αλλά στο σπίτι μου!:flipout:Η καταγωγή μου είναι από εδώ και μοιράζω τις δραστηριότητες μου μεταξύ Κρήτης, καλοκαίρι-φθινόπωρο, και Αθήνας τον υπόλοιπο χρόνο.

Αλλά προσοχή! Ήδη είμαστε off-topic. Οπότε p.m, ή συνεχίζουμε τη συζήτηση (περί φαγητών:hello:) από αλλού! :laugh:

Χαιρετώ όλους τους φίλους του AVClub...

Μ'ενδιαφέρουν τα 24/96. Απλά έχω πολύ λίγα - από την HDtracks.com - σε σχέση με τα ripαρισμένα CD μου. Σχετικά με το iTunes, στο mac τουλάχιστον, απο ότι λένε, είναι bit perfect.
"In ALL resolution, the Wavelab captured file is bit identical with the source file. The result proves Mac iTunes 8.1.1.10 is bit transparent on playback."
"The PC iTunes playback CD resolution file (16bit/44.1kHz) perfectly, our CAS 5 – CD Ripping article is still remain valid. However playback 24bit/96kHz & 24bit/192kHz files are not bit transparent to the source file. This is a shocking bad thing!"

Από εδώ: http://www.designwsound.com/dwsblog/?page_id=1607
Για το Amarra... συμφωνώ απολύτως.
Το Mac mini το είχα δουλέψει πέρυσι δανεικό, μόνο και μόνο για να εξοικειωθώ με τους Mac. Δε μπορώ να πω ότι ξέρω και πολλά γι' αυτούς, ούτε για τις ρυθμίσεις τους.
Είχα δώσει στο iTunes υλικό αναφοράς, δικές μου ηχογραφήσεις και δίσκους βινυλίου που έχω ψηφιοποιήσει κατ' απόλυτο τρόπο* (με διάφορες αναλύσεις 44.1/24, 48/24, 88.2/24, 96/24, 192/24). Παράλληλα του έδινα τις ίδιες ηχογραφήσεις κατεβασμένες στο τυπικό CD format 44.1/16. Δε νομίζω ότι μπορούσα να ακούσω διαφορές. Αντίθετα ατο VLC τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αλλά πάλι δεν ήξερα και πολλά από ρυθμίσεις Mac.

Διάβασε εδώ:
http://extra.benchmarkmedia.com/wiki/index.php/OS_X_Audio_Playback_-_Setup_Guide

Πιστεύω, το άρθρο θα σου είναι χρήσιμο...

Σε περιβάλλον Windows XP Professional με Foobar2000 ρυθμισμένο να χρησιμοποιεί τους ASIO drivers του εκάστοτε Audio interface που χρησιμοποιώ, τα πράγματα λειτουργούν άψογα. Οι διαφορές της ίδιας ηχογράφησης, σε άμεση σύγκριση από format υψηλής ανάλυσης σε στάνταρ CD format ακούγονται σαφώς, ακόμα και σε φτηνά μόνιτορ...

-Έχεις σκεφτεί να φορτώσεις Windows από Mac με το Dual Camp, ώστε να χρησιμοποιήσεις και άλλα players?

*(Η μεταφορά δίσκων βινυλίου κατά απόλυτο, χωρίς συμβιβασμούς τρόπο είναι μία εργασία, στην οποία έχω εξειδικευθεί, όπως φαίνεται και από την υπογραφή μου)

Καλές ακροάσεις πάντα...-bye-

Δεν τρώγω στον Αίολο, -που έχει κλείσει και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση- αλλά στο σπίτι μου!:flipout:Η καταγωγή μου είναι από εδώ και μοιράζω τις δραστηριότητες μου μεταξύ Κρήτης, καλοκαίρι-φθινόπωρο, και Αθήνας τον υπόλοιπο χρόνο.

Αλλά προσοχή! Ήδη είμαστε off-topic. Οπότε p.m, ή συνεχίζουμε τη συζήτηση (περί φαγητών:hello:) από αλλού! :laugh:

Χαιρετώ όλους τους φίλους του AVClub...

σορυ για το off topic

αλλα τα π.μ. σου ειναι απενεργοποιημενα.

αν σε βγαλη ο δρομος απο ηρακλειο θα χαρουμε να σε γνωρισουμε απο κοντα.

σορυ για το off topic
αλλα τα π.μ. σου ειναι απενεργοποιημενα.
αν σε βγαλη ο δρομος απο ηρακλειο θα χαρουμε να σε γνωρισουμε απο κοντα.
/QUOTE]

Απενεργοποιημένα;
icon5.gif
Θα το κοιτάξω. Δεν το είχα αντιληφθεί. Ευχαριστώ που μ' ενημέρωσες...

Χαίρομαι κι' εγώ να γνωρίζω καινούργιους φίλους.
icon7.gif

USB DAC's τεχνολογίες: Οι Διαφορές -Apple MacBook: H αριστερή USB Αudio Ακατάλληλη!

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο και συζήτηση σχετικά με τους USB DAC's βρίσκεται εδώ:
http://www.computeraudiophile.com/content/Asynchronicity-USB-Audio-Primer

Επεξηγούνται οι διαφορετικές τεχνολογίες και λύσεις που έχουν υιοθετήσει διαφορετικοί κατασκευαστές.

Το ίδιο άρθρο, στην ίδια σελίδα ακολουθεί παρέμβαση της Apple, όπου αναφέρει ειδικά για τους χρήστες MacBook, ότι η αριστερή θύρα USB του υπολογιστή είναι ακατάλληλη για audio και να χρησιμοποιούν την δεξιά!

Όσοι χρησιμοποιούν MacBook να το δουν οπωσδήποτε!

Αυτά προς ενημέρωση...

Απενεργοποιημένα;
icon5.gif
Θα το κοιτάξω. Δεν το είχα αντιληφθεί. Ευχαριστώ που μ' ενημέρωσες...

Χαίρομαι κι' εγώ να γνωρίζω καινούργιους φίλους.
icon7.gif

Προσπαθησα και εγω να σου στειλω ενα pm για να κανονισουμε ακροαση του Prism Orpheus αλλα συνεχιζεις να μη μπορεις να λαβεις private messages.