Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

paИ-baL;1056813814 said:
ενα εκατοστο διαφορα σε υψος και πλατος...

κραταω την D90 ετσι...

για δες και την κάτοψη, και μετά νοητά πρόσθεσε κι έναν φακό... :cool4:

ειναι αρκετη η διαφορα .... και στο βαρος.

Πχ η gh3 + 35-100 (αντιστοιχο 70-200 σε 35mm) ζυγιζει 800γρ, ενω μια canon 5d + 70-200 τουλαχιστον 2 κιλα!

μα δεν ειπα να παρει τη Gh3... παραδειγμα εδωσα για να δει οτι υπαρχει διαφορα στον ογκο και το βαρος επισης...

Η OMD ειναι πιο μικρη σιγουρα και μαζι με τους πιο μικρους κι ελαφρυς φακους, εχει διαφορα.

Αν θελει κατι λιγο πιο μικρο, sony nex 5r.....η 6 εχει σχεδον τον ιδιο ογκο - βαρος με την OMD.

Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

ειναι αρκετη η διαφορα .... και στο βαρος.

Πχ η gh3 + 35-100 (αντιστοιχο 70-200 σε 35mm) ζυγιζει 800γρ, ενω μια canon 5d + 70-200 τουλαχιστον 2 κιλα!

Γιατί να πάρεις έναν 2.8? Παίρνεις έναν 70-200/4 και κάνεις τη σύγκριση με APS μηχανή (οκ, εκεί είναι πιο τέλε απλώς). Γύρω στο 1.300 με τη μηχανή.

και παλι διπλασιο βαρος - ογκο (φακο με stabilizer φυσικα).

Και φυσικα κανω συγκριση με 70-200 2.8 γιατι για μενα εχει σημασια το συνολικο φως που παιρνω και οχι μονο το βαθος πεδιου (που ειναι σχετικα αδιαφορο σε αυτα τα μεγεθη αισθητηρα , ειναι υπεραρκετο και στις 2 περιπτωσεις m4/3 kai APSC size ).

Last edited:
Τι σημασία έχει το φως που παίρνεις όταν μια σύγχρονη APS είναι χαλαρά 1,5 στοπ μπροστά σε απόδοση σε υψηλά;

Μήπως μιλάς πάλι ως κινηματογραφιστής; Μια διευκρίνηση είναι μάλλον αναγκαία, για το τι ενδιαφέρει τον φίλο μας.

Και πάλι, είναι δύσκολο να συγκρίνουμε apples to apples, όταν στο APS δεν υπάρχει dedicated φακός αντίστοιχου εύρους και ταχύτητας με τον 35-100, δλδ ένας 50-135/4.
Το πλησιέστερο είναι σήμερα ο 50-150/2.8 Σίγμα και οι 70-200/4 της Canon και της Nikon, και οι τρεις βάρους από 750 ως 850 γραμμάρια.

Εάν πάρουμε πχ μια Νίκον 5200 με τον Σίγμα, έχουμε ένα βάρος 1275 γραμμαρίων (770 ο φακός, 505 η μηχανή) ενώ στην περίπτωση της Πανασόνικ 910 γραμμάρια (550 + 360). Ακριβώς +40% δλδ (καθόλου διπλό βάρος επομένως). Ταυτόχρονα, εχουμε την ίδια ταχύτητα φακού (2.8), απόδοση όμως αισθητήρα σοβαρώς ανώτερη, συν μεγαλύτερο εύρος (75-225). Να πούμε και για το κόστος? Γύρω στα 2.300 για την Πανασόνικ, μόλις 1500-1550 για το σετάκι Νίκον 5200+Σίγμα.

το χαλαρα 1.5 στοπ καλυτερη μια APS απο μ4/3 (OMD- GH3) που το ειδες?
Eγω τη canon 7D την εβγαλα ακομη και χειροτερη απο την GH3 .... στο βιντεο τουλαχιστον (και στην φωτο τα ιδια σχεδον).
Αντε να υπερεχει μια συγχρονη aPC 0.5 στοπ , οχι παραπανω (στη πλειοψηφια τους) .

Κι εσυ μιλας επισης για sigma, ενω κανονικα μιλαμε για canon-nikon φακους (apples to apples).

Tεσπα, ξεφυγαμε παλι .... ας μας πει ο φιλος μας τι ακριβως τον ενδιαφερει (αν πχ τον ενδιαφερει το βιντεο) , αν η πρτοτεραιοτητα του ειναι ο ογκος και το βαρος κλπ.

Δε γινεται να τα εχεις ολα... καπου θα κανεις συμβιβασμους.

Κι επαναλαμβανω, το παραδειγμα το εβαλα για να δειξω οτι υπαρχει διαφορα ογκου και βαρους.... δεν τον προετρεψα να παρει gh3 .
Αν διαβασες καλυτερα παραπανω, η προταση μου ειναι OMD + 2-3 prime και τελειωσες!
Πολυ μικρο βαρος και ογκο , και απιστευτη ποιοτητα εικονας (ακομη και στο βιντεο) και με σταθεροποιηση στο σωμα.

Άσε την Canon.... o αισθητήρας τους κοντεύει την 4ετία.... ούτε κυβέρνηση να ήταν.... πάρε τις νέες Νίκον (αφού η κυρία Canon δεν θέλει να βγάλει κάτι νέο παρά τα κρατάει στα συρτάρια της). Πήγαινε στο σχετικό τεστ της 5200... και επίλεξε για σύγκριση την GH3.... μισό στοπ πίσω σε θόρυβο (χαλαρά) από τις Canon, με τις Νίκον η διαφορά είναι ανώτερη του στοπ. Και αυτό παρά τα +50% περισσότερα mp.... δλδ στην ίδια ανάλυση μιλάμε για 1,5 στοπ στο νερό.

* για τη Σίγμα, μιλάω ασφαλώς μόνο για τους hi-end φακούς της. Και έχει αποδείξει πως βγάζει και τέτοιους που ορισμένοι βάζουν κάτω ό,τι κυκλοφορεί. Και αν το πάρουμε κι αλλιώς, ούτε και η Πανασόνικ έχει τη φήμη και την ιστορία των οπτικών των Canon-Nikon... μην γελάσω δλδ. Μιλάμε για εταιρείες με τεράστια διαδρομή στο χώρο της φωτογραφίας.

Last edited:
μα το εγραψα κι εγω , μισο στοπ ειναι περιπου η πραγματικη διαφορα .
Και φυσικα στην εικονα δεν προκειται να το δεις αυτο….

ΓΙΑ ΜΕΝΑ οι ευκολιες , το λιγοτερο βαρος και ογκος , και φυσικα το βιντεο ειναι αυτα που μετρανε… για το φιλο μας δε ξερω, γι αυτο ρωταμε.

Οσον αφορα τους φακους, η sigma εχει αποδειξει οτι bγαζει καλους φακους, αλλα στη συγκριση βαζουμε "ομοια" … εσυ το ειπες αλλωστε.
Επισης , οσο και καλους φακους να βγαζει, παντα θα εχει καποια θεματα (στις sony SLT πολλοι φακοι δε δουλευαν σωστα, ηθελαν calibration που δε γινεται στην Ελλαδα!!!) ., ουτε ειναι παντα τοσο γρηγοροι και ακριβεις στην εστιαση κλπ. Αν και οταν βγαλουν κατι καλο στο συστημα m4/3 πολυ ευχαριστως να τους δοκιμασουμε.

Ασ μας απαντησει ο ιδιος παντως τη σειρα προτεραιοτητας των αναγκων του…..

Last edited:
Χα! Αυτό φίλε μου δεν είναι πρόβλημα για τη Σίγμα, αλλά για τα συστήματα αυτά των mirrorless, οι ασυμβατότητες δηλαδή και η έλλειψη γκάμας.

Προσωπικά δεν θα μου καθόταν καθόλου άσχημα μια τέτοια μηχανούλα... για να της φοράω μόνο τους σταθερούς φακούς μου.... λόγω κροπ φάκτορ βέβαια θα πήγαινα μάλλον σε σόνυ, το 2x καθιστά πρακτικά άχρηστο ή ανώφελο ο,τιδήποτε παλιό από τα 35μμ και κάτω. Ακόμη και ένας 20ρης (που οι περισσότεροι είναι αργοί, το πολύ να βρεις μέχρι φ.2,8) γίνεται 40ρης...
Όπως είπα όμως, αυτά είναι για εμένα και όποιον θα μπορούσε να δουλεύει μόνο με σταθερούς.... δεν είναι πολλοί, νομίζω. Χώρια, τρεις σταθερούς να κουβαλάς, το έπιασες το βάρος ενός ζουμ.

Re: Απάντηση: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

μα ο φίλος μας το είπε καθαρά. Θέλει μικρό όγκο με κάθε τρόπο και μέσο και έχει καλό af. Ούτε βίντεο θέλει, ούτε ζουμ, ούτε 2.8. Τίποτε από αυτά. Μωρά μεγαλώνει... Αν είναι να πάει σε σώμα gh3 και ζουμ, τότε κρατά κι αυτά που έχει. Άλλωστε δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί.

ποσες φορες το ειπα βρε Βλαση …. ΔΕ ΠΡΟΤΕΙΝΩ GH3 !!!

Το ξαναβαζω το πρωτο μου ποστ

2 μηχανες, μια super compact (εχεις να διαλεξεις μεταξυ oly xz2 - pany lx7 - sony rx100) και μια καλη mirrorles (sony nex6 - pany gh3 - oly OMD).
Απο φακους , αν θες zoom στις sony εχασες... στις m4/3 η λυση ειναι το ζευγαρι 12-35 kai 35-100 .
Αν θες σταθερους , και στις 2 κατηγοριες εχεις πια επιλογες.

Στις sony τον zeiss 24mm 1.8, sigma 19mm 2.8 , sigma 30mm 2.8 , sony 35mm 1.8 OSS kai 50mm 1.8 OSS.

Στις m4/3 υπαρχουν πολλοι επισης... 12mm f2 , 17.5 1.8, 20mm 2.5 , 25mm 1.4 , 45mm 1.8 kai 75mm 1.8

Με τη σονυ θα εχεις ελαφρως καλυτερο αισθητηρα και bokeh , στις m4/3 πιο γρηγορη εστιαση.

Διαλεγεις και παιρνεις...

Χα! Αυτό φίλε μου δεν είναι πρόβλημα για τη Σίγμα, αλλά για τα συστήματα αυτά των mirrorless, οι ασυμβατότητες δηλαδή και η έλλειψη γκάμας.

Aυτο το έλλειψη γκάμας που το ειδες παλι - Olympus - Panasonic στο m4/3 έχουν σχεδόν τα παντα καλύψει μεσα σε 3 χρόνια με εξαιρεση φωτεινους τηλεφακούς.

Προσωπικά δεν θα μου καθόταν καθόλου άσχημα μια τέτοια μηχανούλα... για να της φοράω μόνο τους σταθερούς φακούς μου.... λόγω κροπ φάκτορ βέβαια θα πήγαινα μάλλον σε σόνυ, το 2x καθιστά πρακτικά άχρηστο ή ανώφελο ο,τιδήποτε παλιό από τα 35μμ και κάτω. Ακόμη και ένας 20ρης (που οι περισσότεροι είναι αργοί, το πολύ να βρεις μέχρι φ.2,8) γίνεται 40ρης...

Ότι χανεις στο ευρυγωνιο το κερδιζεις σε φωτεινους τηλεφακούς που επίσης σταθεροποιουνται σε Ολυ ακόμη και στο EVF για τελεια σκόπευση.

Όπως είπα όμως, αυτά είναι για εμένα και όποιον θα μπορούσε να δουλεύει μόνο με σταθερούς.... δεν είναι πολλοί, νομίζω. Χώρια, τρεις σταθερούς να κουβαλάς, το έπιασες το βάρος ενός ζουμ.

Βάλε ενα mZuiko 14-150mm (28-300mm) των 300γρ. στην ΟΜ-D και δεν χρειαζεσαι αλλο φακο μαζι σου.
Η ΟΜ-D έχει πολύ μικρό μεγεθος (σχεδόν στο μεγεθος των premium compact) , το βαρος της είναι υπολογίσημο λόγω ιδιαιτερης κατσκευης (σωμα μαγνησιου για ανθεκτικοτητα), υπαρχουν αρκετα ελαφρυτερες και φθηνότερες μ4/3 (π.x. G3) με EVF - αφη - σπαστη οθονη κλπ.

Το 1/2 με 1 στοπ διαφορας απο την ΝΕΧ ή απο ΑPS-C DSLR αν υπαρχει εξανεμίζεται στις περισσοτερες περιπτωσεις συγκρισης με φακούς μη σταθεροποιημένους , το πενταξονικό σύστημα σταθεροποιησης της Ολυ δίνει < χαλαρά > 2 στοπ αβάντα (στην πραξη φθανει πολλές φορές τα 3), το οποίο ομως δεν χρειάζεται μιας και υπάρχει πληθωρα φωτεινων φακών στο σύστημα.

Μια που μιλάμε για στοπ και φωτεινότητες που χάνονται, να πω ότι με την Ε-Μ5 χαλαρά τραβάω με χρόνους 1/8 - 1/15 χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα (αρκεί να μην κινείται το θέμα μου εννοείται...)

Μεμονωμενες καταστασεις (πχ εργαστηριακες) δεν ειναι παντα αντιπροσωπευτικες του συνολου... ειδικα της πραγματικοτητας...
.

Μια που μιλάμε για στοπ και φωτεινότητες που χάνονται, να πω ότι με την Ε-Μ5 χαλαρά τραβάω με χρόνους 1/8 - 1/15 χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα (αρκεί να μην κινείται το θέμα μου εννοείται...)

Και γω μπορω να τραβαω με 30 sec χωρις σταθεροποιηση αν δεν κινειται το θεμα μου... (αρκει να εχω τριποδο)...

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι, η αναλυση της περιπτωσης της υποπεριπτωσης δεν σημαινει και τοσο πολλα οταν ερχεται η ωρα της χρησης, ειδικα αν μιλαμε για πολλες και διαφορετικες καταστασεις... αν ειμαστε 100% εξειδικευμενοι στη χρηση, τοτε να συζητησουμε τα υπερ και τα κατα του καθε συστηματος στον συγκεκριμενο τομεα.

Αλλοιως συμφωνω με τον send και τους νομους της φυσικης, οτι ο μικροτερος αισθητηρας δεν μπορει να ειναι ιδιος σε αποδοση με τον μεγαλυτερο.

Ξέρεις τι διαφορά έχει το 1/30 με τρίποδο από το 1/8 άνευ τριπόδου;
Αλλά τι συζητάμε, αφού σε χρήση με στήριξη ούτως ή άλλως ΠΡΕΠΕΙ να απενεργοποιούμε το IS (στις μηχανές ή τους φακούς που το έχουν).
Και κάτι τελευταίο, μια που μιλήσαμε για υπέρ και κατά των διάφορων συστημάτων, όσα χρόνια δούλευα με Canon (5D Mk1-40D) και Pentax (K7-K10), ποτέ δεν μπόρεσα να πάρω χεράτη φωτο της προκοπής στις ταχύτητες που λέμε, δλδ από 1/8 έως 1/30 (ούτε καν στο 1/40)

στο δια ταυτα...

ο σκοπος μου ειναι αν εχω ενα μικρο ψηφιακο σωμα, το οποιο να μην σκεφτομαι πως θα το κουβαλησω χωρις να κανω εκπτωση σε χαρακτηριστικα, οπως η ποιοτητα εικονας, το δυναμικο ευρος, η αποδοση σε υψηλα iso και το AF...

σκεφτομαι και την OMD πλεον...

για φακους, ενας pancake σταθερος στα 35mm πραγματικα, θα με ικανοποιουσε για αρχη...

Φθηνή λύση μια E-PL3 με Sigma 19/2.8 (στείλε μου ένα mail να σου στείλω πίσω δείγματα από τον εν λόγω συνδυασμό)
Μέση λύση μια G3 με Panasonic 20/1.7 (θα ψάξω επίσης για δείγματα να στα στείλω αν το επιθυμείς)
Ακριβή λύση μια Ε-Μ5 με Olympus 17/1.8 (έχω παραγγείλει τον φακό και μόλις τον παραλάβω θα μπορώ ομοίως να σου στείλω δείγματα)