Επαναφορά του τεκμηρίου διαβίωσης στα ΙΧ

Α, μιλάμε για διαφορετικού είδους μεταναστες δεν μπορούμε να τα λέμε όλα μαζί και για όλους.

Αν και έγω αναφέρθηκα στο εξής
Χώρια τη διαρροή συναλλάγματος πρός τα πάτρια αυτών εδάφη.

και έχω να πω ότι αυτό είναι ελαχιστότατο μπροστά στο «συνάλλαγμα» που έτσι και αλλιώς φεύγει προς κάθε κατεύθυνση, αφου αυτή η χώρα από συστάσεως της είναι μέσα αφου καταναλώνει πιο πολλά από όσα παράγει. Το επορικό ισοζύγιο μας ήταν πάντα (τουλάχιστον μεταπολεμικά) τα μαυρα του τα χάλια οι μετανάστες το φάγανε;

Α, μιλάμε για διαφορετικού είδους μεταναστες δεν μπορούμε να τα λέμε όλα μαζί και για όλους.

Φυσικό είναι να υπάρχουν κατηγορίες και σε αυτούς, όπως ακριβώς δεν έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες την δυνατότητα να αγοράσουν την νέα Κόμπρεσορ.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που καταντά εντελώς γελοίος και ο όρος "οικονομικός μετανάστης".

Το επορικό ισοζύγιο μας ήταν πάντα (τουλάχιστον μεταπολεμικά) τα μαυρα του τα χάλια οι μετανάστες το φάγανε;

Δεν νομίζω ο Βασίλης να ρίχνει βάρος για την κατάσταση της χώρας τους αλλοδαπούς.

Νομίζω ότι απλώς επισημαίνει -όπως και εγώ- μία περίπτωση αδικίας, όπου δηλαδή τα τεκμήρια δεν λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δίκαιης φορολόγησης. Την περίπτωση δηλαδή που κερδίζεται υψηλότατο (μαύρο) εισόδημα, όμως δεν ξοδεύεται εδώ ούτε τοποθετείται στις "αμαρτωλές πολυτέλειες" που το υπουργείο θεωρεί ως τεκμήρια διαβίωσης, παρά αποταμιεύεται και φεύγει έξω.

Όμως αυτό που φορολογείται δεν (πρέπει να) είναι ο τρόπος διαβίωσης, αλλά το εισόδημα κάποιου.

Φυσικό είναι να υπάρχουν κατηγορίες και σε αυτούς, όπως ακριβώς δεν έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες την δυνατότητα να αγοράσουν την νέα Κόμπρεσορ.

Όσοι όμως την έχουν την νέα Κομπρέσορ και δηλώνουν πχ 10.000 ευρώ το θέλουν το σκισιματάκι τους ή όχι;;

Δεν διαφωνώ, εάν διάβασες και πιο πάνω... Εκεί που διαφωνώ είναι στη λογική 3 το λάδι 3 το ξύδι, 6 το λαδόξυδο.

Δηλαδή τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα είναι τόσο ψηλά όχι γιατί αφορούν σε τεκμαιρόμενη δαπάνη για το όχημα, αλλά γιατί αφορούν σε ένα τεκμαιρόμενο επίπεδο διαβίωσης. Δηλαδή σου λέει το κράτος κύριε, το ότι εχεις αυτοκίνητο 2000 κ.εκ. προδίδει ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο κρίνω ότι αντιστοιχεί σε εισοδήματα τουλάχιστον 20.500 ευρώ ετησίως. Σωστά? Αμ δε.

Στη συνέχεια με άλλα τεκμήρια σπάει επιμέρους εκφάνσεις αυτού του επιπέδου διαβίωσης και εξ αυτών δημιουργεί ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ τα οποία ακριβώς κατά τη λογική του λαδόξυδου προσθέτει: δηλαδή σου λέει νέο τεκμήριο για κατοικία 120 τ.μ. Δηλαδή ο κάτοχος της Κόμπρεσορ πού θα έμενε? Σε γκαρσονιέρα? Ή τεκμήριο για ιδιωτική εκπαίδευση. Γιατί? Για να έχει ο άλλος κόμπρεσορ, εφόσον δεν το ...ξεραίνει, πάει να πει ότι πολύ πιθανόν να θελήσει το καλύτερο για το παιδί του και να το πάρει από το χάλι του δημόσιου σχολείου (συγγνώμη, αλλά είναι. Εγώ σε δημόσιο το πάω, αλλά δεν οδηγώ και κόμπρεσορ. Αλήθεια γιατί λέμε διαρκώς για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο?).
Επίσης πολύ πιθανόν να έχει πάρει δάνειο για να αγοράσει τα ανωτέρω (αυτοκίνητο, σπίτι). Άλλο τεκμήριο από εκεί. Να μην συνεχίσω με τα τεκμήρια.

Ε κάτσε. Το φτάσαμε στα 40 χιλιάρικα το πράμα έτσι.

Σαφώς λοιπόν προσβάλει τη νοημοσύνη μου οποιοσδήποτε μου αντιπροτείνει πως δεν είναι δυνατόν να μην βγάζει 20 χιλιάρικα όποιος έχει διχίλιαρο.

Απάντηση: Re: Επαναφορά του τεκμηρίου διαβίωσης στα ΙΧ

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που καταντά εντελώς γελοίος και ο όρος "οικονομικός μετανάστης".

Στο Οικονομικό ο Δημήτρης ο Μάρδας διδάσκει το μάθημα "Αδηλοι πόροι" αν θυμάμαι καλά.....

Ηδη τα πρωτα πωλητηρια ξεκινησαν... πολλα κυβικα σε τιμες ευκαιριας στην χρυση ευκαιρια...!!! Και που'σαι ακομη... που να γινει το τεκμηριο γεγονος δηλαδη τι θα γινει!!!
Στις δε αντιπροσωπιες... οι ακυρωσεις, η μια μετα την αλλη και μαλλον θα πανε σε δικαστηρια για τις προκαταβολες!!!
Ιτς Πάρτυ τάιμ!

Δεν διαφωνώ, εάν διάβασες και πιο πάνω... Εκεί που διαφωνώ είναι στη λογική 3 το λάδι 3 το ξύδι, 6 το λαδόξυδο.

Δηλαδή τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα είναι τόσο ψηλά όχι γιατί αφορούν σε τεκμαιρόμενη δαπάνη για το όχημα, αλλά γιατί αφορούν σε ένα τεκμαιρόμενο επίπεδο διαβίωσης. Δηλαδή σου λέει το κράτος κύριε, το ότι εχεις αυτοκίνητο 2000 κ.εκ. προδίδει ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο κρίνω ότι αντιστοιχεί σε εισοδήματα τουλάχιστον 20.500 ευρώ ετησίως. Σωστά? Αμ δε.

Στη συνέχεια με άλλα τεκμήρια σπάει επιμέρους εκφάνσεις αυτού του επιπέδου διαβίωσης και εξ αυτών δημιουργεί ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ τα οποία ακριβώς κατά τη λογική του λαδόξυδου προσθέτει: δηλαδή σου λέει νέο τεκμήριο για κατοικία 120 τ.μ. Δηλαδή ο κάτοχος της Κόμπρεσορ πού θα έμενε? Σε γκαρσονιέρα? Ή τεκμήριο για ιδιωτική εκπαίδευση. Γιατί? Για να έχει ο άλλος κόμπρεσορ, εφόσον δεν το ...ξεραίνει, πάει να πει ότι πολύ πιθανόν να θελήσει το καλύτερο για το παιδί του και να το πάρει από το χάλι του δημόσιου σχολείου (συγγνώμη, αλλά είναι. Εγώ σε δημόσιο το πάω, αλλά δεν οδηγώ και κόμπρεσορ. Αλήθεια γιατί λέμε διαρκώς για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο?).
Επίσης πολύ πιθανόν να έχει πάρει δάνειο για να αγοράσει τα ανωτέρω (αυτοκίνητο, σπίτι). Άλλο τεκμήριο από εκεί. Να μην συνεχίσω με τα τεκμήρια.

Ε κάτσε. Το φτάσαμε στα 40 χιλιάρικα το πράμα έτσι.

Σαφώς λοιπόν προσβάλει τη νοημοσύνη μου οποιοσδήποτε μου αντιπροτείνει πως δεν είναι δυνατόν να μην βγάζει 20 χιλιάρικα όποιος έχει διχίλιαρο.
Πόσο δίκιο έχεις!υποθέτω ότι θα λογικευτούν και θα αποσυρθεί το μέτρο...

........................

...................

1. Το δάνειο μειώνει τα τεκμήρια και μάλιστα για πρώτη κατοικία τελειώνει εκεί. Αν όχι τότε τα επόμενα χρόνια αποτελούν τεκμήριο οι δόσεις του δανείου. Αρα υπαρκτό έξοδο.
2. Το ιδιωτικό σχολείο είναι υπαρκτό έξοδο (τεκμήριο).
κλπ κλπ
Υπάρχουν πολλά σταθερά έξοδα που φανερώνουν υπαρκτά έσοδα. Και εφόσον είναι μαχητό το τεκμήριο μπορείς κάλλιστα να επικαλεσθείς εισοδήματα και να μην υποστείς τις συνέπειες της εφαρμογής τεκμηρίων.
Το μεγάλο ερώτημα είναι όταν δεν έχεις μεγάλο αυτοκίνητο, ούτε πισίνα ούτε μεγάλο σπίτι, αλλά σπουδάζεις ένα παιδί σε μια άλλη πόλη και το δεύτερό σου παιδί πηγαίνει φροντιστήριο, αγγλικά για να δώσει πανελλήνιες και δηλώνεις ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000€. Τι γίνεται τώρα, ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχουν άδηλα εισοδήματα, θα τον φορολογήσεις όμως; Διαμετρικά αντίθετο παράδειγμα με αυτόν που έχει μεγάλο αυτοκίνητο, σπίτι 200τ.μ´., πισίνα, εξοχικό, σκάφος και δηλώνει 12.000€ ετήσιο οικογενιακό εισόδημα.
Αυτά είναι τα διλλήματα, τα κότερα και σπίτια των 200τμ και αυτοκίνητα με 50.000 δεν τα αγοράζει ο οποιοσδήποτε.
Άποψή μου να τον υποχρεώσεις να δηλώσει όλα τα εισόδημα του και μετά να του αφαιρέσεις τα έξοδά του και να εφόσον μένει εισόδημα φορολόγησέ τον αλλοιώς τίποτα. Ούτε τεκμήρια ούτε άλλες τέτοιες παπαριές, οι οποίες έτσι και αλλοιώς είναι λυμένες απο την προηγούμενη θητεία των τεκμηρίων επι ΠΑΣΟΚ.

...................
Υπάρχουν πολλά σταθερά έξοδα που φανερώνουν υπαρκτά έσοδα.

Συμφωνώ. Αλλά τα υπαρκτά αυτά έξοδα συμβάλουν και στη στοιχειοθέτηση του επιπέδου ζωής το οποίο "τεκμαίρεται" ήδη με την κατοχή πχ ι.χ. ή την ιδιοκατοίκηση οικίας μεγαλύτερης από 120 τ.μ. κλπ κλπ.

Αλλιώς, τι "τεκμαίρεται" ακριβώς με το τεκμήριο των ΙΧ? Ότι ξοδεύεις 16 ή 20 χιλιάρικα για τη συντήρηση και τις βενζίνες?

Όσο και να το ψάχνεις, το σύστημα δεν υπάγεται σε λογικούς κανόνες. Τουλάχιστον της αριστοτέλειας λογικής.

Ευσεβείς πόθοι....

Αυτό νομίζει ο κόσμος.

Μου έλεγε ένας χθες, υποστηρίζων την επαναφορά των τεκμηρίων, ότι ο γείτονάς του έχει δήλωση 8.000 και οδηγεί Καγιέν.
Μα του λέω, αυτό ούτως ή άλλως είχε τεκμήριο ως αυτοκίνητο.
Α, το έχει με leasing μου λέει ή offshore κλπ. Και χαιρόταν γιατι πιστεύει πως τώρα ο παραπάνω τύπος θα πιαστει στο δόκανο της κράτους.

Κανεις δε χαιρεται που ισως αδειασει η Αθηνα απο τα τζιπ...?:slapface:
Μακάρι να γίνει αυτό ! :a0210:
Αν κ καλό θα ήταν να είχαμε το δικαίωμα να αγοράζαμε ντιζελοκίνητο τζιπ χαμηλών ρύπων όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ! :argue:

Re: Απάντηση: Επαναφορά του τεκμηρίου διαβίωσης στα ΙΧ

Κανεις δε χαιρεται που ισως αδειασει η Αθηνα απο τα τζιπ...?:slapface:

"Τζιπ" (πιο σωστα SUV) ειναι το Cayenne , τζιπ ειναι και το Daihatsu Terios...μην τα βαζουμε ολα στο ιδιο καλαθι.

Ποτε δεν καταλαβα γιατι πρεπει να ειμαστε εναντια σε εναν που εχει πχ. BMW X3 2.0 lt επειδη οδηγει "τζιπ" ενω μια ΒΜW 530i που καιει παραπανω και ειναι και πιο ογκωδης πρεπει να ειναι αποδεκτη...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επαναφορά του τεκμηρίου διαβίωσης στα ΙΧ

Ποτε δεν καταλαβα γιατι πρεπει να ειμαστε εναντια σε εναν που εχει πχ. BMW X3 2.0 lt επειδη οδηγει "τζιπ" ενω μια ΒΜW 530i που καιει παραπανω και ειναι και πιο ογκωδης πρεπει να ειναι αποδεκτη...

Γιατί μέσα από την 530i (αν δεν έχει μαυρίσει τα τζάμια), μπορώ να δω τι συμβαίνει πιο μπροστά στο δρόμο.
Γιατί ο πεζός έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει αν τον χτυπήσει μία 530i.
Γιατί αν με ακουμπήσει η 530i, δεν θα μου κάνει βαθούλωμα.
Και, τέλος, γιατί δεν έχεις καν δίκιο: Σύμφωνα με τους 4 τροχούς, η 530i καίει 10.9/5.8/7.7 ενώ το X3 2.0i 12.6/6.9/9.0.

:lehrer:

Off shore εταιρίες πλέον δεν υπάρχουν, όσες υπήρχαν είχε δοθεί προθεσμία με κάποιο ποσοστό φόρου και μετρατράπηκαν σε εγχώριες. Οσες δεν μετατράπηκαν διαλύθηκαν γιατί τις κυνήγησε η ιντερπολ. Α και κάποιες κρατικές ειδικού ενδιαφέροντος. Το cayene παρεπιπτόντως ειδικά το 3,5 δεν έχει εργοστασιακή αξία μεγαλύτερη των 50.000 .
Οταν το αυτοκίνητο είναι σε εταιρία ή Leasing ή δάνειο ή longterm reding, έχει τεκμήριο ο χρήστης ή οι εταίροι ή ο προεδρος (ανάλογα με την νομική μορφή)
Πάντως ξαναλέω πολύς ντόρος για το τίποτα. Τα προβλήματα τεκμηρίων και ειδικά ΙΧΕ, κατοικίας, πισίνας, καρτών και μερικά άλλα έχουν λυθεί. Απλά οι δημοσιογράφοι συντηρούν ένα κλίμα για δικούς του λόγους.
Σκεφθείτε απλά πριν το 2002 δεν υπήρχαν μεγάλα αυτοκίνητα; πισίνες; κλπ;

Σκεφθείτε απλά πριν το 2002 δεν υπήρχαν μεγάλα αυτοκίνητα; πισίνες; κλπ;

Δεν ξέρω για πισίνες, αλλά για αυτοκίνητα εννοείται ΟΧΙ.

Μετά την κατάργηση των τεκμηρίων έχουν ξεσαλώσει τα κυβικά πάνω από 2000 ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΑ.

Μα δεν χρειάζεται να έχει offshore εταιρεία κάποιος για να διατηρεί αυτοκίνητο στην εταιρεία, μπορεί να έχει καλλιστα και ελληνική εταιρεία, αρκει η φυση της δουλειάς να δικαιολογεί αυτοκίνητο. Στην περιπτωση αυτή και εφόσον αφήνει τα κέρδη στην εταιρεία (συχνά για μικρότερη φορολόγηση) μπορεί ο ίδιος να δηλώνει 8000 ευρώ και να έχει Cayenne γιατι η εταιρεία του είναι πλούσια (και αλλωστε, όσο πιο πολλά φορτώνει στην εταιρεία σαν έξοδα, τοσο λιγότερο κέρδος εμφανίζει η εταιρεία και τόσο μικρότερο φόρο πληρώνει). Τα τεκμήρια νομίζω μπορούν να πιάσουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα, εκτός κι αν τωρα εφαρμοστούν αλλιώς...