Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

συμφωνω στο θεμα ποιοτητας εικονας… πανω κατω τα ιδια θα εχεις.

Διαφωνω ομως στο θεμα ταχυτητας εστιασης.
Η GH3 που εχω (παρομοια με την OMD) , με τους 2 φακους της πανασονικ 12-35 kai 35-100 f/2.8, σε single AF ειναι πολυ πιο γρηγορη απο τις εισαγωγικες dslr kai απο αρκετες μεγαλυτερες !
Εκει που τα χαλαει (οπως και οι περισσοτερες mirroless) ειναι στο CAF, που σιγουρα ειναι ακομη πισω.

Γιάννη για να μην παρεξηγηθώ, την OMD την έχω δοκιμάσει με τον 12-50, και στην 1000D χρησιμοποιούσα πάντα μόνο το κεντρικό σημείο (ίσως με όλα τα σημεία enabled να ηστερεί. υποθέτω οι mirrorless έχουν την ίδια ευαισθησία/απόδοση σε όλο το μήκος του αισθητήρα ε? αν ναι, ενδιαφέρον σημείο που δεν το είχα αναλογιστεί). Στο CAF συμφωνώ απόλυτα, στο περσινο Ακρόπολις με την 1000άρα και USM φακό το 95% των φωτό ηταν απόλυτα εστιασμένες σε δύσκολες συνθήκες.
Πάντως η D90 που έχει ο φίλος έχει ακρως ικανοποιητικό ΑF.

Εγώ έχω μικρή εμπειρία από το M4/3 και μόνο από Olympus. Συγκεκριμένα από τις EPM1, EPL3 και σε μικρότερο βαθμό από την OMD. Την OMD την έπιασα πρώτη φορά στα χέρια όταν την είχε αγοράσει ο Λεωνίδας από τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξαν κι άλλες πρόχειρες λήψεις τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο κι εδώ στη Σόφια. Πρώτα από όλα να πω ότι δεν μπόρεσα ακόμα να καταλάβω διαφορά στην ταχύτητα ή την ακρίβεια εστίασης μεταξύ των OMD/EPL3 . Αυτό με φακούς ζουμ (τους γνωστούς 12-50/14-42) όχι όμως και τηλεφακό. Επίσης με τους sigma 30/2.8 sigma 19/2.8 (ελάχιστα) και με τον Panasonic 20 1.7 δηλαδή με μικρά εστιακά μήκη, όχι με τηλεφακούς (για τους οποίους δεν έχω καμιά άποψη). Σίγουρα η OMD θα είναι καλύτερη στην αλλαγή του σημείου εστίασης (και μόνο που έχει σκόπευτρο αρκεί) , όπως επίσης και στο λίγο φως, όπου μπορεί να ανβάσει iso που δεν μπορεί η epl3.

Από την άλλη μπορώ να πω ότι όσο το φως είναι αρκετό δεν είδα κάποια διαφορά στην ταχύτητα ή την ακρίβεια εστίασης σε σχέση με την nikon d5100 που έχω και γνωρίζω καλά. Κι αυτό με τον κιτ φακό. Όταν βάλω πάνω στη μηχανή τον 17-35 2.8 τότε η 5100 γίνεται καλύτερη της omd. Μέχρι το iso800 σίγουρα. Μετά δεν γνωρίζζω δεν έκανα κάποια σύγκριση.

Φυσικά η σύγκριση με FF στέλνει τις μικρές αδιάβαστες, όχι σε απολύτως ακίνητα θέματα (λέγε με δένδρο) αλλά σε θέματα κινούμενα αλλά χωρίς καταπληκτικές ταχύτητες (π.χ ένας τραγουδιστής ή ένα παιδί που λέει το ποιημά του). Και δεν μιλώ για παρακολούθηση της σιλουέτας, αλλά για παρακολούθηση του ματιού, που μπορεί να παίζει ή να μετακινείται. Φυσικά όταν μας ενδιαφέρει να έχουμε νετ το μάτι κι όχι όποιο σημείο του προσώπου.

Όλα αυτά με S AF κι όχι με C AF.

Για panasonic δεν μπορώ να πω τίποτε....

τυχαινει να εχω δοκιμασει (διπλα-διπλα) πολλες φωτογραφικες.
Προσφατα , δοκιμασ α τη περιφημη canon 7D kai 5D mark II (με 24-105 L IS USM) σε ημιφως, μαζι με την GH3 και τους φακους που προανεφερα (12-35 και 35-100 - οι φακοι αυτοι ειναι οι μονοι ειδικα σχεδιασμενοι για την gh3 με 240 hz και αξιοποιουνται πληρως μονο σ αυτην)).
Η gh3 ηταν πιο γρηγορη , οσο κι αν ακουγεται περιεργο (σε single AF παντα).
Kαι φυσικα μπορουσε να εστιαζει με την ιδια ταχυτητα και ακριβεια σε ολο το καδρο , σε αντιθεση με τις canon - nikon κλπ.

Σε CAF η canon υπερτερουσε, αλλα οχι πολυ .... απλα με την GH3 δεν χρειαζεται CAF , κανεις τη δουλεια σου με SAF , ειναι τοσο γρηγορο που ειναι σαν να εχεις caf (περιπου).
Εχεις επισης τη δυνατοτητα (που χρησιμοποιω πολυ) να βλεπεις απο το Viewfinder στο ματι και να εστιαζεις με το χερι στο μονιτορ (που ειναι αφης) , πολυ πιο γρηγορα απο οποιαδηποτε dslr.
Γενικα, η εστιαση με τις Mirrorless (ειδικα με την GH3) απαιτει αλλη αντιμετωπιση, και αν καταφρεις να εξικοιωθεις μαζι της, μπορεις να πετυχεις πολυ καλα αποτελσματα.

Δεν λεω φυσικα οτι ειναι φτιαγμενες για σπορ, ουτε κοντραρουν τις γρηγοροτερες μηχανες DSLR....

YG.. oi φακοι που ανεφερες Βλαση, ειναι αργοι στην εστιαση, δεν εχουν καμια σχεση με τους 2 φακους που εχω (αυτοι αλλωστε οι φακοι ηταν και ο λογος που αλλαξοπιστησα !)

Last edited:
Από την άλλη θα πρότεινα στο φίλο μας να πάει σε κάποιο κατάστημα και να τις δει και τις δυο (nex 6 /omd) από κοντά. Να τις πιάσει, να τις περιεργαστεί, να τις βάλει στο μάτι και να τραβήξει.

Για όσους προέρχονται από τις dslr δεν είναι ίδια η κατάσταση και με τις δυο μηχανές. Τόσο το ζύγισμα, όσο και η συνολική αίσθηση. Ο τρόπος που ελέγχεις τη μηχανή. Προσωπικά βλέπω την omd κοντά, πολύ κοντά, στις dslr. Για μένα η μετάβαση σε omd θα ήταν πιο εύκολη από ότι σε nex (με σκόπευτρο). και μόνο ότι βάζω το μάτι στο κέντρο, ενώ στις nex θα το βάλω στα αριστερά φθάνει. Η Olympus επίσης έχει βελτιώσει τα μενού της άρα δεν νιώθεις πλέον ηλίθιος προερχόμενος από τις ΝΙΚΟΝ, όπως στα μικρότερα μοντέλα. Η sony έχει ακόμη τη δική της φιλοσοφία.

Τη μαθαίνεις, δεν λέω, αλλά όταν έχεις να θυμηθείς το "να κοιμηθώ νωρίς, έχω βάρδια το βράδυ, κι αν ο μικρός δεν κάνει νάνι, τότε θα πιω διπλό καφέ για να αντέξω στη δουλειά. και το απόγευμα εκεί που κουτουλώ, μην ξεχάσω να αλλάξω πάνα στο μωρό...κλπ, κλπ." Σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι εύκολο να πεις τώρα θα πάρω το εγχειρίδιο χρήσης εις τας χείρας μου και θα ασχοληθώ με την εκμάθηση της νέας μίνι μηχανής μου. Το ξέρω καλά το τροπάριο το πέρασα πολλές φορές .... με πολύ μικρά διαστήματα είχα πάνες στο μπάνιο από το 1993 έως το 2004. Δηλαδή όταν γεννήθηκε η πρώτη κόρη ήταν στην πρωθυπουργία ο Μητσοτάκης και καθάρισα πλήρως από πάνες στην προεκλογική εκστρατεία του Καραμανλή το 2004. Μέσα σε αυτά φωτογράφιζα κιόλας!!!

Ξεκίνα να διώχνεις τις αναλογικές και βλέπεις.

υστ. Για όσους έχουν canon σύστημα και τους φαίνεται μεγάλο γκουμούτσα κλπ. ειδικά αν έχουν τη μικρή σειρά (500d, 550d, 600d, 650d) προτείνω να αγοράσουν τον 40 2.8 stm. Πρόκειται για ανύπαρκτο φακό σε διαστάσεις ο οποίος έχει καταπληκτικές επιδόσεις από 2.8 ακόμη.Πρόκειται για φακό καλύτερο σε απόδοση (συνολικά) από τον nikon 35 1.8).

Γιάννη δεν αντιλέγω καθόλου. Άλλωστε τις πρώτες αναφορές σε αυτούς τους φακούς, πριν τους αγοράσεις, τους έκανα εγώ. Έτσι πρέπει να είναι με το σώμα και τους φακούς που αναφέρεις. Από την άλλη ο όγκος, το βάρος και το κόστος του συνολακίου αυτού, ουσιαστικά ακυρώνει αυτό που θέλει να κάνει ο φίλος μας. Το σώμα ζυγίζει 550 γρ. έχει διαστάσεις 133Χ93Χ82. H d90 ζυγίζει 620 γρ. κι έχει διαστάσεις 132Χ103Χ77 δηλ. καμιά ορατή και αισθητή διαφορά.

Η omd από την άλλη έχει διαστάσεις 122X89X43 και βάρος 425 γρ. Και στην πράξη φαίνεται ακόμη πιο μικρή αφού είναι σημαντικά πιο λεπτή και το ύψος της οφείλεται στο σκόπευτρο. Η sony nex 6 έχει διαστάσεις 120Χ67Χ43 και βάρος 360 γρ.

Είναι σημαντική η διαφορά ειδικά από την gh3.

ΒΛΑΣΙΔΗΣ: Η παράγραφος που αναφέρεις "Για όσους προέρχονται από τις dslr", είναι όλο το ζουμι. Εγώ αν ξεκινούσα τώρα, θα έπερνα με κλειστά μάτια mirrorless, και είμαι σίγουρος οτι δεν θα μου έλειπε τίποτα απο όσα κάνω τώρα με μία DSLR, και μάλλον θα την είχα και συχνότερα μαζί μου, τώρα όμως, μου είναι δύσκολο να αποχωριστώ την ωμή/μηχανική αίσθηση μιας DSLR.
Όσο για τον 40 2.8 έχεις δίκιο, δείχνει φανταστικός και ειδικά σε αυτή την τιμή. Τον ζαχαρώνω αλλά θα ήθελα κάτι πιο γρήγορο οπότε περιμένω περισσότερα Review του νεου Sigma Art 30mm 1.4. Πάντως η έλειψη crop 35 1.8 απο την Canon "εδώ μου κάθεται," και να πείς οτι η μια εταιρία δεν ανταγωνίζεται την άλλη....

off topic αλλά θα το πω. Γνωρίζω από άλλο φόρουμ ,που μετέχουν κυρίως nikonians και είναι κλειστό , ότι σε δοκιμές τους ύστερα από αγορά ο sigma 35 ηταν ο απολύτως καλύτερος 35άρης πάνω στις d800e/d3x. Αλλά το af είχε προβλήματα και τον/τους γύρισαν πίσω για επιδιόρθωση.

Ο 40άρης της canon Μπορεί να μη φθάνει εκεί, αλλά έχει εξαιρετικά μικρότερες διαστάσεις και το 1/3 της τιμής. Και φυσικά γράφει πολύ καλά από εντελώς ανοιχτός, και είναι το 2.8 ίσως καλύτερος από τον 50 1.8. Για να καταλάβεις την ποιότητά του. Τον έχει ο Τάσος ο send και τον χαίρεται...

off topic αλλά θα το πω. Γνωρίζω από άλλο φόρουμ ,που μετέχουν κυρίως nikonians και είναι κλειστό , ότι σε δοκιμές τους ύστερα από αγορά ο sigma 35 ηταν ο απολύτως καλύτερος 35άρης πάνω στις d800e/d3x. Αλλά το af είχε προβλήματα και τον/τους γύρισαν πίσω για επιδιόρθωση.

"ΤΟΥΣ";;;;;

Πρόκειται για ζευγάρι φωτογράφων , χωρίς οικονομικό πρόβλημα, που ζουν εκτός Ελλάδος. Τα "φθηνά" τα αγοράζουν εις διπλούν. Έτσι επέστρεψαν και τους δυο για να φτιαχθεί το af και να τους πάρουν πίσω, όχι γιατί δεν ήταν ευχαριστημένοι από την οπτική απόδοση.

τυχαινει να εχω δοκιμασει (διπλα-διπλα) πολλες φωτογραφικες.
Προσφατα , δοκιμασ α τη περιφημη canon 7D kai 5D mark II (με 24-105 L IS USM) σε ημιφως, μαζι με την GH3 και τους φακους που προανεφερα (12-35 και 35-100 - οι φακοι αυτοι ειναι οι μονοι ειδικα σχεδιασμενοι για την gh3 με 240 hz και αξιοποιουνται πληρως μονο σ αυτην)).
Η gh3 ηταν πιο γρηγορη , οσο κι αν ακουγεται περιεργο (σε single AF παντα).
Kαι φυσικα μπορουσε να εστιαζει με την ιδια ταχυτητα και ακριβεια σε ολο το καδρο , σε αντιθεση με τις canon - nikon κλπ.

Εχεις επισης τη δυνατοτητα (που χρησιμοποιω πολυ) να βλεπεις απο το Viewfinder στο ματι και να εστιαζεις με το χερι στο μονιτορ (που ειναι αφης) , πολυ πιο γρηγορα απο οποιαδηποτε dslr.)

Μεμονωμενες καταστασεις (πχ εργαστηριακες) δεν ειναι παντα αντιπροσωπευτικες του συνολου... ειδικα της πραγματικοτητας...

Επισης μια απορια επειδη δεν εχω πιασει ποτε τετοια οθονη...., οταν εστιαζεις με το χερι στην οθονη αφης, μπορεις να βρεις με τη μια εστιαση πχ. στο ματι και οχι στη μυτη? (οταν εισαι σε αποσταση που θα ειναι εμφανης η επιδραση του βαθους πεδιου μεταξυ τους)...

Εχω βάλει την φωτογραφία του Νίκου με το πουλί wallpaper στον φορητό μου, όπως παλιά που βάζαμε αφίσες του Jordan στο δωμάτιο μας.
(Καθένας με τον πόνο του).
Ο Nikon 35 f1.8 μπαίνει στην pm1?
Τι ερώτηση έκανα ο άσχετος πάλι!

λοιπον...

κατ´αρχην ενα μικρο ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστω σε ολους σας που με βοηθατε...

κατα δευτερον... τα αναλογικα σωματα - εκτος της Spotmatic, απο την οποια ειμαι απολυτα ικανοποιημενος - σιγα σιγα θα φυγουν...

η OMD μου φαινεται σε ογκο, σαν dSLR... οποτε αν ειναι ετσι κραταω την D90...

αυτο που με προβληματισε ΠΟΛΥ ειναι οι φημες σχετικα με νεες NEX σε λιγους μηνες...

το θεμα ειναι αν μπορω να περιμενω μεχρι τοτε, βγαζοντας το καλοκαιρι με την Canon S90 στην τσεπη και την D90 στο σπιτι...

με προβληματιζει πολυ το θεμα του Auto Focus παντως...

θα ηθελα να δοκιμασω καπου μια Nex 6, για παραδειγμα...

υπαρχει καποιος τροπος, λετε?

Last edited:
επιλεγεις μεγεθος σημειου εστιασης και στην οθονη αφης (εχει 5 μεγεθη , απο πολυ μικρο μεχρι περιπου το 1/2 της οθονης), οποτε η ακριβεια εξαρταται απο αυτο και οχι απο το μεγεθος του χεριου σου!

επισης εχει 2 mode λειτουργιας , απολυτο και σχετικο.
Με το απολυτο, ενα σημειο της οθονης αντιστοιχει σε ενα σημειο στο viewfinder (1:1 αντιστοιχια - αν πας πχ το δαχτυλο σου στο πανω αριστερα της οθονης , το σημειο εστιασης μετακινειται στο πανω αριστερα σημειο του viewfinder)
Ενω στο σχετικο, η οθονη λειτουργει σαν pad , δηλ. καθε σου κινηση (πανω-κατω δεξια-αριστερα) μεταφραζεται σε αντιστοιχη κινηση του "σημειο" εστιασης στο viewfinder.... αν πχ μετακινησεις το δαχτυλο σου προς τα πανω , τοτε και το σημειο εστιασης μετακινειται προς τα πανω , απο εκει που ηταν πριν).
αν το δεις απο κοντα θα το καταλαβεις ευκολα.

Ειναι πιο δυσκολο να το λες παρα να το κανεις....

Last edited:
Πρόκειται για ζευγάρι φωτογράφων , χωρίς οικονομικό πρόβλημα, που ζουν εκτός Ελλάδος. Τα "φθηνά" τα αγοράζουν εις διπλούν. Έτσι επέστρεψαν και τους δυο για να φτιαχθεί το af και να τους πάρουν πίσω, όχι γιατί δεν ήταν ευχαριστημένοι από την οπτική απόδοση.

Απλά μου έκανε (κακή) εντύπωση ότι περισσότεροι του ενός από το ίδιο (μικρό) δειγμα παρουσίασαν πρόβλημα στο AF... :frown:

Σχετικά με την δοκιμή της Nex-6, αν βρίσκεσαι Αθήνα μπορείς να την δοκιμάσεις στα MediaMarkt επι της Κηφισίας στο Μαρούσι. Ήμουνα τις προάλες και την έχουν χήμα σε stand της Sony. Σου λέω συγκεκριμένα το κατάστημα του Αμαρουσίου γιατί πχ στην Συγγρού ουτε καν σε βιτρίνα δεν την έχει.

Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

H OM-D με τον Leica 25αρη/1.4 με μονό σημείο εστιάσης εστιαζει πριν προλάβεις να πατησεις το κουμπί του κλείστρου :BDGBGDB55: και με ακρίβεια :grandpa: γιατί η μηχανή εστιάζει πάντα στο επίπεδο του αισθητήρα - δεν υπαρχει front - back focus ! Μόνο ένας λευκός τοίχος ή ανάλογη επιφάνεια με απουσία διαφοράς contrast μπορει υπό προυποθέσεις να προκαλεσει πρόβλημα αλλά είναι κάτι σπάνιο.
Μάλιστα η εστίαση προηγειται απο το ηχητικό μπιπ και απο την οπτικη επιβεβαιωση.

Το γέλιο πέφτει όταν μειώνεται το φώς και γίνεται σκοτάδι - η ταχύτητα μειώνεται ελάχιστα και βλεπεις απο το EVF τα παντα σαν να έχεις διόπτρα νυχτός στις ειδικές δυνάμεις.
Η GH3 όπως λέει και ο Γιάννης μπορει να ειναι και καλυτερη στην εστίαση (είχα και την GH2 παλιά) μιας και ειναι νεώτερο ελαφρως μοντέλο και η Panasonic ήταν γνώστης του CDAF απ´όταν η Olympus άλλαζε πάνες (όχι μσζί με τον Βλάσση :flipout::flipout:).

Αλλά και με τον 12-50 είμαι σιγουρος χωρίς να τις έχω βάλει διπλα-διπλα ότι ειναι ταχυτερη σε S-AF απο τις περισσοτερες εισαγωγικες DSLR αλλά και απο πολλές ακριβές - υπαρχουν βιντεο αρκετα αν ψαχθει κανεις και εχω διαβασει εμπειριες πολλών που ειχαν παράλληλα DSLR - OM-D (εως οτου πουλησαν την ακριβή τους DSLR).

To μάτι στο προσωπο αν εχεις ανοιχτό το face recognition το βρισκει μονη της και μαλιστα επιλεγεις δεξι - αριστερο ή το πιο κοντινο.

Απο την άλλη Ωμή/Μηχανική αίσθηση μιας DSLR δεν θα έλεγα ότι έχει η OM-D - μάλλον έχει βελούδινη, απαλή και ήσυχη αισθηση κλείστρου σε ένα πολύ στιβαρό και μικρό αλλά ανθεκτικό σε σκόνη και νερό σώμα που σε προκαλεί να δοκιμάσεις να ξεγελάσεις την ενσωματωμένη (5)ξονική σταθεροποιηση και να βγάλεις κουνημένη φωτο με ότι φακό του φορέσεις. :grinning-smiley-043

Στην Νεξ 6 θα έχεις σε σχεση με την ΟΜ-D πιο αργή εστιαση, πιο ρηχό βάθος πεδίου, ελαφρώς καλυτερο ISO, fοcus peaking, απουσία σταθεροποιησης, απουσια αδιαβροχοποιησης , μικρότερη γκάμα φακών και 1 χρόνο εγγύηση.