Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Πάντως το σκόπευτρο της ΝΕΧ7 του Αλέξη μου έκατσε μια χαρά... έβγαλα τα γυαλιά μου και ...δεν πίστευα στα μάτια μου την ευκολία με την οποία εστίαζα χειροκίνητα! Πολύ ανώτερο από ο,τιδήποτε άλλο για κάποιον με παλιούς φακούς... κρίμα όμως που δεν είναι FF ή έστω 1.2-1.3x.... θα μου πεις θα είχε ακόμη περισσότερα προβλήματα στα άκρα...οκ.

Νομίζω πάντως από άποψη επιδόσεων, βάρους και φορητότητας*, ένα καλό APS σώμα με APS φακούς είναι ο καλύτερος συμβιβασμός. Πχ ένα συστηματάκι πες Nikon 5200 + Tamron 17-50 VC + Sigma 50-150/2.8 ζυγίζει μόλις 1,800 g., που δεν είναι τπτ (και μιλάμε για σύστημα φ/2.8!). Πόσο πιο κάτω θα ζύγιζε ένα αντίστοιχο σύστημα σε Mirrorless? Και πόσο παραπάνω θα στοίχιζε (εάν υπήρχε!)

* και κόστους

Τάσο ο φίλος μας κυνηγά μωρά, όχι MF , ούτε AF δεν προλαβαίνει να κάνει.

Πού να δεις κι εγώ που κυνηγώ ζουζούνια (κυριολεκτικά) με ΜΦ :flipout:

Πάντως κακά τα ψέμματα, μεγάλο πράμα το AF που κλειδώνει ακαριαία. Βέβαια μπορεί να κλειδώνει τόσο ακαριαια που να μην προλαβαίνεις να σκεφτείς το κάδρο σου, πάντως μακάρι να το είχαμε όποτε το χρειαζόμαστε!

κατ´αρχην ευχαριστω που ασχολειστε...

κατα δευτερον, ειπαμε...

τι να το κανω το ακαριαιο af της D90 οταν βγαινω, που αυτο καθεται και με περιμενει στην τραπεζαρια?

αν καποιος μου επιβεβαιωνε οτι καποια μικρη ακαθρεπτη εχει αντιστοιχο, θα κλειδωνα σχεδον το thread...

αυτη που μου εχει γυαλισει μεχρι τωρα ειναι παντως η NEX6...

μικρη, με καλη ποιοτητα εικονας και με καλο af... απ´οσα διαβαζω... η δε Fuji XE-1 παει για ακυρο, λογω θεματων στην εστιαση...

Βλαση, ισως να μπορουσα να ζησω και με εναν φακο που σε crop σωμα θα ειχα 35mm πραγματικα...

edit: ετσι κι αλλιως, το zoom το εχω καταργησει και στην D90 Και στην βιντεοκαμερα...

πολλές θέλεις.
1 που να τραβάει και βίντεο και φτάνει.
Μέχρι να γίνει ο μικρός 10 όσες κρατήσεις θα είναι μόνο για βιτρίνα.
Εγγυημένα δεν θα τις χρησιμοποιήσεις. Εκτός αν γουστάρεις σε κάθε εκδήλωση και ευκαιρία να είσαι ζαλωμένος σαν το γαϊδούρι (παθών)....

το εκανα 2-3 φορες σε βολτα με τον μικρο και σε ενα παιδικο παρτυ και ετρεχα σαν τον μακαριτη τον Βεγγο να προλαβω να βγαλω φωτογραφιες με ολες...

κουραση και αποτελεσμα να μην ευχαριστιεμαι την διαδικασια...

Οποτε, εχω την εντυπωση οτι πας απλως γα μικροτερο μεγεθος, αλλα οχι σε καλυτερη ποιοτητα... αν ειναι ετσι, εχεις πολλες επιλογες...

μην με σταναχωρεις ρε συ...

Για την Nex6 σε βλέπω, ολοταχώς... Είχα "παίξει" λίγο μαζί της σε ένα μαγαζί, στιβαρή κατασκευή, συμπαθητικό πιάσιμο για τα δικά μου χέρια, όλα τα κουμάντα και μαζεμένη. Οπότε δες τι θα κάνεις με φακό (-ούς)...

Εγώ είμαι απο τους υπέρμαχους των mirrorless, αλλά πρέπει να ξέρουμε τους περιορισμούς τους. Δεν το εννοώ αρνητικά, και οι DSLR έχουν περιορισμούς. Τον κυρίαρχο απο αυτούς τον βιώνει ο Πανος. Βάρος, όγκος, διαδικασία.
Για το AF των ΝΕΧ δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Ούτε με τον 16αρη παλαιότερα, ούτε με τον 19αρη Σιγμα τώρα είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα να εστιάσω εκεί που ήθελα. Αλλά δεν κάθισα ποτέ να κυνηγήσω παιδιά σε σκοτεινά δωμάτια (θα ήταν και περίεργο δεδομένου οτι δεν έχω κανένα... χεχε). Σε σπορ το πιο ακραίο που έχω κάνει είναι στο Σκι φέτος τον χειμώνα, και εκεί τα κατάφερε μια χαρά. Αλλά πιο εντονο κόντραστ δεν ξέρω που θα μπορούσε να βρεί. Άλλον AF δεν έχω και ούτε σκοπεύω να πάρω. Έχω αποφασίσει οτι δεν με αφορά και τέρμα.
Κατα τα άλλα, για το μενού ειπώθηκαν πολλά, αλλά για μένα είναι όλα χωρίς νόημα. Εκεί που πραγματικά μετράει η μηχανή λειτουργεί όσο απλά γίνεται. Έχεις μια ροδέλα για την ταχύτητα, μια για το iso, μια για το διάφραγμα (ή για όσους θέλουν μανουαλ φακούς το αλλάζουν απο το δαχτυλίδι παραδοσιακά). Όλα κλειδώνουν με ένα απλό κουμπάκι αν θές και φοβάσαι οτι η μηχανή θα τα αλλάζει μόνα της.
Ποιότητα εικόνας τα έχουμε ξαναπεί. Σε APS δεν τις ρίχνει κανένας. Στο μεγάλο συν οτι βάζεις φακούς που οι DSLR ζηλεύουν...

Αλλά το θέμα με το AF είναι υπαρκτό. Δεν μπορώ να σου πώ αν θα σε ικανοποιήσει. Αλλά απο την άλλη είσαι έμπειρος στο θέμα, πιστεύω οτι μπορείς να υπερβείς αυτούς τους περιορισμούς αξιοποιώντας τις όποιες ικανότητες της στο φουλ.

Alex, μου αρεσουν αυτα που γραφεις...

βαρος, ογκος, διαδικασια...

συν το γεγονος οτι δεν θελω να εχω πλεον σωματα και να καθονται να περιμενουν ποτε θα παει ο μικρος 10 χρονων για να ξαναχρησιμοποιησω...

βλεπω τωρα - που θελω να φτιαξω ενα photobook στο blurb - οτι οι περισσοτερες φωτογραφιες μου ειναι πλεον με την Canon S90 και μου κανει καπως να υπαρχει ενα χιλιαρικο σημερινα λεφτα να καθεται στο σπιτι...

ασε που αν βγω για street με την D90, θα με μαχαιρωσουν στην καλυτερη...

Είχα την PENTAX K20,εκεί πάνω έμαθα πειραματίστηκα,έπαιξα...όμως για να τη βγάλω βόλτα έπρεπε να κουβαλήσω ένα σεβαστό βάρος.
Συν ότι και λόγω κρίσης οι σκέψεις-προθεσεις για έναν 70-200mm 2.8 πήγαν περίπατο.
Τα έδωσα όλα,πήρα μια Oly E-PM1,τα χρήματα που περίσσεψαν τα έριξα σε φακούς.
Στην αρχή είχα πρόβλημα...μεγέθους,την συνήθισα,πήρα και ένα viewfinder.
Δεν το έχω μετανιώσει καθόλου,έχω τραβήξει κινούμενα θέματα (αεροσκάφη,πουλιά,τον μικρο να παίζει τεννις),τα αποτελέσματα,στα δικά μου μάτια με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο.
Και το βασικότερο την έχω πάντα μαζί,συνέχεια,χωρίς να με κουράζει,και περνώντας απαρατήρητος.

Alex, το focus peaking σε χειροκινητη εστιαση γινεται μονο μεσω οθονης???

μπορω να εχω το σημειο εστιασης και στο viewfinder?

Στο μεγάλο συν οτι βάζεις φακούς που οι DSLR ζηλεύουν....

Χε χε... εδω δικηγορος του διαβολου...:argue: εδω τωρα μιλας για επεκτασιμοτητα, που ακυρωνει ομως την τωρινη αναγκη, μικρο μεγεθος/βαρος... δηλαδη, θα κουβαλαει μικρο(τερο) σωμα αλλα και 5-6 εστιακα μηκη χειροκινητα, ή θα λεει σημερα ας βγω για ποτραιτα με τον 50ρη και αυριο για τοπια με τον 20ρη?

Αν ειναι να κανει το βημα, ας το κανει σωστα, μικρος και περιορισμενος... φουτζι χ-100, νικον Α, κανον GX1, νικον V1 στα 250Ε...? ...κατι τετοιο.

Εχω απορια ποση διαφορα εχουν σε βαρος/ογκο νικον 3200 με σονυ 6, συν καποιον 18-55... και ποσους περιορισμους εχεις/κανεις σε καθε περιπτωση.
Επισης, αν δεν κανω λαθος ο Παναγιωτης ψιλο-ασχολειται και με μακρο... εκει τι γινεται με τη σονυ?

Παντως, καλη και αγια η φουτζι αλλα εχει τα θεματακια της με τους φακους, καλη και αγια η ολυμπους αλλα εχει τον μικρο αισθητηρα, οποτε η ΝΕΧ δειχνει η πιο ισσοροπημενη επιλογη...

Αντε βρε... καλοριζικη... :BDGBGDB55:

Χε χε... εδω δικηγορος του διαβολου...:argue: εδω τωρα μιλας για επεκτασιμοτητα, που ακυρωνει ομως την τωρινη αναγκη, μικρο μεγεθος/βαρος... δηλαδη, θα κουβαλαει μικρο(τερο) σωμα αλλα και 5-6 εστιακα μηκη χειροκινητα, ή θα λεει σημερα ας βγω για ποτραιτα με τον 50ρη και αυριο για τοπια με τον 20ρη?

Αν ειναι να κανει το βημα, ας το κανει σωστα, μικρος και περιορισμενος... φουτζι χ-100, νικον Α, κανον GX1, νικον V1 στα 250Ε...? ...κατι τετοιο.

Εχω απορια ποση διαφορα εχουν σε βαρος/ογκο νικον 3200 με σονυ 6, συν καποιον 18-55... και ποσους περιορισμους εχεις/κανεις σε καθε περιπτωση.
Επισης, αν δεν κανω λαθος ο Παναγιωτης ψιλο-ασχολειται και με μακρο... εκει τι γινεται με τη σονυ?

Παντως, καλη και αγια η φουτζι αλλα εχει τα θεματακια της με τους φακους, καλη και αγια η ολυμπους αλλα εχει τον μικρο αισθητηρα, οποτε η ΝΕΧ δειχνει η πιο ισσοροπημενη επιλογη...

Αντε βρε... καλοριζικη... :BDGBGDB55:

με macro δεν ασχολουμαι καθολου...

κι εγω για την NEX6 ειμαι... αλλα...

θελω να δωσω την D90 για κατι συνολικα καλυτερο, εκτος απο μικροτερο...

κι εμενα με προβληματιζουν αυτα ππυ γραφεις και τα καταλαβαινω απολυτα...

απλα, ειμαισε φαση οτι δεν θελω να κουβαλαω αλλο ογκο και βαρος μαζι μου...

εγώ πάντως εβαζα τη dslr μέσα στην τσάντα με τα βρεφικά γάλατα (εντάξει ήταν και πιο μικρή από την τωρινή). Μια χαρά ήταν. Βέβαια η τσάντα δεν άντεχε πολύ και την αλλάζαμε συχνά.

Δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ταχύτητα της (D)SLR. Σου μιλάω με εμπειρία από παιδικά πάρτυ, παρελάσεις, παραστάσεις μουσικής, μπαλλέτου, αγώνες και γενικά θέματα με γρήγορα κινούμενα αντικείμενα και χαμηλό φωτισμό. Την κούραση και το ζάλωμα σαν γαΐδούρι -και χειρότερα- την αντισταθμίζει ο συνδυασμός -ποιότητα φωτογραφιών-ταχύτητα.Φαντάζομαι πως ο Βλάσης και ο Τάσος έχουν παρόμοιες εμπειρίες-πολύ περισσότερες-γι'αυτό το παράδειγμα του Βλάση με την τσάντα και το μπιμπερό:grandpa:

Αν η επιλογή σου σε οδηγήσει κάποια στιγμή να πεις :" αυτό θα το έβγαζε η d90", δεν θα'ναι κρίμα να μην την έχεις;

Υ.Γ. Όσο έγραφά αυτές τις γραμμές, έβλεπα και τις φωτογραφίες του Νίκου και του Alex από το link που έδωσε ο Δημήτρης για τα ζώα.Τουλάχιστον εκπληκτικές, με βάζουν πραγματικά σε σκέψεις για τις DSLR...

Όπως και να 'χει, είμαι σίγουρος πως έχεις ακόμα το πάθος να "πατάς το κουμπί..."-bye-

Last edited:
το θεμα Νικο, ειναι οτι η D90 καθεται εδω και πολλους μηνες στο σπιτι...

για street εχω να την παρω πριν καν γεννηθει ο μπεμπης... την τελευταια φορα στο Μοναστηρακι, αγριευτηκα...

Μάλλον έχεις πάρει την απόφασή σου...(και γω μαζί σου). Μάλλον εγώ το'χω συνηθίσει...

Όσο για street,μάλλον ότι κι αν έχεις μαζί σου...εκτός κι αν βγαίνεις με παρέα.

paИ-baL;1056811644 said:
μ

θελω να δωσω την D90 για κατι συνολικα καλυτερο, εκτος απο μικροτερο...

κι εμενα με προβληματιζουν αυτα ππυ γραφεις και τα καταλαβαινω απολυτα...

απλα, ειμαισε φαση οτι δεν θελω να κουβαλαω αλλο ογκο και βαρος μαζι μου...

Δυσκολο εως ακατορθωτο το πρωτο... συνολικα... δηλαδη να βαλεις ολες τις παραμετρους και ειδικα αν βαλεις το να "εχεις μια φωτογραφια ή να μην την εχεις"... επαγγελματιες δεν ειμαστε, ουτε θα χασουμε το ψωμακι μας, αλλα ισως για το λογο αυτο, επειδη κανουμε χομπι, να ειμαστε και πιο απιτητικοι...

Αυτα που γραφω, ειναι οτι βλεπω εγω (καθαρα προσωπικα δηλαδη), απο την ολιγοημερη επαφη με μια, τροπος του λεγειν, μιρορλες (παιζει να ειναι η χειροτερη της κατηγοριας), αλλα και την 4χρονη επαφη με μια ημι-επαγγελματικη dslr σε πολλες και διαφορες συνθηκες... και μπορει να μην εμαθα να βγαζω καλες φωτογραφιες, αλλα εμαθα τι θα ηθελα να εχει ή να μην εχει μια φωτογραφικη για να μπορεις να εχεις τουλαχιστον ενα αποτελεσμα που να σε ικανοποιει (και σε αρκετα ειδη φωτογραφιας)...

Κι εγω καπου κουραστηκα να κουβαλαω τη μεγαλη, αλλα οχι λογω βαρους ή ογκου αλλα λογω.... ελλειψης θεματολογιας.... κινουμαι μεσα στην πολη κυριως και μου αρεσει να βγαζω σκηνες δρομου... ελα ομως που η πολη εδω ειναι ησυχη, δεν εχει κινηση, ειναι αυτο που λεω εγω ghost town... και οτι ηταν να βγαλω το εβγαλα νομιζω, οποτε τους τελευταιους μηνες, πηγαινα ερχομουν και δεν ειχα τιποτε να βγαλω... δεν ειμαι ουτε σε Νεα Υορκη, ουτε σε Παρισι ουτε καν σε Βιεννη...

Ετσι σκεφτηκα να παρω κατι πιο ελαφρυ και να δω πως θα παει.... για μενα η αποφαση ηταν ευκολη, ηθελα AF και φτηνη τιμη (ορισα ενα ποσο συμφωνα με τις δυνατοτητες μου)... ηθελα και ζουμ τελε... νομιζω βρηκα και πηρα τον ιδανικο συνδυασμο (αρκει να ηξερα τη μαλ*&(*%*&(*(κια με το ΕVF... (αλλα και παλι τι να επερνα...)

Ωστοσο, οταν θα κατεβω στη Βιεννη για βολτα, δεν σκεφτομαι καν να παρω τη μικρη ουτε για να τη δοκιμασω...
Ποσο μαλλον αν παω 3ημερο στην Πραγα ή στη Βουδαπεστη ή ακομα και στο βουνο... μπορει να μην εχει καλυτερη ποιοτητα η 40D απο τα 800 iso και πανω σε σχεση με τη νικον, αλλα την ευχαριστηση στη χρηση της (αλλα και στις φωτο που πιθανως θα εχω), μαζι με τον 35ρη ή τον 70-200 δεν προκειται να μου τη δωσει η μικρη...

Το Focus Peaking λειτουργεί κανονικά και απο το ματάκι. Και η μεγέθυνση που προσωπικά την βρίσκω πιο χρήσιμη, αλλά είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Για μεγιστοποίηση της ευκολίας, μπορείς να βάλεις picture effect ασπρόμαυρο οπότε να βλέπεις τις γραμμές του focus peaking ακόμα πιο εύκολα και έντονα. Αφού τραβάς σε RAW έχεις κανονικά έγχρωμα αρχεία. Άσε που βοηθάει πολύ στην σύνθεση γιατί δεν σε ξεγελάνε τα χρώματα. Εγω το κάνω συχνά, ειδικά το βράδυ...

Ότι και αν σου λένε, δεν συγκρίνονται σε φορητότητα. Εγώ έχω να κουβαλήσω τσάντα απο τότε που άφησα την K20D (οι αθλοπαιδίες δεν μετράνε...). Περασμένη με ένα σωστό λουράκι απο τον ώμο με έναν σταθερό ούτε που την νιώθεις σαν βάρος. Αν δε την περάσεις και κατω απο το τζάκετ/σακάκι (δλδ πρώτα την περάσεις απο τον ώμο διαγώνια και μετά φορέσεις το σακάκι) κρύβεται και στο πλάι σου και κυκλοφορείς άνετος όπου θές. Κυκλοφορούσα 3 μέρες στο Λονδίνο με την Leica M6 και τον 50αρη Νοκτον έτσι και ούτε οι φίλοι μου παίρναν χαμπάρι οτι είχα μηχανή μαζί μέχρι να τραβήξω.
Πάνω απο δυο εστιακά μήκη σε μια βόλτα δεν θα χρειαστείς. Με έναν ευρυγώνιο και έναν νόρμαλ είσαι καλυμένος για το 90% των φωτογραφιών που θέλεις να βγάλεις. Έναν φορεμένο και έναν στην τσέπη απο το σακάκι. Ούτε φωτογραφικές τσάντες να ζυγίζουν 5κιλά ούτε τίποτα.
Εγώ για όλα αυτά την έχω αγαπήσει την ΝΕΧ7.